icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

alaguema
30. mar 2016

@jajaoli v mojom príbytku pokrytci nie sú. Nemaj obavy. Spala som výborne 😀

mamica
30. mar 2016

@alaguema lenže mnohí si ani len neuvedomujú, že cirkev už nie je v dnešnej dobe to, čo kedy bývavalo.

mala_hobitka
30. mar 2016

@beckynka07 Ja ta chapem. Som na tom podobne co sa tyka nazorov. Ked ti na tom tak zalezi tak proste trvaj na svojom. Aj ty predsa mozes povedat ze svadba nebude v kostole, deti nebudu pokrstene a basta. A nedaj sa vtiahnut do niecoho s tym takto bytostne nesuhlasis. V buducnosti by si to len lutovala. Ked povies ze svadba nebude v kostole tak ta snad za vlasy nedotiahne.....a keby aj vsetko vybavil poza tvoj chrbat tak to je jeho problem....
On je neveriaci a robi to pre klud v rodine? To je nazor jeho rodiny na vas spolocny zivot dolezitejsi nez tvoj? A tvoje rozhodnutia. Bud najdete kompromis alebo to nema zmysel.
Za seba hovorim, ze klud v rodine je pochopitelny pokial mi to nezasahuje do mojich sukromnych zalezitosti. Napriklad pre klud v rodine niektorym ludom nepoviem co si nich myslim lebo by to nepredychali ale vyjadrim sa slusnejsie. Ale v pripade mojej svadby mi je klud v rodine ukradnuty. Kto je schopny sa so mnou hadat o tom, preco by som JA mala MOJU svadbu robit podla DRUHYCH....narazi na tvrdy odpor....

junova
30. mar 2016

@maxiva No co uz, ved aj sprostost je dar bozi 🙂 Ved to pozname ze vsetci su blazni, len ja som lietadlo 😉

huahua
30. mar 2016

@alaguema ja musím zo svojich daní podporovať napr. šport a je mi srdečne ukradnutý... čo mám teraz robiť? Mám začať hanobiť všetky športové organizácie, všetkých hokejistov, tenistov, cyklistov...?
A ešte ti prezradím tajomstvo: Ani my nemusíme uctievať farárov. 😉

tinkaro
30. mar 2016

Cirkev zalozil sam Pan Jezis, dal Petrovi kluce, povedal, cokolvek zviazes na zemi bude zviazane aj v nebi, co rozviazes na zemi, bude rozviazane aj v nebi........cirkev je Jezisova nevesta, kto ju neprijima, neprijima ani Krista a Jeho sviatosti, nemozno byt katolikom bez cirkvi.....Kazdy z nas je hriesni, len z Bozej milosti sme spaseni.....je krasne byt blaznom pre Krista, ved sv.Pavpl pise:
Lebo slovo kríža je bláznovstvom pre tých, čo idú do záhuby, ale pre tých, čo sú na ceste spásy, teda pre nás, je Božou mocou. Veď je napísané: "Múdrosť múdrych zmarím a rozumnosť rozumných zavrhnem." Kdeže je múdry?

sardinka335
30. mar 2016

@alaguema no poviem ti to narovinu..tak hlupeho človeka v oblasti historie a nabozenstva - to stretnem len na koniku. Ved jasne, nemusi ta to zaujimat ale potom sa k tomu nevyjadruj nakolko nevieš ani základne delenie krestanských cirkví pripadne v čom je rozdiel. To je vec všeobecného rozhladu čo už dnes má naozaj menej a menej ludi. To čím sa tu ty ohánaš su naozaj informácie hodné noveho času....
Apropo cirkev a tvoje dane....ani ja nenavštevujem športove štadiony - šport ma nezaujíma, niektore divadlá kde hraju braky a podobne niektore kulturne ustanovizne, ktoré mi nie su blízke pre mna za mna nech ich aj zatvoria je mi to šuma fuk..napriek tomu aj z mojich daní su financované..Prečo? Ved ja tam nechodím.....prečo by to malo byt z daní našej rodiny financované?
To je asi taka ista blbost ako si vypotila ty o tom prečo z tvojich daní ide na cirkev. Ale ja nie som proti odluke, nemám s tým najmenší problém, aspon by sa oddelilo zrno od pliev a zmizlo by vela pokrytcov, ktorý chcu len krsty a krajší interiér na svadobných fotkách.

ollski
30. mar 2016

@zuzana76 ok, to som pochopila 😉 , len ja vobec nechapem naco su cirkevne skoly, pre mna, je to diskriminacia neveriacich deti a nabozenstvo je ako povinny predmet na VSETKYCH skolach...my sme napr museli vodit deti do skoly dost daleko, lebo skoly v centre ZA (kde sme byvali) su obe cirkevne...

natalym
30. mar 2016

Moja úbohá zakladateľka, keď toto číta tak musí mať z toho riaden chaos.
Asi to bude tak, ako sa hovorí: ,, pomocnú ruku hľadaj na konci svojho ramena, t.j. pomôž si človeče aj Boh Ti pomôže, teda rozhodnúť sa musí sama.
Prajem milosť Ducha svätého aby si našla správne a múdre rozhodnutie.

natalym
30. mar 2016

@ollski Náboženstvo je povinný predmet? Kde?

sardinka335
30. mar 2016

@ollski Neviem čo na tom nechapeš - kazdy si moze zaloziť školu aku chce ak splní podmienky a dostane akreditáciu MŠ SR. Tak isto aj cirkev, tak isto aj nejaky podnikatel...hocikto. Ja zase nechápem, načo davaju neveriaci svoje deti do cirkevnej školy lebo aj takí sa najdu a potom sa čuduju. V 3 .ročníku je priprava na 1.sv. prijimanie...dieta ktore na prijimanie nejde tak čo bude na nabozenstve robiť? Etika je rovnocenny predmet a takisto dolezity.

sardinka335
30. mar 2016

@natalym no na cirkevnej škole a tomu sa čuduje ....a ešte to povazuje za diskrimináciu....nonsens no...

horana
30. mar 2016

@huahua Sport je oblubenym kvazi argumentom, avsak ako vidime nizsie chybnym, za ktory sa pokusaju katolici skryvat. Avsak:

"„Šport ako ekonomická kategória štátu viac dáva, ako od štátu dostáva,“
Štúdia spoločnosti KPMG Slovensko patriacej do siete firmy zo svetovej audítorskej „veľkej štvorky“, obsahuje silné argumenty...Potvrdila, že Slovensko nie je výnimkou. Štát na športe neprerába, naopak – za jedno euro, ktoré doň investuje, dostane späť takmer päť a pol (5,42). Podľa kalkulácií postavených na konzervatívnych základoch, podiel športu na hrubom domácom produkte dosiahol vlani 2,1 percenta a na celkovej zamestnanosti 3,4 percenta."

Okrem toho kazdy jeden rodic sportovca vie, ze si ho musi vychovat fakticky sam a ze kym nieco dosiahne, to cele stoji a pada prave na rodinnom rozpocte.

Cize len neinformovani to mozu pouzivat ako argument proti odluke, ktorej sa cirkev boji ako cert kriza 😠

natalym
30. mar 2016

@sardinka335 Aha, tak tam sa predpokladá, že ak dá dieťa na cirkevnú školu tak sa mu patrí aspoň teda vzdelania v tejto oblasti, nie?

ollski
30. mar 2016

@natalym na kazdej zakladnej skole, ako je to na strednych zatial netusim...ano mozes si vybrat bud nabozenstvo alebo eticka vychova (co je podla mna strata casu) ja nechapem naco su taketo predmety na skolach

alaguema
30. mar 2016

@mamica cirkev nebola v poriadku nikdy od momentu, keď sa stala nástrojom politickej moci. Teda asi 350 rokov po Kristovi. Kde bolo už vtedy učenie Krista, kde boli apoštoli...Nový zákon sa o cirkvi, ani žiadnej podobnej inštitúcii nezmieňuje. Je to len konštrukt cielene vybudovaný za účelom manipulovať, okrádať a parazitovať. Pápežstvo bolo vytvorené rímskym cisárom - teda nie duchovným človekom, ale svetským vladárom - politikom, ktorý chcel pomocou kresťanstva zjednotiť svoju ríšu, sledoval svoje mocenské a politické ciele. Nie duchovno. A netrvalo dlho a pápež dostal svetskú moc, cirkev v protiklade s učením Krista, začala zhŕňať zlato, vraždiť a drancovať, začali sa interné boje v rámci cirkvi, aj boje s externými odporcami. A maškaráda trvá už 2000 rokov až dodnes. Popravde, je to poriadne húževnatý parazit.

ollski
30. mar 2016

@sardinka335 ved to nase skolstvo aj tak vypada...
...ked ale chodi dieta na nabozenstvo ten dalsi dolezity predmet uz nenavstevuje 😉

natalym
30. mar 2016

@ollski Povinné teda ale nie je, či? Môžeš si vybrať. Ty považuješ etiku za nepotrebný predmet???
No podľa mňa aj neveriaci by mali mať aký taký prehľad. 😉

ollski
30. mar 2016

@natalym prehlad o com???

natalym
30. mar 2016

@alaguema Akože? Veď založiť cirkev poveril Boh Petra.
Akú sme si ju my ľudia urobila, nuž taká je.......... ☹

huahua
30. mar 2016

@horana pozor, my sa asi nechápeme. Ja som za odluku cirkvi od štátu. Šport len uviedla ako niečo, čo musím aj ja nedobrovoľne financovať.

natalym
30. mar 2016

@ollski O náboženstve.

alaguema
30. mar 2016

@sardinka335 Na základe čoho si došla k záveru, že neviem, ako je cirkev rozdelená?? Vyjadrovala som sa niekde konkrétne k tomu? Píšem o katolíckej cirkvi. Si schopná poňať taký jednoduchý fakt? Neviem veru, kto je tu čitateľkou nového času, ktorým sa tu neustále oháňaš.

sardinka335
30. mar 2016

@natalym ved to...tak aj vyzeraju dnešne deti...nevie to ani ,,rozdat pribor,, spravne, stolovať,ako sa používa servitok, ako plátený obrusok, aku suknu a ake šaty na tu ktoru prilezitost, nevedia ze mladší zdraví staršieho, podriadený nadriadeného, muž zenu...nejake kulturne fakty atd...
šak načo? zbytočnéééé....hlupne tento narod velmi hlupne...

natalym
30. mar 2016

@sardinka335 Tiež podľa mňa priemerne inteligentný človek by mal vedieť aspoň základy náboženstiev.
Nikdy nevie s kým sa stretne, myslím, že každého poteší ak čo to o tom jeho náboženstve vie a vie sa správať.

tinkaro
30. mar 2016

Kto z vás je bez hriechu, nech prvý hodí do nej kameň! Jn 8,7

sardinka335
30. mar 2016

@alaguema mam ti tu začať kopirovať všetky prispevky kde sme pisali o krestanstve, krestanskej cirkvi a tvoja odpoved bola katolicka cirkev? Tak asi tam rozdiel nevidiš....keby si videla tak inak komunikuješ nie?

alaguema
30. mar 2016

@natalym ktorú verziu Nového zákona si čítala? Boh poveril Petra, aby založil cirkev, ako nástroj svetskej moci? V takej forme, v akej existuje teraz? Nebolo to tak, že Peter bol poverený šírením učenia Ježiša Krista?

sardinka335
30. mar 2016

@natalym no vidiš...ešte sa tu opyta ze ,,prehlad o čom,,? No o milenkách Borisa Kolara...
ach jaj....nebude to ostra farbička v krabičke.

horana
30. mar 2016

@natalym Etika v tej forme ako sa uci, a to mam prehlad z vela skol, je predmet ciste na zaplacnutie casu, neuci sa o ziadnych cnostiach, skor sa tam pravidelne diskutuje ako bolo cez vikend, co maju ziaci nove a ako sa citia.
Jedno je totiz koncepcia, ine je prax. Etika bola zial nasilne pridana len preto lebo nabozenstvo rovnako nasilu pretlacili kym boli u moci to co boli a chceli sa ukazat pred volicmi a nieco museli ponuknut aj rodicom co si ho nezelaju. Inak by bolo co ucit ineho, napr. jazyky a pod, etiku prebrat vramci obcianskej nauky, triednickych hodin, vlastivedy a pod rozlozenu podla potreby, a kto ma zaujem o nabozenstvo, nech si laskavo zajde do kostola, je to jeho vec, alebo nech je to bars nepovinny predmet ale navyse, kto ma zaujem po vyucovani. Btw ani na nom sa neucia o inych nabozestvach a etike, hoc by to bolo ziaduce kvoli prehladu.
Aj tak je sucasna situacia taka ze rodicia decka strcia na nabozko prave a len dovtedy kym je svate prijimanie, nech ich tam pripravia a oni maju rodicia o starost menej, to je hlavny ucel, aby nebodaj nemuseli cez vikendy, dalsi rok po prijimani je 90 perc. byvalych nabozenkych, hned na etike. Cele je to pomylene.