icon

Som zúfala a neviem čo robiť

havedka
5. mar 2013

mamicky je mi velmi tazko,mam uz 18rocneho syna,s ktorym mam uz asi od 14rokov velke vychovne problemy,posledny rok sa jeho spravanie dost zhorsilo,bere travu,a ine drogy,vela úpije,fajci,nikam nechodi do skoly ani nepracuje,chodi si domov ako sa mu chce,mam este dve deti,jedno postihnute,velmi zle prospieva rodine,peniaze na neho uz ziadne nedostavam,mam sto chuti ho vyhodit z domu,ale ako matke boli ma s toho pocitu srdce,ale nemozem dalej,povedat si neda,ma svoj zivot nepocuva ma,co mam robit???

zuzuj
7. mar 2013

@havedka Prepáč ale to, že si niekde bola 3x nie je nič..oproti tomu, čo ťa čaká ked sa do toho chceš naplno položiť...a najma čo ťa čaká ked to neurobíš....a odsunieš problém...Ako píše arabeska....treba ho namotivovať na detox a potom možno 3 mes. liečba a potom resoc...
Každopádne ak si nevieš sama rady a on s tebou nepojde na Hraničnú..tak chod sama a pesne ako píše arabeska...to nie je o tom, že tam majú čarovnú gulu a ti ho tam zmenia....musí sa to zmeniť od základov aj u Vás doma, pravidlá...a pod. to ti poradia...ale ked tam len prídeš a dáš mu zobrať moč a čakáš že to pomôže, nepýtaš sa v čom robíš chybu...myslím v hraniciach doma...pravidlách ako na neho...tak to že 3x odovzdal moč....ho má zmeniť???....
Viem že toho máš dosť riešiť jedného chorého syna a ešte tohto tiež chorého...ale treba aby ti niekto z rodiny pomohol ak sa dá s tým mladším a treba sa venovať aj tomuto....dať si aj jasne čo bude ked nebude fungovať podla pravidiel....nech si sám zvolí čo bude nasledovať....toto všetko a ovela viac treba prebrať s psychologom , pschiatrom a pod.....Je toho strašne vela....a tu ti to nikto nepovie...To sa cez počítač nedá.....
Môžem tu písať aj celé state....neviem prečo mám pocit, že odmietaš riešenia...ale skor hladáš ako by sa to ,,samé zmenilo" a možno že ked pokecáš sa ti uľaví...ale nevyrieši to...SAMA si musíš premyslieť či sa chceš do toho obuť...alebo nech sa rieši samo....Už ako píšem je dosť neskoro ale mala by si vyskúšať všetko co vládzeš....

havedka
autor
7. mar 2013

@arabeska presne takto to prebieha ,takto som mu to velakrat vysvetlovala a nic

arabeska
7. mar 2013

@havedka tak potom uz len si nastav hranice,ale drzat sa ich musis hlavne ty!!ked povies ze bude doma o 22:00 ta proste bude,inak ho vymknes(nabuduce si rozmysli ci to spravi),najdes si pracu,budes mi prispievat na chod domacnosti...co jeho otec?vie o tom? ja mam pocit ze on si s tebou robi co chce,lebo moze.ja si toto dovolit k mojej mame tak som fialova 😅 a to som teda nebola bezproblemove dieta ani nahodou.
ked sa neda zmenit on,zmen seba,od zakladu....

havedka
autor
7. mar 2013

@zuzuj nie neomietam riesenia preto som tu a chcem sa poradit,niesom hlupa viem ze same sa nic nevyriesi,som tu lebo neviem ako dalej,chcem na jednej strane pomoct synovi a na druhej same sebe lebo uz nevladzem,a ja uz naozaj neviem co robit,syn odmieta ist vsade kde sa tyka liecenia apod centier,pravidla doma nedodrzuje,robi si co chce,urcite som tu neni na to aby sa mi ulavilo,mne sa vobec neulavilo,stale premyslam,riesim co so synom

zuzuj
7. mar 2013

@jfd A tebe len napíšem...že uplne sem prenášať svoje vlastné negatívne emócie...a projekcie...a často uplne mimo...hoci to posobí vieryhodne...až na to, že nemáš vobec uplne informácie....To že si ty neuspela 1x u psychologičky nič neznamená....a heroín sa nelieči metadonom u všetkých len u určitých vrstiev obyvatelstva....existuje čistá liečba a pod....to sú len 2 výňatky...nechce sa mi vobec čítať tvoje monológy...ktoré vobec nepomáhajú....vyhodenie z domu platí možno v istom veku a v istých už hraničných stavoch...aj tak už potom neskor mierne ,,skrotnutý" ale ešte viac zúbožený resp. po prostitúcii či base narkloman dokvitne domov...a vobec sa nemusí zmeniť nič....To by som nechala preskúmať práve odborníkmi na závislosti aké sú riešenia...
mna štve že si tu na KOnovi otvorí ústa uplne na koc čo hoc kto a radí veci uplne mimo...resp. možno z nejakých vlastných skúseností ...ale uplne bez náhladu na ne....či sú vhodné aj pre niekoho iného .....potom si túto dikusiu prečíta nejaká iná mamička....a pomyslí si, že sa vyznáš....podla toho čo čítam sa skor naozaj vyznáš len v drogách...v riešniach už málo.....neviem či si sama niečo v minulosti brala alebo žila v spoločnosti narkomanov...na také niečo by som tipovala....ale nemáš patent na rozum...tak tu nikoho neprepleskuj ...a pod....
Sorry ale mna strašne hnevá ked niekto nevie a prvé svoje nagtívne pocity tu vychrli na druhých....komu to má ako pomocť?????

zuzuj
7. mar 2013

@havedka Však som ti napísala...chod sama....sa poradiť a aj nejako pravidelne...mám pocit že to potrebuješ...že nevieš kde skonopí...tam treba presne nastaviť hranice a presne na mieru na tvojho syna....To sa nedá všeobecne...
Su to opatrenia ako aj píše arabeska...ale ťažko povedať či zaberu na tvojho syna...bolo by dobré zisiť aký hlboký je jeho problém,...aké má on motivačné faktory, ktorých sa možno chytiť...ako je od teba závislý...ja myslím, že nejaké puto tam je aj ked ,,choré" medzi Vami...ale zachvílu už nemusí byť...Je nevyzretý...a treba s ním ako riadnym pubertákom jednať....
odmietaš riešenia , myslím tak...že povieš ANO ALE.....na vela vecí ,,,akčných" ktoré sa ti tu radia....
tak si premysli...Arabeska ti ponúka aj konkrétneho človeka na ktorého sa obrátiť...tak čo riešiš????

zuzuj
7. mar 2013

@zuzuj A tvoj syn sa liečiť nechce ved to je jasné....inak by sám niečo robil....ale s odborníkmi sa dá nájsť to aby začal o zmene aspon uvažovať..sú na to postupy....a potom ked je tzv. ambivalencia dá sa lepšie pracovať. je to dlhá cesta......ako teraz ked nemá hranice, a vlastne ani on sám nevie čo má robiť...
Sebe pomôžeš tak, že budeš mať pocit, že robíš niečo pre neho...ta to nakopne...
Niekedy sa naozaj nedá...chlapec sa musí poučiť...potom vela zlého zažije a vtedy začne tá časť ambivalencie ( chcem aj nechcem) čiže nejaká fáza uvažovania....práve ale treba skúsiť či to naozaj nejde teraz....
To že bol v nejakých zariadeniach...asi nemalo nič spoloené s liečbou...ale on má už blok...takže tak....
Si proste tiež spoluzávislá....mega percento rodičov narkomanov je so syndrómom spoluzávislosti...si ukážkový prípad....
Preto píšem ako na rovinu...treba aby si sa išla poradiť a získala nad problémom aký taký náhlad...KOnik ti nepomože...

jfd
7. mar 2013
jfd
7. mar 2013

@zuzuj
a jakej je tvůj problém, když už jsi sem zavítala?

jfd
7. mar 2013

@zuzuj
Sorry ale mna strašne hnevá ked niekto nevie a prvé svoje nagtívne pocity tu vychrli na druhých....komu to má ako pomocť?????

a eště ... Abych nezapomněla 😀

jfd
7. mar 2013

@havedka hele osobo, jak tě tak čtu, jsi kousinek od porážky, infarktu nebo nervovýho zhroucení. V momentě, kdy tohle čteš, ti zubatá čumí přes rameno. Nenech se zabíjet jednim děckem. Máš ještě 2 pro který musíš žít. co s nima bude až budeš ležet ve špitále v tom lepšim případě?!?! Už fakt nevim jak na tebe. Nedivám se na filmy kde trpjej lidi, tím spíš děti. Čili nevim, proč sem furt čumim. A tady v tomhle případě ty bereš matku těm dvěma, který ji pomalu ale jistě ztrácej s každou další lží toho uzurpátora, co ti žije v bytě. Už dávno to neni miminko v povijánku. Je to chlap z velkýho světa jak píšeš, tak ať si tam jde. Chtěla jsi radu, chtěla jsi pomoct. Rad jsi dostala neurekom. Teď se jen musíš TY SAMA vnitřně nas.at a rozseknout to. Tvůj svět neni jenom on.

jfd
8. mar 2013

@havedka
@meloa
jojoj, taky mi to tak sedí. ale neměla jsem čaas kreslit si časovou osu 😅 Kluk potřeboval mámu a dostal psychiatra. Ale s tim teď už nikdo nic nenadělá. Jenom ON si musí udělat pořádek v hlavě a jenom ONA mu to může umožnit tim, že mu na to dá prostor.
@arabeska
Sri ale prostit na kokainu, dobře, pervitinu, se nevrací ve 2 ráno k matce, aby jí vyžral chladničku!!!!
dávám tady tetě pár tejdnů a jsem zvědavá. co si přečtu dejme tomu v Aprílu ale sázim pravou ruku, levou nohu a obě oči, že kecá, kecá, kecá! Z 80%!

jfd
8. mar 2013

@havedka promiň, už toho fakt nechám... Čtu si tu jen pár lidí a tenhle tvůj příspěvek se mi tu v té kaši ztratil... Když rozprává, pomlaskává jakoby u toho? Těká rukama? Pije jen vodu, eventualně sirup? Co jí? Dá si ráno po tomhle extempore třeba hemenex nebo spíš něco lehčího, jako polívku - hlavně vývar, nebo jogurty? To by sedělo na pervitin. Na kokainu by si šudlal nos. Na heráku by se celej drbal. Agrese může být po chlastu. Nic, mám svejch starostí dost, ty tu teta návos máš a ten nejlepší, několikrát tu opakovanej je, že to tu sakra už vypni a ROB VOLAČO!!!!

jfd
8. mar 2013

@havedka
Už ale fakt naposledy!!! Čili jsem si to zhrnula a vychází mi
Cigánskej big boss, co má přístup ke kokainu a je z Blavy, navíc homosexuální pasák nebo bordel papá, co pro něj šlapou bílý mi to tak vyznívá.
Tak když pujdeš na policajty, tak ti řeknou, že po něm už dávno jdou.
a sri, jsem dost tvrdohlavá, ale borec, kterej tohle dělá za penize ne fet, neshání kunšofty nekde na pokeci. A jestli se ukáře, že je to opravdu takovejhle Tarantinovskej kolotoč jak on ti vykládá, potom teda klobouk dole a beru všecko spátky a chtěla bych toho kluka vidět aspoň na fotce. Link na ten pokec by jsi mi neposlala? Jako vážně

arabeska
8. mar 2013

@jfd tak ale to mne je jasne a nikde som nepisala opak 😅 ja som to tu uz niekolko krat pisala ze mlady podla mna len slope a huli,prinajhorsom dava piko ale aj to podla mna este nebude v stadiu ze sa z toho nebude vediet dostat,len on na to musi prist,musi si priznat ze chce a potrebuje pomoc...hlavne sa zhodneme v tom ze sa to musi zmenit a aj mama sa musi zmenit bez toho to bude uz len horsie

dorenika
8. mar 2013

@havedka no tak ked to na neho nefunguje tak ho proste prefackaj a vyhod z domu,ako k tomu prisli ostatne tvoje deti ze takym malim zasranom sa tolko zaoberas a trapis na ich ukor ked oni nic neurobili a aby sa ti nestalo ze aj oni take zacnu len aby si ziskali tvoju pozornost,ak si myslis ze si urobila vsetko co si mohla proste ho vyhod a nebav sa s nim

elen3
8. mar 2013

@dorenika prepac, ale nerozumiem preco davas zufalej matke taku "radu" 🙄 sama si takmer v jej synovom veku, tak si predstav, ze by si mala velky problem a rodicia by ta vyhodili z domu 😖 som zvedava, ci budes takto radit aj ked budes sama matka

lilliaan
8. mar 2013

@havedka ja by som sa na vasom mieste odstahovala niekam daleko, aby nemal dosah na svojich kamaratov a odisiel z prostredia, v ktorom je teraz. Suhlasim s nazormi, ze ked mu budete varit a starat sa o nho, prat mu, nema dovod sa zmenit. Ale ani vyhodenie z domu nie je riesenie. Co urobi taky clovek? Bude kradnut, spat na ulici... Urcite sa odrazu nespamata a nepojde si hladat pracu, rozhodne nie. Ani so psychologom si myslim, ze sa nebude rozpravat. Keby mal moznost sa zoznamit s ludmi, ktori presli tym, co on... brali drogy, spali na ulici a teraz sa z toho dostali a vedu poriadny zivot. Keby mal takeho mladeho chalana, ktory hovori jeho "recou", si myslim, ze to by mu mohlo pomoct. Ale urcite sa porozpravajte aj so psycholom, nech vam poradi ako postupovat. PS: nejde takeho drogovo zavisleho cloveka zbavit svojpravnosti? To uz je asi privela ze.. Alebo sa obratit na sud a poziadat o nariadenie dlhodobeho liecenia. Sam tam urcite nepojde.. Drzim palce, mate to velmi tazke.

juliana77
8. mar 2013

@havedka prepáč, ale cítim trochu bezmocnosť, no viac naivitu a fňukaním nikomu nepomôžeš. Syn je ingnorat, pár rokov nezvlátnuteľný a v osemnástke už ťažko doháňať zmeškané. Predpokladám, že býva pod tvojou strechou, takže pravidlá by mali byť stanovené z tvojej strany. Vyhodiť ho možno nie je riešenie, ale ultimátum asi áno, a ešte má drzosť s tebou preberať tému drogy, o tom sa má vedieť ale nie doma preberať ako dobre uvarená vačera a myslím, že máš iné starosti, ako riešiť jeho nezodpovednosť. Na takýchto bola voľakedy vojna jak vyšitá, tam im zrazili hrebienky, dnes nemusia nič, chodiť do školy, chodiť do práce a ty ho akože živýš, lebo je tvoj syn a miluješ ho??? A on ťa má ako rád, tak že ťa prehliada ako vzduch?

juliana77
8. mar 2013

@jfd no neviem čím si prešla, ale s batoľatom na rukách je trochu odvážne radiť čo s vyrasteným chlapcom. Totiž niekedy sa akékoľvek skúsenosti a teorie minú účinku. Teta napísala.

juliana77
8. mar 2013

@lilliaan no ona sa odsťahovať môže ale mladý nemusí súhlasiť, čo by bolo možno aj lepšie, nech si to rieši sám. Odsťahovať sa rýchlo napísané, ale čo predať, niekde kúpiť, myslím, že tá žena nemá na toto energiu.

briketa
8. mar 2013

Prsty ma palili dnes pol dna napisat cosi podobne ako @juliana77
@havedka

Ked je taky pan, ze sa este chvali ako on snupe kokain co stoji tu u nas v Los Angeles 60 $ za gram a na SVK to bude to iste cislo v EUR, co za vikend hravo zvladne, naco potom potrebuje chodit k mame? To uz ma mat samostatny byt, upratovacku a jest si moze kupovat hotove...
Ti co maju velke reci, arogantne spravanie, su protivni, ale vkuse funguju dva dni a este popritom mozu pit spustu alkoholu to je typicky uzivatel Methamphetaminu - najrozsirenejsej a najspinavsej drogy, co sa da vyrobit z beznych liekov na astmu a prechladnutie. Co sa k nej bez problemu dostane aj osemnastrocne ucho, lebo sa da vyrobit v domacom prostredi.
A dokopy by si sa mala dat predovsetkym Ty, pretoze jemu teraz asi aj tak tazko pomozes. Ak uziva Meth s psychologickou zavislostou co sa hned tvori, on ma aj tak teraz svoj rozum ako on ma vsetko pod kontrolou, ako jeho novi znami su ti cool, zabavni, chytri a vhodna partia pre neho. A ako on moze kedykolvek prestat a zacat ako sa mu zachce.
Presne take zmyslanie ma kazdy uzivatel Meth.
Neznie to ako Tvoj syn doma, ked si to porovnas?

Mala by si sa Ty dat do poriadku a osamostatnit sa od neho. A prijat ho az s ultimatom ako napisala @juliana77
Ja si myslim, ze sa inak nic nevyriesi. Akoby si toho nemala aj tak dost. 😖 Je mi Ta uprimne luto.

hyta
8. mar 2013

Aké je krásne, keď sú deti malé a vodíme ich všade za ruku, môžeme ich chrániť.Stačí, aby sa v puberte dostali do zlej partie, nehcú sa odlišovať od kámošov a už v tom lietajú. Toto sa stalo pri dcére mojej sesternice. Má dve dievčatá, jedna študuje už druhú VŠ a tá druhá je od puberty problémová. Napokon pomohlo len liečenie a celá rodina sa presťahovala do iného okresu, aby ju oddelili od bývalej partie. Zatiaľ sa zdá, že to pomohlo. Pri tvojom synovi je horšie, že mal už 18 . Viem, že to máš veľmi ťažké, no musíš byť očividne voči nemu tvrdšia, určiť si pravidlá a nepopustiť. Zájdi za psychiatrom, poraď sa. Keby si ho vyhodila na ulicu, ako ti tu daktoré radia, je to jeho koniec.

juliana77
8. mar 2013

@hyta nik ho nechce vyhodiť na ulicu, ale jemu vyhovuje život ulice, miesto toho aby bol mame oporou a pomohol aj finančne, tak nemá problém ešte aj vynášať. Psychiater možno áno, ale pre osemnásťročného, akože pôjde sám???? a to by musel byť riadny odborník aby s ním pomol, niektorýípsychatri potrebujú psychiatra. 🙂

katieg85
8. mar 2013

@havedka ked robi pre nebezpecnych chlapikov tak je uz jednou nohov v hrobe a to uz neohrozuje seba ale aj tvoju rodinu

jfd
8. mar 2013

@juliana77 nevim proč odvážné? Co je na tom za odvahu odpovědět na dotaz na anonymnim chatu? Nechápu

dorenika
8. mar 2013

@elen3 moju sestru vyhodili v 16 pre to iste a o 2 roky prisla nazad uplne normalna v pohode,s pracou a bola znova na skole,ja som sa z domu vystahovala mesiac po 18tke(nie pre problemi ale odstahovala som sado Irska),ako nerob zase z mladych uplnych neschopakov,jedna vec je ze je pohodlne byt doma a vycucavat rodicov druha ze sa kazdy vie postarat sam o seba ked musi a niekedy to dost prospeje

havedka
autor
8. mar 2013

@jfd je to tak ma ich z pokecu su tam miestnosti ako gei,bi a pod,fotku tam nemam naschval,ale mozem poslat inde fotku

elen3
8. mar 2013

ja nerozumiem tom, ze ako sa to tu mysli, ze vyhodit na ulicu. to ako co? co by mal robit? co jest a kde spat??? ved si predstavte dospele zeny, ze ked stratite kluce a pridete pred dvere bytu, kam by ste isli? k susedom, k rodine, na kavu? potom co? a co on? takym hlupostiam, ze si najde pracu a zmeni sa snad nikto neveri. dnes, ked kazdy 4 mladas je nezamestnany. spadne este do vacsej kase. zavislemu budete tazko nieco vysvetlovat, jemu treba pomoct a to je odvykacie liecenie.

jfd
8. mar 2013

@elen3 ale pochop, že nemůžeš pomoct někomu, kdo o tu pomoc nestojí, chápeš?!?!? Je mu 18. Podepíše revers a zdar. A když je takovej frajer velikej a umi si sehnat prachy na fet, tak ať si sežene i na žrádlo. Tu ženskou systematicky a záměrně zabíjí. Už nejde o něj ale oni. On se zachránit nechce. Ona musí přežít, protože má ještě pro koho. Chápeš?
P.S.A já, kdybych stratila klíče, tak si zavolám zámečníka. Nehledě na to, že mívám reservní někde blízko třeba u domácího nebo tak 😉