Spoločná výchova detí z dvoch vzťahov. Ako na to?

evca999
27. aug 2010

Moje 3 deti pochadzahú z 2 manželstiev, staršie dvojčatá majú 17 a mladšia dcérka 1O. Môj obrovský problém sa týka vzťahu syna z prvého manželstva a môjho manžela.Ich vzájomná nevraživosť je obrovská, už sa ju ani nesnažia tajiť.Vznikalo to postupne,no uplne sa to spustilo po narodení spoločnej dcérky..prekáža mu na ňom úplne všetko,aj keď syn je úplne normálny chalan, dokonca s nadpriemernou inteligenciou..von ho púšťa max.do 8, aj keď malú nechá aj do 9,vreckové a oblečenie musím kupovať tajne, lebo si podľa neho nezaslúži..spoločné dovolenky sú utrpením.Zvláštne je, že so staršou dcérou tento problém vôbec nemá. Rozprávať sa s ním o tom nedá, samozrejme si to neprizná, max.povie, že chce z neho vychovať chlapa.Keď sme ale niekde sami len s malou, je z neho odrazu ideálny mažel a otec.Začínam ho za to neznášať, veľmi sa bojím, že na deťoch napácha nenapraviteľné škody, najma na synovi.. dokonca rozmýšľam o rozvode..máte niektorá podobnú skúsenosť..dá sa to nejako riešiť..čo si o tom myslíte?

filipal
27. aug 2010

@evca999 nemala by si to ako matka dovolit.
inac je to nechutne, ako moze tvoj muz robit take rozdiely.... jedno dieta ma ine pravidla ako druhe?
ako spravne tusis, moze to napachat velke skody na synovej psychike.

ja mam rovnako stareho syna ako ty, tiez zijem v druhom manzelstve. moj muz sa k synovi sprava ferovo, ale tiez obcas nema trpezlivost...chapem, ze s deckami v puberte a v adolescencii je to tazke. 😝 casto sa ho vsak pre do mnou zastava. skor ja som " ta prisnejsia".

imarikai
27. aug 2010

@evca999 ty si jeho matka ty máš zasiahnuť tvoj syn vidí že sa bojíš a nebrániš ho aj ja som vydatá druhý krát a vadím sa s mužom koli dcére niekedy má pravdu on ale ked vidím že on do nej rýpe ja mu riadne vynadam svoje decko si bránim a 17 ročný chalan a vychádzky do 8 ???!!!!!!!!! to je až smiešne a trápne nemusíš myslieť na rozvod postav sa mužovi a ked vidíš krivdu zasiahni riešiť to tak že mu niečo kúpiš tajne je otrasné ty si to dovolila že to došlo až takto daleko tak si syna bráň pre mna má dcéra väčšiu hodnotu ako muž a tak sa aj chovám

filipal
27. aug 2010

@imarikai suhlasim 🙂

evca999
autor
27. aug 2010

obidve mate pravdu a tiez chapem, ze vo Vasich ociach vyzeram ako neschopna matka..sama som sa v tom prispevku tak vykreslila..
ja syna sustavne branim, vlastne je predmetom nasich hadok predovsetkym on,lenze nie raz sa stalo napriklad to, ze som manzela uprosila, aby sme mu dovolili byt dlhsie vonku, a on ako naschval meskal,aj ked len par minut.. to mu bola ako voda na mlyn..alebo ked nieco vyviedol,alebo si pohorsil vysvedcenie..to vsetko potom obracia proti mne..velmi vela sa so synom rozpravam, nastastie je velmi pristupny, lenze predsa len, je to este stale dieta a robi chyby..vsetci ich predsa robime..a navyse manzel pochadza z rodiny, kde bola direktivna vychova matky, otec mu zomrel,ked bol este velmi maly, u nich sa takmer nediskutovalo, zrejme to bude nejaky komplex..a moja rodina je z neho vyskocena, ved si ma zobral s dvomi detmi..nevladzem to uz pocuvat..nikto nechape, ake je to priserne tazke..

evca999
autor
27. aug 2010

@filipal..pises, ze mas rovnako stareho syna..ako riesis s nim napriklad vreckove? A ako vyzeraju u Vas jeho vychadzky, pripadne postihy za ich nedodrzanie? Rada si dam poradit..u nas v rodine su totiz same male deti a takisto kamaratky maju vacsinou skolkarov..ja som si s detmi velmi pohla 🙂. A este doplnam, ze exmanzel mi vyse roka vobec neprispieva, riesim to sudnou cestou, co mi manzel velmi rad pripomina, aj ked ja sama mam myslim nadstandardny prijem na zenu..

filipal
27. aug 2010

@evca999 nie, ja ta nepovazujem za neschopnu matku, uplne chapem, ze to mas tazke! skor tvojho chlapa by som poslala do kelu!
ano, pre mna by to bol dovod na rozvod! ale viem, ze sa lahko hovori a radi druhemu....
mne to pripada, ako keby tvoj muz na syna ziarlil, mozno v nom vidi tvojho byvaleho....
ale jeho reakcie svedcia o nezrelosti a zakomplexovanosti. nuz, nezavidim ti.

syn byva obcas do 23. je disciplinovany a ked sa zdrzi o nejakych 10 minut, vzdy zavola, ze bude meskat, aby sme sa nebali. bol uz aj par krat na noc u kamarata. pozname ho, slusny chlapec. vobec nepiju alkohol.
vreckove mu davame 20 € na mesiac. ale ma este nejake peniaze z brigady a od starych rodicov.

kveta
28. aug 2010

Súhlas s imarikai. Však to je šikana voči synovi...

evca999
autor
29. aug 2010

@imarikai..prave naopak..stale ho branim, syn ma sam prosi, aby sme sa nehadali koli nemu, je mu to neprijemne,lenze ja sa vzdy snazim riesit situaciu so vsetkymi zucastnenymi, napokon este manzelovi dohovaram medzi styrmi ocami, ako som uz pisla, bud si to vobec neprizna alebo sa so mnou nerozprava ..mozno som sa v prvom prispevku zle vyjadrila..slovo "tajne" je max.nevhodne, lenze u nas aj banalita moze byt spustacom, preto naozaj niekedy radsej neriesim 2 eura na kofolu, neviem, ci mi rozumies..moje deti su pre mna vsetkym..A naozaj zial plati aj to, male deti male starosti - velke deti velke starosti, Tvoja dcerka ma tusim 11, to je mily vek v porovnani so 17 rocnym pubertakom 🙂..a cakate spolocne babatko..drzim palce!

imarikai
30. aug 2010

@evca999 ale ved ja už nemám ten názor čo som napísala bola to reakcia na prvý príspevok dalšie tvoje riadky ma presvedčili že robíš to čo každá matka 🙂

aero
30. aug 2010

evča- zaujal ma tvoj príspevok, tak som si ho jedným dychom prečítala a ...... waw
si úžasná matka , obdivuhodná....
on si ťa bral s deťmi - má ich ľúbiť všetky rovnako, ako keby boli jeho... 😠 - akože normálne ma nasr..l 😠
nepoznám ho , ale zahlušila by som ho....
ked to nebudeš zvládať , vykašli sa na neho - máš len jeden život a ten sa neopakuje
píšeš, že máš slušný príjem - tak myslím, že ty si tá , ktorá môže určovať podmienky
on ťa psychicky ničí -nepatrne ťa vháňa do bludného kruhu , s ktorého sa nebudeš vedieť vysomáriť
velmi ti držím palce a nedaj sa .....si super mama , úžasná a obdivuhodná ako som písala na začiatku..... 🙂

filipal
30. aug 2010

@evca999
kludne nam pis, ako to pokracuje. mozeme ti skusit poradit.
u nas je ten rozdiel, ze s terajsim manzelom deti nemame. zial. ☹
ale neviem, ci by som tiez nesledovala, ci nerobi muz rozdiely....
ked som sa s nim este na zaciatku vztahu rozpravala, ze ako to bude, ked bude mat vlastne deti (och, aky nestastny vyraz!)
vravel mi, ze praveze k vlastnym bude asi bol prisnejsi, ze by mu bolo mojho syna luto...

tvoj muz je inac v zivote aky clovek? aky je k tebe a pod?

evca999
autor
30. aug 2010

@aero ..dakujem za Tvoj nazor, ani nevies ako presne si to vystihla..ano, je to bludny kruh a neviem z neho von..vies najhorsie je, ze vlastne ani synovi nemozem na 100 percent doverovat, je to fakt este decko, navyse v puberte a s pocitom nespravodlivosti v dusi, napr. nedavno, bez muzovho suhlasu som mu dovolila do 10 byt vonku, no on este ani o pol 11.nebol doma, tel.vybity, ja nervy na dranc, este k tomu manzelove poznamky, ze tak mi treba, to mam za to..tak si to vies predstavit..tak ma nahneval,ani neviem, kto viac..ci stary ci mlady...miesto opory same polena pod nohy..presne ako pises..uz teraz mam pocit, ze to nezvladam..ty mas deti..ake velke?

filipal
30. aug 2010

@evca999
viem si predstavit, pod akym si tlakom. z kazdej strany na teba tlacia. samozrejme, ze aj syn ma chyby a nie je dokonaly....(ved kto je?) a muz ti to potom vyhadzuje na oci. miesto toho, aby ti pomohol....

aero
30. aug 2010

@evca999 - vieš , presne taký istý scénar má doma moja susedka a zároveň najlepšia kámoška
ten život je akoby tvoj a tiež nevie s toho von....... ☹
len ona nemá pubertiaka , ale pubertiačku - takže viem o čom to je.....
ja s mojou povahou , by som nedovolila žiadnému deb..ovi , aby ubližoval môjmu synovi, či dcére....
ale zas na druhej strane , ked sa o neho stará ...... no neviem , fakt ako by som to riešila ja
ja mám 11. dievča a 9. chlapca- už to tiež na nich lezie 😲 - puberta - o môj bože !!!!
si úžasná mamina......
stále si to opakuj - aká si skvelá 😉
no proste- mi mamky sme perfektné 😀

alazala
30. aug 2010

Ahoj Evca, mám to podobne ako ty. Je to veľmi ťažké, ale neodvážila by som sa ti nejak radiť alebo jednoznačne niekoho odsudzovať (tvojho manžela , syna, a teba už vôbec nie 🙂). Ja mám dcéru z prvého manželstva, môj manžel z predchádzajúceho dve deti, ktoré žijú s nami. Všetky tri sú predpubertálnom veku a navyše čakáme spoločné bábätko. Čiže to máme veselé. V manželovi mám veľkú oporu, s deťmi vychádzame dobre, ale sú aj ťažké chvíľky. Takéto vzťahy sú veľmi komplikované. Nám veľmi pomohla psychologička, chodíme na stretnutia pravidelne, odkedy sme spolu. Toto by som ti veľmi odporúčala - takú "rodinnú terapiu". Ten, kto žije v "normálnej" rodine, si situácie, ktoré prežívate nevie predstaviť , ani pochopiť a ťažko ti poradí. Preto je podľa mojich skúseností lepšie sa obrátiť na profesionálnu pomoc. Ak tvoj manžel za to stojí a toto je váš jediný problém, tak to skúste 🙂

evca999
autor
31. aug 2010

@alazala ..uff, tak to verim, ze je to u Vas vesele 🙂..mozno vo Vasom pripade je pozitivom, ze aj manzel ma svoje deti, ktore ziju s Vami, a preto je to 1:1, ak rozumies ako to myslim,rovnako je on zaviazany Tebe ako ty jemu..ja som v pozadi nasho vztahu vzdy citila, ze manzel odo mna ocakava vdacnost, navyse mi to obcas pripomenulo aj okolie..s tou odbornou pomocou mas urcite pravdu, pouvazujem nad tym, pretoze toto, co sa u nas deje, ma velmi odcudzilo od manzela a navyse si ho prestavam vazit..a tak sa neda vo vztahu fungovat..koho konkretne navstevujete? Ja zijem totiz v mensom meste a ani neviem, ake a ci vobec funguju u nas poradne. Nejake psychologicky mame, to viem, aj sukromne poradne a este pedagogicko- psychologicku poradnu..na koho sa mam obratit? A Vase deti? Ako sa znasaju, maju sa radi? Lebo tie moje starsie maju vecne konflikty s tou mladsou - spolocnou dcerou..a robit sudcu sustavne medzi nimi je velmi narocne..

evca999
autor
31. aug 2010

@aero...dakujem za podporu,velmi dobre mi padne..ked som dala uvodny prispevok a prve dve maminy nan zareagovali, bola som este nestastnejsia ako predtym, mali pravdu samozrejme,ja som matka a ja to musim vyriesit..velmi mi ale pomahaju nazory a skusenosti inych..a co tvoja kamoska,ako riesi konflikty ona..maju aj spolocne dietatko, nie je tu nahodou registrovana? A presne ako pises, aj tato situacia ma dve strany, manzel sa na starostlivosti podiela aspon prijmom, kedze moj ex vyse roka vyzivne neplati..a nasa spolocna dcerka ho zboznuje..bodaj by aj nie, ked jej vsetko dovoli, ja musim byt potom za tu zlu samozrejme🙂..ale robim to pre jej dobro,keby bola vychova na nom, neviem aky pokriveny charakter by z nej vyrastol..takze nezhodneme sa ani na vychove starsich deti ani na vychove mladsej dcery..co je naozaj problem, pretoze manzelstvo by malo byt predovsetkym spolu a nie proti sebe..

filipal
31. aug 2010

@evca999
mozno si tymi prvymi prispievatelkami myslela mna...
ak ano, je mi luto, ze si to takto ponala. ale nemyslim si, ze ti prispevky typu - ze za to nemoze ani tvoj manzel velmi prospeju.
mozno ta zranila vlastna kritika, ale ak chces nieco vyriesit, nemozes pocuvat len to, co ta "pohladka"

teraz idem do extremu, len aby som to lahsie vysvetlila: vies kolko deti je v rodine otcom, otcimom tyranych a matky nezasiahnu? pytame sa preco? lebo si to same pred sebou ospravedlnuju. nechcu stratit partnera, boja sa zostat same....dovody su rozne...

tymto nechcem povedat, ze ide o tvoj pripad. to hovorim pre istotu.

mne sa najviac paci rada Alaza, ze mate vyhladat profesionalnu pomoc. ale nijako nemozem suhlasit s celym jej prispevkom. ze napriklad za situaciu vo vasej rodine nijako nemoze tvoj muz.
on je dospely, tvoj syn je dieta na vas odkazane. z tvojich prispevkov: jednoznacne jedna tvoj muz neferovo a nespravodlivo.

evca999
autor
31. aug 2010

@filipal ahoj..vobec nie tak som to myslela..ale presne tak ako pises..vlastne kritika ma zranila..a za prispevky dakujem..pomohli mi odrazit sa od imaginarneho dna..ved vsetko co som napisala a nasledne precitala aj od Vas baby, je pravda..a nikto to nezmeni..nikto, len ja.. o tom tyrani som pocula a citala vela, stale som si to predstavovala len ako fyzicku zalezitost..dnes uz viem, ze to moze vyzerat aj takto..dokonca ja sama sa citim tyrana..napr.aj v piatok po precitani tvojho prispevku, kde si pisala o synovi,kratko na to mi volala mamina jeho kamarata, ci by som ho pustila s nimi na chatu, samozrejme aj s jeho rodicmi..tak ja povzbudena tvojimi slovami som suhlasila..A potom som sa to bala oznamit manzelovi..odkladala som to na poslednu moznu chvilu..vediac co to spusti..tak toto je mozno tiez psychoteror..Minule si sa pytala na manzela, ze aky je to clovek..normalne som musela porozmyslat..vies my ked sme sa zoznamili,mala som 23 rokov a on 21, moje dvojcata 3 roky..boli strasne zlati,mali anjelici..snad len to mozem povedat na jeho obhajobu, ze ani on a ani ja sme si nevedeli predstavit, co nas caka..vtedy sa k nim spraval fantasticky..chyba bola snad to, ze sme sa prilis skoro rozhodli pre spolocne dieta..ja som len chcela normalnu rodinu..taku obycajnu..neviem, ci mi rozumies..a dnes sa s dvojcatami tesime, ked manzel nie je doma..

filipal
31. aug 2010

@evca999
ahoj 🙂
boli ste obaja mladi. on snad ledva dospely.....a ludia sa vyvijaju. samozrejme, ze si nemala skusenosti, aby si vsetky partnerove vlastnosti spoznala. moj syn mal 5 rokov, ked sme sa s mojim terajsim manzelom spoznali. tiez, zlaty chlapcek, roztomilo svitoril, daval mu najavo naklonnost.
vtedy je lahke prijat dieta. ale potom pride puberta, decko zacne byt odporne, papulnate, drze.....ale ma na to pravo, je to normalny vyvojovy stupen. pre nas dospelych je velmi zlozite s pubertiakmi vychadzat.
ja som vzdy obdivovala ludi, ktori vedeli prijat cudzie dieta za svoje. podla mna si to vyzaduje nesebecku povahu, velkeho ducha, sebaobetovanie....ja by som to tazko dokazala. uprimne si to priznavam.
myslim si, ze muzi prijimaju deti z lasky k zene. iba ti najvyspelejsi z lasky k samotnym detom.
preto chapem, ze kazdy to nie je schopny, nie je to ani tvoj muz....ale nemoze tym trpiet tvoj syn. nuz, nie je to lahka situacia. a ako naznacujes, ani ty sa necitis vo vasom vztahu najlepsie.
ak si myslis, ze by si partnera nijako nedotiahla do poradne, chod tam sama, alebo so synom a porad sa s profesionalom. inak hrozi, ze tvoje starsie deti ujdu z domu cim skor a vase vztahy sa uplne rozpadnu.

maminuska
31. aug 2010

ono je to veľmi ťažké aj pre toho druhého partnera. Ja som tiež vydatá druhýkrát a do manželstva som si priviedla dve deti . Vzťah s mužom maju pekný , aj sa o ne stará ale občas to tiež medzi nimi zaiskrí , hlavne medzi mužom a synom. Ale stále pripomínam mužovi že on je ten dospelý a on by mal mať rozum. 😅

aero
31. aug 2010

@maminuska - presne tak - v každej rodine je niekedy " dusno"
a tvoja posledná veta sa mi páči najviac 😉

evca999
autor
31. aug 2010

@filipal ..vies kolko som ja o tom rozmyslala, ci je vobec mozne mat rad cudzie dieta..tak naozaj rad ako vlastne..a myslim si o tom to iste,vacsina z nas je toho schopna najma z lasky k partnerovi..a mozno casom, ked laska uz nie je taka intenzivna, znizuje sa aj tolerancia k dietatu..ja sama som si isty cas rovnako ako ty myslela, ze by som to mozno nedokazala..to bolo v takom mojom alibistickom obdobi 🙂Viem, ze akonahle budu dospeli a budu mat moznost, utecu mi z domu..ani nevies, ako sa toho obdobia bojim..ked zostanem s mojim muzom sama a s mojim narusenym manzelstvom..nikto mi uz tieto roky nevrati,ktore som mohla prezit inak..ani neviem, ktora z bab to tu spomenula, ale fakt je zivot kratky a je len na nas ako ho prezijeme..

maminuska
1. sep 2010

@evca999 ja si myslím že je to možné aby mal nevlastný rodič svoje nebiologické deti rád ako svoje.
Moja svokra mala nevlastného otca a polovičného brata a na otca spomína s najväčšou láskou, vravela že ju miloval rovnao, aj o jej vnúčatá sa zaujímal a veľmi ťažko niesla ked zomrel
Myslím že aj môj muž má nevlastné deti rád, keby nie, tak neberie syna so sebou na šport, nechodí s nim na futbal , nevozí ho do táborov a konflikty ktoré medzi nimi vzniknú urovnám vždy ja s určitou dávkou humoru, treba byť však v tejto situácii nestranný. Ak je syn drzý,a on je občas riadne , jasne mu poviem že teda takto nie 😠. Ak je muž úzkoprsí a nemá nadhľad, nikdy mu nedohováram pred deťmi, len mimo a stále mu prízvukujem že on je ten dospelý.
Ale niekedy mi to pripadá pri ich konfliktoch ako kto z koho - no mužský testosterón funguje 😀 , a muž ako malé decko.

filipal
1. sep 2010

@maminuska
ved ano, su taki muzi ako tvoj...ale nie su toho schopni vsetci.
pozeram, ze tvoj syn ma este len 10 rokov. skutocny "suboj" 😅 zacne az ked sa zacne menit v muza.
moj syn sa strasne podal na svojho bio a hlavne zdedil jeho zle vlastnosti (alebo tie viac vnimame)
a je to tazke nezaujate ho vychovavat....

@evca999 chapem ta.
ale aj z vyborne fungujucich rodin deti utekaju. niekedy rebeluju, alebo maju uplne ine hodnoty....treba ich pustit.
moj syn je tak tazka povaha, ze mne sa aj ulavi, ked sa osamostatni. vsetko musi byt podla neho, este aj mna mentoruje... 😝
casy a pod. dodrziava, lebo je pedant, ale v inych situaciach sa musim riadne ovladat, aby som nevyletela z koze... 😝 😀

maminuska
1. sep 2010

@filipal hej má len 10 ale rečí niekedyyy ..... . Viem že to bude asi horšie, ale aj môj muž mal ako sa povie výtrty v puberte, tak mu to vždy pripomeniem a svokra dodnes na niektoré spomína.

digysa
21. okt 2013

@evca999 AKo ste to vyriesili so synom? Dufam, ze si tu a napises nieco nove.... Zaujima ma to, kedze chlapec uz ma 19 rokov.

laila22
21. okt 2013

@alazala ja som svojho casu pozeravala jeden serial, uz si zial nepamatam nazov a tam v rodine tiez zili takto pomiesane deticky a vsetci chodili na terapiu.. Hrozne rada som to pozeravala.. Vzdy tam ta psychologicka dala taky spravny pohlad na aktualnu situaciu.. Veci co riesili.. Slo to mozno aj 7 rokov dozadu...ak nie viac