icon

Spoločné financie a problém súkromných peňazí v manželstve

Dnes o 17:31

Pisem aby so zistila nazor ostatnych zien/muzov na danu situaciu. Sme manzelia x rokov, uz pred sobasom sme mali spolocne financie, jeden ucet, spolocne splacanie hypo, nikdy sme neriesili kto zaraba viac - raz som to bola ja, raz manzel, striedalo sa to podla obdobia a zamestnavatela (manzel bol aj nezamestnany, ja rodicovske/materske atd). Ja som si po druhej materskej nasla lepsie platene miesto, dovolim si povedat ze nadstandardny prijem, ktory sa kazdorocne este zvysuje + este mavam odmeny niekolko tisic €. Nikdy som mu to nevycitala, zijeme si slusne, detom sme dopriali sukromne skolky, doplacame na skolu, kruzky, v lete dovolenka pri mori, cez rok x vyletov, v lete tabory pre deti… . Manzel si popri praci vie obcas privyrobit, ale su to “drobne” oproti mojmu prijmu + cca posledny rok nasiel sposob ako si privyrobit (nechcem konkretizovat, nic nelegalne, nema to nic spolocne s jeho zamestnavatelom), je to ale nepravidelne a ja viac menej neviem kolko. Uz sa par krat vyjadril ze toto su iba jeho peniaze, lebo nie su z normalnej prace. Doteraz som to neriesila, z tychto penazi nas 2x prekvapil a kupil rodine nie lacny vikendovy pobyt + viem ze kde tu si kupil drobnosti ako clenstve v posilke alebo oblecenie atd (to viem len preto, ze som nevidela tieto polozky platene zo spolocneho uctu a on mi povedal ze platil z “bocnych” penazi). Minuly rok kupil z tychto penazi na vianoce ako prekvapenie ipad, pritom ked sme sa o tom pred tym rozpravali, sam uznal ze dalsiu elektroniku pre deti netreba (doma mame 2 laptopy + nase pracovne) a mne je tiez na nic. Skoncilo to tak ze ho na 99% vyuziva on a obcas deti tam maju nejake hry stiahnute (10-15 min denne max), ja vobec. Podotykam ze ipad napriek nasim beznym prijmom, nie je nieco co si len tak dokazeme kupit zo dna na den, museli by sme na to setrit.
Teraz sa blizia jeho narodeniny, spytala som sa ho co by si prial a jeho odpoved ma sokovala, urazila a ponizila - povedal ze to co chce je pre mna drahe. Pre mna? Ja co nemam ziadne bocne peniaze iba moj nadstandardny plat? Jedine na co som sa v tom momente zmohla bola otazka ci drahe pre mna alebo pre nas? Ved mame spolocne peniaze, vie kolko je na ucte tak nech sam uzna ci na to mame. O dva dni mi len tak medzi recou oznamil ze si kupil nove iwatche - ja viem ze ich uz dlhsie chcel+ mi dal nejake peniaze (neviem na co? Aby mi zalepil oci? Ja ich nepotrebujem a doterazblezia na policke) Mna to ale tak neskutocne dostalo, ze na to odvtedy neustale myslim. Naozaj sa citim ponizena, neviem to inak nazvat, ved do posledneho centu davam do spolocneho, podstatne viac ako on a teraz si akoze dokazal ze on ma na svoje veci lebo ja mu ich neviem kupit?
V hlave chaos, sklamanie a smutok a jedine co ma napadlo, je zriadit si vlastny ucet a na spolocny posielat len sumu vo vyske jeho platu. Nechcem sa ale unahlit, lebo predpokladam vlnu hnevu z jeho strany, uz davnejsie diskusia na tuto temu skoncila s tym bocne penaize su len jeho. Co si o tom myslite a ako by ste sa zachovali?

anonym_ed77fc
Dnes o 18:27
@anonym_170b1a

Mne z Tvojho prispevku sala ze ako velmi Ty riesis peniaze. Zaujalo ma hlavne to, ze popri tom ako nadstandardne zarabas a doprajes vsetky sukromne skolky, kruzky a blabla tak si nemozete kupit ipad 😃 tak teraz neviem.

A ku problemu - normalne by som si s nim sadla a slusne mu povedala, ze Ta to zamrzelo. A uvidis kam sa vas rozhovor uberie. Podla mna to bude ovela efektivnejsie ako trapit sa tym a riesit to s cudzimi ludmi.

@anonym_170b1a súhlasím do bodky, lepšie by som to nenapísala.

anonym_fad426
Dnes o 18:29
@huxy

@anonym_dec761 moznosť mať dvoch rovnocenných najiteľov účtu ponúka minimum bánk (mbank, unicredit)

@huxy my sme to mali v SLSP.

rozculena
Dnes o 18:35
@anonym_autor

@anonym_dec761 toto mame davno poriesne, mam plny pristup a vlastnu kartu

@anonym_autor plný prístup máš iba dovtedy,kým ti ho nezruší.

rozculena
Dnes o 18:38
@petamich

Nechapem, tebe vadilo, ze ti povedal, ze na to nemas? Ja na tom nevidim nic zle 🤷‍♀️ mozno myslel na Ferrari.

Uprimne z toho co pises a ako to pises znie, ze tie peniaze riesis viac ty ako on a tebe nevyhovuje, ze zarabas viac a vsetko davas zo spolocneho a manzel to mina.

Toto mne z tvojho prispevku krici.

@petamich prečítaj si to ešte raz.Ona svoju nadštandartnú výplatu dáva na spoločný účet,on tam dáva o dosť nižšiu výplatu.Bokom zarába značné peniaze,ktoré pred ňou tají.

sense
Dnes o 18:47

Pošli n účet rovnakú sumu ako posiela on a zvyšok budemu tvoje bočné ako má akj on bočné...
Príde mi to akoby sa riadil heslom čo je tvoje , je aj moje a čo je moje do toho ťa nic

autor
Dnes o 18:48
@anonym_170b1a

Mne z Tvojho prispevku sala ze ako velmi Ty riesis peniaze. Zaujalo ma hlavne to, ze popri tom ako nadstandardne zarabas a doprajes vsetky sukromne skolky, kruzky a blabla tak si nemozete kupit ipad 😃 tak teraz neviem.

A ku problemu - normalne by som si s nim sadla a slusne mu povedala, ze Ta to zamrzelo. A uvidis kam sa vas rozhovor uberie. Podla mna to bude ovela efektivnejsie ako trapit sa tym a riesit to s cudzimi ludmi.

@anonym_170b1a napriek tomu si 800€ vec nemozeme kupit len tak z jednej vyplaty a co sa tyka konkretne ipadu, tak on s tym prisiel ze pre nas, deti atd ale sam uznal ze blbost a netreba nam napriek tomu ho kupil - v konecnom dosledku sebe. Tebe by nevadilo, ze tvoj manzel napriek dohode ze nie aj tak vec kupi? a namieto toho aby peniaze dolozil do spolocenho tak o nich rozhoduje sam?

anonym_0a41b6
Dnes o 18:59
@anonym_autor

@ivik4 ja sa z toho este spamatavam, lebo ta situacia s darcekom sa stala naozaj len par dni dozadu a dala som si cas sa nad tym zamysliet, ale vo vlastnych myslienkach sa len motam dookola, preto tato diskusia… na jednej strane sa mi zda ok oddelit financie ale na druhej strane to vnimam ako nejake odcudzenie, sme spolu skoro 20 rokov a stale sme mali iba nase/spolocne, nie moje a tvoje

@anonym_autor že máš plný prístup a kartu asi nič neznamená, ale dôležitý je majiteľ účtu. Toto by som si preverila priamo v banke, kde je účet, ako to je. A čo sa týka tvojho pocitu odcudzenia, intuícia ťa neklame. Niečo vám vo vzťahu začína škrípať. Muž má komplexy z toho, že viac zarábaš, len sa hanbí to pomenovať. Kríza stredného veku ak ste po 40-tke, ak po 50-tke adrenopauza. To že ste spolu 20 rokov nič neznamená. My sme spolu vyše 30 a tiež sme si minuli rok oddelili financie. Vzťah ide "do kytek" u nás. Ja by som skúsila ešte v kľude debatu bez výčitiek, len povedz ty ako sa cítiš. Ak bude argumentovať, ignorovať, zosmiešňovať atď., Tak by som mu oznámila, čo ty navrhuješ. Mať svoj účet, kde ti príde výplata a na spoločný poslať vo výške jeho mzdy, ktorou on prispieva do rodiny. Nemá žiadne právo byť urazený, pretože urobíš presne to isté čo on.

strelkyna1
Dnes o 19:02

No u mna by sa zapli vsetky kontrolky. Doteraz ukazkove manzelstvo a zrazu potrebuje muz drzat nieco bokom? Robi si rezervu na rozvod, plati milenke kvety, vecere a hotel alebo je to ,,len" ego? V kazdom pripade by ma to zranilo a urazilo. Mozno mu chudacikovi krivdim a setri na uzasny darcek pre svoju milovanu manzelku. Ale tie pochybnosti by ma zrali, som sice proti spehovaniu a za cele roky manzelstva som to ani raz nespravila, ale v tomto pripade by som prelustrovala mobil/notebook/email tak, aby o tom nevedel. A podla zisteni sa zariadila. A ak by to bolo ,,len" ego, tak by som mu povedala, ze si chcem tiez viac dopriat a vyclenujem si mesacne 500 € vreckove alebo prispievala do rozpoctu len tolko, co on.

autor
Dnes o 19:04
@anonym_0a41b6

@anonym_autor že máš plný prístup a kartu asi nič neznamená, ale dôležitý je majiteľ účtu. Toto by som si preverila priamo v banke, kde je účet, ako to je. A čo sa týka tvojho pocitu odcudzenia, intuícia ťa neklame. Niečo vám vo vzťahu začína škrípať. Muž má komplexy z toho, že viac zarábaš, len sa hanbí to pomenovať. Kríza stredného veku ak ste po 40-tke, ak po 50-tke adrenopauza. To že ste spolu 20 rokov nič neznamená. My sme spolu vyše 30 a tiež sme si minuli rok oddelili financie. Vzťah ide "do kytek" u nás. Ja by som skúsila ešte v kľude debatu bez výčitiek, len povedz ty ako sa cítiš. Ak bude argumentovať, ignorovať, zosmiešňovať atď., Tak by som mu oznámila, čo ty navrhuješ. Mať svoj účet, kde ti príde výplata a na spoločný poslať vo výške jeho mzdy, ktorou on prispieva do rodiny. Nemá žiadne právo byť urazený, pretože urobíš presne to isté čo on.

@anonym_0a41b6 je mi jasne ze bez diskusie to nepojde , resp ak by som si len tak oddelila ucet tak to bude mega zle… ta debata bude tazka hlavne ked mu tymto idem “stupit na otlak” 🙈

autor
Dnes o 19:07
@strelkyna1

No u mna by sa zapli vsetky kontrolky. Doteraz ukazkove manzelstvo a zrazu potrebuje muz drzat nieco bokom? Robi si rezervu na rozvod, plati milenke kvety, vecere a hotel alebo je to ,,len" ego? V kazdom pripade by ma to zranilo a urazilo. Mozno mu chudacikovi krivdim a setri na uzasny darcek pre svoju milovanu manzelku. Ale tie pochybnosti by ma zrali, som sice proti spehovaniu a za cele roky manzelstva som to ani raz nespravila, ale v tomto pripade by som prelustrovala mobil/notebook/email tak, aby o tom nevedel. A podla zisteni sa zariadila. A ak by to bolo ,,len" ego, tak by som mu povedala, ze si chcem tiez viac dopriat a vyclenujem si mesacne 500 € vreckove alebo prispievala do rozpoctu len tolko, co on.

@strelkyna1 je to len ego a viem ze on to vnima tak, ze ved dal aj rodine, aj mne tak preco si nemoze dopriat aj on (ipad, iwatch) ale mna sa dotkla hlavne ta poznamka ze “to co chce je pre mna drahe” … keby dosiel a povedal, ze zarobil bokom a spravi si radost na narodeniny a nech si nerobim starosti s jeho darcekom tak by to bolo ine.

anonym_170b1a
Dnes o 19:13
@anonym_autor

@anonym_170b1a napriek tomu si 800€ vec nemozeme kupit len tak z jednej vyplaty a co sa tyka konkretne ipadu, tak on s tym prisiel ze pre nas, deti atd ale sam uznal ze blbost a netreba nam napriek tomu ho kupil - v konecnom dosledku sebe. Tebe by nevadilo, ze tvoj manzel napriek dohode ze nie aj tak vec kupi? a namieto toho aby peniaze dolozil do spolocenho tak o nich rozhoduje sam?

@anonym_autor prekazalo by mi to ak by drahe polozky neprebral so mnou, kedze mame spolocne prniaze v manzelstve. A preto by som spravila to iste, co som radila aj Tebe. Normalne si s nim sadla a vykomunikovala to. Co ine chces robit?

petamich
Dnes o 19:26
@anonym_autor

@petamich Nemyslela ferrari ale i watche ktore si o par dni na to kupil zo “svojho” a ano riesim ze on mina aj moje, ale vsetky svoje do spolocneho neda, ma k nim prsitup len on, on rozhoduje co za ne a kedy kupi

@anonym_autor dakujem za dovysvetlenie - nie nie je v poriadku, ze ty davas vsetky a on nie, rovnako ako nie je v poriadku, ze kupuje drahsie veci bez tvojho vedomia resp. bez dohody s tebou, mne by sa to teda tiez nepacilo

petamich
Dnes o 19:27
@rozculena

@petamich prečítaj si to ešte raz.Ona svoju nadštandartnú výplatu dáva na spoločný účet,on tam dáva o dosť nižšiu výplatu.Bokom zarába značné peniaze,ktoré pred ňou tají.

@rozculena toto mi v tom texte nejako uslo, priznavam 😬

anonym_eb390c
Dnes o 19:28
@anonym_autor

@strelkyna1 je to len ego a viem ze on to vnima tak, ze ved dal aj rodine, aj mne tak preco si nemoze dopriat aj on (ipad, iwatch) ale mna sa dotkla hlavne ta poznamka ze “to co chce je pre mna drahe” … keby dosiel a povedal, ze zarobil bokom a spravi si radost na narodeniny a nech si nerobim starosti s jeho darcekom tak by to bolo ine.

@anonym_autor keby nepomohol úprimný rozhovor asi by som sla 50/50 a urobila si vlastný účet tak ako on. Nie je to od neho vobec fér. Zdvíhať si ego je jedna vec, ale zdvíhať si ho na ponižovaní a zhadzovani manželky je úbohé a tak by sa manžel správať nemal

anonym_e84c69
Dnes o 19:28

Ja nikdy nepochopím, odkiaľ sa berie rozhodnutie žien nemať vlastný účet, kde im chodia zárobky.
Odkedy s mužom žijeme spolu, vždy máme vlastné účty kde nám chodia zarobené peniaze. Čokoľvek sa týka domácnosti sa platí zo spoločného účtu, kde obaja posielame svoju polovicu. Na konci každého mesiaca robíme vyúčtovanie, keďže niečo platíme i zo svojich vlastných účtov alebo cash. Takisto máme spoločné účty na dovolenky, na šetrenie, na dlhodobé sporenie atď a na tieto účty sa skladáme rovnako. Obaja s manželom máme nadštandardné príjmy na plus mínus rovnakej úrovni. Takto to máme od počiatku nášho spoločného bývania a neskôr manželstva.
Moje odmeny sú moje odmeny, môjho muža to nezaujíma rovnako ako mňa nezaujímajú jeho mim. zisky. Domácnosť a výdavky na deti, autá, dovolenky, úver etc. sú takto zdieľané a všetko čo si kupujeme pre seba je každého súkromná vec a nestaráme sa o to. Sme dvaja dospelí, finančne gramotní a na sebe nezávislí ľudia a takto učím sa správať v živote aj moje dcéry, t.j. vždy sa finančne vedieť o seba postarať a nikomu sa nespovedať.

autor
Dnes o 19:45
@anonym_e84c69

Ja nikdy nepochopím, odkiaľ sa berie rozhodnutie žien nemať vlastný účet, kde im chodia zárobky.
Odkedy s mužom žijeme spolu, vždy máme vlastné účty kde nám chodia zarobené peniaze. Čokoľvek sa týka domácnosti sa platí zo spoločného účtu, kde obaja posielame svoju polovicu. Na konci každého mesiaca robíme vyúčtovanie, keďže niečo platíme i zo svojich vlastných účtov alebo cash. Takisto máme spoločné účty na dovolenky, na šetrenie, na dlhodobé sporenie atď a na tieto účty sa skladáme rovnako. Obaja s manželom máme nadštandardné príjmy na plus mínus rovnakej úrovni. Takto to máme od počiatku nášho spoločného bývania a neskôr manželstva.
Moje odmeny sú moje odmeny, môjho muža to nezaujíma rovnako ako mňa nezaujímajú jeho mim. zisky. Domácnosť a výdavky na deti, autá, dovolenky, úver etc. sú takto zdieľané a všetko čo si kupujeme pre seba je každého súkromná vec a nestaráme sa o to. Sme dvaja dospelí, finančne gramotní a na sebe nezávislí ľudia a takto učím sa správať v živote aj moje dcéry, t.j. vždy sa finančne vedieť o seba postarať a nikomu sa nespovedať.

@anonym_e84c69 no to vzislo tak nejako historicky, nebudem vysvetlovat ale je to uplne jedno, doteraz problem nebol, ani s kupenim veci pre seba - ja som si isla na kozmetiku, on si platil gym, ja cvicenie, on pivo s kamosmi … Aj ked sme zili skromnejsie, x rokov dozadu, vedeli sme spolu setrit, rozhodovat co sa za to kupi bez ohladu kolko na to kto z nas zarobil…

muchotrafka298
Dnes o 19:45

Mne by nie ze zacali blikat kontrolky, ale mne by sa rozsvietil aj majak pri mori. Velmi rychlo zisti, ze kto je majitelom uctu. Lebo dvaja rovnocenni majitelia mozu byt momentalne len v mbank. Je na case, zacat rozmyslat, ze co dalej. Nech ma teda on svoj ucet, ty svoj ucet a dalsi spolocny na zivobytie, dovolenky a rodinne veci. Kde by kazdy posielal mesacne presne urcenu sumu penazi a so zvyskom by si robil co by uznal za vhodne. Lebo tvoje peniaze su spolocne a on si krasne zo svojho kupuje co chce, o com ti nemas ani tusenia, kolko ma a na co ich mina. Doveruj, ale preveruj. A ziadne, ze on nechce, nemoze, nevie, musi to tak ostat. Nemusi, lebo on sa na tebe prizivuje.
Samozrejme, ze jemu tento model vyhovuje, lebo sa vsetko plati "zo spolocneho", ale iba ked to jemu vyhovuje.
Pokial si spoludisponent uctu, tak majitel plne rozhoduje aj o tom, ci nim budes alebo nebudes. A tebe to nemusi byt vobec oznamene. V pripade umrtia je ucet zablokovany az do ukoncenia dedicskeho konania a nikoho nezaujima, ze nemas z coho zit, lebo si tam davala vsetky peniaze.
Ja som poznala dvojicu, kde on chodil na drahe a luxusne expedicne dovolenky, lebo "to boli jeho peniaze" a zena sedela doma a suchala nohami. Pripadne isli do lacneho penzionu na dovolenku, lebo to islo zo spolocnych, cize jej penazi. A argument co ma dostal bol "Ved nech ocko vidi svet".

autor
Dnes o 19:55
@muchotrafka298

Mne by nie ze zacali blikat kontrolky, ale mne by sa rozsvietil aj majak pri mori. Velmi rychlo zisti, ze kto je majitelom uctu. Lebo dvaja rovnocenni majitelia mozu byt momentalne len v mbank. Je na case, zacat rozmyslat, ze co dalej. Nech ma teda on svoj ucet, ty svoj ucet a dalsi spolocny na zivobytie, dovolenky a rodinne veci. Kde by kazdy posielal mesacne presne urcenu sumu penazi a so zvyskom by si robil co by uznal za vhodne. Lebo tvoje peniaze su spolocne a on si krasne zo svojho kupuje co chce, o com ti nemas ani tusenia, kolko ma a na co ich mina. Doveruj, ale preveruj. A ziadne, ze on nechce, nemoze, nevie, musi to tak ostat. Nemusi, lebo on sa na tebe prizivuje.
Samozrejme, ze jemu tento model vyhovuje, lebo sa vsetko plati "zo spolocneho", ale iba ked to jemu vyhovuje.
Pokial si spoludisponent uctu, tak majitel plne rozhoduje aj o tom, ci nim budes alebo nebudes. A tebe to nemusi byt vobec oznamene. V pripade umrtia je ucet zablokovany az do ukoncenia dedicskeho konania a nikoho nezaujima, ze nemas z coho zit, lebo si tam davala vsetky peniaze.
Ja som poznala dvojicu, kde on chodil na drahe a luxusne expedicne dovolenky, lebo "to boli jeho peniaze" a zena sedela doma a suchala nohami. Pripadne isli do lacneho penzionu na dovolenku, lebo to islo zo spolocnych, cize jej penazi. A argument co ma dostal bol "Ved nech ocko vidi svet".

@muchotrafka298 o nas ucet naozaj nemaj obavy, aj tak tam nie su vsetky nase peniaze, ostatne mame kade tade inde a da sa povedat 50/50 a v banke to mame davno zistene pre pripad nejakej necakanej udalosti. Keby si aj hned teraz nechal vsetky peniaze co su tam iba pre seba, tak s holym zadkom neostanem.

muchotrafka298
Dnes o 20:11
@anonym_autor

@muchotrafka298 o nas ucet naozaj nemaj obavy, aj tak tam nie su vsetky nase peniaze, ostatne mame kade tade inde a da sa povedat 50/50 a v banke to mame davno zistene pre pripad nejakej necakanej udalosti. Keby si aj hned teraz nechal vsetky peniaze co su tam iba pre seba, tak s holym zadkom neostanem.

@anonym_autor nevadilo? Tak co vlastne chces citat? On zije z tvojich penazi, zarabas viac, on si peniaze nechava ani nevies kolko. A kupuje si z toho veci bez tvojho vedomia. Tak bud ti to vadi a budes to riesit alebo to nechas tak a zmieris sa s tym.

huxy
Dnes o 20:13
@anonym_fad426

@huxy my sme to mali v SLSP.

@anonym_fad426 2 rovnocenní majitelia nie sú už takmer nikde. Možno to niekedy bolo, neviem, ale nie je. Môže byť 1 majiteľ plus disponent, môzu mať obaja prístup do ib, kartu. Ale majiteľ účtu môže toto všetko kedykolvek zrušiť

autor
Dnes o 20:17
@muchotrafka298

@anonym_autor nevadilo? Tak co vlastne chces citat? On zije z tvojich penazi, zarabas viac, on si peniaze nechava ani nevies kolko. A kupuje si z toho veci bez tvojho vedomia. Tak bud ti to vadi a budes to riesit alebo to nechas tak a zmieris sa s tym.

@muchotrafka298 chcela som len vediet ci to vnimam spravne a ci aj napad s druhym uctom je ok, co citam komentare tak rozmyslam ako vacsina zien tu …. Mne to este potrva par dni si to ulozit v hlave, najst spravny cas a zacat tuto debatu, priznam sa ze mam z toho obavy lebo to vnimam ako nejake odcudzenie

muchotrafka298
Dnes o 20:21
@anonym_autor

@muchotrafka298 chcela som len vediet ci to vnimam spravne a ci aj napad s druhym uctom je ok, co citam komentare tak rozmyslam ako vacsina zien tu …. Mne to este potrva par dni si to ulozit v hlave, najst spravny cas a zacat tuto debatu, priznam sa ze mam z toho obavy lebo to vnimam ako nejake odcudzenie

@anonym_autor ano je to uplne OK takto rozmyslat. Bez ohladu na to, kolko mas financi, akcii, nehnutelnosti a ineho majetku. Lebo ak zarabas vyrazne viac (dedukujem z prispevkov ze sa bavime o vyssej sume ako par stoviek), tak aj uspory vytvaras viac ako on. On ma mimo peniaze co je nefer z mojho pohladu. Tak aby to bolo spravodlive a fer, tak treba mat kazdy svoj ucet (on si kupi za 500 EUR zo svojho co chce a ty tiez) a spolocny s presne urcenou sumou, ktoru tam kazdy vas posle. Ak ma s tym problem, tak za tym nieco bude.

milanemila
Dnes o 20:35

Otvor ai ucet na svoje meno, kam pojde tvoj plat a potom preposli sumu kt. uznas za vhodne na vas spolocny ucet. Bonusy a odmeny su tvoj prijem “navyse” ak on povazuje to co zarobi mimo prace ako jeho peniaze navyse.
To, ze mas dispozicne pravo k uctu na jeho meno ti je prd platne, lebo ak sa mu zachce tak ti to dispozicne pravo bez tvojho vedomia zrusi za 2 minuty v banke. Mne by bola podozriva taka nahla zmena z jeho strany a aj ja by som teda ako on mala “zadne vratka”

anonym_ed77fc
Dnes o 21:06
@anonym_e84c69

@anonym_e84c69 presne tak. Mám si svoj účet ako dospelý a sebestačný človek a hneď je po problémoch. Potom ma stále niekto pocit, že je na druhom závislý, lebo dá do spoločného o 100€ viac. Toto nikdy nemôže dopadnút dobre…

sovica
Dnes o 21:10

@anonym_autor Daj nám potom vedieť, ako ten rozhovor dopadol a čo si sa nakoniec rozhodla spraviť.

anonym_0d579f
Dnes o 21:33

Predpokladám, že tento bočný príjem získava v čase, ktorý by mal byť s rodinou. Tento "názor" bol aj u nás doma. Až do momentu, kým som si tiež nenašla bočný príjem a nešla cez weekend "pracovať". Zrazu sa mu to už nepáčilo. Je weekend a on je sám s deťmi a kde je mama. Nuž nechutilo mu vlastnej medicíny ale bol vyliečený. Bočný príjem je ok ale je dohoda, že nesmie ovplyvniť chod rodiny a domácnosti. Inak je spoločný. Ako ja prídem k tomu, že celý weekend "odmuklujem" sama s deťmi (najhoršie to samozrejme bolo, keď boli úplne maličké, teraz už je to v podstate v pohode), on si ide v kľude zarobiť (jednalo sa o niečo čo ho bavilo a riešil to s kamarátmi) a potom mi povie, že to sú len jeho peniaze?? Takto to nefunguje.

autor
Dnes o 21:41
@anonym_0d579f

Predpokladám, že tento bočný príjem získava v čase, ktorý by mal byť s rodinou. Tento "názor" bol aj u nás doma. Až do momentu, kým som si tiež nenašla bočný príjem a nešla cez weekend "pracovať". Zrazu sa mu to už nepáčilo. Je weekend a on je sám s deťmi a kde je mama. Nuž nechutilo mu vlastnej medicíny ale bol vyliečený. Bočný príjem je ok ale je dohoda, že nesmie ovplyvniť chod rodiny a domácnosti. Inak je spoločný. Ako ja prídem k tomu, že celý weekend "odmuklujem" sama s deťmi (najhoršie to samozrejme bolo, keď boli úplne maličké, teraz už je to v podstate v pohode), on si ide v kľude zarobiť (jednalo sa o niečo čo ho bavilo a riešil to s kamarátmi) a potom mi povie, že to sú len jeho peniaze?? Takto to nefunguje.

@anonym_0d579f nie, nechodi na vikendy prec, robi to online viac menej vecer ked uz su deti v posteli, takze nas neukracuje o cas straveny s nim. Inak toto ma tiez napadlo ako argument - ze si teda najdem brigadu a ci potom tie bocne prijmy budeme davat nerozdielne do spolocneho 💁🏽

anonym_eb390c
Dnes o 21:59
@anonym_autor

@anonym_0d579f nie, nechodi na vikendy prec, robi to online viac menej vecer ked uz su deti v posteli, takze nas neukracuje o cas straveny s nim. Inak toto ma tiez napadlo ako argument - ze si teda najdem brigadu a ci potom tie bocne prijmy budeme davat nerozdielne do spolocneho 💁🏽

@anonym_autor tvoj bočný príjem su odmeny a prémie. Nemusíš chodit na brigády. Presun si ich na svoj účet a mozno sa spamätá

anonym_7bd4ae
Dnes o 22:35

Uplne ta chapem. Ty roky vsetko platis a on ma zrazu “svoje”. Pre zachovanie dobrych vztahov by som mu to velmi slusne povedala ako to vnimam, ze to nepovazujem ze je zo ok a ze je to “jeho”, kedze ty tam davas roky uplne vsetko aj odmeny. Ze roky si zarabala viac ako on a ze keby si toe financie dala ty bokom mas uz vela vea nasetrene “pre seba”. Ale ty si dala vaetko do spolocneho pre dobro rodiny. Ze mu davas moznost sa rozhodnut. Bud budu tie peniaze vase spolocne vsetky, alebo zacnes davat tolko co on a ostatne budu len tvoje. Nech to rozhodnutie je na nom, ze to budes respektovat. Tak nebudes ty ta “zla” co zrazu meni pravidla, hoci on ich totalne narusil… paci sa mi aka si rozvazna a nechala si si to vsetko prejst hlavou, nerobis unahlene rozhodnutia. Ale to co a ako vnimas by som to ja mala rovnako a dost by ma to trapilo. Nie peniaze ako take, ale ta zmena spravania, to vydelovanie, take to “moje” a nakupovanie bez zrazu bez dohody.

anonym_0963aa
Dnes o 22:58
@anonym_autor

@anonym_e84c69 no to vzislo tak nejako historicky, nebudem vysvetlovat ale je to uplne jedno, doteraz problem nebol, ani s kupenim veci pre seba - ja som si isla na kozmetiku, on si platil gym, ja cvicenie, on pivo s kamosmi … Aj ked sme zili skromnejsie, x rokov dozadu, vedeli sme spolu setrit, rozhodovat co sa za to kupi bez ohladu kolko na to kto z nas zarobil…

@anonym_autor
Zvlastna situacia … aky je tvoj prijem vs jeho prijem? Ak nechces pisat netto plat tak napis aky je teda rozdiel v Eur.
Je to od neho strasne chrapunske co robi …