Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
@eva8 lebo tam žijú kristom a veľa sa naučia bohu ja mám menej info a predsa som už pozabudala z nabozenstva veci.....a keď sa v 18 rozhodne že chce byť moslimskej tak to užneovplyvním
My mame rovnaky cekovy rozdiel ako VY a aj nazorovo je to podobne 😀 Mne sa vzdy velmi pacili svadby v kostole a to som z mesta, proste ma to fascinovalo, ze velke saty kopa hosti a kostol. Ale moj muz vobec nie je na take kostolne veci a tak som upustila a vzdala som sa toho sna 🙂 A mali sme svadbu na urade s 30timi hostami v kratkych tehotenskych satach 😀 A HLAVNE svadba ma byt v meste, odkial pochadza nevesta, cize v BA. Takze uz tam by bol problem 🙂 Ale svadba v kostole Ta nezavazuje k nicomu, nemusis nikde chodit nikomu nic davat, je to skor o takej parade..Len v zasade si mnohi pletu to, ze svadba je o manzeloch a nie o ostatnej rodine..Toto zboznujem, ked sa musi svadba prisposobovat rodine a robi sa to co chce rodina..Ved je to o Vas.
@vejula Neviem, ako poznáš Nový zákon, ale ak poznáš Skutky apoštolov, ktoré sú jeho súčasťou, tak áno, krstilo sa už v časoch prvých kresťanov. Dokonca sa tam píše, že krstili všetkých obyvateľov domu, teda aj deti. Aj svätý Pavol, predtým zvaný Šavol, ktorý prenasledoval kresťanov a ktorému sa Ježiš zjavil na ceste do Damasku, a on sa obrátil, sa dal pokrstiť, až potom začal vo svojej misijnej činnosti.
@mimimami3 mozno mas pravdu, aj ked ja si myslim, ze je podla mna normanejsie ked si dvaja zalubenci hovoria wow mas coolovu suknu, alebo mas krasne oci 😉 ako preberat, kolko deti a v akom casovom horizonte ich budeme mat. To je na mna mooooc racionalne a pomaly mi to pripada ako dohodnuty sobas 😀 Ale tak k tym veciam co sa kecaju pred svadbou, juuuj, vies co mne nasluboval moj byvaly muz a ako sme si hovorili co a ako napr.aj keby sme sa rozisli a vies co skutek utek 😉 nie kazdy ma asi stastie na takeho muza akeho mas. Takze mne nasluboval aj pred bohom a prd z toho, tda nie prd, ale aspon dve krasne deti 😀 Brali sme sa v kostole, ja aj kvoli vtedajsiemu muzovi a jeho rodine,ale celkovo aj kvoli atmosfere, som veriacia, ale nie kazdonedelna navstevnicka kostola, deti mam pokrstene a som rada, ze existuju aj taky farari, co nerobia problemy napr pri krste dietata rozvedenych. A dokonca nam bude aj pozehnane v kostole ako manzelom. Takze kazdy nech robi ako uzna
@juliakocka v kostole sa tiež učí o bohu a žije kristom
čiže nie je škola ako škola a návšteva kostola má tiež podľa mňa svoj význam
@gennara mne to hovoril knaz, že kedysi (prví kresťania) sa dávali krstiť dspelí ludia, na základe vlastného rozhodnutia, že pred tým ako sa dali pokrstiť bol dokonca nejaký stanovený čas, počas ktorého si mali dôkladne zvážiť svojo rozhodnutie, aby si boli plne vedomí čo to ten krst je. Konkretne krstenie detí som nezaznamenala že by sa písalo v biblii... Pavol bol už dospelý ked sa dal krstiť...
@eva8 jasné že má význam .....ale deti to nebaví a nerozumejú o čom farár rozpráva....preto sú detské besiedky kde deťom ich jazykom je prerozpravane o bohu....ja ak potrebujem boha mám ho doma predsa
@vejula citát z dejín krestanstva: "Za krst detí hovorí prax tých spoločenstiev, ktoré uchovávajú apoštolskú tradíciu. Tiež to dokazuje stať zo Skutkov svätých apoštolov 16, 33: V tú nočnú hodinu ich vzal, vymyl im rany a hneď sa dal pokrstiť on i všetci jeho domáci. (Teda aj deti.)"
@gennara určite sa to neda jednoznačne povedat, ako to bolo - tých výkladov je viac. V starom zakone sa zmluva ktoru mal Boh so svojim ludom vztahovala aj na deti. Naproti tomu v Novom zakone sa piše - v Marekovi 16:16 ,,Kto uverí a dá sa pokrstiť bude spasený...,, takze novorodenci tento atribut nesplnaju...a na toto sa odvolavaju protestantske cirkvi. No nech je ako chce RKC by mala ,,niečo so sebou robit,, lebo kvantita to tam je....ale kvalita...no česť vynimkám.
@sardinka335 ako sa odvolávajú protestantske cirkvi'...že nekrstia deti,čí čo nechápem
@juliakocka ty poznáš protestantsku cirkev čo krsti deti? Novorodenata? Ja ani nie.....musi si to uvedomovat a vediet o čo ide ten dotyčný, alebo to dieta. Katolíci toto preberaju v mene dietata, ze rodičia za dieta sa zaručia ze ho budu vychovavat a bla, bla (sak v dobrom) ....protestanti toto nemaju lebo s učením o krste novorodencov nesuhlasia.
@sardinka335 máš veľmi mylné informácie neviem z kade ale oni majú to isté ako katolici krstia deti a berú zodpovednosť na seba.....si si asi niečo poplietla...nevadí už vieš skutočnosť
@juliakocka ktora cirkev to je? len tak pre zaujimavost...
Protestanti evanjelici
@sardinka335 akurát baptisti (a možno nejakých pár dalších malych cirkví) nekrstia deti ale nechavaju krst až na dobu, keď sa človek sam rozhodne - vačšina protestantskych cirkví u nás - napríklad evanjelici, reformovaní, Cirkev Bratská a t d krstia deti ...
Jasné že krstia....sú rovnaký kresťania ako katolíci....niekedy možno žijú viac náboženský život....máme v rodine takviem
@juliakocka tak protestanti? alebo evanjelici? či ako to existuju protestantský evanjelici či ako?
Ja poznám len zbor Viera, Slovo zivota, Bratska jednota babtistov ....atd..to su protestantke zbory - cirkvi.
Potom poznám evanjelicku cirkev augsburskeho vyznania...to su evanjelici - pre mna. Tak poprosím vysvetlenie.
Ja len či hovoríme o tom istom : delenie cirkvi na SR alebo?
1. katolícka cirkev - rimo, greko, staro katolícka....
2. evanjelická cirkev : augsburskeho vyznania
3. protestantska cirkev : viera, slovo zivota...
Všetko sú to protestantske cirkvi.....
@sardinka335 aj evanjelici sú protestanti
@sardinka335 aj ja som evanjelička tzn. protestantka a som pokrstená krátko po narodení, tak ako skoro všetky deti z nášho okolia. naša dedina je tzv. evanjelická, susedná katolícka. nekrstili iba jehovisti a úplní ateisti.
@sardinka335 kresťanske cirkvi sa delia v podstate na 3 smery
1. katolíci (greckokatolícka a iné povodne vychodne cirkvi neskôr zjednotene s Rímom a rimskokatolicka cirkev)
2. ortodoxné cirkvi (pravoslavni a vačšina blizkovychodnych cirkví)
3. protestantské cirkvi - ten nazov vznikol z toho, že protestovali proti Rímu začal to Luther - tych je cele more, napríklad spomenutá Evanjelicka cirkev av, Evanjelicka cirkev metodisticka, Anglikáni, Episkopalna cirkev, CB, Reformovana cirkev, rozne národné severské cirkvi, rozne baptistické zbory ktoré spomínaš ty (BJB, Viera) atd atd atd- tych cirkví sú stovky )
@zuzana76 tak potom ešte existuju ,,protestantskejšie,, cirkvi - ja neviem ako ich nazvat...letničný?? neviem..kde deti nekrstia...
Kazdopádne nemluvna nemoze uverit v Krista....a čo si budeme navrávat na Sk je to skor taky folklor - krst a celkovo sviatosti. Ale sak mne to ako nevadi ze by som proti tomu brojila to nie. Kazdy je zodpovedny sam za seba a za tých čo mu su zverený.
@sardinka335 francúzsky to vysvetlila veľmi dobre, možno nejaké z protestatskych cirkvi krstia až dospelých, tých reformovanych protest cirkvi je veľa a v tom nemám prehľad
@sardinka335 športy, fra to vysvetlila dobre, píšem cez mobil
@sardinka335 vysvetľovanie by bolo trochu nadlho, požičaj si v knižnici nejakú malú knižku všeobecne o náboženstvách, poznám ich zopár (pracovala som v obecnej knižnici) a tam si to krásne nájdeš.
v podstate protestanti sa odčlenili od katolíckej cirkvi na protest proti ich nezriadenému životu, bohatstvu a smilstvách, už pred storočiami, pod vedením Martina Lutera (aj podľa neho sa evanjelici volali luteráni), a potom sa rozdelili na rôzne vetvy a odnože, smery, hnutia, a dokonca sekty ...ja som len laik, pozri si niekde na nete, alebo dobrú knižku populárno-náučnú - nielen vydanú katolíckou cirkvou.
@beckynka07 Ale vy sa môžete zosobášiť v kostole aj ako neveriaci 🙂 Ak to chceš len pre pokoj v rodine. Spravia Ti aj civilný sobáš, no s tým rozdielom, že vás zosobáši kňaz. Čo sa týka krstu detí, z toho by som takú tragédiu nerobila. Krstom sa symbolicky zmyje dedičný hriech a deti sa začlenia do kresťanského spoločenstva. Veď celá naša spoločnosť má kresťanské piliere a aj etika, ktorú sa deti učia na školách, je kresťanská. Nie je nič zlé ani na výučbe katechizmu (aj keď s povinne voliteľným predmetom nesúhlasím). Deti majú väčší prehľad. A keď aj absolvujú kresťanské obrady ako je prvé sv. prijímanie a birmovka, určite o nič neprídu.
@miladka333 to trochu dosť prehanate.
@gennara tak čo sa týka prekladov biblie... ak táto jedina veta je považovana za dôkaz toho, že boli krstene deti.... no nezdá sa mi to dostatočne dôveryhodné. na jednej vete, ktorá ani konkrétne nehovorí o krste detí stavať niečo. ale ako neberem vám to, mne to ako argument za krstenie detí nepríde príliš silné.

@juliakocka osobne si myslím, že ka by to bolo z kresťanského hladiska také dôležité ako hovoríš, tak by sa krstili deti už za Ježišových čias, resp. za čias prvých kresťanov... ale tak tvoj nazor ti nechcem brať