Spoločné bývanie pred svadbou
Ahojte, chcem sa spytat ci je tu niekto taky, kto sa bral resp. zasnubil bez toho, aby spolu s partnerom zili nejaky cas v jednej domacnosti
@markina8 ja som si na manželovi počas chodenia všímala to aký má vzťah k peniazom , aký má vzťah k matke , k bratovi , práci , k deťom , ako rieši krízové situácie a či NEREVE , na to som obzvlášť alergická u mužov , všetko ostatné boli pre mňa banality.
To že necháva ponožky okolo postele , otvorené skrinky na linke, roztopené maslo..to považujem za niečo čo sa časom obrusi aj bez toho spolužitia.
@emilia25 podla mna mnohe veci mozes vidiet aj pred svadbou, aj bez spoločného bývania, ale velmi závisí, z akej rodiny si, ake mas vzory spravania sa v rodine, ako si doteraz fungovala, ake mas vztahy s ludmi, s rodicmi, či hovoríte spolocne o veciach zivota, či si doverujete, alebo čí si zaslepená "láskou", uši/oči/ústa zapchaté a hudieš si "to je moj zivot, nikto sa mi nebude do neho starat".
@markina8 choďte spolu bývať, zásnuby a svadbu si odložte na neskôr 😉
s clovekom nikdy si nemozes byt ista 😉
sorry, ale je to fakt.
Kazodopadne zasnubenie neznamena že URCITE musi dojst k svadbe, v pohode si dajte rok-dva, ak to potrebujete... ak to ty potrebujes.
Za seba ti mozem povedat, ze vela veci mozes uz teraz vidiet, taktiez mne pomohli aj "referencie" druhych, co manzela dobre poznali a ja som tym ludom doverovala a doverujem. My sme chodili spolu dva roky, z toho dost casu bolo "na dialku", ale vela sme spolu komunikovali, a ked sme boli spolu, mali sme kopec aktivit, ci vylety, ci nieco ine... aj sme spolu makali na zahrade u budúcich svokrovcov... aj sme sli tam a hentam a to sme vôbec pred svadbou sexualne nezili. A cely ten cas som vnimala môjho draheho ako cloveka, ktorého chcem za manezla a otca deticiek.
pricom mam x skusensoti, ze som spoznala neviem akých fesnych, krásnych, pritazlivych chlapov a fakt, stacilo mi s nimi riesit (nie vztahovo, ale pracovne, alebo na nejakej akcii) nieco par tyzdnov a som bola zhrozena...
@mima4
@hanuska148
Ja som s nim zatial velmi spokojna, praveze cim dlhsie ho poznam, tym viac kladnych vlastnosti pre mna ma. Skor sa obavam, ze ja som ta, ktora ma viac chyb🙂 ale nastastie este tazim z toho, ze ma stale ruzove okuliare, tak ma ma rad taku aka som :D Mozno by som viac chcela to spolocne byvanie kvôli nemu, aby on si bol isty ze chce byt so mnou...aby mozno trocha vytriezvel a ked bude so mnou kazdy den, aby videl ze mozno realita nie je az taka ruzova ako si mysli teraz..neviem to definovat...
kazdopadne, teraz spolu byvat ist nemozeme, to by som musela dat vypoved v (novej) praci a hladat si pracu tam, kde byva on (a aj moji rodicia, teda by som sa vratila byvat k nim, co je po tolkych rokoch mimo dost cudne pre mna) a v tom kraji si najst pracu s mojim zameranim je dost nerealne...
proste je to dost patova situacia, aj sa chceme posunut, aj nie je kam..preto vlastne premyslam, ze mozno zasnuby by dali veci do pohybu..aj ked neviem do akého a ktorym smerom...vpodstate viem, ze rok je este malo premyslat nad takymi vecami, ale ja uz mam taku tu potrebu normlane s nim zit a trapi ma ze sa to este neda a mozno aj najblizsie roky to nie je mozne, nechcem s nim len donekonecna "chodit"
@maminuska
@mima4 vaše slová do kamena tesať.
Svojim sposobom nie je dolezite či spolu byvate alebo nie. Je dolezite aky tí ludia su, ake su ich charaktery. Ako boli vychovavany, aky maju vztah k rodičom, k mame...v čom vyrastali. Toto si treba všímat. aky ten človek je, ako rieši krizove situácie, ake hodnoty vyznava, či nie je nervák, nasilnik, lenivec, ktorý sedi na podpore a robit sa mu nechce a či neiklinuje k pohariku....a az POTOM sa robia deti.
@markina8 Ahoj.
Toto je otázka, ktorú si musíš rozhodnúť len ty a tvoj partner. Lebo prevažne sú dva tábory ľudí - tí, čo sa vzali a potom šli spolu žiť a tí, čo spolu žili a potom sa vzali. V oboch táboroch naraz sa byť nedá. Prvá skupina si bude stáť za svojim, druhá za svojim.
Napr. Ja by som do takého rizika nikdy nešla. U nás vyhralo najskôr bývanie a potom svadba. 🙂
@mysga Ved prave, ja som tiez toho nazoru, len v momentalnej situacii sa to neda, to by som sa musela vzdat svojej prace a kym by som si nieco nasla, tam odkial je on(a pôvodom aj ja) bola by som mozno aj par mesiacov na podpore, bolo by to vyrazne horsie platene a proste celkovo, bolo by to odomna velmi hlupe, kedze teraz som si nasla pracu s ktorou som velmi spokojna a mozem si nou velmi pomoct dobuducna.
Takze nam nic ine neostava, len to takto tahat dalej...:-/
@sardinka335 u mňa rozhodlo , že som si po roku vzala svojho manžela to, že pre mňa ťažkej situácii reagoval absolutne perfektne s chladnou hlavou , bez emocii , že problém riešil a vyriešil.
Samozrejme že ma dodnes vytáča ked vojdem do domu a všade rozchňapené skrine, maslo na linke a rozmrvený chleba, zrejme by som to v tom spolužití odhalila tak ale je toto podstatná vec ? Pre mňa nie.
@maminuska štatistiky nepoznám, nemám ani nejaký extra dôvod sa tým zaoberať. Ale nemám ani dojem, že by to bolo, ako píšeš. X mojich známych pred svadbou spolu žili, vrátane mňa a môjho manžela. Možno prístup k týmto témam definuje aj ženin vzťah k manželstvu. Pre teba je evidentne prioritou byť vydatá a máš sklony vidieť v mužoch bytosti, ktoré ti pred týmto záväzkom unikajú. Ja som sa nešla potrhať, aby sa zo mňa stala pani, bolo mi dobre aj bez toho. Nikdy som partnera nepodozrievala, že už má "všetko" (stále neviem, čo to má byť) a bude lenivý robiť nejaké kroky...nejak som to proste neriešila, dozrel čas a prišlo všetko, ako malo.
@markina8 záruky neexistujú, či už spolu budete, alebo nebudete pred svadbou žiť. Ale kvitujem s uznaním, že sa nad tým zamýšľaš, snažíš sa ho spoznať a nejdeš po obrúčke ako zmyslov zbavená 😉 Držím palce.
@alaguema ja zas mám dojem že je to tak ako píšem . Z môjho okolia, z MK zas nepopierajme fakt že mnoho párov dnes už neuznáva manželstvo ako fakt ,častejšie jeden neuznáva a ten druhý sa nedobrovoľne k tomu kloní .
Nie pre mňa nie je evidententne prioritou byť vydatá , pre mňa je prioritou neprivádzať deti do voľných vzťahov. To čo je pre mňa dôležité je tiež nebyť niekoho x rokov frajerka, správať sa " ako " manželka a ňou nebyť.... a ako som napísala , chápem mužov ktorí sa potom už ani nechcú ženiť , pod rôznymi slovnými hračkami ..je to len zdrap papiera, ak takto nám je dobre , škoda peňazí ...načo by vyvíjali úsilie , keď doma majú partnerku ktorá sa správa " ako" manželka s tým bonusom že nemajú k nej žiadne povinnosti .
@markina8 Ak by ste pred svadbou nemali spolu žiť, tak si hlavne sleduj tieto veci -
1. Narábanie s peniazmi - lakomec/žgrlo/rozhadzovač/neekonomicky sa chovajúci chlap.
2. Alkohol - aký je, keď sa opije? Pije na každej oslave? Chodí na pivo viac, než je bežné? Pije jeho otec? Aký má k tomu postoj?
3. Starostlivosť o svoju osobu - nosí mu obed mama pred nos? Nevie si po sebe ani umyť pohár po káve?
4. Chovanie sa k deťom.
5. Postoj k domácim zvieratám. (Napr.nech to nedopadne tak, že ty chceš raz mať v byte psíka a nevieš si prestaviť život bez zvieraťa a on by o tom ani nechcel počuť) :D
6. Riešenie krízových situácii? Kričí? Hučí? Je vulgárny?
A tak.... :D
@mysga Vsetky body som si precitala a mam pocit, ze ja som ta co ma s týmito vecami problemy, nie on :D
Ja fakt nie som ziadna naivka, teraz to tak mozno bude zniet, ale vsetky tieto body co si vypisala su u neho uplne vporiadku.
1. Chova sa velmi ekonomicky, ale na druhej strane napríklad na mna nema problem dat peniaze, alebo na nejaky vylet a tak..co sa tyka penazi tu je vsetko ok
2. Pije prilezitostne, ja pijem viac ako on 🙂))
3.O seba sa stara, ale s mierou, tu tiez nemam ziadne vyhrady
4. K detom sa chova pekne, ale nemozem povedat ze ich uplne zboznuje, sam hovori, ked bude mat vlastne bude to ine. Cudzie deti mu az tak vela nehovoria
5. Domace zviera mame dohodnute ze budeme raz chciet (ale az v dome)
6. Pri jeho povahe málokedy mame krizove situacie, jedine, kedy musi riesit nieco je ked mam svoje dni a som nervozna a neprijemna a tieto situacie sa uz naucil zvladat velmi dobre...
Proste, ja nemam na neho co zle povedat, musela by som si to vymysliet. Jedine co mi moze vadit (ale to uz si fakt vymyslam, ako daka znudena zenska), ze je malo turbulencii u nas vo vztahu, ze mi nedava dovod ziarlit a bojovat o neho, ale taketo veci su uz neni pre mna dolezite, aby lietali iskry hore dole kazdy den :D
@markina8 a ako ti pomôžu zásnuby? Zásnuby tvoju situáciu nijak neriešia, tak isto si budes musieť hladat prácu ty alebo on. Hľadajte najlepši kompromis, so zásnubami to nema nic spoločne 🙂 teraz, v tomto momente. Samozrejme ze aj tie su dôležité, to netvrdím, ale bez ohľadu na ne tak ci tak bude treba aby jeden z vás tu prácu zmenil, aby ste mohli byt spolu.
@hanuska148 ano mas pravdu, nijak sa to neriesi, skor bude este cudnejsie ze sme zasnubeni a nezijeme spolu aj nadalej...
No dohoda je taka ze ja som ta co zmeni pracu a prestahuje sa, lebo cela moja rodina aj on su v tom meste, takze je logickejsie ze pridem ja nech mam vsetkych nablizku...tak som si len potvrdila, ze to vyriesi len cas
@markina8 Turbolencie sme nemali ani my. 3 roky som ani raz nezažiarlila na toho môjho a on bol dokonalosť sama. :D A zrazu si začal potajme vypisovať cez messenger so sekretárkou, no konec, uplne ma tým zabil, takouto hovadinou tak moc pohol moju dôveru voči nemu, že som paranoidná hlupaňa aktuálne. :D To bola jediná ale tak veľká turbolencia, že konec, ešte stále to neni všetko v starých kolajách.
@maminuska veľa ľudí manželstvo neuznáva, to je pravda. Napriek tomu, ešte sa ľudia stále berú a veľké percento z nich, spolu už pred svadbou žili. Netreba veci ťahať do extrému. Nie každý muž, ktorý žije so ženou, sa už nechce oženiť. Myslím, že ženiť sa nechce hlavne taký, ktorý počas toho spolužitia prichádza na to, že to asi nie je celkom ono. Milujúci muž chce svoju rodinu zabezpečiť a najjednoduchšie sa to ošetrí sobášom. Tak jaképak copak 😎 Problém nie je v tom, že sa nevzali, ale v tom, že spolu žijú naďalej, aj napriek tomu, že jeden, alebo obaja už vedia, že toto nie je to pravé orechové.
@mima4 no lenze ked spolu nezijete nevies ake situacie clovek v zivote musi riesit a ako reaguje.ano je pekne ze vies ako sa chova doma pri mamicke.ono kedy si tu bola tema manzelmi strnast rokov kazdy svoje peniaze ked pani bola na rodicaku zrazu prijem nebol a muz jej svoje peniaze davat nechcel.ked spolu nezijete pochybujem ze to beriete nase.proste ano muz ked je galantny tak zaplati ale zit a platit ucty to su veci ktore sa zistuju az v spolocnej domacnosti lenze ked je po svadbe a k tomu dieta uz je neskoro zistit ze miz sa zmenil lebo to uz neni o tom ze minul sto eur ale o tom ze vyplata je spolocna rodicak tak isto ide do spolocnej kasy.toto je tiez vecna tema a ten chlap pred svabdou taky nebol to su vzdy odpovede.
@alaguema myslím že si teraz šliapla do osieho hniezda a to myslím v dobrom . Ano nie každý muž ale veľká časť a to či že prišli na to že to nie je ono , to by som ani netvrdila, skôr je to akési sebectvo jednoducho nechcú sa viazať a to kľudne tu partnerku aj maju radi , často s nou maju aj deti , len akosi sa bránia tej svadbe ako šľak . Berú to ako definitívum . Mám x takých bývalých spolužiakov , partnerka ano , deti ano , ale svadba, preboha !!!! len to nie.
Ale priznám sa logike v tomto prípade nerozumiem, dieťa je väčší záväzok ako samotné manželstvo , toho sa neboja , ale svadba ano .
@mysga no tak takej turbulencie sa bojim aj ja, ved je jasne ze nebudem navzdy pre neho dokonala zena, ale ze coskoro stretne nejaku co mozno nebude lepsia alebo krajsia pre neho, ale bude nova neopozerana a moze sa stat vselico..Nastastie ma typ prace kde sa nestretava velmi so zenami, ale ked si ho to ma najst, tak si najde..snazim sa teraz na take veci nemysliet...a som toho nazoru, ze sa to moze stat kazdemu aj tomu najlepsiemu najdokonalejsiemu :-/
@maminuska ja som toto konzultovala priamo s chlapom.. dieta vooobec nie je vacsi zavazok pre nich, zavazok je to ze ak su manzelia, on sa MUSI postarat o manzelku. O priatelku/matku dietata vobec... aj keby sa na mihalnice postavila ;) takto to maju zafixovane v hlavickach a iste sebectvo tam je aj z ich strany ale su ovplyvneni vela krat aj okolim, ved neviem ako ty, ale ja som xyz-krat pocuvala ktora je s kym iba kvoli peniazom a kvoli tomu a hentomu... len vyhovuje im vztah ako je, ale neposunuho just dalej, lebo si myslia ze potom uz to tak nebude, lebo zena dosiahla co chcela :D
No zasmejme sa a neriesme :DD
@simca06022011 ja viem , ved som aj napísala že to nemá pre mňa logiku . Pretože pre mňa osobne je dieťa najväčší záväzok , to ma spája s tým druhým aj ked po čase nechcem .
Oni to tak neberú .
@markina8 ale to sa ti moze stat s kazdym a hocikedy, aj 10 rokov po svadbe... uplne zbytocne si robis stresy ;)
@simca06022011 hej, taketo veci budem riesit potom ked to bude aktualne(dufam, ze nebude :D), teraz sa snazim vyriesit nevyriesitelnu situaciu, ze co bude s nami dalej ale asi este budeme musiet spolu chodit minimalne rok dva takto, kym sa pohneme, alebo sa to nevyriesi same (vyhodia ma, otehotniem, alebo neviem co :D)

Ja si dovolim tvrdit, ze je jedno ci pred zasnubenim spolu ludia ziju alebo nie... mozu spolu zit aj 10 rokvo pred svadbou a po svadbe sa nieco pokasle. My sme kvoli dochadzaniu 120km kazdy tyzden a nesledne rieseniu "kde budeme" poriesili spolocne byvanie tie cca po roku stretavania sa. A to tak, ze on bol odcestovany v praci, neskor si uz do prace len "odbehol" cez den a pod. A teda tych par dni som prezila. Predtym bude sme boli u rodicov, jednych alebo niekde na vylete/hotel, strava a cestovanie/ vyslo to podstatne drahsie ako ten prenajom ;) UTriaslo sa to rychlejsie ako sme planovali, o rok a pol uz mal inu pracovnu napln, pracoval inde a nikam nechodil a poriesilo sa vlastne byvanie, lebo sme si uz na seba aj zvykli za ten rok ;)
Druha vec, co je to zasnubenie?? Nic ;) Dalsia vec je svadba a dovolim si tvdit ze vacsina ludi na zemeguli sa ozeni/vyda skor ako spolu ziju a kopec ludom to klape ;) je to o povahe a nie o "jedeni spolu, byvani spolu". Dokonca si myslim, ze to z urciteho pohladu je lepsie, lebo napr. stanovia sa po svadbe nejake pravidla a bude sa hladat riesenie, nie ze "on si nechava spinave slipy po zemy a neupratuje" tak sup odstahujem sa (alebo mi povie, ze "Ak sa ti nepaci tak sa odstahuje") - toto po svadbe nie je take jednoduche a musi sa ten nepodarok tiez trochu prisposobit :D U susedovn ie je problem vyhodit chlapovi "vercajg" z obyvacky cez okno :D u nas staci ked mojmu drahemu odkopnem topanky a ide sa pototo :D