icon

Spor s nevlastnou sestrou

29. júl 2023

Mám nevlastnú sestru z otcovej strany,môžem si povedať že máme celkom dobry vztah.Jedna druhej sa zdôverime so všetkým,poradíme si,utisime keď treba.Momentalne som v situácii že rozmýšľam nad rozvodom.Hovorila som to sestre a ona namiesto toho aby ma podržala,mi povedala že aby som sa nerozviedla.Ze keď sme si s manželom sľúbili v dobrom aj v zlom máme sa toho držať.Ze ona vidí aký je svet že niektoré ženy sa hneď rozvádzajú len čo chlap im povie škaredé slovo.Ze ona už je 20 rokov vydatá a za ten čas prežili aj ťažké chvíle,príklad keď chlap ju bil a stena jej dávala druhu,ale že si zvykla.Ze na všetko sa dá zvyknúť len treba chcieť a nie zbabelo sa rozvádzať.Dost ma pomiatla.Teraz sa pozerám na svoj problém z iného uhla a rozmýšľam či ozaj nedá sa s tým naučiť žiť(manžel sem tam si vypije a potom je agresívny).Čo si myslíte?

Strana
z2
kristinka92
29. júl 2023

to naozaj nad týmto ešte premyslas?
“chlap ju bil a stena jej dávala druhu,ale že si zvykla.Ze na všetko sa dá zvyknúť”
naozaj?? chces si aj ty zvyknúť na bitky? ja neviem potom v akom svete to žijeme, keď sa niekto dokáže tvarit, že zbiť slabšieho je normálne. a že takéto rady dáva žena ktorá je bitá… ??? to TY by si mala skôr sestre dohovoriť! nech nazbiera všetok rozum a odvahu ktorý jej zostal a skoncovala s tým že ju niekto mláti až jej stena druhu dáva….

svetlonos
29. júl 2023

No mozno segru mtivujes rozvodom. Uvyknut si na bytku toboz s detmi? Ak ich maju, mali byvich dat milujucim rodicom.
Druhy muz mamy bol alkoholik. Keby mam moznost a hlavne uz vtedy vek, odchadzam z domu. Nevedela som sa roky dockat kym zmaturujem - aj to som silno uvazovala, ci neurobim len ucnak aby som skor odisla z psychoprostredia.
A bo by mi fuk, keby to bol aj vladzny rodic. A to u nas ani bitky neboli!
T oka srstra nie je kompletna! A ty sa pakuj co najrychlejsie. Naco zivot trpiet?? Ved aj krestan je produktivnejsi ked mu je dobre ako ked trpi.
Ja toto nepochopim ani nechcem. Uz len predstava byt bita a zvyknut si na to ... brrr 😵‍💫🤯

saraxyz
29. júl 2023

Sestra Ti to.povedala preto, lebo ona nemala odvahu. Keby mala, urobila by to . Možno ju inspirujes.

ropucha6
29. júl 2023

No v dobrom aj zlom…ale aj ten manzel nieco sluboval a otlkat zenu to nebolo. Ak by nesuhlasil s abstinenciou a terapiou, tak nie je velmi o com. Najhorsie, co detom mozes dat, je ukazovat im, ze toto spravanie je normalne.

zuza265
29. júl 2023

Sestra zije v nestastnom mamzelstbe, kde si nevazi nikto nikoho. Ani samych seba ani toho druheho. Toto nie je zdravy vztah a je nestastny. Ziadne nasilie - ani fyzicke ani psychicke nie je spravne. Ak je naozaj ochota to po jednom raze radikalne riesit a aj s psychologom - viem to pochopit. Ale pravidelne otlkanie je neodpustitelne. To nesmie robit nikdy nikto nikomu. A kto si mysli, ze zit v tom za cenu “nezahodila som hned manzelstvo” je ok - tak ten clovek nie je v poriadku a pravdepodobne nic nevidi a je chorobne zavisly na druhej osobne.

To, ze chces takyto vztah ukoncit JE SPRAVNE a bodaj by na to mali odvahu vsetci, ktori sa s tymto vo vztahu stretnu. Vase deti maju v podvedomi do konca zivota aky vztah mali rodicia doma a ze toto je tak vporiadku. Chtiac/nechtiac nasledne casto siahaju po podobnych partneroch… toto im do zivota dat nechces. Ukaz im, ze toto nie je spravne a maju si vazit samych seba.

marianarem
29. júl 2023

Zeny hovoria, ze ostavaju s takymito chlapmi kvoli detom. Ale vacsinou je to skor kvoli nejakemu vlastnemu strachu alebo inemu problemu a deti su vyhovorka. Moja svokra zotrvala cely zivot pri alkoholikovi a moj manzel si cele detstvo prial, aby od neho odisli. Aj sa na nu hneval, ze neodisli. Takze tak je to s tymi detmi.

eva8
29. júl 2023

Ako často sa opije?

autor
30. júl 2023

@eva8 Kedy ako,niekedy raz mesačne,niekedy aj viac krát týždenne je opitý na mól

barborka2708
30. júl 2023

Nikoho nepočúvaj, ty najlepšie vieš čo je pre Teba najlepšie.

barborka2708
30. júl 2023

Keď ma Tvoja sestra nato iný nazor to je jej problem. Ty maš svoju hlavu a riaď sa ňou. Držím palce.

monikkatt
30. júl 2023

Omg.. ze su take sproste zeny ako tvoja sestra, nechaju sa otlkat ze im da stena druhu, uvazuju nad tym ze ostanu s agresivnym alkoholikom... chudatka deti

janage
30. júl 2023

Sestra je už nemá reálny pohľad na vec. Svojim spôsobom je závislá na svojom mužovi.
Ak ty neodídeš staneš sa spoluzavislou na svojom mužovi a deti to poznačí na celý život. Skus si zohnať knihu Dospelé deti alkoholikov. Už ju tu aj na koňovi dávali.
A jej povedz, že vaši muži sľubovali milovať a ctiť. To je pri tých bitkách, chlaste a agresivite kde?
Pohľad, že muž môže hocičo a žena má vydržať lebo sľúbila, no na grc. On nesluboval?

eva8
30. júl 2023

To je dosť často.

janage
30. júl 2023

Nájdi si na nete sériu dokumentov Z lásky nenavist. Je v češtine, ale ja by som povinné zaradila také dokumenty ak nie v 8. a 9. na ZŠ na SŠ určite.

milanemila
30. júl 2023

Zbabele je skor v takom vztahu/manzelstve ostavat. Nejde o to zivot “pretrpiet” a vydrzat, ale uzit si ho najlepsie ako viem.

janage
30. júl 2023

Vieš sestra, aby prežila a ospravedlnila si to, že ostala s nasilnikom (mozno nemala kam ist, mozno to bolo postupne atd, nesudim ju) tak sa v svojich očiach postavila na piedestál hrdinky. Ona vydrží, ona to nevzdá, ona dodrží čo sľúbila za každú cenu, ona je silná a zaslúži si obdiv, že to vydržala. Je to jej obrana ako prežiť v tom vzťahu.
Také ženy často presviedčajú tie druhé, čo to majú podobné, aby tiež vydržali. Lebo každá ďalšia čo odíde od násilníka a dá to, im rúca tú predstavu o ich svete. Ukazuje, že slabé sú oni. A oni už nič iné, len ten svoj pokrivený pohľad na tú svoju silu nemajú.

h2
30. júl 2023

Podľa názvu som si myslela, že máte so sestrou nejaký spor a že to, že je nevlastná, v ňom zohráva nejakú úlohu. Ale vy žiaden spor nemáte, ona má jednoducho iný názor. Dúfam, že sa zariadiš podľa toho svojho. A tak, ako ona tebe radí zostať, by si mohla pre zmenu ty jej poradiť odísť.

autor
30. júl 2023

@janage Áno aj muži sľubovali ľúbiť a ctiť.Ona mi hovorí že jej muž musel si zvyknúť na rodinu že už nie je sám.Musi viac zarábať aby uživil rodinu.Ked je z toho unavený a frustrovaný tak doma si to ventiluje.Vraj už tomu vie zabrániť,dáva si pozor a zbytočne nedráždi manžela s hlupimy otázkami.
@janage Ona môj názor neberie, preto sa často hádame.Ona sa nerozvedie aj keby neviem čo

viestta
30. júl 2023

Autorka, tvoja sestra sa naucila zit podla hesa "nedrazdi svojho agresora". To co je za zivot davat si v kuse pozor na to co poviem, kedy poviem, ako poviem len aby zas cirkus nebol. Cely cas striehnut kedy bude muz vyspaty, najedeny a vytrtkany a je velka sanca, ze nebude reagovat neprimerane. Co je to za zivot nemocst si bez strachu co to vyvola vydiskutovat veci, ktore zivot prinasa?
Vies, pise tu pravidelne jedna, co ma robit, ked sa jej dietatu nieco stane. Raz pisala, ci nie je nejaky make up, ktory by prikryl modrinu, ktore si spravilo pri pade na ihrisku. Ta zena tiez zije svoj zivot v strachu. Dalsia celkom nedavno pisala, ze co ma robit, lebo muz jej v amoku porozbijal kvetinace, lebo si "dovolila" povedat nieco co ho vytocilo. Je toto podla teba normalne? Zasluzi si takyto zivot ktokolvek?

janage
30. júl 2023

A ona ostala sama či ako? Ona nemá rodinu? Ona sa nemusí starať? Keby mala 2m a 120kg tiež by si na nej vylieval zlosť? On je dieťa, čo sa nevie ovládať?
Aj deti už vedia čo a kedy majú a nemajú hovoriť, aby ho nevytáčali?
Jej postoj neovplyvnis, nech si žije ako ona vie. Ale nedaj sa jej pohľadom ovplyvniť. Je veľmi skreslený.
Veď sama vidíš, muž nemusí chudák sľuby dodržiavať lebo na to má dôvody. Ona musí vydržať za každú cenu, ona sľúbila. Choré Choré Choré

anketkarka
30. júl 2023

Keď chces počuť názor či sa máš rozviesť, tak choď za odborníkom a nedaj si kecať do života v tak zásadných veciach sestrou alebo tu na koníku. Tu nejde o guličky. Možeš to odporučiť aj sestre, tiež je to jej život.

vroni
30. júl 2023

Tvoja sestra je zbabela hlupana. Radšej sa nechá otlkat agresívnym chujom ako by si mala priznať, ze si zle vybrala. A ak majú deti, spokojne ničí život aj im. A ešte svoju, prepáč za výraz, absolútnu prijebanost, názve "hrdosťou" a zmagori tým aj teba. Áno, niektorí sa rozvádzajú pre blbosti a od problémov utekajú. A niektorí zostávajú aj keď dávno nastal čas odísť a svojou zbabelosťou dokatujú aj život ďalšej generácie. A potom sú ešte ľudia, ktorí problémy riešia.

autor
30. júl 2023

@viestta Podľa mňa to není normálne,no ako píšeš veľa žien zažíva také veci a nechcú alebo nevedia sa z toho dostať.
@janage Má už len mňa,no ja jej neviem ako pomôcť.Nie sme na tom tak dobre aby si mohla dôjsť aj s deťmi ku nám bývať.Jedinu pomoc že ju vypočujem poradím,viac neviem čo by sa dalo.

viestta
30. júl 2023

A co keby ste spojili sily a financie a zacali obe spolu a odznova? Navzajim by ste sa aj podporovali, aj pomahali.

hugger
30. júl 2023

V prvom rade, ujasni si pre seba a aj pre nas ci potrebujes radu vo vztahu si sestrou alebo vo vztahu k manzelovi.

Sestra ma len iny nazor, nie je to spor, kludne sa mozes rozviest a zostanete dobrymi sestrami. A mozno jej ukazes ze je to cesta.

Ak ide o vztah k muzovi popis viac detailov. Z toho mala co si napisala kazdy na teba premieta skusenost tvojej sestry o ktorej si napisala viac a ta nemusi byt identicka. Potom tu samozrejme dostanes vela rychlych a lahkych odporucani co najskor sa rozviest.

autor
30. júl 2023

@viestta Možno aj to by bolo riešenie neviem

ema22270
30. júl 2023

Ona sa nedozkaze rozviest s tyranom a preto radi aj tebe, aby si sa nerozisla z tyranom. Snad sa nebudes mat lepsie, ako ona?... asi tak nejako premysla. Ak ta manzel bije, rozved sa. To sa nezmeni.

ema22270
30. júl 2023

A dalej - pisem to tu do diskusii casto, ze mam otca alkoholika. Ma 63 momentalne. A uz velke zdravotne problemy, kedy uz ani pit nemoze - ma zapalene nohy (mokvajuce rany), urcite to je z alkoholu, uz sa proste prepil. Teraz je na PN a ma casto teplotu atd. Mama sa obava uz najhorsieho. To som len chcela povedat, ze takto dopadaju alkoholici, takto dopadaju rodiny - je to len utrpenie. Tvoj manzel prepija peniaze, ktore by ste mohli minut inak, je agresivny, deti sa ho urcite boja. Boja sa aj o teba. Nemaju detstvo a to musia normalne chodit do skolky, skoly ...nekaz im zivot, hovorim z vlastnej skusenosti, ze ak mas kam ist... mas financie, nevahaj a zacnes novy a lepsi zivot.

janage
30. júl 2023

@viestta veľmi dobrý nápad. U nás v krízovom centre tak žienke pomohli nájsť stabilitu, prácu, stretla tam mamku čo tiež chcela sa posunúť a spolu 2 išli do podnájmu. Samozrejme v krízovom im pomohli s papiermi a vecami, ale oni si už prácu udržali a posunuli sa, pomohli si deti postrazit atď.
Dostali za z toho krízaku a pekne žijú. Veľmi ich riaditeľka chválila, že chceli žiť inak a posunuli sa.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2