icon

Som zúfala a neviem čo robiť

havedka
5. mar 2013

mamicky je mi velmi tazko,mam uz 18rocneho syna,s ktorym mam uz asi od 14rokov velke vychovne problemy,posledny rok sa jeho spravanie dost zhorsilo,bere travu,a ine drogy,vela úpije,fajci,nikam nechodi do skoly ani nepracuje,chodi si domov ako sa mu chce,mam este dve deti,jedno postihnute,velmi zle prospieva rodine,peniaze na neho uz ziadne nedostavam,mam sto chuti ho vyhodit z domu,ale ako matke boli ma s toho pocitu srdce,ale nemozem dalej,povedat si neda,ma svoj zivot nepocuva ma,co mam robit???

Strana
z11
havedka
autor
22. mar 2013

sonicka ci sa ho bojim,mam pravdu povedat dakedy aj ano,ked je opityu alebo pod vplyvom drog tak ano,i ked stale vravi ze by mi nikdy ako mae neublizil

sonickaka
22. mar 2013

@havedka on vie že sa ho bojíš, preto i napriek tomu, že si ho vyhodila, dovolí si prísť domov a zrejme aj on diktuje čo ďalej, Verím, že tvoj syn by ti neublížil, ale to naťahané monštrum určite áno. Je mi ľuto, že sa tu bavíme o takejto nepríjemnej situácii, ale neviem prečo si sem písala, pretože dostupné informácie sú na nete ohľadne drog a pod. , pomoci takejto mládeži a pod. , neviem čo očakávaš od diskusie.

Vieš vyhodiť a vyhodiť niekoho je rozdiel, vieš kde prespáva, zaujímaš sa o neho, a on to vie. asi si mu zabudla povedať, ked si ho vyhadzovala, že u teba bude stále doma, ale ked pristane na tvoje podmienky, urobil si z tvojho bytu holubník, a zrejme ty si rada že sa aj občas objaví vo dverách. Na toto je môj mozog priliš malý. Vynosím, porodím dieťa starám sa, vychovávam, obetujem sa, milujem ho, verím mu a napokon sa ho bojím.

havedka
autor
22. mar 2013

pisala som sem lebo som chcela vediet nazor inych mamiciek co by oni robili,ved preto su tu aj temy ,clanky na nete mam precitane,myslim ze je to ine precitat si clanok ktory pise daky psycholog,ucitel,alebo odbornik ako ked tu napise radu alebo nazor daka obycajna mamina ktora ma tiez doma deti a alebo mala tiez uz taky problem

sonickaka
22. mar 2013

@havedka , dosť ľudí sa s tým stretol vo svojom okolí, i ked nie priamo vo svojej rodine. to si sa napokon mohla dočítať. Ale je tu dosť popísané, aby si pochopila, že ak chceš niečo docieliť, musíš byť chladná, nekompromisná, city dať bokom, čo nie je jednoduché pre matku, musíš si stáť za slovom a musíš buchnúť ty po stole doma, ked nemá kto za teba.

Proste vabank. Alebo sa môžeš teraz roky prizerať aj so svojími ostatnými deťmi, ako sa tvoj syn bude meniť k horšiemu a k horšiemu. Napokon už toto je dosť zlé. Ja z tohto písania mám totiž pocit, že nevieš čo chceš.

jarkapa
22. mar 2013

Neviem čo by som robila v takej situácii. Tiež mám syna, má ale len 6,5 roka, ale som toho názoru, že keď to nejde po dobrotky, tak bohužiaľ. Ty si mu dala čo si mohla a už je na ňom ako sa bude potlkať životom. Nestačí len dobrá výchova, dobrý základ do života, on sám musí chcieť buď sa zmeniť, alebo nebyť takým akým je teraz. Veľmi veľa spraví zlá partia, ale takisto je to len na ňom a na jeho rozhodnutí, či sa touto cestou vydá alebo nie. Má už 18 rokov, tým pádom je dospelý, nesie za svoje činy zodpovednosť. Ja by som si s ním sadla-posledný krát, objasnila mu, že pokiaľ nezačne so sebou niečo robiť, tak skončí veľmi zle. Dať mu nejaké časové rozhranie a keď sa dovtedy aspoň trochu neukáže, neprejaví, že sa chce zmeniť, tak by som ho poslala kade ľahšie! Som možno tvrdá, nemám ešte také skúsenosti, ale keď to ináč nejde, bohužial. A bud ho ulica naučí a vstúpi si do svedomia, alebo...Ty musíš myslieť aj na ostatné dve deti, ktoré to zle znášajú. Aj keď to bude zo začiatku veľmi bolieť, on si vybral. Je svojprávny, vie do čoho ide, mal rozum, ked začal piť, tak nech nesie za svoje činy aj zodpovednosť. Možno ked odíde, nikdy nevieš, po pár dňoch, mesiacoch, rokoch sa ti môže vrátiť úplne iný človek, ako je z neho teraz. Ale predovšetkým, musí on sám chcieť, inak sa mu pomôcť nedá. To je môj názor...

havedka
autor
22. mar 2013

viem co chcem,viem,len som mu davala este posledne sance,to je vsetko a tiez som uz pochopila ze je to zbytocne

havedka
autor
22. mar 2013

@jarkapa mas pravdu

jarkapa
22. mar 2013

Presne tak. Donekonečna sa druhé šance nedajú dávať, nedá sa donekonečna odpúšťať. Desím sa toho, čo mňa pri synovi čaká, ale takisto som bola mladá, mala som možnosť si vybrať a nevydala som sa na zlú cestu, hlavne preto, že som to ja nechcela! Nie, že by mi to rodičia prikázali, ja som bola proti tomu. Preto pokiaľ on nechce, bohužiaľ. Nech si ide, keď si myslí, že partia je všetko. Že chlast, cigarety a drogy sú zmyslom života. Buď, alebo. Ale nedá sa trápiť donekonečna!

havedka
autor
22. mar 2013

nemam si co vycitat,dost som o tom premyslala,nevazi si ani doteraz co som pre neho robila a este chcela spravit,ako rodinu si nas nevazi,uraza nas,ja musim zit dalej

snehulka33
22. mar 2013

@jarkapa mne to pripomenulo reality show Farma. ta pani, co bola vo finale tiez mala syna a nebolo mu rady. pomahala mu , ako sa dalo a nedal si povedat. az napokon so slzami v ociach vravela: musela som ho nechat spadnut na same dno, az vtedy pochopil, aku cenu ma zivot a rodina. myslim, ze by ste mali havedka, spravit to iste, aj ked vas to bude boliet tisicnasobne viac a syn vas zavrhne, len vtedy ma moznost uvedomit sa. po pripaDE sa skontaktujte s tou pani a poradte sa s nou.

jasmika
22. mar 2013

@havedka veľmi ma mrzí čo prežívaš... 😖 pomôcť ti neviem, lebo som sa v blízkom okolí z tým nestretla... no jediné čo môžem pre teba urobiť je to že sa za teba dnes pomodlím... za teba a tvojho syna... A budem ti silno držať prsty aby syn zmenil svoj život...a uvedomil si aké ma šťastie že má milujúcu rodinu.... držte sa.. posielam virtuálne objatie...

havedka
autor
22. mar 2013

@jasmika Dakujem

dundicka
22. okt 2015

@havedka nechtiac som narazila na vašu prosbu o pomoc spred dvoch rokov. veľmi ma zaujala, môžete mi napísať ako to vyzerá u Vás teraz? dakujem, držím palce

dilino
24. jan 2019

môj brat ma švagra ktorý dostál kôli drogam za uživanie svoju mamu do hrobu pred 2 rokmi môjho brata svokru najprv to začalo len zlou partiou predtým chodil do gymnázia super sa učil bol v 3 ročniku ked to začalo najprv len zla partia potom marihuana neskôr už šnupal. pichal, a teraz ma veľke dlhy ale vždy v tom ide brat vravel že hoci ked v noci cez deň k nim nabehli kukláči vyrazikli dvere začali kričať pobudili ich vzali ho lenže stále sa mu podarilo nejako dostať von ale chce aby sa toto dialo aj u vás brat a švagrina to už su dospelý ľudia ale ked k vám nabehnu a maš ako pišeš postihnute dieťa a ešte jedno zdrave ty tu musiš byť pre ných jeho treba dať na liečenie ale razne ho vyhodiť zákon sice hovori že máš sa starať do 25 rokov lenže ked pôjdeš na kurátelu a povieš čo robi tak aj ked je dospelý kurátela zasiahne ty nemáš iba povinosti ale aj práva on je len podľa občianskeho dospelý ale kedže ty ho máš živiť tak musia ti podať nejaký postup čo treba robiť ved predsa tým čo robi sú ohrozene len tvoje deti jeho surodenci treba vám že ho dakto nahlasi mať na krku tajnu policiu a aby vám vtrhli v noci do bytu alebo domu ved to sranda nieje ved pre peniaze kto je zavysli na drogách ťa môže aj zabiť to je nebezpečne držim veľmi palce ale ohrozovať seba a svoje deti nedaj

kira0039
18. sep 2019

Neviem poradiť nikomu, len viem posunúť svoj život s narkomanom v krátkych článkoch. Všetko trvá už viac ako 22 rokov. Aktuálne je na ulici, prvý krát po toľkých rokoch som ho dokázala vyhodiť.
https://zufale-pokusy.webnode.sk/

kira0039
18. sep 2019

Viem aké náročné je žiť s narkomanom, prechádzam tým už viac ako 22 rokov. Tu je môj život zhrnutý v krátkych príbehoch. Verím, že niekomu pomôže s pocitom, že v tom nie si sám (sama). Môj blog:
https://zufale-pokusy.webnode.sk/

evicka5555
21. dec 2019

vlado svantner vie pomoct od drog.. nikto iny

mimibb
21. dec 2019

No.... Tu netreba odsudzovať, v niektorých prípadoch rodič nič nemôže.... Poznám pána, robí dozoru v base a denne tam vidí drogovo závislý a ani vo sne by ho nenapadlo, že aj jeho mladšia dcéra skončí na drogách... Zatiaľ je tiež v stave, ze skúšajú dohovaranie atď... No.... To je bez efektu...

A teraz: môj švagor, lietal v drogách od puberty....pervitín... Ma ukončenú len ZŠ.... Bol to s nim des, aj my sme si užili... Nič nezabralo... Ani liečba, či 2x väzenie..... Nakoniec, vďaka Bohu a ma za to môj obdiv, sa moja svokra zomkla a mladému zrušila trvalý pobyt, vymenila dvere na byte, nakoniec ho predala a kúpila si iný byt, v inom meste, aby mala pokoj od syna.... Bolo to pre ňu veľmi ťažké, no lepšie spraviť nemohla.... Chalan sa dostal opäť do lochu, odtiaľ mu nariadili riadnu ústavnú liečbu... Momentálne žije pár rokov normálne, má priateľku a starajú sa spoločne o jej dieťatko.... Čiže našiel zmysel života... A zatiaľ je všetko ôk... Až na jeho zdravie... - ma akutnu cirhozu pečene vďaka drogám... No lieči sa....

Ono žiaľ, keď do toho človek padne... je to buď hop alebo trop...
My sme mali na šťastie od detstva s otcom rozhovory o drogách, keďže robil na kriminálke a denne sa stretával s drogovozavislymi... A ani jeden z nás 3 súrodencov ani len nefajčí, nepije alkohol... O inom ani nehovorím... A rovnako sa aj o tejto teme rozprávam so svojimi deťmi...

syoss
27. jan 2023

@havedka ahoj chcem sa opýtať ako to dopadlo so synom dik

Strana
z11