Som sebecká?
Vacsinou citam, nakopla ma diskusia nizsie. Som par mesiacov na dochodku ale este pracujem par hodin z domu ekonomka. Zacala dom chod it do klubu dochodcov, na vylety, posedenie, do divadla, nemala som predtym nejako cas ani chut. Na velku noc som isla s nini na pobyt od stvrtka do utorka. Na,turistiju, bolo velmi dobre, oddychla som si. Prvy krat som nebola na sviatky dona. Dceea, s rodibou vzdy pride tak ako su prazdniny od stvrtka do utorka. Teraz neprisla lebo som nebola doma, tvarila sa sa vselijako, uz po vianociach som jej jovorula ze idem ba pobyt. Teraz idem v lete na povyt k moru tiez s dochodcami sme sa,celkom zacali viac stretavat. Minyly tyzden som jej to povedala a ona vybuchla ze oni planovali prist ku mne cez prazdniny. Vzdy pridu prvy den a posledny odidu, chodia odtial do prace, ja,som cez den s detmi. Mne to neni zatazko ale teraz chcemaj ja ist na dovolenku. Dcera ze nech idem s nimi, doteraz som nebola. A ja chcem ist sama, cez velku noc mi bolo velmi dobre, oddychla som si. Aj pri mori si chcem oddychnut sama, ist si s jamaratkani sadnut, zatancovat
Fandím ti. S dcérou na dovolenke by si si neoddychla. Pravdepodobne by si sa starala nonstop o vnúčatá a oddychovala by len dcéra s manželom.
tak to pomahaz ozaj nadmieru dcere pekne povedz alebo napis ze pomozes ale aj ty si musis oddychnut a pekne na ten pobyt chod a pekne si naplanuj pracidelne aj cas pre seba a aj cas pre vnucata a bude to fajn len si dcera musi zvyknut
Bože, vôbec si nenechaj kaziť radosť a dovolenku, to ze doteraz bolo niečo nejak, neznamená ze to musí byť stále rovnako. A už vobec sa nenechaj od dcéry deptat. V podstate môžeš povedať, dva posledné týždne cez prazdniny som voľná, ak chcete môžete prísť, ale dajte mi vedieť aspoň mesiac dopredu, lebo inak si niečo nájdem ja. A nikto nemôže ani pipnut.
Neskoro? Veď je apríl,resp. máj. A máš právo na svoj život, na svoj voľný čas. Jasné,môžeš pomôcť deťom, nakoľko chces,nakoľko vládzeš,ale tie by sa nemali správať egoisticky.
Pre rodinu robis naozaj vela. Bez vycitiek si uzi dovolenku s kamoskami podla tvojich predstav. Co by dcera robila, keby si s detmi vobec nepomahala. Za tvoju pomoc ma byt vdacna a nebrat ju automaticky. A davas im vediet v predstihu. Ine by bolo, keby si oznamila iba par dni vopred. Dcera nech to rozdycha, zariadi sa a tebe popraje skvelu dovolenku.
Moja svokra je presne rovnako akcna ako vy. Turistikuje s dochodcami, chodieva sa kupat, do kupelov ide. A vzdy jej vravim ze super a podporujeme ju v tom a akceptujeme ked nam nemoze postrazit deti ked ma plany. Nieje tu od toho aby sa prisposobovala,my mozeme byt radi a vdacni ze je ochotna pomahat a akceptujeme ze nie vzdy sa jej da alebo chce. Svoje deti si uz vychovala. 🙂
Uzivajte si zivota. Ja vzdy s kamoskou vravime ze ak raz budeme na dochodku chceli by sme presne taky zivot viest ako moja svokra. Nie doma cakat na to kedy jej kto co zavola a potrebuje. Zivot si treba uzit 🙂
Ja mam sice dieta este relativne male a vnucat sa este tak skoro nedockam, ale keby mi dieta priviedlo vnucata na cele prazdniny, drblo by ma.
@viera27 to asi preto ma s nimi vola ze vtedy nepotrebuju strazit lebo maju aj oni dovolenku. Mne to vtedy ani nevyhovuje kvoli terminom v robote. Ja musim az po 5. Odist a prist najneskor 20teho aby som stihla dph
Ty si svoje deti uz vychovala a starala sa o ne. Nech si dcera vychova a stara o svoje alebo nech si zaplati na prazdniny sukromnu skolku a opatrovatelku . Prepac ale ona chce z teba urobit - animatorku, kucharku uprativacku pre jej deti??? Ok, sem tam prizriet,alebo mini vylet od starkych je cez peazdniny fajn. Ale cele leto? Prepac, ale ty mas teraz cas dohnat vsetky tie veci co si musela odkladat koli detom-a zacat si uzivat volny cas, kym ti to zdravie a vek dovoli.
A to im malo pomahas? Prilis sa na teba spoliehaju a na tvoje potreby nehladia. Nedaj sa zneuzivat. Mne ani tolko mamina nepomoze a to byva vedla, ale ja sa ani nedozadujem, viem ze ma rada svoj klud. Cestuj kym tj zdravie sluzi, nedaj sa odradit. Dala si jej vediet vcas, moze najst ine strazenie.
@zuzinka888 ja si to az terax uvedomujem ze automaticky vzdy prazdniny sviatky su u nas a odtial idu do prace alebo na navstevy. Dom velky to nevadi, varila som vzdy vela lebo nas bolo vela, teraz som vacsinou sama, rodicia mi zomreli, muz uz dlho zije na chalupe, to je ina vec. Ale ani som si nevsimla ze som sama lebo chodi dcera s rodinou tak na dlhsie. Len teraz na velku noc som si tak oddychla, ja uz ani neviem co je to len tak stravit sviatky bez rej roboty okolo, upratat, nakupit, varit, vzdy cosi. Poobede ked idu na vylet alebo niekam sa prejst tak ja uz nevladzem.
Jednoznacne chod a UZI SI dovolenkuuuu 🌞🌴🏖️🏝️ ved si pracovala dost dlho a este stale pracujes,dopraj si to, raz do roka niekam ist s inymi ludmi vo svojom veku je žiaduce. Dceru musis naucit, ze nebudes stale k dispozicii a ze ak nieco planuje tak spolu s tebou dopredu. Mala by sa ti ospravedlnit,ze na teba vybuchla. Nemaj vycitky svedomia, tes sa,ze ides,ze ste super partia. 🤗 Roky ubehnu a potom sa obzries spat a zistis, ze co vsetko si este mohla robit. Vnucata o par rokov vyrastu a ty uz nemusis mat tolko energie na dovolenku.
Zabav sa ☺️☺️
letné prázdniny trvajú dva mesiace, nič sa nestane, keď pôjdeš na týždeň na dovolenku a dobre si ju užiješ 😉 na dcéru aj vnúčatá budeš mať stále času dosť.
a sebecká určite nie, len dcéra asi nechápe nejaké hranice..
Preboha to znie, prepáč, hrozne ako sa k tebe správa vlastná dcéra a zať a ako tá berú...je to smutné.... Nič si nevyčítam, zariad sa po svojom a dcére by som povedala že tak takto moja zlatá : naposledy si na mňa vybehla takýmto spôsobom buď sa ku mne budeš správať slušne a s citom alebo si veci pories po vlastnej osi. Vždy ťa rada uvidím aj s deťmi ale mám svoj život a základ úcty k rodičovi je sa opýtať, dohodnúť, vypočuť..a nie že automatika. To že som doteraz spoločenský nežila neznamená že to už mám takto nakazane od teba do konca môjho života. Sme rodina, nie nadriadeny a podriadený tak sa podľa toho aj zariad. Môžeme si sadnúť a dohodnúť sa kedy ti s deťmi pomôžem, na oplátku zas ty môžeš mne pomôcť v záhrade/s nákupom/vymaľovať altánok a podobne. Na staré kolená už mám povinnosti za svoj život odkrutenych dosť a nieže ešte aj ty mi budeš prikazovať a nezaujímal sa. Takto som ťa nevychovala a ani ty takto neved svoje deti lebo trpieť budeš ty, keď ich naučíš že rodič/starý rodič je iba lacná pracovná sila bez vlastného života. Ak chces k tomu niečo povedať premysli si to do zajtra a porozprávame sa, ja idem teraz s kamoškami na kávu a kým budeš premýšľať čo mi povieš, môžeš ostrihať kríky a umyť riad, pomôžeš mi tým viac ako ,,vychovávaním,, mňa a znevažovanie mojich koníčkov a spoločenského života..hotofka 😏😉
Tak pre dcéru je to určite šok, hneď si uvedomila, aké komplikácie z toho bude mať. Je iné, keby si takto fungovala vždy a iné, keď príde zrazu taká zmena.
Tiež mám okolo seba dôchodcov, ktorí ešte pracujú, užívajú si cestovanie a kúpele, študujú na univerzite tretieho veku atď. takže sa nemám na koho spolahnúť. Kedže ja som ako dieťa trávila celé prázdniny u babky, predpokladala som, že aj moje deti budú mať tú možnosť, no žiaľ nie. Toto je to, prečo majú ženy s malými deťmi problémy s prácou - lebo starých rodičov, ktorí celé prázdniny boli doma a starali sa o vnúčatá keď bolo treba, už niet.
Dcéra si bude musieť zvyknúť, že aj ona má doma aktívnu dôchodkyňu a že jej už nie si stále k dispozícii. Daj jej čas. Ale tiež netreba zabúdať na to, že za chvílu ťa tie vnúčatá a dcéra už nebudú potrebovať, tak by ste sa teraz mali naučiť robiť kompromisy. Za pár rokov to už nebudeš musieť robiť.
@scila To si napísala strašne hnusne.
Ženy s malými detmi maju problémy s prácou preto,že kedysi nebývali deti až toľko choré a keď boli mohli ísť normálne na OČR nie ako teraz že si alebo na dohodu tak si doma zadarmo alebo na živnosť a opäť doma zadarmo alebo si na zmluvu a aj tak pól firmy a sef ta tlačia k múru,že keď to pôjde takto ďalej s očr môžeš aj skončiť.
Boli úplne iné potraviny,nebolo toľko alergií z,ktorých pramenia choroby.
A o prázdninách ani nehovorím kedysi za komunistov bývali troj-stvor týždňové tábory aby mali deti kde byt
Práveže kedysi ľudia mávali deti už ako 18,19,20 ročný sa vydávali a zenili a taký len ťažko mali rodičov na dôchodku.
Ja som mala prvého syna tiež v 20tich rokoch moja mama vtedy mala 40 a svokra 39.
Teraz mám 30 a druhé dieťa a mama má 50 a svokra 49 a stále ich čaká minimálne 15 rokov chodenia do prace,takze toto čo si napísala,že bol štandard,ze babky na dôchodkoch mávali deti cez prázdniny je úplný nezmysel.
Ešte moja babka mi nedávno 76 ročná rozprávala ako sa s dedom striedali cez prázdniny pri deťoch,obaja boli casnici babka musela robiť doobedu a dedko poobede.
Ja sama som ešte ako mala dlho zažila moje babky pracujúce a vôbec aj keby to nemajú právo ľudia na dôchodku žiť ? Čo sú pestuni alebo opatrovatelia ?
to ako mohla povedat, ze si im neskoro dala vediet? sa zblaznila? ma minimalne dva mesiace dopredu upozornenie - ved to je smiesne, takato vycitka. ini atari rodicia bud nepostrazia vobec, alebo max par dni... Cele dva komplet mesiace skolskych prazdnin cakaju ze sa postaras? tak to je fakt sialene, aby sa dcera hnevala, ze budes mozno 10 percent casu nie k dispozicii... ved zvysok pises, ze pomozes, postrazis... myslim,ze sebecka je dcera, nie ty, ked ti jednu, dve dovolenky za celucky rok s ludmi v tvojom veku nedopraje - nech mi nikto nehovori, ze take kontakty netreba, ved kamaratky ta aj lepsie pochopia vzhladom na fazu zivota, zaujmy atd .. je mi luto, ze si mala taku reakciu od dcery
@radanna11 pozri, ja som napísala svoj pohľad a podľa svojích skúseností. MOJA babka sa o mňa aj o všetky vnúčatá starala celé prázdniny aj vždy keď sme boli chorí. A tiež by to bol vtedy pre moju mamu a moje tety šok, keby táto neskutočná pomoc zrazu skončila. Neviem čo je na tom hnusné, čo som napísala.
Toto je pre mne nepochopitelne ze sa nepytali a prisli na dva mesiace 😳
My si vezmeme kalendar a dohodneme sa s tymi starymi rodicmi ktori su mobilni, a chcu vnucata k sebe, kedy co a ako. Oni maju aj svoje aktivity.
V zivote by mi nenapadlo, hodit sa na krk niekomu na dva mesiace s celou rodinou 🤦
A vlastne ani na dva dni.
@scila tak ale predpokladám,že tvoja babka teda bola alebo nezamestnaná alebo ta mali rodičia výrazne starší.
Pretože to nikdy nebola žiadna samozrejmosť,že babky sú na to aby sa starali o deti a napísala si hnusne to celé,že žiaľ babiek čo sa starajú o deti niet a ,že preto sú problémy s prácou pritom to nijako nesuvisi.
Nechápem, na čo majú podaktorí deti, keď sa o ne nestarajú.... naše deti idú automaticky s nami všade - na víkendy, dovolenky a pod. Ani by mi nenapadlo odložiť ich k starým rodičom (a to máme s mojimi rodičmi výborné vzťahy). Prázdniny a choroby deti si vykryvame sami s manželom.
Nie si sebecka, vobec. Peknú dovolenku. Dcéra nech sa spamätá. Je hrozne sebecká
Chod a ani nerozmýšľaj že by si nešla.
Užívaj si a chod, tvoja dcéra ma manžela a ten ma tiež asi rodicov. Tvoja dcéra je zduta a príliš Rozmaznana. Keby si nezila, tak sa musi tiež nejak zariadiť 🤷🏻♀️Nestíhajú?? Nie, to je pohodlnosť na fullservice … rodiny, kt nemaju ochotnu babku alebo žiadnu a to tiež nejako poplataju…
@andreakotesova presne a potom tu čítam ako o pár komentárov vyššie,že ich mamy a tety by zažili šok keby sa im babka nestarala od deti.
To je naozaj smutne a na šok,že si musím vlastne deti zariadiť sama🙈🙈🙈
Nie si vobec sebecka, na dovolrnku mas absolutne pravo. Ja si skor myslim, ze problem bude tam, ze dcera uz naplanovala, nahlasila zaplatila svoju dovolenku pkus tabory detom. Takze sa snazi nenechat ti ich na krku cele leto, vymysla im aj ona program. Proste ratala s tym, ze nikam v lete nepojdes a tak si to naplanovala asi v praci a s tabormi. Teraz sa to uz zrejme neda zmenit a ona je nahrana lebo mozno uz viac dovolenky nema a tazko sa jej to riesi. Ta jej ooznamka o tom, ze si dala skoro vediet znamena skor to, ze keby vedela skor, tak by si ona nahlasila dovolenku v robote vtedy ked si prec, pripadne na ten termin vybrala tabor a bolo by po celom probleme. Nemyslim ze by ti nedopriala dovolenku a ocakavala od teba neustalu dvojmesacnu starostkivist. Asi reagovala prehnane, ale tak nevieme aku ma situaciu a ze mozno naozaj sa jej uz dovolenka nahlasena v pracu zmenit neda resp, maju uz nieco zaplatene nevedia to presunut a ten tyzden ma teraz realny problem deti vykryt. Kedze to bude chciet dalsi tabor tj nemale vydavky navyse alebo dalsiu dovolenku v praci u rodiciv, ktoru uz maju nahldrnu inak a je tazke to zmenit. Kazdopadne, nie je to tvoj problem, ty na dovolenku chid a uzi si ju, si dospela a mas narok si robit co chces aj keby si sa rozhodla zo dna na den. Len nerobme tu z dcery hned sebecku hlupanu, naozaj sa mohla ocitnut v komplikovanej situacii.
@scila Ja som vychovala 2 deti bez pomoci, nikdy som problem s pracou nemala. Kde chodis na tieto stredoveka nazory? Asi ti babky robia 24/7 full servis, ze ta hanba nefackuje
@autor Zmazala som predosly prispevok kvoli preklepom (mobil). Mas narok na oddych a aj na svoj zivot, nie robit len sluzku svojej dcere. Pomahas aj tak dost
@lucilaines ved deti sa dávajú do táborov preto, aby som ich tam ja ako rodič, ráno zaviezla a poobede odviezla... neobtazujem s tým babku 😉

@mamina7070 vacsi ide do 1 tabora, mensi do dennych aj potom spoku, tam ich vodim ja aj beriem lebo rodicia nestihaju. A na dovolenku idu najprv spolu a poton dcera s muzom na vikwndy predlzene 3-4x, ako im vyjdev praci to neviem doprwdu len mi povedia,ze idu a ja ostavam s detmi. Alebo ked su chore tak mi ich nechaju