icon

Som v šoku z terminálneho štádia choroby brata

darise
18. feb 2026

Minulý rok som tu písala ohľadom brata, ktorému diagnostikovali zhubný nádor obličky v pokročilom štádiu. Teraz je na tom tak, že nádor mu praskol stavce, nechodí, čaká ho ožarovanie a paliatívna starostlivosť u mňa doma s pomocou mobilného hospicu. Neviem sa zmieriť s tým, že odchádza. Plačem tak, že mám spálenú pokožku pod očami, páli má chrbtica. Každý deň som v nemocnici a držím ho za ruku a trpím, keď vidím,
ze trpí a už vníma, že odíde. Neviem, ako zvládnem starostlivosť s pocitom konečna. Je mi všetkým.Je tu niekto, kto si tým prešiel a mal často pocit, že sa zruti smútkom?

Strana
z2
anonym_acaad1
19. feb 2026
@anonym_2dcc46

@anonym_acaad1 ak by si chcela, namaľovala by som jeho portrét(obraz) farebný z fotky, aby si sa vedela na neho usmievať.
Mám to hobby, nie som akademický maliar, úplne len takú maličkosť by som chcela, ako podporu, neviem čo🥹

@anonym_2dcc46 to je ake mile. ❤ zatial nemam vystavenu fotku musim sa prekonat , zatial to nedokazem kazdy den sa nan pozerat...asi to proste chce cas :( ale si zlata, dakujem ❤❤❤

darise
autor
20. feb 2026
@anonym_acaad1

@darise ano, my sme si tym presli :((((((((((((((( nemohli sme pred nim ukazat smutok, za mesiac som schudla 10kg, zacali mi obvtdedy traviace problemy, trvaju dodnes. vy ho budete mat doma v paliative?
ach, teraz citam, takze ano, no my sme ho ani doma mat nemohli, mozem ti nieco napisat?
toto bude asi najtazsie obodbie zivota, mozno sa nikdy s toho nedostanes uplne, pretoze..ale ver ze pokial to je mozne, majte ho doma, to jedine si umierajuci praje, teda aj napriek tomu vsetkemu, prosim bud silna, mas rodinu, ktora ti pomoze? urcite potrebujes kazdy den vypadnut a vyplakat sa ,ale neplac doma, pretoze to ho bude ubijat este viac. uz je na morfine?
strasne zle a tazko sa mi pise, verim ze okrem mobilneho hospicu ti pomoze rodina ci priatelia, ale jedno ti napisem, to ze bude doma, je to najcennejsie co mozete pren spravit, aj ked pre vas zabijajuce, ale ver ze lezat v hospici medzi starymi ludmi, byt sam na izbe je ten najhorsi pocit nma svete !!!! tolko x by som vratila cas, a mala ho doma, aj keby neviem co, a lutujem a budem lutovat do konca zivota, ze sme tak nespravili ! ale my sme potrebovali 24hod opateru, nam by mobilny hospic moc nepomohol.
posielam vela sil, prosim plac kde mozes, ale nie pred nim ! a urcite vyhladaj aj psychologa/psychiatra. kvoli podpore.'
verim ze ti ma kto pomoct. je mi to velmi luto :(

@anonym_acaad1 Veľmi rozumiem vašej bolesti, s bratom všetko prežívam už rok, po odstránení obličky sa mu nádor dostal do okolia takže, odvtedy trpel veľkými bolesťami chrbtice , lekári mu neverili, vraj má nízky prah bolesti, nechceli mu urýchliť termín na odstránenie oblicky, vraj nie je onkologický pacient. Po biopsii a niekoľkomesačnom utrpení sa ukázalo, že je . Už bolo neskoro. Na nejaký čas sa mu uľavilo, mysleli sme si, že vyhráva , predpísali mu imunoterapiu. Aj tak mu nádor praskol stavce, nastúpili ďalšie bolesti teraz je v nemocnici. Čaká už iba na rádioterapiu na zmenšenie nádoru. Je taký krehký, že onkologicku liečbu zastavili a po rádioterapii u nám bude odovzdaný na dožitie. Neviem, ako toto obdobie zvládnem.

anonym_acaad1
20. feb 2026
@darise

@anonym_acaad1 Veľmi rozumiem vašej bolesti, s bratom všetko prežívam už rok, po odstránení obličky sa mu nádor dostal do okolia takže, odvtedy trpel veľkými bolesťami chrbtice , lekári mu neverili, vraj má nízky prah bolesti, nechceli mu urýchliť termín na odstránenie oblicky, vraj nie je onkologický pacient. Po biopsii a niekoľkomesačnom utrpení sa ukázalo, že je . Už bolo neskoro. Na nejaký čas sa mu uľavilo, mysleli sme si, že vyhráva , predpísali mu imunoterapiu. Aj tak mu nádor praskol stavce, nastúpili ďalšie bolesti teraz je v nemocnici. Čaká už iba na rádioterapiu na zmenšenie nádoru. Je taký krehký, že onkologicku liečbu zastavili a po rádioterapii u nám bude odovzdaný na dožitie. Neviem, ako toto obdobie zvládnem.

@darise posielam silu. posielam vieru. posielam nadej. :( 🍀

darise
autor
20. feb 2026
@anonym_acaad1

@darise posielam silu. posielam vieru. posielam nadej. :( 🍀

@anonym_acaad1 Ďakujem veľmi zo srdca

anonym_51018e
23. feb 2026

@darise ja len toľko vy možnost máte môže si všetko urovnať ak máte niejake nezhodi v minulosti môže mu splniť jeho sen v rámci možností alebo urobiť niečo čo by chcel ale už nemôže .
Mne na začiatku mesiaca umrel brat nečakane a náhle ja aj sestra sme toho riadne mimo vycitame si to že neviem čo chcel po čom túžil nikdy sme nad tým neuvažovali bol mladí mal 20rokov sestra si dava záviny jeho smrť že keby možno snim a nie i z partnerom bola by ho zachránila ja si to tiež dávam za vínnu celi jeho život som tu bola pre neho a teraz mám pocit že som nebola pri ňom keď má potreboval ale Bohu sme sa zo sestrou zaprisahali že jeho smrť tak nenahame a zistíme prečo umrel a kto mal v tom prsty keďže sme si iste že to nebola len tak .

brendaa
23. feb 2026
@darise

Ďakujem za všetky reakcie, mňa to zatiaľ veľmi bolí.

@darise veľa síl, najhoršia je tá bezmocnosť, brat má koľko rokov? Ako on prijal chorobu, chce sa o "tom" rozprávať? Berie to ako koniec, alebo chce bojovať? Ak môžem, vyhľadaj pomoc aj ty, ak si veriaca farár, alebo dobrý psychológ dokáže pomôcť, atď....
Ten hrozný a boľavý pocit pozná každý, čo mal v rodine onkolo ochorenie... Žiaľ aj tú chorobu treba nejako "prijať"...aj keď to je priam nemožné.... Treba niekde načerpať silu a vyplakať sa, ... ešte si ten čas s ním užiť, ak sa dá..
Mne pomohli pozitívne veci, zážitky, spomienky otcom a to že som nejako prijala jeho ochorenie...

anonym_acaad1
23. feb 2026
@anonym_51018e

@darise ja len toľko vy možnost máte môže si všetko urovnať ak máte niejake nezhodi v minulosti môže mu splniť jeho sen v rámci možností alebo urobiť niečo čo by chcel ale už nemôže .
Mne na začiatku mesiaca umrel brat nečakane a náhle ja aj sestra sme toho riadne mimo vycitame si to že neviem čo chcel po čom túžil nikdy sme nad tým neuvažovali bol mladí mal 20rokov sestra si dava záviny jeho smrť že keby možno snim a nie i z partnerom bola by ho zachránila ja si to tiež dávam za vínnu celi jeho život som tu bola pre neho a teraz mám pocit že som nebola pri ňom keď má potreboval ale Bohu sme sa zo sestrou zaprisahali že jeho smrť tak nenahame a zistíme prečo umrel a kto mal v tom prsty keďže sme si iste že to nebola len tak .

@anonym_51018e to znie hrozne, takze nezomrel na chorobu, strasne. co autohavaria ak sa smiem spytat?

anonym_6e95a0
23. feb 2026
@darise

@darise presne viem, čo prezivas, hlavne to, keď si pocitala s tým, že ešte mate čas a ďalšiu liecbu pred sebou a zrazu sa to rozplynulo a zostava vam malo casu. Pravdepodobne je už na nejakých liekoch (možno opiatoch a liekoch tlmiacich uzkost), takze si možno ani úplne neuvedomuje, že je tu koniec. Vieš, nakoniec je to dar, môžete si povedat všetko, čo si ini povedat nemôžu, keď o blízkeho prídu pri autonehode alebo akútnej zástave srdca. Hneď si požiadaj o opatrovatelsky (nedodrziavaju lehoty, úmrtím zastavia konanie a peniaze už ani nedostanes, hlavne vieš žiadať príspevok na pomocky ako polohovatelna postel, to ti veľmi pomoze, aby mu nevznikli dekubity, bude ho treba polohovať; dekubity vzniknú extrémne rýchlo). Sleduj signály s v čase úmrtia ho drz za ruku a povedz mu, že môže ist, že je o všetko postarane, sluch odchádza nakoniec. Je to terapia aj pre teba, aby si odchod lepsie zvladla a signál mozgu, že nemusi už dalej bojovat a trapit sa. Pritom, ako to mamina hovorila ocinovi, zastavil sa mu dych, lebo mozog dostal signál, že už nemusi bojovat a preskočil fazy umierania ako mramorovatenie koze, apnoe a pod. Paradoxne, po umrti príde velka úľava, opadne stres. Držím palce, aby si bola silná.

anonym_6e95a0
23. feb 2026

A ešte jeden velky klobuk dole pred tebou, že si sa rozhodla mu na sklonku zivota pomôcť a postaras sa o neho. Je to to najväčšie gesto lasky, ktoré mohol od teba dostat

anonym_acaad1
23. feb 2026
@anonym_6e95a0

A ešte jeden velky klobuk dole pred tebou, že si sa rozhodla mu na sklonku zivota pomôcť a postaras sa o neho. Je to to najväčšie gesto lasky, ktoré mohol od teba dostat

@anonym_6e95a0 uplny suhlas

ghoul_
24. feb 2026

@darise neber si ho na krk domov, nechaj dožiť dôstojne v dds
Keď to budeš mať stále pred očami ze umiera tak sa z toho zrutis

dory11
24. feb 2026
@anonym_acaad1

@anonym_51018e to znie hrozne, takze nezomrel na chorobu, strasne. co autohavaria ak sa smiem spytat?

@anonym_acaad1 nie keby zomiera pri autohavárii tak aspoň si môžeme povedať že zomrel pri tom čo miloval najviac jazda autom alebo motorkou a bol by aspoň pred šťastný.to bolo celé život jeho sen vlastný auto mať vodičák .
Nie jeho smrť je vyriešený polície zomrel náhle u kamaráta z ničoho nič.stratil vedomie aj mu volali sanitku ale už mu nepomohli .

Strana
z2