Som skúpy chlap alebo len šetrný manžel?
Chcel by som sa vás tu popitat na názor či som ozaj zgrlos....som proste tip muža ktorý je dosť cielavedomi a sú pre mňa dôležité financie a som dosť sporoblivy a nemám rad keď sa vyhádzajú peniaze zbytočne...moja manželka je presný opak celú výplatu proste minie stále jej hovorím aby si odkladala aspoň nejakú časť...všetky výdavky na domácnosť platím skoro ja dovolenky lízingi a podobne...samozrejme niečo platí aj ona ale je to pomer 20% ja 80%...máme každý svoje financie ja podnikám peňazí mám-e dosť ale proste chcem žiť skromne ako obyčajna rodina a nie rozhadzovať a chodiť po dovolenkách a welnesoch, reštauráciach a míňať na handri...a keď jej niečo poviem a zacnem ju kritizovať tak sa zduva že aký som zgrlos a len ju buzerujem......je pravda že o výdavkoch ako sú autá,dovolenky,atď.. rozhodujem ja....ale chcem aby si aj ona čo to odložila a zbytočne neminala na blbosti....
@delphin1 tak potom si žiješ na veľkej nohe akurát tak ty, obstarať si 2 autá na leasing na firmu, ktorá môže budúci rok skrachovať teda rozumné vôbec nie je.. ideš si vo veľkom štýle a manželka to má vytrhnúť teraz?! Treba jej povedať aká je situácia a nie tlačiť na ňu nech sa uskromní, keď ona nevidí dôvod..
@zanka777 to som dala len ako priklad ako sa da najst kompromis. Ten chlap tu pise,ze pre neho je luxus wellness,ist sa vonku najest. To nie je o peniazoch ale nastaveni mysle. Niekto zaraba minimalku a dokaze ist z toho do restiky,na dovolenku a niekomu je aj 5000 malo a este rozmysla kde by rodine priskrtil rozpocet. Btw poznam bohacov co obiehaju sekace,vintage shopy v dnesnej dobe nic zvlastne.
@delphin1 budem asi jedina, ale uplne suhlasim. Úprimne nechapem prečo tu obhajujú tvoju ženu. Lebo manželia,lebo spoločný úcet,lebo do hrobu nezoberieš,bla bla bla....Nie si žgrloš! Len tvoja žena rozhadzuje. Toto by sa ani mne nepáčilo. 3500e je dost vysoky rozpocet. Zarobíš, staráš sa, platiš.
@babulkomale Boze, robia nam stary dom, ale tie prachy, co im tecu za kazdu somarinku 😅🙃😁. Moj muz cravi, ze keby nebol schopny IT vyvojar a bol by manualne zrucnejsi, tak by chcel robit murara 🤣.
@delphin1 Pokial máte taký príjem, aký máte a manželka si tu kozmetiku, kabelky, šaty, nechty, benzín.. platí zo svojho, a nepyta od teba, nejde to z tvojich peňazí, tak v tom naozaj nevidím až taký problém.
Pri tom rozpočte by som jej dopriala. Možno nie každá ma takú sumu na seba, no nie každá ma muža, ktorý toľko zarába; a nie je to ani prehnane extra vela.
Skôr porieste skutočné sporenie na horšie časy, ak ho nemáte a zracionalizujte výdavky.
@delphin1 ano, sú ženy, ktoré nevedia hospodáriť. ..ako sa hovorí,, minú viac ako zarobí...
Ako písali vyššie. Sadnúť si k tomu a dohodnúť, koľko miniete za mesiac. Ostatné odložiť bokom - červená obálka- na horšie časy. Môže sa stať všeličo.
Ak sa dá, presunúť na ňu nejaké výdaje.. aby neutrácala toľko
Ešte raz...mi chodíme na dovolenky aj na welnes aj do restiky aj sade do žiadnych sekacov nechodíme...ja len chcem aby bola trošku zodpovedná....to že mám príjem v takej výške ešte neznamená že to musíme všetko minúť....že nech skúsi aspoň 10-15% zo svojej výplaty odložiť....ja nepotrebujem jej 100-150€ ja chcem len ten úmysel aby si to nadstavila trochu v hlave že nepotrebuje kabelku za 300€ stačí aj za 100€nie..???nepotrebujem mať Armani stačí mi aj Mustang a oto mi ide....chcem aby sa naučila hospodáriť...ja tu nemusím byť večne čo potom..?? Čo naučí deti..??
Mala som kolegynu, ktorej manžel fakt dost zarobil a ona isla robiť do Rakuska len preto že maju 3 deti, veľký dom na hypo, chatu, auta...a čo ak manžel ochorie nech majú veľkú rezervu.
Opäť raz krásny dvojaký meter na MK.
Keby žena napísala, že muž prefláka všetky peniaze a nič neušetria, tak už by tu bolo rozveď sa s ním, musíte mať rezervu, je nezodpovedný, lajdák. Treba myslieť na horšie časy. Keď napíše chlap, že žena všetko minie a nic neušetrí, tak je žgrloš.
Áno, treba si život užiť a dopriať si, ale aj šetriť na horšie časy, na starobu. A nie, do hrobu si peniaze nikto nevezme, ale aj taký pohreb treba zaplatiť.
Koľko je tu denne diskusií, že chlap stratil zrazu prácu, prestalo sa mu dariť, skončil na PN a zrazu mala rodina existenčné problémy lebo chýba príjem? Koľké vtedy píšete, že prečo nemajú našetrené na takéto prípady? Že treba mať rezervu aspoň na 6 mesiacov? Fakt je dôležitejší wellnes každý víkend, jedenie v reštike, dovolenky a potom plakať, že nemám na nájom, hypotéku, nový kotol, práčku lebo nemáme žiadnu rezervu? Autorova manželka je finančne negramotná. Treba si aj dopriať, aj šetriť. Všetko s rozumom a nie minúť celý rozpočet na hlúposti a neodložiť ani cent. A ešte pri takom mesačnom príjme.
A nie, úspešnosť podnikateľa nieje priamo úmerná gramatike.
@delphin1 Mimo podrobného rozboru vášho rozpočtu... tým, že budeš ženu kritizovať ako si sám povedal a poučovať ako malé decko ju nenaučíš nič, jasné, že sa akurát tak oduje, na výchovu je proste už trochu neskoro... ty ju to chceš naučiť nie preto, že by to váš rozpočet reálne potreboval, ušetríš viac než dosť, ale len lebo je to podľa teba tak správne - s čím ja síce súhlasím, ale z pohľadu tvojej ženy - ona proste nemá motiváciu... keby musela, možno by si bol prekvapený ako by to zvládla, ale vie, že nemusí...
@viestta ja musím zarobí v podstate na tu firmu čiže firemné veci si kupujem za moje zarobené peniaze to že ušetrím daň a DPH sa maximálne premietne do obstarávacej ceny auta a údržby.....tým pádom nemám príjem 5000€ mesiac ale 4100€ a po odrátaní aut máme rozpočet 2600€ ale sme bez áut....ak by som to takto rozlišoval tak ajtak by som musel prirátať kúpu áut pre rodinu....tie peniaze sú stále rovnaké lebo ja som jediný majiteľ firmi.....môj príjem nieje len z firmi ale aj z iných investícií preto to rátam dokopi....
ja chapem, ze chces, aby aj ona odkladala, ale z 5000 sa ovela lahsie odlozi pokojne aj 2-3 tisicky, ako z 1000... ako vzdy je zaklad komunikacia, tak si k tomu sadnite a si to nejako vypocitajte. napr. ak mate celkovy prijem 6000, tak 2-3 tisic odlozte (pokojne tych "tvojich") a investujte a z 3-4 tisic zite, pricom sa spolocne dohadujte, ako ich pouzijete.
@delphin1 čo na to hovorí tvoja žena? Prečo si nič neodloží a všetko minie?
Ono, najlepšie je sa na to pozrieť z pohľadu toho druhého. Ak si ma šetriť, mala by za tým vidieť nejaký zmysel, potrebu, cieľ, mat nejakú skúsenosť. Skôr však ide o ňu samotnu. Možno keby bola dlhodobo PN, prišla o prácu; následne by jej tie peniaze chýbali.. No v tomto sa zrejme spolieha na teba a keďže ty si odkladas vela bokom, asi strach nemá. A tiež by som považovala za spoločný príjem , spoločne výdavky, spoločnú rezervu… čiže či tie peniaze ušetrí konkrétne ona či ty.. šetrite ich predsa spoločne.
Možno by bolo najlepšie, nech si hneď z vyplaty pošle určitú sumu na rezervu, inak neverím, že by niečo ušetrila. No prinútiť ju nemôžeš a či ju dokážeš presvedčiť ťažko povedať. Ty jej to ako vysvetlujes?
Vela záleží i na tom, aký ma vzťah k peniazom, aký mala vzor vo výchove, ako narábala s peniazmi predtym..
Inak pochopila som, že za zbytočnosti považuješ predražene, značkové veci. Prečo si ich kupuje.. či si tým niečo kompenzuje, či sa s niekym porovnáva.. možno vieš sam, alebo sa o tom treba porozprávať.
@delphin1 ojoj, zlé fórum si si vybral 😅 Ja ti napríklad rozumiem, o čo ti zhruba ide, len sa obávam, že ak to máte takto nastavené už roky a žena si zvykla, veľa s tým už nespravíš, hlavne ak nechceš mať doma dusno. Inak si mi trochu pripomenul život huggera, kto je tu dlhšie vie, koho myslím. Tomu ale viacero žien, aj tých, ktoré ťa tu pucujú, vyčítalo, že si ženu rozmaznal. Ona si síce z výplaty aj odkladala a je mu to teraz pri rozvode prd platné, lebo je z nej nesamostatná jednotka. Takže si z toho, že tvoja žena nešetrí, zas až takú ťažkú hlavu nerob.
@delphin1 ty by si konecne mal rozlisovat to co je vas rodinny rozpocet, teda peniaze, ktore miniete na fungovanie rodiny a prevadzkovy kapital tvojej firmy. Mne to pripada, ze ta mas v tom riadny hokej. Ty nezarabas 5000, tvoja firma produkuje zisk 5000 mesacne, z toho si ty sam vyplacas 2500, ktore sa minu v rodine, z toho takmer polovica ide len na auta, na firemne auta. Tvoja zena zarobi 1000 €, z coho polovicu da do rodiny a zvysok minie "na seba", len pochybujem, ze vsetko minie len na seba, lebo mate aj dieta, aj domacnost, takze mozno polovica z toho ide na dieta a drobnosti na domacnost a len ten zvysok pre nu, ale ty to nevidis alebo vidiet nechces. To, ze ty zo zisku firmy investujes do firmy, je normalne, ale uvedom si, ze toto nie je prijem vasej rodiny, ale investovany zisk firmy. Ked si konecne utriedis to, co je firemne a co je vase, aky podiel z vas dvoch kazdy dava do spolocneho a na co sa minaju, tak budes spokojnejsi. Ty si nepochopil zaklad, a kym ho nepochopis, tak furt budes nespokojny.
.. si zgrlos .. peniaze su /maju byt spolocne ... mas pekny plat a manzelka ma platit nieco z toho mala co ma ? ako moze rozhadzovat ked jej zostane cca 300 eur ? len ta predstava je otrasna , ze o vsetkom rozhodujes..nema ani len sancu nieco minut, lebo nema z coho ...t zych 5000 posielaj polovicu na spolocny ucet a manzelka nech si svoje ma na svojom a ty zvysok na svojom .. alebo nechaj konecne rozhodovat aj tvoju zenu, nech sa stara domacnost ... pride mi , ze milujes mat vsetko a vsetkych pod kontrolou ..nieje to dobre ...cudujem sa jej ..sorry..
@viestta Presne tak treba rozlišovať, čo je rodinný rozpočet a čo je firemný. A ešte to môže byť aj tak, že ako zaneprázdnený prácou ani poriadne nevie, čo všetko treba v domácnosti, pre deti.
Ako partneri by mali urobiť si taký hrubý rozpočet pre domácnosť spolu a nemiešať do toho náklady na firemné auto a pod. A ak by ten rozpočet na domácnosť bol privysoký, tak sa dohodnúť, čo nie je až tak potrebné a koľko budú mesačne šetriť.
@delphin1 podla mna zgrlos nie si. Podnikas, sam najlepsie vies ako tazko sa zarabaju peniaze a ked vidis aka je zena rozhadzovacna tak o to viac chces setrit ty. Ja to uplne chapem. Zijete si na vysokej nohe. Doprajete si vsetko ale vo velmi velkej miere. Prehajdakat 3 500€ mesacne je velky luxus. Zena vie zarobis vela a preto nema potrebu setrit pretoze vie, ze das ty ked bude niekde treba. Ja by som navrhovala poradnu, mozno to potrebuje pocut od nestrannej osoby aby si naozaj zacala nieco odkladat. Zeny sa tu zase ukazali aky dokazu mat dvojaky meter. Keby to bolo opacne tak by kydali na chlapa aky je nezodpovedny a nevie zarobit viac ked chce vela minat.
@petronelag pan podnikatel ma medzery v uctovnicstve a celkovo vo financiach ma uplny hokej.
@delphin1 tvoja firma vyprodukuje zisk 5000 mesacne a z toho (zvysok zaokruhlim, nechce sa mi spatne hladat presne cisla):
- 2000 pouzijes ako prebadzkovy kapital do firmy
- 1000 ide na firemne auta (ano, pouzivas ich aj na sukromne ucely, takze ak by si oddelil len spotrebu na sukromne ucely, tie by si mohol odpocitavat z odinneho rozpoctu, ale kedze ich vsetky dokladujes na firmu, su to peniaze z firmy, nie z rodinneho rozpoctu)
- 2000 je tvoja mzda, ktorou prispievas do rodinneho rozpoctu, z ktoreho sa uspokojuju potreby tvoje aj celej rodiny, pretoze aj ty byvas tam kde tvoja zena, aj tebe sa perie pradlo, aj ty doma jedavas ako jedava vase dieta a tvoja zena, aj ty ides na dovolenku aj do wellness, tak ako tam ide tvoja zena aj vase spolocne dieta, aj ty jes v tej restauracii kde idete na obed cela rodina)
Tvoja zena zarobi 1000, z nich 500 ide do rodinneho rozpoctu, zvysok minie na uspokojenie svojich a rodinnych potrieb. Podiel jej a rodinnych potreiba bud vobec nepoznas alebo ich tu planovite zatajujes aby si vyzeral ako uboziacik, ktory zivi zenu a dieta "zo svojich penazi"

@pparis 👏👏👏👏👌👌👌presne najlepší komentár👌