icon

Spoločné bývanie pred svadbou

markina8
16. máj 2016

Ahojte, chcem sa spytat ci je tu niekto taky, kto sa bral resp. zasnubil bez toho, aby spolu s partnerom zili nejaky cas v jednej domacnosti

mysga
17. máj 2016

@maminuska napríklad ak majú hypotéku na trojizbový byt a keď sa rozvedú, tento byt predajú, ostane im po 5000 eur ked vyplatia hypoteku, žena je na materskej, nemá kde žiť, nemá ani za čo žiť.... musí byť v prenájme a žiť z materskej a výživného... a tak.

mysga
17. máj 2016

@maminuska ale zas z normálneho manželstva sa nedá ísť s holým zadkom, normálne nekončia. :D

sardinka335
17. máj 2016

@alicka850 aaale netaraj...zakon nepusti. A ver tomu ze sudkyne tiez nie su sproste ked vidia chrapuna. Tam mas aspon aku taku istotu ze sa prava dovoláš ale ako družka nemáš ničovate nič...
Niektore splacaju uver s partnerom, byt na neho....ked ju kopne do riti nema nič a peniaze jej nik nevrati. Ako manzelka spada do BSM.
To je dneska taka moda - MOJE a TVOJE....sa smejem aky sme sprostí...my mame aj bankovy učet spoločný 🙂 🙂

maminuska
17. máj 2016

@mysga končia aj normálne, napríklad tak že chlapovi drbne v 50 v guli a odchádza sa dohoncovávať ešte s mladšími a "ŽIŤ "a pokiaľ su manželia tak manželke ostáva tá polovička.

mysga
17. máj 2016

@sardinka335 Ono je strašne veľa na tom vzore, čo človek zažil. Napríklad moj tatko mal defky a mamu bil. Ďalší partner mojej mamy začal hrať automaty a piť. Rodičia môjho partnera majú už 20 rokov každý vlastnú izbu. Každé druhé manželstvo sa rozvádza. Uznávam, že mňa manželstvo desí. Takto mám stále možnosť žiť si svojim spôsobom sama pre seba a na seba a síce už som tak cez rok presvedčená, že sa vydám (už sme mali aj termín 9. 9. 2017 :D) ale vždy ma niečo vydesí.

maminuska
17. máj 2016

@mysga ale však vidíš obidvom ostane veľké hovienko , aj manželovi aj manželke , tak nie je čo porovnávať, ale sú prípady kedy partnerka žije v byte partnera, spolu s ním spláca hypotéku nepriamo tým že on platí hypotéku a ona stravu a ošatenie detí a potom ju kopne doriti a nemá zhola nič.

maminuska
17. máj 2016

@mysga no ešte že si sa priznala 🙂 máš odo mňa veľké plus...manželstvo ma desí ...žiť si po svojom , sama pre seba ... a toto je to čo drží hlavne mužov prečo sa nechcú ženiť.

mysga
17. máj 2016

@maminuska no, u nás môj partner platí hypotéku mne, ale zase sme zazmluvnení, že keby ho "kopnem do riti" tak ho musím aj vyplatiť. 🙂

maminuska
17. máj 2016

@mysga tak ale najprv ho môžeš kopnut do riti a až potom vyplatit, kam akože pôjde ?

emilia25
17. máj 2016

@mima4 lenze stretavat sa u mamicky kde je full servis je uplne ine ako ked su spolu v byte ucty platit stravu obliekanie a proste celu domacnost.a ked este pride dieta povecsinu uz su tam ine problemy.a zas sme tu ze pred svadbou ked muzovy nerobi problem na varit oprat upratat nema problem ani ked sa narodi dieta.lebo tu je dalsi priklad toho ze zena hrdinka zvladne vsetko aj muzicka obsluzit tak na co by muz rovil tieto prace ked ma dalsi fuul servis a potom pride dieta nevyspate noci dni zrazu caka zazrak ze muz jej bude pomahat ale muz si zvykol tak na co a zena pada na hubu a uz su vykrikovacky a hadky.a pokial par nevyskusa extremy darmo si budu slubit v dobrom aj zlom to sa a ukaze az ked je zle ci to par posunie dalej alebo ich to rozdeli.

maminuska
17. máj 2016

@emilia25 väčšnou s tebou súhlasím , ale tu až tak uplne nie , lebo ak muž aj pomáhal predtým doma kde obaja pracovali , mnoho mužov má tendenciu potom prestať s tým , lebo však je doma na "materskej dovolenke " .
Ja som napríklad tiež chodila k manželovej mame a tam som videla ako sa zapájal do domácich prác a nemal s tým problém a zostalo mu to dodnes, len keby tie skrine zatváral 🙂 .

mysga
17. máj 2016

@maminuska
No, vyšpekulované to je nasledovne - ja mám byt, on kúpi chalupu.

Budeme žiť na chalupe, ak ma kopne do zadku (zrovna keby sa jedna o rozvod už manželstva), vrátim sa do svojho bytu, nekladiem si nároky na jeho dom.

Ak budeme žiť ešte "u mňa" a môj chlap sa zblázni / začne piť / biť ma / hrať automaty/ týrať naše dieťa / chodiť za defkami - tak mi bude uprimne jedno, kam pôjde, inak ho nevyhodím.

Ale ja to mám aj tak idealizované - budeme žiť v chalupe, byt bude v prenájme, hypotéka sa zaplatí tým pádom sama a na starobu ten byt predáme a nebudeme plakať nad dôchodkom. :D

sardinka335
17. máj 2016

@mysga sak ja som si to aj myslela že si mala zlý vzor a je to pochopitelne - ak zlyhava rodina a rodičia tak dieta uz neveri, neciti istotu, bezpečie....povie si, ved načo svadba ked oni zili takto. Aj ja takých poznám - v byte ma kazdy svoju izbu, v chladničke kazdy svoju poličku a kazdy si zije ,,osve,, len teda učty si platia nejako napoly.
Ja som z podobného prostredia ako ty len v ,,ružovom,, zase defky neboli ani bitky ale alkohol bol....
A potom som stretla moju dnes uz muža, vtedy sme boli 17tky...otec mamu - dnes uz svokru aj na rukách nosí, pugety kvetín len tak nosi, ked som videla ako sa vonku držia jeho rodičia za ruky a daju si pusu tak som pozerala ako puk, ze take ešte existuje????
Tam sa cti rodina a partner a všetko sa robi preto aby ten druhy bol spokojny. A toto ma dostalo...a takto chcem zit a teda snazim sa tak zit. Musim prekonavat tu ,,staru prirodzenost,, lebo mne osobne nie je prirodzene dane robit iných štastnými - kedze sama som stradala tak som bola velmi sebecká. Ale ako sa vravi s bozou pomocou to ide. Svokrovci su mi vzor. A dokonca ešte mužov dedo s babkou takto pekne zili....takze ten vzor tam je uz po 2 generacie. Toto tie deti videli - ako sa mama a otec lubia...a je im to tak nejako prirodzene, ze aj oni chcu tak ziť.

alicka850
17. máj 2016

@sardinka335 netaram ☺ Realne to zazivam uz 5 rokov a este ani pojednavanie ohladne BSM nebolo vytycene. Ano,aj ja som bola toho nazoru ako ty,ale po vlastnej skusenosti som ho zmenila. A sudkyna ti priklepne? Ked kupite spolu byt,tak ano. Ale my sme napriklad rekonstruovali jeho zdedeny dom. Vies co mi povedal pravnik? Ci mam blocky ☺ A mozes sa domahat na sude kolko chces. Vysporiadanie hnutelnych veci z domacnosti? Vraj sme nemali chladnicku,ani sporak ani linku. JA mam na sude dokazat,ze sme mali. ☺ A to nepisem,kolko stoji pravnik.Takze mam dovod byt v tejto veci skepticka ☺ Ale uz mi je to jedno, duseny pokoj mi za to stoji. Pisem to len pre tie zeny, co si myslia,ze manzelstvo je zaruka spravodliveho delenia majetku.

mima4
17. máj 2016

@mysga no asi tou, ze manzelsky vztah ma vyssiu pravdepodobnost funkncnosti ako partnerstvo.

mysga
17. máj 2016

@sardinka335 ja sa snažím zo všetkých síl, aby som nedopadla ako ľudia v mojom okolí. Máme krásny vzťah, milujeme sa, je to muž môjho života, nedala by som ho za nič... Idem si svoj vlastný ideál o rodine. Ale na základe skúseností musím byť poistená, musím mať istotu a nikdy nemôžem ostať len tak sama s dieťaťom a nemať kam ísť, musím mať dostatočne platenú prácu a podobne. Ľudia, čo sa v mojom okolí spoliehali LEN na manžela, dopadli zle.

andelik691
17. máj 2016

Neviem, my s manželom sme jednoznačne chceli najprv spolu bývať. Niežeby sme si neverili, že sa dobre poznáme.. Ale cítili sme, že to bude lepšie.. A neľutujeme. Začiatky neboli najľahšie. Predsa len sme si každý doniesli z domu niečo iné, boli potrebné mnohé kompromisy, ale práve v takých chvíľach človek pochopí, koho má vedľa seba. Videla som, ako sa správa, keď všetko klape, aj keď sú problémy. Vedela som, čo môžem čakať ohľadne financií, či ma podrží v najťažších chvíľach, ako sa správa v dobrom aj v zlom, ako rieši vypäté situácie, ako sa postaví k problémom, ktoré vznikajú v rámci rodiny (či už svokra, švagriná). Poznala som svojho manžela, vtedy ešte priateľa veľmi dobre ešte predtým, než sme spolu začali bývať, ale spoločným bývaním sa zmenil môj pohľad na neho.. A to v dobrom. Nemala som ani najmenšiu pochybnosť o tom, že to človek na celý život, chcem s ním vychovávať naše deti. Takže ja som jednoznačne ZA a možno ak by to tak bralo viacej ľudí, tak by vznikalo menej diskusií na tému - Žijem s lakomcom? Svokra je mrcha, manžel ma nepodrží ..a pod..

maminuska
17. máj 2016

@mysga pozri povime ti na rovinu čo si myslím , u teba alebo vás nie su problém peniaze ( lebo chata ) ale tvoja nechuť k manželstvu , ty sa jednoducho nechceš vydať lebo ...nebudeš môcť žiť už podľa seba, ako ty chceš...ale poviem ti jednu istotu 100% , keďže som mama 4 detí , momentom oplodnenia tvojho vajíčka a jeho správneho zahniezdenia až po ukončenia cesty na konci tunela , ktorý sa volá vagína už nebudeš žiť po svojom....dieťa ti tak zásadne zmení život že svadba je oproti tomu nič. 🙂

alicka850
17. máj 2016

@mysga OK ☺

mysga
17. máj 2016

@maminuska jasné, ja nehovorím, že neporodím a do týždňa sa nevydám :D Je možné, že sa mi zmení celý pohľad na všetko a vydám sa aj o dvoch svedkoch na úrade. Ale aspoň som si to stihla vyšpekulovať. :D

eeffka
17. máj 2016

@alicka850 to co zazivas je bezna realita, opytam sa inak, preco si na seba nedala prepisat 1/2 zdedeneho domu nez ste ho zacali rekonstruovat?
mas dokazat ze ste mali spotrebice... nemas blocek, vypis z uctu, jedinu fotku z bytu? Ja vo vznesenych poziadavkach nevidim ziaden zadrhel. u nas doma spravujem kasu ja, ja som vsetko nakupovala, ja mam zarucne listy, vsetko okrem bytu je na moje meno. Ja riesim servisy, ja som kontaktna osoba... isteze ak niekto roky neriesi bezny chod domacnosti tak je potom vyvaleny... ja som pragmaticka, ak by doslo na rozvod ja som "pani vsetkych dokladov " 🙂
No dodatocne opravujem , nie ze ja mam, ale ja viem kde su a co vobec hladat

maminuska
17. máj 2016

@alicka850 s vyporiadaním BSM mám aj ja zlé skusenosti , ale to čo ty píšeš tak to ti právnik povedal dobre...urobila si jednoducho chybu, bločky si si odkladať mala , lebo investovať do cudzieho majetku je jednoducho riskantné . Či ste mali linku , sporák ...jaj ako mi je toto známe , si predstav že ani my sme vraj nemali , ani sedačku a deti nemali ani detskú izbu . No len zas sudkyňa nebola na hlavu padnutá narovinu sa ho opýtala či si znej robí srandu .

alicka850
17. máj 2016

@maminuska popisala som to okrajovo sardinke do komentara,ak sa ti chce,precitaj si ☺ V skratke - za takych okolnosti,ze zena je naivka a muz hajzel. Ta naivka som bola ja ☺ Manzelstvo je zavazok vazny a pre mna bol navzdy. Slubovala som jednemu,ze budem s nim zit navzdy. Nevyslo to z roznych dovodov, o ktorych nechcem pisat. Mam ist s druhym pred oltar a slubovat mu to iste? Milujeme sa,zijeme spolu 5 rokov, vychovavame deti, zijeme ako manzelia. Nie sme zobrati,ale nie preto,ze nepovazujeme nas vztah za dostatocne pevny,alebo preto,ze nie sme si sebou isti. Prave preto,ze vieme,ze patrime k sebe sme sa rozhodli mat spolu dieta ako zavazok na cely zivot, ideme stavat dom ako spolocny zavazok. Len po nasich zivotnych skusenostiach ten institut manzelstva uz nie je pre nas tak dolezity ako predtym. Ale chapem zeny, ktore obhajuju tradicny model,ja by som pred 8 rokmi napisala to iste. Len ma mrzi,ze stale je vela ludi,co sa na taketo pary pozeraju cez prsty. Zivot nie je ciernobiely.

alicka850
17. máj 2016

@maminuska vies ako to chodi na dedine s prerabkami...Spravi znamy bez blocka ☺ Ani ma nenapadlo,ze raz sa budeme rozvadzat.

mysga
17. máj 2016

@alicka850 alicka napríklad moja mamina mala po rozvode partnera 10 rokov. Vyklul sa z neho hráč mašín a alkáč, 2000 eur dokázal za noc nahádzať do automatov... Keď ho mama poslala do ...preč... tak sa s ňou začal súdiť a žiadal od nej 10 000 eur za investovanie do bytu. Tie peniaze NIKDY NEINVESTOVAL, prišiel už do hotového a napriek tomu mu mama musí do dvoch rokoch vyplatiť 2000 eur aj bez toho, aby mal bločky. Hajzlik.

Všetko treba mať uplne presne poriešené. :D

mima4
17. máj 2016

@emilia25
no mozne je vsetko, podla mna vsak toto su detaily a to podstatne je charakter cloveka. Vzdy do zivota pridu nove situacie, ci je to spolocne byvanie v manezlstve, ci dieta, proste veci sa vyvijaju, a nikdy nebude vsetko len dokonale, ale pokial spoznas dotycneho ako seriózneho a laskaveho cloveka, ktory je citlivy, ma k tebe krasny pristup, vazi si ta, tak aj potom ta realita sa lepsie zvlada. Ono domacnost, deti, atd... su fakt v tomto smere "drobnost", podstatny je pristup cloveka, ci vidi len sam seba a svoje potreby, alebo ta miluje a hlada dobro vas oboch.
Tieto veci badat uz na malickostiach...

alicka850
17. máj 2016

@eeffka preco? Lebo som manzelstvo povazovala za posvatny zvazok, ktory bude trvat navzdy ☺ Co mam na to povedat? Bola som mlada,blba, naivna. Mudry clovek sa uci na cudzich chybas, sprosty na svojich ☺

j.a.n.e.7
17. máj 2016

my sme žili každý u svojich rodičov až do svadby, chodili sme spolu 2 roky a 9r. sme manželia. Rok od svadby bol náročný - nová rola manželky a aj matky + chodenie do roboty, končenie VŠ, vedenie domácnosti..... ale už som ostrieľaná 🙂

maminuska
17. máj 2016

@alicka850 no dobre, a čo takto fotky , tak si si to mala odfotiť pred a potom , materiál ako tehly ..ako neboj , aj so mňou vydrbal doslovne ex ale chybou mojich rodičov, len u mňa bola opačná situácia, vyplácala som aj z toho čo som nemala. Ale s tým hnuteľným majetkom to skúšal aj ex a ja som mala pofotené aj deti v kuchyni aj v obývačke, plus boli svedčiť moji rodičia, moja krstná a brat.

mima4
17. máj 2016

@alicka850
ale to vnimas ty tak. Kolko je tu slobodnych mamiciek, co priatelia zdupkali, lebo "ked sa podarilo" zistili, ze sa na to necitia a spolcone planovali? V com ten zavazok pre takých chlapov spociva? v tom ze zene matke poslu par smiesnych eur?

je najivne si mysliet, ze dietatom si zena muza priputa, obycajne vo volnom zvazku ostane vsetko na "jej krku".

prave preto na slovensku je momentalne kriticka situacia, ze mame nespocetne vela opustených mamiciek, ktore zivoria...