Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
chapem tvoje vyjadrenie, aj ked mozno napisane viac expresivnejsie ako by bolo vhodne, ale si uprimna, na rozdiel od mnohych, ktori sa tvaria, aki su veriaci a pritom robia same zakernosti a ohovaraju.
nejde o to, ci by si "prezila" svadbu v kostole a vsetky tie slova okolo toho. ak su to pre teba iba rozpravky a hluposti, ktorym neveris, tak nema zmysel vobec svadbu v kostole riesit, zvlast pokial tvoj nastavajuci je asi tak "veriaci" ako ty, len to neda otvorene najavo.
vyrastala si v katolickej rodine, zrejme si pokrstena, takze musia byt dovody, pre ktore si vieru stratila - ci uz to je falos ludi, ktoru vidis naokolo, alebo si nieco prezila. je nejaky knaz, ktoremu by si doverovala, ze by si sa s nim porozpravala?
(mimochodom, nie som nejaka zastankyna cirkvi, svadbu v kostole sme sice mali, ale uprimne priznam, ze vtedy sme si to obaja vybrali kvoli tomu, ze priestory katedraly sa nam zdali honosne a do toho hudba organu - no jednoducho malo to svoju atmosferu, ktora sa nam pozdavala viac ako na urade.
ak sa neviete zhodnut v zasadnych otazkach ohladom vychovy deti, svadbu by som docasne odlozila, kym nenajdete kompromis, ktory bude prijatelny pre vas oboch.
@miladka333 Pan Boh miluje vsetkych rovnako. A ze im nebude rovnako pomahat su obycajne hluposti. Nedeptaj zakladatelku, radsej pouvazuj nad tym, ci by sa Bohu pacilo co si tu napisala.
@beckynka07 ja mam muza tiez z dediny za Malackami a ak je to ta ista dedina,tak ta aj viem pochopit ako sa citis,lebo co dedina..to mentalita 😀 Ja som pred manzelstvom nebola veriaca a ani som nebola katolicka a nejdem to tu teraz rozoberat co vsetko som musela prezit a spolocne comu vsetkemu sme museli odolavat,kym sme sa mohli zosobasit. Nas pripad sa skoncil stastne,lebo sa spravili zmeny,ktore nam stali v ceste. Po 3 rokoch znamosti som konvertovala na katolicku vieru...priznam sa samozrejme aj kvoli manzelovi,ale rozhodne nie kvoli jeho rodine. Ak tvoja viera nie je uprimna a je len na papieri,tak marne su akekolvek vyhrazky zo strany rodiny a reci o tom co si pomyslia ludia v rodine. Musis verit svojmu manzelskemu slubu,inak casom slub v kostole,ktory si nemyslela uprimne moze vyustit do anulovania manzelstva. Radsej byt uprimnym ateistom ako klamat pred Bohom a skladat slub,ktory nebude nikdy dodrzany. Ja som brala uprimne a uplne vazne kazde slovo mojho manzelskeho slubu a nevyslovila som ten slub len pre potesenie rodinnych a obcianskych prislusnikov.
@beckynka07 Zacina to svadbou v kostole,pokracuje pokrstenim deti a potom,ked pojdu do skoly,tak miesto etickej vychovy budu chodit na cirkevnu vychovu atd atd.Teraz ho mas rada a ked casom budes zistovat,ze nebude akceptovat tvoje postoje a zelania sa budes cudovat,co si na nom mala rada..Moj manzel je tiez pokrsteny,ale od zaciatku sme mali jasne,ze deti pokrstene nebudu a teda ani vychovavane v tejto viere.Neviem ako by som sa citila,keby ma clovek,ktoreho lubim tlacil k tomu,aby som sa vzdala svojho postoja.
@miladka333 miladka ty bud taka laskava a nechaj si podobne mudra pre seba a tebe podobnych
@beckynka07 skuste este najst nejaky kompromis, priatel bude asi tak trosku "pokakany" (pardon za vyraz) z rodiny a dediny, ked ani on sam nie je aktivne veriaci a ide mu len o to, "aby sa nepovedalo".
Osobne mi je sympatickejsi tvoj postoj, ako to, co sa casto deje - a la do kostola nechodime, nabozensky nezijeme ale svadbu budeme mat v kostole a aj deti dame pokrstit, lebo co by povedala babka, tetka a neviem kto plus co ak nahodou ten Panboh naozaj existuje, nech maju deti poistku 😒
@beckynka07 Ak nie je ani veriaci a nekompromisne trva na svadbe v kostole len kvoli tomu co si pomyslia ludia tak si myslim, ze by som na tvojom mieste ani nerisila ci bude svadba v kostole alebo nie 😒 😒 😒 . Skor si poloz otazku ci si vobec chces takeho cloveka zobrat. Teda nechcem vyzniet prehnane negativne ale to je co za napad zit podla predstav nejakych dedincanov? To sa chces cely zivot riadit tym co si mysli niekto koho ani nepoznas?
Nehovoriac o tom, ze je dost zvlastne, ze sa muz montuje do svadby, vacsinou to byva nevestin den, ktora si ho planuje podla predstav.
@beckynka07 no tu si nepomozes, ja som ateistka napriek tomu som mala svadbu v kostole aj s celou pripravou kvoli budove, pokrytecke? mozno ale ovela viac si myslim ze boli reci svokry ze to musim verit lebo to nebudeme manzelia pred bohom...hmm a pred uradmi ano? tak je potom sicko v poradku...
mojmu muzovi to bolo uplne jedno, naposledy na tieto sviatky zadrel ci Orbi et urbi je nejaky dokument 😀 skoro som sa sklatila zo stolicky a jeho rodicia kukali jak puci...nuz co ci vychovali to maju.
ja som aj deti dala pokrstit aby nemuseli absolvovat tanecky ako ja. 1.svete som hodila na muza, ak si to odchodi s dcerou neni problem ja saty kupim aj tortu upeciem...hmm nejak nevydalo
ide o to ze ak este len pred svadbou pan "snubenec" riesi ze MUSIS, tak na takeho chlapa sa mozes zvysoka vy.... . Bude este 1000naozaj podstatnych problemov v spoluziti a on nie je pristupni ani diskusii? tak dovi dopo.
@whitecat666 presne preto sa citim hrozne, lebo som zapochybovala ci s takym clovekom chcem byt..co mu je prednejsie co povie dedina a rodina ako ja :( a opakujem, ze keby bol veriaci, tak nemal problem to pre neho spravit..aj som mu to povedala, ze nechapem vyznam, ked on veriaci nie je...svadbu neplanujeme, to sme sa len tak k tomu dostali, nie sme zasnubeni ani nic..ale milujem ho strasne moc, ale vo vela nazoroch je strasne nekompromisny a nechape ma :(
@eeffka svadba v kostole kvoli budove? som rada, ze nie som sama. jednoducho tie priestory v katedralach maju naozaj nieco do seba. ja som chcela mat sobas v dome sv. stephana vo viedni, lebo este ako decku sa mi pacilo, ked som videla film sissi, akurat ked sa vydavala 😀
dom sv. stephana to sice nebol, ale aj dom sv. martina bol fajn 🙂
@eeffka vsak toto..keby to aj on bral ako tvoj manzel
je nejaka moznost, ze by som sa podvolila a sla sa brat v kostole, ale ako ateistka? aby som nemusela ist na spoved, aby som nemusela ist na tu predmanzelsku pripravu?
@bubinko1506 no hej som sa vydavala pred 12rokmi a vtedy sa este nedalo ako je teraz ze v zahrade pod slavobranou ..a na urade to bolo take trapne 🙂 ste si vedomi svojho zdravotneho stavu....
@miladka333 vidis, prave pre taketo nazory sa jej nedivim, ze ma na to nazor aky ma...jdu blejt z takychto komentov
@beckynka07 paci sa mi, ze si uprimna - chapem, tiez by som to nerobila a pohnutky tvojho buduceho vyhoviet rodine su dost cudne - ved si zober, ze ani jeden z vas nema v podstate vieru a robit to kvoli ostatnym....? naco, ked to nema byt prirodzene a z vlastneho presvedcenia
peknu svadbu mozete mat napriklad na zamku (smolenice), zichiho palaci v bratislave....
@beckynka07 no neviem ako teraz ale ja som udajne "musela" absolvovat vsetko 3v jednom, zmastila som to za 2mesiace, ale udajne sa da za nejaky "kolok" a prehlasenie ze nebudes branit vychove vo viere aj nebyt v cirkvy, ale neviem presne... no ale ak prekusnes svadbu rataj s krstinami a 1.svatym a bohvie s cim... neviem nechodim
@beckynka07 no ale na sobáši sa zaviažete, že deti budete vychovávať vo viere. Ako sa zaviažete, keď obaja neveríte? Buď nech to berie priateľ vážne s tým, že bude s deťmi absolvovať náboženskú prípravu na 1. sv. prijímanie a bude vieru skutočne žiť a pôjde deťom príkladom, pretože inak je to celé od veci...
Ak nemáš žiadne sviatosti, tak samozrejme môžeš sa vydávať v kostole, ale nesmieš brániť vo výchove detí vo viere...
viera nie je blbovina...je to jedna z najdolezitejsich tem v ktorom sa manzelia musia zhodnut..resp aspon sa pokusit o zmysluplnu debatu s nejakym zmysluplnym vysledkom. Ja som veriaca...ked sa tak zhodnotim,tak asi patrim do tej kategorie '' viac ako priemer '',ale v zivote by som nedokazala niekoho nutit,aby skladal slub v kostole len preto,lebo si to moja veriaca stranka vyzaduje a je mi to viac sympaticke. Nutit niekoho na vieru nie je mozne. Bud to clovek ma v sebe alebo nie....na vztah s Bohom treba dozriet vo vlastnom vnutre.
@beckynka07 nas knaz vedel, ze sa v kostole berieme len kvoli atmosfere, takze nam hovoril, ze na spoved ist nemusime.
nasa predmanzelska priprava pozostavala z 3 kratkych sedeni a 1 prednaske o rodicovstve.
na tych sedeniach sme si povedali dovody, preco sme sa tak rozhodli, na jednom sedeni sme sa rozpravali s manzelskym parom, ktory je spolu uz 50 rokov (nie je dolezite, kde mas svadbu, ale ci dokazete robit kompromisy, komunikovat spolu a hladat spolocne riesenie problemov). ta prednaska o rodicovstve bola katastrofa - to uz nam mohla ta zenska rovno rozpravat, ze deti nosi bocian - ale s nejakym casopisom alebo hrou v telefone sa ta hodina dala prezit 🙂
taku akoby pripravu predmanzelsku robia aj v UPC - je to pocas jedneho vikendu a kamoska, co to absolvovala, hovorila, ze to bolo dostatocne liberalne aj pre nu a zasmiali sa dobre pri tom
@beckynka07 je na to nejaká výnimka, neviem ako sa to volá, môžeš byť úplne ateistka, ale keď si napr. len pokrstená, tak isto sa žiada o výnimku, ale býva to väčšinou schválené... ale manželskú prípravu pravdepodobne absolvuješ aj tak.
mam krstiny a 1.sv. prijimanie, priatel ma aj birmovku, citala som, ze sa da ako ateista vziat s katolikom v kostole s tym, ze podpisem, ze nebudem manzelovi branit viest deti v jeho viere...co samozrejme spravim, ale bude to klamstvo a vie o tom aj priatel..a za to si uz bojovat budem...
@beckynka07 život dvoch ľudí je v prvom rade o kompromise. A ak toto nefunguje, tak to je začiatok konca. Jedine by to mohlo fungovať v tom prípade, že jeden nemá vlastný názor a bude súhlasiť vždy s tým druhým.
A ak ten kompromis neviete spraviť pri tak dôležitej veci ako je svadba, ktorá je len jedna jediná, tak ako sa budete vedieť dohodnúť na iných veciach? Na iných dôležitých veciach ako je napr. meno pre dieťa atď. Alebo na maličkostiach?
Ty chceš vôbec bývať v ich dedine v dome?
Mala by ti kontrolka blikať, že aha tu niečo nesedí.....
ide skor o to, ze ma stve to, ze ani jeden nie sme veriaci, ale on proste musi mat minimalnu poziadavku ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene....a to ma na tom vytaca..ze je to uplne nezmyselne..ze to robi len kvoli rodine a dedine
@beckynka07 no mas to tazke ked je nekompromisny, takyto clovek sa len tak nezmeni. Viem to lebo ja som tiez dost neprisposobiva 😀 . Tazko z takto malo informacii povedat ci by som s nim na tvojom mieste ostala ale z mojej skusenosti ti poviem, ze k nekompromisnemu cloveku sa hodi niekto kto berie veci s nadhladom a z lasky spravi s radostou vsetko co druhemu vidi na ociach (a sprijemni si to tym, ze okolo toho sranduje). Ak nepatris k takej povahe tak myslim, ze budete mat vela zavaznych konfliktov... 😖
@beckynka07 ale keď si pokrstená a máš aj 1. sv. prijímanie, ako sa môžeš vydávať ako ateista?
@sasa1310 chcem zit na tej dedine...ale kontrolka uz blika z poslednych rozhovorov, kde on musi mat posledne slovo a kompromis neexistuje :( ale ked ja ho tak lubim....
@0silvia0 lebo som bola do tych veci donutena...ale neverim v nic take ako boh...
@bubinko1506 jj manzelsku nauku so absolvovala a najviac ma pobavil manzelsky par prednasajuci o prirodzenych metodach antikoncepcie, mali 6deti....
ono ked uz chce tak silou mocou v kostole co takto grekokatolicky sobas, tam je to zo zivota, farar ma normalne rodinu vie o com toci. nech je to vesele a aj svokrovci nech su na poradku ze kostol 🙂
@eeffka my sme mali sobas pred 3. rokmi, ale na urade je to fakt take suche a obrad vonku som nechcela riskovat kvoli pocasiu (este 2 tyzdne pred sobasom, bolo nabrezie v BA pod vodou a uvazovala som, ci si na fotenie vezmem namiesto siat a lodiciek cln a neopren 😀 )

@miladka333 myslim, ze toto prekusnem uplne v pohode