Sťahovanie do cudziny s dieťaťom

mihaja
5. sep 2013

Ahojte, chcela by som vedieť Vaše názory a skúsenosti ohľadom sťahovania sa. Môj prcek bude mať o mesiac dva roky, žijeme u rodičov na Slovensku. Manžel je Čech, pred tým než som otehotnela sme žili a pracovali v Čechách. Kôli nepriaznivej situácii odišiel pracovať do Anglicka a ja ešte ako tehotná k rodičom na Slovensko.Doteraz sme tu. Manžel už je zase v Čechách a pracuje tam, máme sa tam za ním v blízkej dobe sťahovať. Mám trochu strach ako to bude znášať prcek, ako sa aklimatizuje, či nebude mať problém komunikovať. Zatiaľ ešte nerozpráva len mama-baba-teta a tak. Máte niekto skúsenosti? A ako by som s ním mala hovoriť tam, česky alebo slovensky?

louvre
5. sep 2013

Tak z vlastnej skusenosti ti napisem ze deti cim su mensie tym lepsie znasaju stahovanie kamkolvek. Vo veku dvoch rokov je pre dieta najdolezitejsia mama, otec a je mu v podstate jedno kde sa nachadza ak su s nim rodicia. Cim vacsie dieta tym vacsi problem. Vacsie deti uz maju priatelov, spoluziakov a tie uz skoro dospele deti aj lasky. To sa uz ovela tazsie odchadza do zahranicia na viac rokov.....

lubina
5. sep 2013

@mihaja my sme sa stahovali ked dcerka mala skoro 3 roky a v pohode.Chvilu bola "ticho", ale hned zacala chodit do skolky a uz bolo vsetko ok. A k jazyku, podla mna mama ma s dietatom hovorit svojou materinskou recou.........nase deti su obe bilingualne a aj v zahranici som s nimi hovorila iba po slovensky..........nemali s tym a ani nemaju ziadny problem, prepnut z jazyka do jazyka, aj ked nase dva jazyky su uplne odlisne ako je slovencina a cestina.Mysli, ze jazyk nebude problemom.

marlene
5. sep 2013

ja som vyrastala este za ceskoslovenska,cast rodny zila v cechach,cast na slovensku,v telke bezali ceske aj slovenske filmy ,nemyslim,zeby si moji rodicia vtedy z toho robili tazku hlavu 😉 vedeli sme ako decka obe reci,aj sme rozumeli,bolo to pre nas uplne prirodzene ,ja som vtedy vobec nerozlisovala medzi cestinou a slovencinou. moja babka sa so mnou rozpravala po nemecky a bolo to pre mna normalne.
ked boli deti mensie,hlavne teda syn,ja som s nim hovorila len po slovensky ,ostatni po nemecky a v pohode.

dejka77
6. sep 2013

Je este maly takze by to zvladol podla mna v pohode a prisposobil sa. Co sa tyka jazyka tak hovor urcite slovensky. Cesky vediet bude, s tym si nerob starosti.

mihaja
autor
6. sep 2013

Samé kladné ohlasy, ďakujem dievčatá dosť ma to upokojilo.

zuzka82
6. sep 2013

@mihaja ahojky..moj maly ma 6 rokov a plunule rozprava aj slovensky aj arabsky. od mala sme s manzelom nanho rozpravali kazdy po svojom..a uz od skolky pekne chyta aj anglictinu...takze kolko jazykov dieta bude pocut tolko sa nanho nalepi 😵 ziadne obavy

digysa
6. sep 2013

@mihaja Aklimatizovat sa budes akurat tak ty, syn to vobec nebude vnimat
Rozpravaj sa s nim iba po slovensky (aj manzel)..... Cestinu si oslovi v skolke (urcite sa dohovori, ide predsa o cestinu a nie o uplne iny jazyk).