Šperky po starej mame
Pekný deň, včera mi sestra odovzdala krabičku,v ktorej boli tri šperky,po nedávno zosnulej starej mame.Vraj tam boli robiť poriadky a podelili aj z tohto pre nás štyri vnučky.. Prosím rozumiete niekto šperkom?zlato má nejaké označenie, či punc?ja som v tomto neznala, absolútne nenosím šperky..No na prsteni, náramku aj retiazke je označenie "24kar"..dnes ako som to mužovi ukázala mi vraví, že pekné,ale iba bižutka.. Prosím,neberte ma za hyenu, ktorá pasie po zlate.. len mi to príde zvláštne, že toto je pre mňa práve, keď viem, že starká mala krásne jemné šperky i náušnice isto zo zlata a mne sa ušlo toto.. čo som nikdy v živote u nej nevidela 🤷ja len tak, že sestra a sesternice či mi iba oči nepotrebujú zalepiť.dakujem
24 karátové zlato je najčistejšie zlato. Takže rozhodne nie bižutéria. Neviem koľko rokov mala babka a ako staré šperky to sú. Ale v minulosti bolo bežné, že na objednávku sa robili šperky bez klasického označovania ako bežne poznáme. Choď do zlatníctva, ale zisti si zlatníctva, v ktorom pracuje skutočný zlatník, nie bežný predavač.
Pozrú ti to aj v záložní. Inak mas naozaj super sestry. Oni si podelia, tebe daju "zvysok" 👌👌👌
By som im na drzovku povedala ze mam záujem o ten a ten prsteň, pripadne tie a tie náušnice. Ako by sa zatvarili
Keby sa trom vnuckam páčil jeden a ten istý prsteň,tak sa pobijete? Babka by mala radosť.Tiez som prisla k nejakym sperkom dedenim a delenim,ale my sme jedna druhu ponukala,ze vyber si prva co chceš,nakoniec si vyberala prva najstaršia...
Bolo by mi uplne jedno co,zdedim,hoc aj čačku za 5 eur,len nech to mam po milovanej babke,ja po babkach nemam nič,len fotky,ale ďakujem aj za to malo.
24 mám aj ja od starkej, choď sa opýtať do zlatníctva
predávala som v zlatníctve 50 ročné obrúčky a veru 24 karátové to nebolo.Na šperky sa vôbec nepoužíva,lebo je veľmi mäkké a rýchlo by sa poškriabalo.Kvalitné šperky sa zvyčajne vyrábajú z 18-karátového (750) zlata, ale najbežnejšou zliatinou v šperkárskom odvetví je 14-karátové alebo 585-karátové zlato.
Pozrú ti to aj v záložní. Inak mas naozaj super sestry. Oni si podelia, tebe daju "zvysok" 👌👌👌
By som im na drzovku povedala ze mam záujem o ten a ten prsteň, pripadne tie a tie náušnice. Ako by sa zatvarili
@lienka.7 ja by som im nadrzovku povedala, že som si to bola overiť v zlatnictve a že zlatnik zalomil rukami, že kde som prišla k takému klenotu nevyčislitelnej hodnoty. Až potom by som pozerala ako by sa zatvarili 😅
Keby sa trom vnuckam páčil jeden a ten istý prsteň,tak sa pobijete? Babka by mala radosť.Tiez som prisla k nejakym sperkom dedenim a delenim,ale my sme jedna druhu ponukala,ze vyber si prva co chceš,nakoniec si vyberala prva najstaršia...
Bolo by mi uplne jedno co,zdedim,hoc aj čačku za 5 eur,len nech to mam po milovanej babke,ja po babkach nemam nič,len fotky,ale ďakujem aj za to malo.
@janinah vieš, je normálne, ak sa komunikuje pozostalosť. Ak je však v rodine hrabavá hydina, horká slina ostane 🤷♀️ Už len z princípu a morálneho sklamania, nie kvôli zlatu 🤔
Napr. moja svokra nemá po svojej mame na pamiatku ani šálku, knižku, nič... Hrabavá nevesta vnuka, ktorý nad babkou pristavil 2 poschodia všetko schmatla, ani ich k veciam nepustila 🙄 Nechápeme dodnes, pritom normálne sa spolu rozprávaljú... Ináč svokra najviac investovala času, starostlivosti a peňazí o babku. Vnuk zožral všetko a babke ani tanier polievky nepodal z horného poschodia. Ale tak už to v živote chodí...
Daj foto označenia. Ja mam po babke jej obrúčku z r.1950 a je na nej klasicky punc ako aj na dnešných šperkoch akurát zle čitateľný. Dokonca je tam aj puncova značka (obrázok) ale tu rozoznám len pod lupou.
@lienka.7 tak ale poriadok boli robiť oni 😏 a vieš dobre že po takých babičkách to nie sú len šperky čo ostane na upratovanie 😏 možno keby bola aktívnejšia.
@janinah vieš, je normálne, ak sa komunikuje pozostalosť. Ak je však v rodine hrabavá hydina, horká slina ostane 🤷♀️ Už len z princípu a morálneho sklamania, nie kvôli zlatu 🤔
Napr. moja svokra nemá po svojej mame na pamiatku ani šálku, knižku, nič... Hrabavá nevesta vnuka, ktorý nad babkou pristavil 2 poschodia všetko schmatla, ani ich k veciam nepustila 🙄 Nechápeme dodnes, pritom normálne sa spolu rozprávaljú... Ináč svokra najviac investovala času, starostlivosti a peňazí o babku. Vnuk zožral všetko a babke ani tanier polievky nepodal z horného poschodia. Ale tak už to v živote chodí...
@jamimo ak sa spolu dodnes rozprávajú, tak nech sa rozprávajú aj o tom predsa 😏 Hádam to bola jej mama.
@lienka.7 tak ale poriadok boli robiť oni 😏 a vieš dobre že po takých babičkách to nie sú len šperky čo ostane na upratovanie 😏 možno keby bola aktívnejšia.
@maya_hi všetko je o komunikácii, o nicom inom. A poviem ti uprimne, naco by ju aj volali a "delili" sa ďalšou? U môjho mm to v rodine bolo detto, keď umrela babka. Najstarší bratvaj s vnucikom, ešte v deň keď v nemocnici umrela dom uplne "vybielili". Mm s bratom doniesli akurát nejaké bezcenné cacky a fotky, údajne nič iné nenašli. Pritom všetci v rodine vedeli, že babka ma doma peniaze, ktoré jej mimochodom ešte šekom pravidelne posielali ako moj mm, jeho brat aj svokor. Detto šperky, ktoré mala sa údajne nenašli (vysvetlenie bolo, že asi ich teda popredala🤣), Ale chápem, mali byť naozaj "sikovnejsi", ako píšeš.
Mimochodom, bordel tam samozrejme nechali, "vynos" starých habsburd a kontajner opäť sme platili "my".
Pred tyzdnom si nic nemala a teraz ti je malo 😒 Ja mam po babke bizutku brosklnuba opatrujem ju ako oko v hlave.Si troaku trapna.
@jamimo ak sa spolu dodnes rozprávajú, tak nech sa rozprávajú aj o tom predsa 😏 Hádam to bola jej mama.
@maya_hi už je to viac ako 15 rokov a hrajú takú hru, ktorá sa často vyskytuje v rodinách : Som ticho, pre pokoj v rodine, však sme rodina... Hej pokoj, taký "na oko", (Ja osobne si rodinu predstavujem ináč. Aj vzťahy v nej, lebo ak ma niekto obabre kde sa dá, nie je fér a koná vo svoj prospech, NIE JE pre mňa rodina 😉 a je mi úplne jedno, či máme spoločnú krv)
Hej, také neúprimné vzťahy sú, "naoko" ok a za rokom škrípanie zubami...

Veď choď do zlatníctva.