icon

Sťahovanie z domu do bytu

14. júl 2023

Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.

ivangeline
14. júl 2023

Mozu ostat na domacom vzdelavani. ;) A pre 4 4i byt je super tiez. Vy ako rodina musite chciet a je fuck co ostatni.....

martinka13
14. júl 2023

Úplne Ťa chápem. Rozhodli ste sa správne. 4-izbovy 90 metrový byt v Bratislave je super. My bývame v dome s veľkou záhradou v okrajovej časti mesta. Keby som nemala ľubovoľnú pracovnú dobu a priestor rozvážať deti do škôl a na krúžky, určite sa presťahujeme do "centra " A to sme len 3 km od centra. Takže do toho. Žijete svoj život vy, a nie rodicia a známi. Oni nemusia denne riešiť vaše bežné denné veci

lienka.7
14. júl 2023

@lenja123 presne tak, uplny suhlas s tebou. Ráno o 6.odidem a večer o 19.pridem, cez víkend môžem tak muklovay v záhrade alebo kosiť. ale, ano, užívam si dom, lebo si co ja viem môžem cez víkend na terase grilovať a okupat sa v bazene👌 a ešte fakt taky zapadakov, kde nie si ani spoje. Tak to je fakt sen 🙈
@autorka ešte včera by som sa stahovala 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mapypotkancek
14. júl 2023

Na Tvojom mieste by som ako hlavné brala to, čo chces Ty a Tvoj muž. Deti máte veľké a za chvíľku pôjdu na výšku a potom žiť sami. Vy ostanete v dome / v byte, preto sa rozhodnite Vy, ako chcete stráviť zvyšok života.

A ku rečiam rodiny, za mňa osobne (toto bude iba môj osobný postoj a názor, nijako nesúdim Teba a ani Ti nič nechcem týmto nasilu pchať), ja by som v živote nešla dobrovoľne do domu na dedinu. Ja som skrz-naskrz mestský človek, milujem mesto a jeho ruch. Takže existuje aspoň jeden človek na svete (s mojím mužom dvaja) čo si myslia, že predať dom na dedine a ísť do bytu v meste je najlepší a najrozumnejši krok 🙂 ALE ak Vam vyhovuje dedina, ostaňte tam a buďte šťastní tam. Žite tam, kde budete šťastní ako manželia

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
14. júl 2023

@irusa chudák deti

ssandyy
14. júl 2023

Určite by som nešla do bytu. Deti vyrastú a ostanete sami tak či tak. Už je len na vás, či chcete zostarnut sami v kralikarni možno aj so zaujímavými susedmi, alebo v dome kde môžeš sedieť na terase,starať sa o záhradu a mať svätý pokoj... a dokonca ked vnúčatá budú chodiť za vami tak v lete je to na nezaplatenie byť na vlastnom dvore. Premyslite si to dobre. Deti zvládnu veľa tod môj názor

pralinka25
14. júl 2023

@ssandyy ale nie kazdy tuzi mat svaty pokoj na samote a starat sa o zahradu. moj sen to napriklad absolutne nie je. mam na zahrade bylinky, jahody, a nejake dalsie drobne ovocie a v zivote som si z toho nesla nic odtrhnut. mna to vobec neberie. netuzim pit ani len tu kavu na terase. kazdy clovek je iny. ma ine potreby. nakoniec autorka si na "stare kolena" moze s manzelom kupit vyhovujucejsi dom vo vyhovujucejsej lokalite pre nich v tom case presne podla potrieb. toto co ona opisuje je doslova trapenie vsetkych. nikde nie je napisane ze casom sa do nejakeho domu zas nenastahuju. zivot si treba prisposobovat a nie lipnut na nejakej stavbe ktora nas nema obmedzovat ale ma nam sluzit. im toto rozhodne nesluzi podla popisu

didip
14. júl 2023

Každému vyhovuje niečo iné, ja by som tiež isla radšej do mesta. Sme v dome, vždy som byvala v dome ale celý život túžim po byte (neviem prečo) 😅 a keď je to takto ako píšeš že je to taká diera, tiež by som už bola presťahovaná. Je iné bývať v dome a mať do 5 minút do vedľajšieho mesta ale toto je už moc. Ja by som neváhala

simca06022011
14. júl 2023

@ssandyy ano, 20-30-40 rokov sa budeme morit cestovanim za pracou, nervami po praci okolo domu, aby sme nebodaj v dochodku, ak dozijeme, mali klud... :D ved pred dochdokom kralikaren v hlavnom meste vie predat a kupit si maly doma alebo chatu mimo frekventovanu BA a vsetko toto si uzivat.. ;)

autor
14. júl 2023

@pralinka25 veru terasu máme veľkú ale kávu tam nepijem... Radšej na gauči pri telke a zapnutej klíme ... Večer keď idem na terasu tak sú zase komáre... Mesiac dozadu bol na terase had a to je vyvysena terasa takže už mesiac nie je umyta 😂

autor
14. júl 2023

@ssandyy na starobu sme práveže chceli malý dvojizbový byt a možno nejaku malú chatku na Záhorí aby mali deti kde žurovat a víkendovat ... Ale dom na starobu nie, vidím ako svokor 65 ročný nevládze kosiť, našťastie už rok nesadia lebo to tiež už nevládali a terasu síce majú takú 30 ročnú zanedbanú, však už nevládzu toľko behať okolo toho domu. Keby neboli 400 km od nás tak by som im pomáhala ale žiaľ sme ďaleko

michbel
14. júl 2023

Ked sme kupovali byt v BA, prave z rovnakych dovodov nemohol byt mimo BA. Obaja pracujeme na full time, nie sme soferi detom.
Jedine lutujem ze sme nekupili byt v centrume alebo v blizskosti centruma. Tam je to este blizsie vsetkemu. Aj ludia su rozni, ja mam rada rozmanitost tak ako vo Viedni.

michbel
14. júl 2023

My prave mame balkony v Bratislave a uzivame si ich kazdy jeden den.

marsmykkok
14. júl 2023

Pozri ja som vyrastala na dedine 8 km od väčšieho mesta a hanbila som sa vravieť deťom z mesta kde žijem, lebo vtedy bolo in bývať v meste v paneláku a a dedine žili iba chudáci a väčšina mala len na chaty nehnuteľnosti. Teraz sa to berie naopak, chudák je čo žije v paneláku, ale je to fakt len módna vlna a zakomplexovanost ľudí. Podľa mňa dom jen výhoda len pre rodiny s deťmi predskolskeho veku, deti sa na dvore vyhrajú. Ale staršie potrebujú krúžky,.lepšie školy. Teda určite choďte do bytu

autor
14. júl 2023

@surama veru, aj to čakanie na bus je ďalšia hodina... Určite nechcem aby sa mali deti zle a radšej nech svoj čas venujú oddychu pri telke ako čakanie na spoje.

ssandyy
14. júl 2023

Tak ak ste na starobu chceli byt nie je o čom. Treba predať, ísť do bytu a svätý pokoj... na čo čakať ked je to už teraz trápenie. A bude vyhovene všetkým vlastne, možno až na tvojho muža.
Prajem správne rozhodnutie 🙃

autor
14. júl 2023

@ssandyy ale muž bude rád, že nemusí kosiť. Máme 1100m pozemok a sadiť nás nikdy nelákalo ani na to nebol čas takže len kosi trávu každú chvíľu.

suzanesmile
14. júl 2023

Ja by som predala dom, kúpila byt v BA a možno menšiu chatku, chalupu, kde môžete ísť za oddychom cez víkend. Neviem si predstaviť, žeby moje deti trávili toľko času cestovaním, musí to byť pre syna veľmi únavné.

irusa
14. júl 2023

@simona20201309
😁😁😁.... Asi nie.... Moje detí by v živote nechceli bývať v paneláku a ani ja.. By sa od nudy zbláznili... A veru sídliskové zábavky typu ožran party, žuvaci tabák a iné dobroty im nechýbajú. Na dedine je vždy ťažšie sa do takej partie dostať. A máme sa aj napriek cestovaniu skvelé... A syn sam chcel chodiť na tréning aj napriek dochádzaniu... Nemôžeme predsa všetci bývať v panelákoch
😊...
A v živote by sme do nevymenili za život v takom 13 poschodovom paneláku... Všetko má svoje pre a proti a z toho dôvodu svoje detí za chudakoch nepovažujem

lienka.7
14. júl 2023

@irusa myslíš napr. tu partiu v Miloslavove, ze tam bolo ťažšie sa dostať? Poflakovamie a pitie na druzstve? Jaj, to bolo asi všetko len divadlo, vsak vlastne deti na dedine teda nepiju a nefajcia, ze? To len v meste, či? Bože, milujem takéto predpotopne názory, že len v meste musia férovat, slopat a fajčiť.🤦‍♀️
Uz davno nie sú všade 13 poschodové paneláky paneboze. Mas pokojne možnosť si kúpiť byt s predzahradkou. V dome taktiež nie si uplne izolovaná, mas predsa susedov. Ak ovsem nebývas na samote u lesa. Pokial môžem mať školu za domom, nechapem preco by som vyše hodiny mala niekam dochádzať. Tiez si potom užije dom tak akurát cez víkend. To sa v pohode dá ísť aj na výlet, a je jedno ci bývaš v dome alebo paneláku, lebo doma nie si.

avicii18
14. júl 2023

Mňa nikdy nezaujímalo kto kde býva. Keby bolo dokázané, že múdri ľudia sa rodia iba na dvore pred domom, tak nepoviem...Proste premýšľate, to je hanba? Čudná doba...

irusa
14. júl 2023

@lienka.7 čítaj s porozumením... Pekný zvyšok dňa v kľudnej nálade....

mane01
14. júl 2023

Vies, to je tazko ti poradit, lebo kazdy to ma inak nastavene. Niekto by nesiel z dediny, niekto zasa z mesta. Kazdy potrebuje k zivotu ine podnety. Niekomu vyhovuje byt doma, niekto ma tulave topanky. Ja som vyrastala na dedine a teda este prvy stupen ok, to detom staci malo… ale potom uz som silno citila absenciu mnoheho… mojim cielom bolo vypadnut odtial a to som aj urobila a nikdy by som viac na dedinu zit nesla. Zas mnohi moji rovesnici tam ostali a hoci je tam to iste ‘nic’, co pred tymi x rokmi, nic im tam nechyba. Takze… kazdy musi zvazit podla seba. My mame byt a na vidieku sme si kupili chatu… takze ak chceme klud, sme na chate… ked uz sa tam nudime, smer mesto! Hlavne sa nerozhoduj podla toho, co hovoria iní…

mandzula
14. júl 2023

@ssandyy staranie sa o zahradu napriklad pre mna nie je svaty pokoj, ale hotovy horor, fuj, hrozna predstava dozit medzi paradajkami a kvetmi.😀

sonnenshein
14. júl 2023

Autorka rozumiem Ti.

Skuste si na pol roka az rok prenajat ten 4i byt, a uvidite.

letfenixa
14. júl 2023

@pralinka25 my bývame v byte a máme záhradku v zahradkovej osade a od prvého okamihu som vedela, že tam nebudem nič pestovať, lebo pre mňa to je miesto na oddych. Máme rôzne ovocie, ale všetko to zasadili predchádzajúci majitelia.

pragmaticka
14. júl 2023

Ja ti úplne rozumiem. Mame veľký dom s bazénom, záhrada. Decká super.. Mame tu ale aj vybavenie v podstate nám tu nic nechýba, škola, doktori, vlak, busy, infraštruktúra, reštaurácie, obchody, ale s tým domom je toľko roboty. Závidím kamoškami co žijú v byte. Ten majú za 2 hodky upratany a celé weekendy trávia na kultúre, šport, vonku po výletoch. Podľa mňa otázka času kedy pôjdeme do bytu... 😂😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal