Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
zbytočne sa tu budete doťahovať čo kto kedy v ktorom storočí povedal a ako to vlastne myslel, to by sme museli poznať aj za akých okolností to povedal. Niet čo riešiť podľa mňa, ked chcem pre dieťa krst tak ho dám pokrstiť, ked si myslím že to nie je dobré tak nedám. Samozrejme neuznávam náboženský folklor, buď som veriaca a čo hovorím pri krste si za tým aj stojím. Stačí nebyť pokrytcom a brať vieru vážne. Hovorí sa, že cirkev sa musí zmeniť, lenže kto je cirkev? my všetci veriaci čo ju tvoríme, ak budeme pokrytcami tak bude taká aj cirkev.
Keď tvojmu priaťelovi zalezi na tom čo si myslia ostatný nema to zmysel. Nebudete slobodný lebo stále tam bude a čo povedia druhý. Takýto život nema zmysel lebo to neni život. Skus mu to vysvetliť
A vieme už ako to dopadlo? Dúfam že je autorka ešte na MK a že odpovie 😉🙂

@sova76 Svedkovia Jehovovi by Ti to vysvetlili. 😉