Som zúfala a neviem čo robiť
mamicky je mi velmi tazko,mam uz 18rocneho syna,s ktorym mam uz asi od 14rokov velke vychovne problemy,posledny rok sa jeho spravanie dost zhorsilo,bere travu,a ine drogy,vela úpije,fajci,nikam nechodi do skoly ani nepracuje,chodi si domov ako sa mu chce,mam este dve deti,jedno postihnute,velmi zle prospieva rodine,peniaze na neho uz ziadne nedostavam,mam sto chuti ho vyhodit z domu,ale ako matke boli ma s toho pocitu srdce,ale nemozem dalej,povedat si neda,ma svoj zivot nepocuva ma,co mam robit???
@briketa @svetllana
@havedka
Je to ozaj na dloho a takhle na dálku i dost na houby. Já akorát, jak to vidim já, bych řekla, že navštěvování poradních center do mrtva vůbec nic nevyřeší, obzvlášť, pokud to borec bere jako smysl svýho života a je mu fajn. Neodsouvej ten problém nebo fakt problém začne. Utni to v začátku. Na 100pro žádnej kokain nebere a kdyby byl už i na krásně závislej na heroinu nebo pervitinu, měli byste doma jinej kolotoč. Nenech se trápit. On si na to přijde. Vyměň zámky, zatni zuby, za pul roku bude v šechno jinak
@havedka Myslím, že tu už žiadne teoretizovanie nepomôže okolo toho, lebo nikto do toho nevidí..ale viem jedno, ani keď mu budeš nebeským hlasom dohovárať, aj tak neprestane - pokiaľ sa sám nepopáli. Tak to proste je. Jednoducho ho teda nechaj žiť ten jeho sen, ale s tým, nech nezasahuje on do Tvojho života! Akože čo..Ty mu budeš stále vychádzať v ústrety a on Ti kakať na hlavu? A ešte niečo Ti poviem, veľká chyba je aj to, že si naňho taká mäkká. Nemá rešpekt a to on potrebuje. Už dosť, že žijete bez otca, ešte keď je mama mäkká, tak to je konec pre mladíka s rebelskou dušou. Buď tvrdá. OK, nechceš ho vyhodiť na ulicu, dobre..Ale buď tvrdá, nekompromisná, nastoľ tvrdé pravidlá! Máš len dve možnosti. Buď Ti na ne bude kašlať tak ako doteraz, alebo si Ťa začne vážiť, keď uvidí, že "Wau, mama vie byť aj pekne drsná a nenechá si sr*ť na hlavu!"
@havedka http://bratislava.sme.sk/c/5340448/ignorujete-d... Lenka, toto je o vás, že? ☹
@svetllana a eště mě napadlo, jak bys ho asi hodně překvapila, udělej si hezkej večer, kup lahvinku vína a až mladej přijde, atk mu prostě řekni, ať ubalí, že to chceš taky vyzkoušet. Marihuany se neboj. Má na svědomí mnohem míň mrtvejch za volantem, mnohem míň rozvrácenejch rodin, mnohem míň zmlácenejch manželek než celej po.ranej chlast. A určitě na ní po první dávce nebudeš závislá neboj. najez se něčeho mastnýho, hodně pij sladký a jestli ti bude 2 hodiny blbje, ráno nebudeš o ničem vědět. Slibuju!
@havedka asi ťa nepoteším, ale s tým veľa nenarobíš, pokiaľ sa neuvedí sám. Nedonútiš ho k ničomu ani po dobrom ani po zlom, pokiaľ sám nebude chcieť. Môžeš kričať, nadávať, vyhrážať sa, vyhadzovať ho z domu, byť apatická, akože si ho nevšímať...všetko jedno. Pokiaľ sa ešte predtým nezruinuje sám a nezruinuje aj teba, príde čas, keď si to uvedomí a bude dobre. Len ťažko povedať kedy to bude. Ver mi, viem o čom hovorím.
@havedka nemam absolutne skusenosti s drogami ani vlastne, v zivote som ziadnu drogu ani len nevidela, ani v okoli nikoho nepoznam, ale ked je zavisly pomoze asi iba liecenie, aj to nepomaha pri kazdom cloveku, ale asi jedine ho nejakou cestou (neviem ako) prinutit ist na to liecenie...asi by si sa mala fakt niekde odborne poradit v nejakom centre zavislosti alebo ako sa to vola...
sama neviem keby som bola v takej situacii ako dlho by som vydrzala stat za nim a kedy by ma to prestalo bavit keby to nemalo ucinok...
Na mladého treba malý dvor a veľký bič a radikálne riešenie, na pekné slovo je už neskoro a slzy si nezaslúži a ani sa nimi nič nevyrieši a žiaľ nie je tu priestor ani na súcit.
@svetllana som to len tak zbežne čítala, som asi klikla nižšie než som myslela, sorry 😉
nech je ako chce, on sám musí chcieť od seba, urobiť niečo pre seba, ale keď nechce. Matka sa môže aj na hlavu postaviť, na drobné rozkrájať, zjavne ju má asi v paži. Veru, nevidíme do toho, len ma zaráža, že chlapec bol problemovy už od 14tich, to už sa malo dávno poriadne podchytiť, teraz už môže byť neskoro.
@havedka - jediné riešenie. Trápiš sa teraz, budeš sa síce trápiť aj potom, ale pokiaľ nepadne sám na papuľu a na samé dno, z ktorého sa bude musieť sám pozbierať, tak mu nepomôžeš. Nechaj ho padnúť. Viem, že je to ťažké, ale to je jediné riešenie. Vyraz ho z domu. Možno sa prefetuje, možno sa popáli, možno mu to pomôže možno nie. Neprajem Vám zlý koniec ale mysli na seba. Tebe jeho správanie nepridá na zdravý. On si musí uvedomiť aký život chce žiť.
necitala som ine prispevky... tento pan to velmi pekne zhrnul.. http://baricak.blog.sme.sk/c/318892/Vyhodte-to-...
@svetllana no ty sa teda nezdáš 😉 .......ak majú takýto ťažký život tak je fakt zarážajúce ako si to môže chalanisko dovoliť....
@cecil36 vieš problémového pubertiaka neprinútiš.......to on musí stáť o zmenu
@detana18 toto presne myslím......on musí chcieť aby to bolo účinné.......a už len abstinovať........
to ze sa nevyjadril neznamena ze moze ostat doma. ak si dala ultimatum len ze vyber si ale nie datum tak si mysli ze pokial neodpovie tak bude on panom a bude doma.
daj presny datum s tym ze ak neodpovie ci tak ci onak - tak i v tom pripade poleti z domu.
je tazko sa zmierit s uvedomenim si svojej vlastnej chyby pri vychove. ale ty mas este dalsie deti doma na ktore musis mysliet. on je uz dospely a mohol si sam "zvolit" inu cestu. ze nechce pomoc od druhych lebo on nevidi ze ju potrebuje neznamena ze ty sa budes dozivotne o neho starat a trapit sa.
trapit sa budes i tak i ked nebude doma. ale mozes si s kludnym svedomim povedat ze si urobila co bolo v tvojich silach a ostatne je na nom.
venuj sa ostatnym detom a snaz sa aby dcera nezapadla do rovnakych kolaji ako jej starsi brat.
dakujem dana mas pravdu budem si musiet uz uvedomit ze je to tak,nechce pomoct ,a nemozem si asi nic vycitat snazila som sa az doteraz,odysiel o 20 a neviem kam,robi si stale co chce,vypla som zvoncek tak neviem kde dnes bude spat
dakujem vam vsetkym,mam z toho vsetkeho divne pocity,neviem ci to vsetko okolo syna zvladnem
@havedka hm... zlé je že má 18 rokov, na liečenie ho nedostanete lebo už je dospelý. Vyhrážky tak isto nič neriešia ale zas má 18 a nepohnete s ním nijako. Dokým študuje musíte ho zo zákona živiť. Skúste sa sním porozprávať alebo oslovte niekoho z rodiny pred kým má rešpekt , ak ale nikto taký nie je asi by som mu jasne povedala že má týždeň na zmenu. Ak sa nezmení vymenila by som zámky a snažila sa i keď to bude ťažké byť tvrdá a povedať že sa môže vrátiť len vtedy ak sa zmení. Viete mala som takých kamarátov a niektorým to pomohlo, síce sa mesiac flákali kade tade aj prespávali ale uvedomili si že ďalej to takto nejde a nakoniec sa aj tak vrátili domov k rodičom.
Držím vám palce, je to iste nepríjemná situácia a hlavne ten vek 18 rokov je už taký že ťažko manipulovať s takým dieťaťom keďže fakt už je dospelý a následky znáša on nie vy.
@cecil36 človek čo berie trávu a predáva nie je feťák.. nie je fyzicky závislý na droge ale psychicky. Dá sa od nej odpútať a pri húlení marihuany zvyčajne človek uniká do svojho sveta v kt. sa cíti bezpečnejšie a lepšie. Ganja je pre takýchto únik od reality.... Feťáci a fet je iní kaliber.
@svetllana vieš len najhoršie na tom je že ak fakt berie pervitín a tvrdé drogy zvyčajne sa tí ľudia z toho chcú dostať keď už je neskoro, keď nemá už cieľ... My sme mali takýchto známych , veľa z nich odišlo na druhý svet a je pravda museli na to prísť sami, keď boli v poriadnych sračkách a už nevládali ale stáva sa aj to že nie každý má šťastie prežiť to najväčšie dno... 😒 Tak dúfam že si naozaj nepichá ani nedáva biele .. Ešte možno dáva LSDčko vtedy zvyčajne ľudia majú pomýlené predstavy a potrebu si vymýšľať ale pochybujem že robí s koksom. To by už bol chlapec na inej nohe a mal by iné peniaze a pochybujem že by sa vracal domov .
@jfd
@kattrin5 máš pravdu ale musí chcieť on, jeho mama ho nemá ako donútiť lebo už má 18 rokov a zo zákona je on ,,strojcom svojho života,, a ak odmietne liečenie môže sa jeho mama aj na hlavu postaviť.
Jedine ak by ho zbavili svojprávnosti alebo by sa to riešilo cez políciu a súdnu cestou.
@emakiki chapem ta, znama ma ten isty problem,aj liecenie mu vybavila, ked velmi tlacila,isiel,ale nevydrzal.,
.. xy x volala, policiu, sprvu nechceli ani prist,ze az ked sa nieco stane 🙄 ,potom sa aj stalo, napadol ju, aj ho chytili s marihuanou, tak sa to nakopilo, nakoniec isiel aj dopredbezneho zadrzania -ale surodenci nechceli vypovedat, tak ho pustili..,ale nic nepomohlo-stale ju napadal, ked volala policiu,usiel,lebo sice vo vazani bol len , z domu ho nemohla vyhnat,lebo on bol schopny aj po hromozvode sa vratit domov, rozbil jej okno a tak vliezol dnu, no proste dobry parazit 😝 ...ale kazdy prpad je individualni, su rodicia, co dieta vyhodili,a mali pokoj,a uz ich nezaujimalo,co sa s nim stalo..este sa da,ze ho odhlasis z trvaleho pobytu alebo sa odstahujete a on asi zostane na ulici..niektori su schopni proste vycuchat rodinu..alebo pojdu k znamim otravovat..

@havedka a pomaha? nie... takže je to zlé a treba rázne zakročiť.... POLICAJTI SI S NÍM PORADIA....