Spoločné financie a problém súkromných peňazí v manželstve
Pisem aby so zistila nazor ostatnych zien/muzov na danu situaciu. Sme manzelia x rokov, uz pred sobasom sme mali spolocne financie, jeden ucet, spolocne splacanie hypo, nikdy sme neriesili kto zaraba viac - raz som to bola ja, raz manzel, striedalo sa to podla obdobia a zamestnavatela (manzel bol aj nezamestnany, ja rodicovske/materske atd). Ja som si po druhej materskej nasla lepsie platene miesto, dovolim si povedat ze nadstandardny prijem, ktory sa kazdorocne este zvysuje + este mavam odmeny niekolko tisic €. Nikdy som mu to nevycitala, zijeme si slusne, detom sme dopriali sukromne skolky, doplacame na skolu, kruzky, v lete dovolenka pri mori, cez rok x vyletov, v lete tabory pre deti… . Manzel si popri praci vie obcas privyrobit, ale su to “drobne” oproti mojmu prijmu + cca posledny rok nasiel sposob ako si privyrobit (nechcem konkretizovat, nic nelegalne, nema to nic spolocne s jeho zamestnavatelom), je to ale nepravidelne a ja viac menej neviem kolko. Uz sa par krat vyjadril ze toto su iba jeho peniaze, lebo nie su z normalnej prace. Doteraz som to neriesila, z tychto penazi nas 2x prekvapil a kupil rodine nie lacny vikendovy pobyt + viem ze kde tu si kupil drobnosti ako clenstve v posilke alebo oblecenie atd (to viem len preto, ze som nevidela tieto polozky platene zo spolocneho uctu a on mi povedal ze platil z “bocnych” penazi). Minuly rok kupil z tychto penazi na vianoce ako prekvapenie ipad, pritom ked sme sa o tom pred tym rozpravali, sam uznal ze dalsiu elektroniku pre deti netreba (doma mame 2 laptopy + nase pracovne) a mne je tiez na nic. Skoncilo to tak ze ho na 99% vyuziva on a obcas deti tam maju nejake hry stiahnute (10-15 min denne max), ja vobec. Podotykam ze ipad napriek nasim beznym prijmom, nie je nieco co si len tak dokazeme kupit zo dna na den, museli by sme na to setrit.
Teraz sa blizia jeho narodeniny, spytala som sa ho co by si prial a jeho odpoved ma sokovala, urazila a ponizila - povedal ze to co chce je pre mna drahe. Pre mna? Ja co nemam ziadne bocne peniaze iba moj nadstandardny plat? Jedine na co som sa v tom momente zmohla bola otazka ci drahe pre mna alebo pre nas? Ved mame spolocne peniaze, vie kolko je na ucte tak nech sam uzna ci na to mame. O dva dni mi len tak medzi recou oznamil ze si kupil nove iwatche - ja viem ze ich uz dlhsie chcel+ mi dal nejake peniaze (neviem na co? Aby mi zalepil oci? Ja ich nepotrebujem a doterazblezia na policke) Mna to ale tak neskutocne dostalo, ze na to odvtedy neustale myslim. Naozaj sa citim ponizena, neviem to inak nazvat, ved do posledneho centu davam do spolocneho, podstatne viac ako on a teraz si akoze dokazal ze on ma na svoje veci lebo ja mu ich neviem kupit?
V hlave chaos, sklamanie a smutok a jedine co ma napadlo, je zriadit si vlastny ucet a na spolocny posielat len sumu vo vyske jeho platu. Nechcem sa ale unahlit, lebo predpokladam vlnu hnevu z jeho strany, uz davnejsie diskusia na tuto temu skoncila s tym bocne penaize su len jeho. Co si o tom myslite a ako by ste sa zachovali?
mu povedz ked ma tolke peniaze nech kazdy mesiac dorovna do spolocneho rozpoctu tolko kolko davas ty a zvysok nech si teda necha ... ale spocitaj mesacne vydavky a daj to na polovicu .. zvysok si odloz ... dovolenky si mozete platit pol na pol .. ja osobne by som pri jeho tajnych prijmoch chcela tiez peniaze bokom..az ta kopne do prdele alebo ty sa spamatas on bude mat nasetrene a tebe neostane nic
Manzelovi si to aj takto povedala ? Ci si uvedomuje kolko penazi zarabas a davas ty ? Zaujimala by ma odpoved
@anonym_autor hmmm...jeho spravanie je maximalne divne. My naopak, nemame spolocny ucet, kazdy mame svoj z mladosti, ale vnimame to tak, ze to su spolocne peniaze a vacsie veci sa dohodneme z ktoreho uctu pojdu.
Mozno sa manzel citi pod kontrolou, alebo menejcenny ked menej zaraba...muzi vedia byt na to citlivy...moj to ma tiez v sebe, ze musi zabezpecit rodinu.
Nic ine tu nepomoze, len otvorene sa porozoravat o tychto veciach.
@euka210 on sa prav e nokdy etvaril ze by mu to vadilo, tak eviem ci terau sa citi “na koni”
mu povedz ked ma tolke peniaze nech kazdy mesiac dorovna do spolocneho rozpoctu tolko kolko davas ty a zvysok nech si teda necha ... ale spocitaj mesacne vydavky a daj to na polovicu .. zvysok si odloz ... dovolenky si mozete platit pol na pol .. ja osobne by som pri jeho tajnych prijmoch chcela tiez peniaze bokom..az ta kopne do prdele alebo ty sa spamatas on bude mat nasetrene a tebe neostane nic
@anonym_708769 vsak preto zvazujem svoj ucte a posielat len to co je jeho plat, ja budem mat svoje zo zvysku vyplaty a on tie svoje co si aj teraz uz zaraba bokom - ja ale fakt netusim kolko, viem len o tom co nakupil, ale ci ma este nieco ?
Si prever či ten účet je naozaj spoločný a ste obaja majitelia účtu, že v prípade smrti banka zablokuje iba polovicu zostatku a nie celý účet.
Ak je len jeden majiteľ a druhý iba disponent tak disponent sa dá kedykoľvek odobrať a v prípade smrti majiteľa je tento účet zablokovaný celý.
Manzelovi si to aj takto povedala ? Ci si uvedomuje kolko penazi zarabas a davas ty ? Zaujimala by ma odpoved
@ivik4 ja sa z toho este spamatavam, lebo ta situacia s darcekom sa stala naozaj len par dni dozadu a dala som si cas sa nad tym zamysliet, ale vo vlastnych myslienkach sa len motam dookola, preto tato diskusia… na jednej strane sa mi zda ok oddelit financie ale na druhej strane to vnimam ako nejake odcudzenie, sme spolu skoro 20 rokov a stale sme mali iba nase/spolocne, nie moje a tvoje
Si prever či ten účet je naozaj spoločný a ste obaja majitelia účtu, že v prípade smrti banka zablokuje iba polovicu zostatku a nie celý účet.
Ak je len jeden majiteľ a druhý iba disponent tak disponent sa dá kedykoľvek odobrať a v prípade smrti majiteľa je tento účet zablokovaný celý.
@anonym_dec761 toto mame davno poriesne, mam plny pristup a vlastnu kartu
@anonym_autor daj na spolocny vysku jeho platu a zvysok si odloz na svoj. Vsak ked si on z brigady odklada? A este menej zaraba?
@anonym_dec761 moznosť mať dvoch rovnocenných najiteľov účtu ponúka minimum bánk (mbank, unicredit)
Nechapem, tebe vadilo, ze ti povedal, ze na to nemas? Ja na tom nevidim nic zle 🤷♀️ mozno myslel na Ferrari.
Uprimne z toho co pises a ako to pises znie, ze tie peniaze riesis viac ty ako on a tebe nevyhovuje, ze zarabas viac a vsetko davas zo spolocneho a manzel to mina.
Toto mne z tvojho prispevku krici.
@anonym_autor nepáči sa mi to, uprimne, je to drzosť a podľa mňa je aj zakomplexovany. a ten vlastný účet by som si teda zriadila. Aby si neostala s hoľou ritkou a tvoj "sikovny" mužíček s peknou sumou
Nechapem, tebe vadilo, ze ti povedal, ze na to nemas? Ja na tom nevidim nic zle 🤷♀️ mozno myslel na Ferrari.
Uprimne z toho co pises a ako to pises znie, ze tie peniaze riesis viac ty ako on a tebe nevyhovuje, ze zarabas viac a vsetko davas zo spolocneho a manzel to mina.
@petamich Nemyslela ferrari ale i watche ktore si o par dni na to kupil zo “svojho” a ano riesim ze on mina aj moje, ale vsetky svoje do spolocneho neda, ma k nim prsitup len on, on rozhoduje co za ne a kedy kupi
@anonym_autor nepáči sa mi to, uprimne, je to drzosť a podľa mňa je aj zakomplexovany. a ten vlastný účet by som si teda zriadila. Aby si neostala s hoľou ritkou a tvoj "sikovny" mužíček s peknou sumou
@anonym_bb3b46 podla toho co kupuje tak s peknou sumou neskonci, akurat by tak mozno stihal doplnat ten rozdiel nasich mesacnych platov, moje rocne odmeny uz nie
A aj to by musle mat ten prijem pravidleny a isty co viem ze nema
@petamich ona zaraba viac a všetko dava do rodiny, on zaraba menej a peniaze pomimo si odkladá a mina pre seba. Neviem ci som fakt divná, ale toto sa mi ok teda nezdá. A este ta poznámka, ze ona na to nemá.... to je vrchol drzosti. resp.asi aj dosledok nejakých komplexov.
@anonym_dec761 toto mame davno poriesne, mam plny pristup a vlastnu kartu
@anonym_autor plný prístup a vlastnú kartu môže mať aj disponent a takých disponentov sa dá k účtu pridať/odobrať kedykoľvek hocikoľko
pozri detail účtu či si tam vedená ako majiteľ
@anonym_bb3b46 podla toho co kupuje tak s peknou sumou neskonci, akurat by tak mozno stihal doplnat ten rozdiel nasich mesacnych platov, moje rocne odmeny uz nie
A aj to by musle mat ten prijem pravidleny a isty co viem ze nema
@anonym_autor zaloz ucet napis mu vydavky: 2 a daj mu kartu aj s vysledkom kolko ma mesacne platit ako darcek k narodenim ..
@petamich Nemyslela ferrari ale i watche ktore si o par dni na to kupil zo “svojho” a ano riesim ze on mina aj moje, ale vsetky svoje do spolocneho neda, ma k nim prsitup len on, on rozhoduje co za ne a kedy kupi
@anonym_autor za mna bud mate vase alebo kazdy svoje. Ked on takto zacal rozmyslat ze su niektore z penazi len jeho, ja by som oddelila ucty a posielala na spolocny sumu vo vyske jeho platu, odmeny a vsetko do + je "moje". Po 20r zrazu taka zmena? Velmi rychlo by som sa zariadila do istoty. Mohol by zduvat kolko chce.
@anonym_autor na case rozdelit kasu :DD ja nechapem tieto spolocne pokladnicky a sledovanie kto co kupil... a na tvojom mieste sa jeho spytam, co tym mysli ze "bocne peniaze", ci si mas aj ty nabok davat... a na tvojoom mieste si davam, a ani to nikomu na nos nevesiam
Plus dohoda by doma mala byt ze vyssie vydavky sa budu prejednavat.. take ze kupi niekto len tak elektroniku.. dovolenku.. mi nepride ok..
Teraz mi povedal ze tie peniaze co mi dal su na novy sporak 🙈 akoze uz dlhsie sme zvazovali ze ho kupime ale mne to hlava proste neberie, nepaci sa mi toto nadelovanie podla jeho rozhodnutia o peniazoch ku ktorym ja nemam vobec pristup
Čo je tvoje to je moje a čo moje do toho ťa nič... tak mi príde, že sa na to začína pozerať... nejdem teraz rozoberať či je lepšie všetko spoločné alebo každý svoje alebo ako, to naozaj každý podľa seba, ale pokiaľ ste dlho fungovali nejakým systémom a vyhovovalo vám to, tak je divné, že zrazu to zmenil a sám ide rozhodovať o veľkých výdavkoch, hlavne ak to nie je výsledok nejakej spoločnej dohody... vážny rozhovor to chce a áno, mala by som aj ja svoj účet kam pôjde ten nadštandard... my máme tiež aj spoločný účet, aj každý svoj, ale aj tie peniaze vnímame ako naše, keďže sme manželia a teda o veľkých výdavkoch komunikujeme
@anonym_autor na case rozdelit kasu :DD ja nechapem tieto spolocne pokladnicky a sledovanie kto co kupil... a na tvojom mieste sa jeho spytam, co tym mysli ze "bocne peniaze", ci si mas aj ty nabok davat... a na tvojoom mieste si davam, a ani to nikomu na nos nevesiam
Plus dohoda by doma mala byt ze vyssie vydavky sa budu prejednavat.. take ze kupi niekto len tak elektroniku.. dovolenku.. mi nepride ok..
@simca06022011 nam to doteraz fungovalo, tieto bocne peniaze su tie mimo plat a kedze ja mam iba plat tak podla neho narok na bocne peniaze nema, mozem si kupit z platu co chcem (na co mame) alebo cakat ze mi da zo svojho podla jeho uvazenia, ako napr teraz na sporak ….
Čo je tvoje to je moje a čo moje do toho ťa nič... tak mi príde, že sa na to začína pozerať... nejdem teraz rozoberať či je lepšie všetko spoločné alebo každý svoje alebo ako, to naozaj každý podľa seba, ale pokiaľ ste dlho fungovali nejakým systémom a vyhovovalo vám to, tak je divné, že zrazu to zmenil a sám ide rozhodovať o veľkých výdavkoch, hlavne ak to nie je výsledok nejakej spoločnej dohody... vážny rozhovor to chce a áno, mala by som aj ja svoj účet kam pôjde ten nadštandard... my máme tiež aj spoločný účet, aj každý svoj, ale aj tie peniaze vnímame ako naše, keďže sme manželia a teda o veľkých výdavkoch komunikujeme
@anonym_ad3f04 on rozhoduje o tychto vydavkoch ale iba z tych “svojich” penazi, teo nase z vyplat na spolocnom ucte riesime stale spolu a na nos mu to budem musiet zavesit ked na spolocny ucet nepride moja vyplata, to si vsimnne
Bud mate spolocne peniaze alebo nemate, jednoduche. Neexisuje takyto novy format co tvoj manzel teraz zaviedol. Mas tri moznosti. Prva moznost ostanete pri spolocnych ale v jasnej vyske (teda ako si povedala budes dorovnavat jeho plat v spolocnej kase). Takto to mame napriklad aj u nas doma, zena neriesi ake mam dalsie peniaze a naco ich minam. Druha moznost je ze uplne zrusite spolocnu kasu, nech si kazdy kupuje co chce, tu sa treba dohodnut kto plati energie kto aky taky ucet (neprakticke). Alebo tretia moznost ziadne bocne peniaze neexistuju proste mu povies ak su peniaze spolocne tak tam ide aj jeho akykolvek prijem. Je to takto jednoduche, navyse mas silnu poziciu kedze viac penazi zarabas ty.
@simca06022011 nam to doteraz fungovalo, tieto bocne peniaze su tie mimo plat a kedze ja mam iba plat tak podla neho narok na bocne peniaze nema, mozem si kupit z platu co chcem (na co mame) alebo cakat ze mi da zo svojho podla jeho uvazenia, ako napr teraz na sporak ….
@anonym_autor no len si to prever s uctom, lebo plny pristup a vlastna karta nic nezarucuje...
mas narok na vsetky jeho peniaze, a ak ma takyto pocit, tak potom treba na spolocny ucet davat rovnaku sumu a zvysok kazdemu osve. mne sa to cele nezda, na co si potrebuje on vyhradzovat svoje tajne peniaze.. zrazu.. a vydelovat ta a tvrdit ti ze "nemas na tieto bocne narok"...
@anonym_ad3f04 on rozhoduje o tychto vydavkoch ale iba z tych “svojich” penazi, teo nase z vyplat na spolocnom ucte riesime stale spolu a na nos mu to budem musiet zavesit ked na spolocny ucet nepride moja vyplata, to si vsimnne
@anonym_autor ja som to pochopila, ale za mňa príjem ako príjem, bočný, hlavný, plat, prívyrobok, všetko sú to rovnaké peniaze do spoločnej kasy... a aj keď je za mňa v poriadku mať aj svoj účet a svoje peniaze, tak ten sporák je naozaj výdavok, ktorý by mal byť odkomunikovaný, nech už ide z ktoréhokoľvek účtu... a najmä by sa mi nepáčilo, že zrazu taká zmena a nikto sa ťa nepýtal čo ty na to... a nehovorím ani, že mu to nemáš vešať na nos, právaže by som mu vysvetlila, prečo na spoločný učet chodí už iba časť tvojho platu
@anonym_autor no len si to prever s uctom, lebo plny pristup a vlastna karta nic nezarucuje...
mas narok na vsetky jeho peniaze, a ak ma takyto pocit, tak potom treba na spolocny ucet davat rovnaku sumu a zvysok kazdemu osve. mne sa to cele nezda, na co si potrebuje on vyhradzovat svoje tajne peniaze.. zrazu.. a vydelovat ta a tvrdit ti ze "nemas na tieto bocne narok"...
@simca06022011 mne to pride ze si zdviha svoje chlapske ego a potrebuje mat kontrolu nad nejakymi finaciami, pritom o spolocnych rozhodujeme spolu a nikdy sa nevyjadril ani netvaril ze mu moj orijem vadi
@anonym_autor ja som to pochopila, ale za mňa príjem ako príjem, bočný, hlavný, plat, prívyrobok, všetko sú to rovnaké peniaze do spoločnej kasy... a aj keď je za mňa v poriadku mať aj svoj účet a svoje peniaze, tak ten sporák je naozaj výdavok, ktorý by mal byť odkomunikovaný, nech už ide z ktoréhokoľvek účtu... a najmä by sa mi nepáčilo, že zrazu taká zmena a nikto sa ťa nepýtal čo ty na to... a nehovorím ani, že mu to nemáš vešať na nos, právaže by som mu vysvetlila, prečo na spoločný učet chodí už iba časť tvojho platu
@anonym_ad3f04 on sa tvari ze mam byt rada ze mi dal, ze zarobil bokom … ja sa ale fakt citim financne ponizena ze mi takto ma manzel nadelovat financie a urcovat na co ich mame minut, pritom na ten sporak mozeme mat aj zo spolocneho.
@anonym_ad3f04 on sa tvari ze mam byt rada ze mi dal, ze zarobil bokom … ja sa ale fakt citim financne ponizena ze mi takto ma manzel nadelovat financie a urcovat na co ich mame minut, pritom na ten sporak mozeme mat aj zo spolocneho.
@anonym_autor ja by som mu to povedala... a nemas byt co ponizena, dal zo svojho (on si mysli, ze je to jeho) ale je to spolocne..
ano dviha si ego, to muzi zvyknu, chce byt dolezity u vas doma.. tak ho nechaj.. ale poriesila by som si aj svoj ucet..
Mne z Tvojho prispevku sala ze ako velmi Ty riesis peniaze. Zaujalo ma hlavne to, ze popri tom ako nadstandardne zarabas a doprajes vsetky sukromne skolky, kruzky a blabla tak si nemozete kupit ipad 😃 tak teraz neviem.
A ku problemu - normalne by som si s nim sadla a slusne mu povedala, ze Ta to zamrzelo. A uvidis kam sa vas rozhovor uberie. Podla mna to bude ovela efektivnejsie ako trapit sa tym a riesit to s cudzimi ludmi.

@anonym_autor hmmm...jeho spravanie je maximalne divne. My naopak, nemame spolocny ucet, kazdy mame svoj z mladosti, ale vnimame to tak, ze to su spolocne peniaze a vacsie veci sa dohodneme z ktoreho uctu pojdu.
Mozno sa manzel citi pod kontrolou, alebo menejcenny ked menej zaraba...muzi vedia byt na to citlivy...moj to ma tiez v sebe, ze musi zabezpecit rodinu.
Nic ine tu nepomoze, len otvorene sa porozoravat o tychto veciach.