icon

Stalo sa vám, že vás rodina využíva?

26. okt 2025

Ahojte,

chcem sa s vami poradiť.

Deje sa mi taká situácia, že som sa (áno, som blbaňa) ponúkla vzdialenej rodine, že ak by niečo niekedynáhodou potrebovali, tak nech sa mi ozvú, ak budem vedieť a môcť, rada pomôžem.
Odvtedy ubehli takmer 4 mesiace a nebol mesiac, čo by sa neozvali, že niečo potrebujú. Nebudem bližšie špecifikovať, o čo sa jedná, nie je to podstatné. Podstatné je to, že mám pocit, že ma začali využívať. Ešte aj naposledy mi to tak bolo povedané, keď zas niečo potrebovali „Vieš, nie je to nutné, ale keď ťa máme.” … Už mi začína pretekať pohár trpezlivosti, lebo moja ponuka mala byť vnímaná tak, že ak by niekedy fakt niečo súrne potrebovali, nie len tak z dlhej chvíle, že budú teraz s každou blbosťou vyvolávať.

Moja otázka znie, stalo sa vám niekedy niečo podobné a hlavne v rodine? Ak áno, ako ste reagovali?

Netreba mi písať, aby som si ich upratala, to aj urobím. Ide mi skôr o to, akí sú ľudia nenažraní. Mne keď sa nejaká kamoška ponúkne, že by vedela s niečim pomôcť, tak to využijem len v prípade krajnej núdze, a aj to mi je blbé a mám pocit zaviazanosti a nikdy nechcem nič len tak, vždy sa odvďačím. Tu už je to brané ako bezbrehá samozrejmosť, a to ma už vytáča. Jediné čo, tak že je to rodina, nechcem kaziť vzťahy v rodine, ale všetko má svoje medze.

muchotrafka298
26. okt 2025

Medzi pomocou a vyuzivanim je velmi tenka hranica. A treba sa naucit hovorit NIE, znacne Ti to ulahci zivot. Ano, par ludi tym nastves, budu sklamani, ale to nebude tvoj problem. Lebo ked sa citis vyuzivana, tak s tym treba seknut. Pomoc odtial potial. Ci je to rodina, kamarati, susedia, cudzi ludia. Treba si vediet urcit hranicu, ze co ano a co uz nie.
Ja som tiez bola "people pleaser", kazdemu som pomahala, tiez ma vyuzivali, lebo som nevedela nikoho odmietnut, ked potreboval pomoc a potom u mna prislo k zasadnej rodinnej veci a povedala som si, ze zacnem pozerat na seba, nie na potreby inych. Naucila som sa hovorit NIE a znacne mi to ulahcilo zivot. Jasne, ludia boli nastvani, vytoceni, prestali sa so mnou bavit. Mnou to ale ani nepohlo. Lebo uz som bola na prvom mieste JA, nie to, co chceli druhi a pomoc niekomu, kto si to ani nevazil.
Roky mi trvalo prist do tohoto bodu a je mi uz jedno, kto co hovori, co o mne povie alebo ako vidi toto, ze som "neochotna pomoct". Som ochotna vzdy pomoct, ale ludom, co o to stoja a viem, ze oni by tiez pomohli mne.

anonym_5c981a
26. okt 2025

áno stalo.
jednalo sa o starostlivosť rodiča ktorý už mal vysoký vek a samozrejme aj diagn.
ako mi povedal súrodenec tebe sa to povie chodiť pomôcť, ale ty máš výhodu ty bývaš nie tak ďaleko prejdeš peši, ale ja bývam 2 km - slovom dva km, a mňa stojí benzín koĺko eur.
po tejto odpovedi som ostala nemo stáť.

strawberry0797
26. okt 2025

@anonym_autor jasne, ze stalo. Naucila som sa hovorit nie.

autor
26. okt 2025

Najlepšie je čítať tie vaše odpovede, že v postate ešte vy ste ostali tie zlé, keď ste povedali nie. To už za čo nas niektorí ľudia majú? Za nejaké handry, ktoré budú robiť ako si oni povedia alebo čo?

maca1984
26. okt 2025

Áno, tiež sa mi to stalo. A nakoniec som bola samozrejme ja tá blbá " veď si sa sama ponúkla ".
Áno, ponúkla. Ale nie som opička na gumičke. Odvtedy veĺmi zvažujem slová o pomoci a ak ich aj vyslovím, dávam si sakrametský pozor aby to opäť neskĺzlo do využívania.

anonym_5c981a
26. okt 2025

autorka to sa netreba dať.
drzosť poniektorých ľudí nepozná hranice. žiaľ neraz aj blízky sa tak správajú. ako keby boli bez chrbtovej kosti.

muchotrafka298
26. okt 2025
@anonym_autor

Najlepšie je čítať tie vaše odpovede, že v postate ešte vy ste ostali tie zlé, keď ste povedali nie. To už za čo nas niektorí ľudia majú? Za nejaké handry, ktoré budú robiť ako si oni povedia alebo čo?

@anonym_autor vzdy budes istym sposobom za zlu, lebo ludia od teba necakaju, ze im nevyhovies. Preto sa treba naucit asertivite. Lebo ak pomozes s dobrym umyslom a stane sa z teba otrok niekoho, kto Ti bude za kazdu hlupost volat a bude od teba vyzadovat, aby si bola k dispozicii 24/7 , tak sa zblaznis. A ten clovek na tom nevidi nic zle, lebo si sa ponukla pomoct.

petronelag
26. okt 2025

Mne sa stalo, že s cieľom pomôcť som požičala istú vec (v hodnote 300€) a teraz sa známej akosi nechce ju vrátiť.

vorkola
26. okt 2025

@anonym_autor V rodine ani nie ,ale u tretej susedy, ma zacala vyuzivat, ked musela chodit k mudr, a dokonca aj na pohreb, Proste ja vodicka, s mojim autom dovoz + cakacka čas a odvoz ,,, Sice starsia osoba ale na dobrej socialnej urovni cela rodina ,uz mi to liezlo na nervy,,tak mi raz doniesla bonbonieru.,ale ja som potom povedala ,ze za bombonieru si benzin nekupim, tak potom pochopila ze mi musi co to mini benzin zaplatit,,..kedze ju nemal kto vozit,rodina zila na celkom dobrej socialnej urovni..Tak potom dcera tej pani ,ktoru som vozila mi dala 5 e,ale to bola za vsetky cesty, ,ale .furt to mali lacnejsie jak taxi,,Takze ked som sa poucila v zlom ,pre mna,a nemam momentalne nase auto k dispozicii, ( trebars manzel potrebuje ) tak ja ked potrebujem neotravujem nikoho, radcej si zoberiem taxi

lindous
26. okt 2025

Nie, lebo keď ponúknem niekomu pomoc som ochotná ju naozaj poskytnúť a ak je to nad moje sily lebo je to príliš často, príliš veľa a pod., tak rovno poviem prepáč, na toto nemám čas/kapacitu… možno mám šťastie na ľudí okolo seba, ale ešte som nebola za zlú... a možno je to tým, že pomocnú ruku podávam tam, kde viem, že si to budú vážiť a že sj ja ju tam nájdem

anonym_8859ba
26. okt 2025

@anonym_autor stalo, ale veľmi skoro som to stopla, viem povedať aj nie

anonym_c7eba1
26. okt 2025

Zaujimave, ze vzdy ten co chce pomoct, je nakoniec za zleho. Moj partner raz pozical bratovi 3000€, s tym, ze mu to casom vrati. Presli 3 roky a nic a moj partner si hovoril, ze zatial ich nepotrebuje, tak pocka. Potom isiel kupovat auto a isiel za bratom, ze potrebuje (svoje) peniaze. Ten bol urazeny, ze preco ich potrebuje teraz a ze kvoli nemu nebudu mat jeho deti vianocne darceky (bol oktober).

unicornlady
26. okt 2025

Tiež to mám tak naučené. Že som veľa pomáhala a nevšimla som si, že som využívaná a všetko je brané ako samozrejmosť. Že mám preberať zodpovednosť za iných, robiť za iných atd.. A jasné, že tiež, keď sa ozvem, ja som tá zlá. Veď ľudia si zvykli, tak sa im nepáči.

anonym_cea69a
26. okt 2025

Áno stalo, bola to starostlivosť o chorú osobu v rodine, pomohla som aj so starostlivostou aj s nakupmi a vozenim (za naftu som nedostala nic) a bolo mi vycitane nakoniec, že som ja ta najhoršia a ze sa vlastne starať o to osobu doma musia kvôli mne 🤣, nie preto ze v DSS nebolo miesto, ale ze som ho nechcela vybavovať cez známosti.

janinah
26. okt 2025

Tak sa nabuduce nenukaj....

maya_hi
27. okt 2025

@anonym_autor ľudia vycítia kam môžu u koho zájsť. Je to len o tvojom nastavení hraníc a asertivite. Nie je nič zlé na tom, keď povieme Nie

anonym_7b3853
27. okt 2025

Skor vidim problem v tebe.
- mas pocit zaviazanosti ked ti niekto pomoze .Preco ? Normalne to neni .
- nevies povedat nie, resp ponuknes pomoc a teraz pises uplne nepodstatnu temu na MK ,ze ti ludia su „nenazrany „

Ako kocky spominali , treba povedat nie a do buducna nebyt taka „napomocna „ .

ivelina43
27. okt 2025

Rodina nie ale dosť ma využívali ľudia okolo. Už som si povedala dosť🙂

eva8
27. okt 2025

Mne svagrina povedala: "Evi, ale my sme radi, ze mozme byt cez vikend spolu ako rodina. " A vtedy som si uvedomila, ze nemozem tolko otravovat 🙂 Skus a ty svojej vzdialenej rodine nieco vhodne odpovedat, aby si uvedomili, ze uz je toho privela.
Ubehlo pdvtedy mnoho rokov a stale mame vsetci vyborny vztah.

viera012345
31. okt 2025

@anonym_autor Úprimne? Nikdy som ponuky druhu, že "keď budeš potrebovať pomoc,pokojne sa ozvi,, nepovažovala za niečo, čo by som chcela aj využiť.... Považovala som to skôr za zdvorilostnu frázu,a preto nechápem,ze Vás na základe toho niekto pravidelne žiada o pomoc

lea513
30. nov 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor vzdy budes istym sposobom za zlu, lebo ludia od teba necakaju, ze im nevyhovies. Preto sa treba naucit asertivite. Lebo ak pomozes s dobrym umyslom a stane sa z teba otrok niekoho, kto Ti bude za kazdu hlupost volat a bude od teba vyzadovat, aby si bola k dispozicii 24/7 , tak sa zblaznis. A ten clovek na tom nevidi nic zle, lebo si sa ponukla pomoct.

@muchotrafka298 Presne tak. Najhorsie je byt s tym clovekom zavreta 24/7. Mna takto vyuzila rodina...Nechcela som, k starostlivosti ma nutili pricom ten clovek si za ten stav mohol sam...

lea513
30. nov 2025
@muchotrafka298

@muchotrafka298 Bala som sa povedat nie, aby ma rodina nemala " za zlu". Dnes by som uz povrdala nie. " Najlepsie je na tom to ze rodina to berie ako samozrejmost, 🙈🙈🙈