Starali by ste sa o notorického alkoholika?
Mame v rodine strýka, ktorý je notorický alkoholik. Pije denne. Pije dosť. Ma zdravotné problémy. Stále ma niečo zlomené a treba ho obskakovat. Jediní z rodiny bývame v meste ako on. Takmer každý druhý deň nás teda žiada aby sme mu nakúpili (vezmeme sa cez celé mesto). Zaviazal si (takto to špatné vnímam) našu pomoc tým, že nám nanutil 400m záhradu. Nechcelo sa mu ju kosiť, hovoril ze už nevládze, tak nám ju prepísal, že nech sa o ňu staráme, a platíme dane a využívame na grilovanie s detmi. Tak ju kosime, aj ju v lete využívame par krát do mesiaca na opekanie. Pred 2r sme tam nasadili asi 10 ovocných stromov a 20 kríkov, aby to bolo krajšie (asi 1000€), na nosili hlinu..
Ma zdravotné problémy z alkoholizmu a vymenený kĺb. V nemocnici mal byť po výmene 6 až 10 týždňov na rehabilitácia h. Samozrejme z nich odišiel na reverz po 4 dňoch a trčí doma a vyvoláva nám aby sme ho obsluhoval. Cele dni hovorí o tom ako ma malý úrok v banke a chce peniaze zúročiť ( čo predal byt) a teraz keď sme ho po pýtali o pomoc s pôžičkou tak povedal ze nám nič nepozic, lebo to potrebuje (ide o 60tis, ktoré by sme mu vrátili do 6mes - potrebujeme ich len počas predaja nášho bytu a kúpy inej nehnuteľnosti na financovanie, potom budeme mat z bytu viac naspäť). Povedala som mu teda ze dobre, že nevadí, že si požičiam inde u rodiny alebo v banke keď už nie u rodiny. Odvtedy, čo sme ho požiadali o pôžičku, to je par dni, si ma zablokoval na mobile a píše mi sms nech mu ihneď vrátim záhradu.
A nemám s tým problém, ale chcem sa opýtať, je možné od neho žiadať náhradu financií ktoré sme do nej vložili? Totiž nejd elen o to, ide o princíp. Doteraz sme mu ako pomoc po ruke boli dobrí vždy.. A keď potrebujeme my, tak sa otočí chrbtom a ešte hneď by nás aj zaťažoval behanim po katastri (lebo on vrátenie riešiť nebude).. Samozrejme tipujem ze o par dni keď ho toto prejde mi bude zase volať ako stále, že nevie chodiť, že potrebuje nakúpiť a vyliať šťanky z vedrá (rozumej sedí na zadku pri TV). vyriešila ja).
Nie,urcite by som sa nestarala o neho🤔
to, že je notorický alkoholik, je jedna vec. pokiaľ vám vyslovene neubližuje, alebo nepoškodzuje majetok, je to čisto jeho záležitosť. to, že žiada o pomoc, je OK - je to vaše rozhodnutie, či mu pomôžete s nákupom alebo nie. záhradu vám daroval - prepísal. 20x20 m nie je na zahodenie, máte kde tráviť čas s deťmi. to, že nepožičal peniaze, na tom nevidím nič zlé. 60000 je obrovský peniaz - obzvlášť preňho, neviem, čím ste sa mu chceli zaviazať? napokon, ak idete kupovať druhý byt, tak ho založte, vezmite hypotéku. dnes sa takéto veci vybavujú v niektorých bankách do 24 hodín. potom, čo vám nový byt prejde na katastri a vy medzičasom či tesne potom predáte súčasný byt, tak si hypotéku vyplatíte (predčasne). akože ja nevidím problém. a áno, strýko sa má právo takto zachovať. napokon, dal vám záhradu. vy ste mu urobili pár nákupov, predsa mu neutierate 10 rokov riť a on vám za to nesľuboval hory-doly.
a náhradu financií? na základe čoho? podpisoval vám tie nákupy, že boli preňho? platili ste všetky zo svojho alebo ide len o pohonné hmoty?
Nestarala a tak isto by som mu ani nevrátila zahradu. Vy ste sa oňho starali aj ste do záhrady niečo investovali... pokiaľ vám to vráti tak ok (co pochybujem)
Možno to vyznie necitlivo ale je mi to jedno, voči alkoholikom nemám zľutovanie ani pochopenie, ale zdá sa ze pri tom jeho životnom štýle čoskoro umrie takže nerieš
prepáč, ale si na smiech, ak berieš 1000 eur ako investíciu do záhrady. To ti vadí, že. Ale požičať si 60 násobne viac od neho, na to by bol dobrý. Postarať sa, to už nie. Však si požičajte z banky, keď chcete druhý byt. A že nanútil vám záhradu. To sa ako dá nanútiť niekomu majetok? 😀
@panelacikova
Hypotéku si už vziať nemôžeme. Našli sme si dom, ktorý sa nám páči. Stojí menej než náš byt, ale potrebuje rekonštrukciu, kým sa budeme môcť presťahovať. Nejaké peniaze máme našetrené, ale trebalo by nám konkrétne ešte 45 tis zohnať. On stále hovoril, že má na účte okolo 70tis., ktoré mu tam stoja a navrhoval nám ich požičiať si ich od neho (za 1,5% úrok). Teraz keď sme ho o ne požiadali, tak urobil to, čo urobil. My sme mu ich nechceli vziať, ale normálne ich požičať. Všetko oficiálne na papieri. Aby mal aj on istotu na papieri, že sme si pozičali s tým 1,5% úrokom od neho, aj my, že keď by sme mu to o 5-6 mes vrátili (po rekonštrukcii pár izieb v dome, presťahovaní sa a predaní bytu), tak tiež budeme mať podpis o vrátení.
Čo sa týka nákupov: niekedy nákup preplatí, niekedy nie. Na pohonné hmoty nikdy neprispel (berie to ako samozrejmosť od rodiny).
papier je v takýchto prípadoch na 2 veci. Snáď má rozum, že vám takú sumu nepožičia len na zdrap papiera.
@sasa1310 Nie zadarmo. S 1,5% úrokom.
Ver mi, že sa dá: neustálym volaním (rozumej 11x a viac do dňa), neustálymi návštevami (v tom čase keď ešte chodil), obvolávaním celej rodiny, že nechceme kosiť záhradu (keď nebola naša).
My ju ani predať nemôžeme. Len máme s ňou starosti.
on vam ju oficialne daroval? zahradu, t.j jej vasa? ste jej vlastnikom? ak ano tak ma smolu nemoze o nu ziadat spat. teda moze ale asi nic nedostane si myslim. neviem co vlastne chces ci vratit zahradu, ci pozicat peniaze ci co vlastne?
Mne z toho vychadza, ze si pomahala, dokial si mala vyhody. Bez nich nie..... Rodinne vztahy su tu bezpredmetne, ides na to cisto prakticky. Ak to je takto, tak mu uz nepomahaj, najde si niekoho, koho zaplati. A ty si teda pozicaj inde, bez citovych vazieb.
@sasa1310 Aký zdrap papiera? Normálne zmluva u notára. Neviem o čom ty tu píšeš. Robí sa to bežne takto. Však aj banka má "len" ten zdrap papiera od notára. Tak ako by mal aj on.
Inak ešte spomeniem ako sa bežne správa: hovorí o tom, koľko žien pretiahol za svoj život.. keď som mu zakázala, aby pil z detskej fľaše (lebo striedal tie ženy a pil alkohol), tak just naschvál keď som nepozerala z nej pil (len sa mi potom syn sťažoval, že mu prastrýko vzpil vodičku keď som sa nepozerala). Proste čím viac tým mám väčší odpor k nemu.
Aj som nahnevaná. Aj mu tu záhradu chcem vrátiť, nech ho už v živote nemusím stretávať.. ale nechcem to riešiť zase ja na vlastné náklady. Totiž musela by som dať ja vypracovať zmluvu alebo zrušenie zmluvy zo záhrady u právnika, platiť za vklad do katastra. A teraz nám treba každé jedno Euro a ani nemám čas toto obehávať cez pracovný deň :/ som z toho len smutná a nahnevaná.
je to stále len zdrap papiera. Opýtaj sa právnika.
A stále nerozumiem prečo chceš požičať takú vysokú sumu od takého človeka, ako ho tu opisuješ.
@kacena4 Áno, daroval, pred 5 rokmi.
Ja ani neviem.
Peniaze nám určite nepožičia. S tým už ani nerátam. Skúsime inde u rodiny. Snáď to nejako naškrabeme (a potom všetkým, čo nám požičajú vrátime viac za ochotu o pár mesiacov).
Zo záhradou neviem čo. Pre mňa by bolo najlepšie keď to chce vrátiť, nech si zoženie právnika a spíše zmluvu a ja sa len dostavím podpísať o vrátenie. Nechcem už nič ďalšie v tomto ohľade platiť. Len neviem či je to možné. Ešte som teraz pred pár dňami platila daň.
Chcem sa asi vyventilovať z toho, ako som nahnevaná.. cítim sa ako využívaná ním celé tie roky. Prepáčte ženy za tú tému. Potrebujem sa asi hlavne trochu vyrozprávať.
@sasa1310 Pretože to bolo jednoduchšie riešenie (keďže sme ho tak či tak mali "na krku" dokiaľ ma teraz neblokol), než požičiavať od 10 ľudí po 4-5tis. .
treba ísť od banky a neotravovať ľudí. A keď v banke nedajú úver, tak sa treba prikrývať takou perinou na akú máte.
Neverím že nejaký bezduchy alkač má 60 tisíc... Ťahá vás za nos.
@sasa1310 Pozičiame si u inej rodiny (už sme ju obvolali). V banke nám nepozicaju, lebo manžel je živnostník. A aj keď zarobí dosť, tak to proste cez banku už nepôjde.
Ak sa nám podarí rekonštrukcia základná aj za menej než 4mes, aj predaj bytu, tak im to aj skôr vyplatíme späť aj s niečím navyše ako poďakovanie.
Už len neviem čo s nim. Už vôbec nemám chuť mu robiť doslova okolo zadku. Toľko času a nervov nás to stálo. Už nám aj časť rodiny hovorí, že o nás šíri nezmysly, že sme ho chceli okradnúť a ze sme mu nikdy nič nepomohli. Pritom dobre vie, že to nie je pravda. Príde mi to ako stratený čas, to snaženie sa ho postaviť na nohy (raz sme mu vybavili aj proti alkoholické liečenie, z ktorého odišiel po pár dňoch). Stále od začiatku. Už nemám silu ani chuť mu pomáhať.
Len zase budem zla ja, že som jediná rodina ktorú tu ma v okolí a ze mu nepomaham. 😥
@alchemilkazltozelena Ja sa o tom ani neviem presvedčiť. Pred rokmi ich mal, keď predal svoj druhý byt. Je už dôchodca, stále slobodný, bezdetný. Neviem koľko vyberal na pijatiku. To skutočne neviem. Pije dosť. Miniamalne 2 7dcl vodky denne.
AK zahradu prepisal, nevratila by som mu ju. A ja by som za nim isla a pohovorila si, ze taketo spravanie od neho je cez a nezelam si aby ohovaral. Zahradu vam daroval a nechavas si ju, pomahat ste mu pomahali=ok viac nebudeme. Povedala by som mu,ze za to ze nepozical peniaze sa nehnevam, ze proste som sa len opytala, neda pozicali sme si inde. A teda ak mieni sa ofuciavat a vypisovat ti, tak nemusite byt v kontakte vobec, nech si najde niekoho ineho na opateru. Mal ostat v nemocnici a vymeneny klb riadne liecit a rehabilitovat.
Naoazj viac by som s nim neriesila, je to stary chlap, navyse alkoholik, proste vymysla... z kade berie doma ten alkohol ? chodi si ho nakupovat ci co?
@simca06022011 Kupuje mu suseda, alebo vola svojim kamarátom z krčmy aby mu doniesli. My sme mu alkohol odmietli kupovať.
no tak nech si aj nakupy vybavi touto cestou, bud sa lieci alebo chlasce...
Mne to pripadá tak, že on im daroval záhradu, aby mu pomáhali, keďže je slobodný.
A teraz si chcú od neho požičať 60 tisíc €, čo je značná suma a on ju má ako nejakú rezervu, takže to je dosť veľké riziko niekomu ich požičať, lebo ľudia si plánujú, že pravdaťe vrátzia bez problémov a stane sa všeličo, čo tomu zabráni. A teraz mu aj odmietajú pomáhať, tak chce záhradu späť a asi ju chce darovať niekomu, kto mu bude pomáhať a nebude od neho žiadať všetky úspory, čo asi má.
S takými ľudmi je to ťažké hlavne kvoli alkoholu, ja by som mu pravdepodobne vrátila aj záhradu (a nech vyplatí tie náklady okolo 1000€) a nič si od neho nepožičiavala.
@mpg My mu neodmietame pomáhať. Pomáhame mu roky a j teraz sme mu dnes i po tom chceli ísť nakúpiť cestou na naše nakupy. On si ma zablokoval na mobile. Nemám sa mu ani ako dovolať. Proste sa zrazu odstrihol. Tipujem ze tak na dva týždne, potom zavolá ze potrebuje urgentne pomoc. Tak to robí. Aj v noci o 2.00. Častokrát cez deň mi vola al nech mu prídem nakúpiť na neskorý obed. Do hodiny, dvoch. Ze to potrebuje hneď. Musela som ísť k nemu taxíkom a potom sa ponáhľať po deti do škôlky, aby som to stihla. Cez mesto je to totiž 10km a sú tam super spoje na 5 prestupov.
Nie tt by si mala byt nahnevana,ale on. Keby mna niekto poziadal pozicat 60tis.urcite by som si v buducnosti na toho cloveka davala pozor. On nie je povinny vam pozicat peniaze a bol by hlupy,keby to urobil. Kde ma zaruku,ze mu ich vratite. Normalne zasnem ako si niekto bez hanby ide pytat a ze vobec uvazujete,ze pojdetw za dalsimi clenmi rodiny.
Dievcata niektore ste take ubohe, v niektorych rodinach si ludia pozicaju a aj vratia. 🤦♀️nechceli to zadarmo a za opytanie clovek nic neda. Ak nechce tak nechce, ok. Ma na to plne pravo.
Pre autorku: Co sa tyka zahrady neriesila by som to. Chcel, mal, dal, jeho tozhodnutie a myslim ze mas odrobene.
Normalne by som mu v triezvej chvili isla povedat, ze nakup mu spravim podla zoznamu 1x tyzdenne, cely ho zaplati. PHM rodina znesie a to je vsetko. Ak mu dany stav nevyhovuje moze poprosit tych ktori mu zabezpecuju alkohol.
V rodine by som toto stanovisko dala vediet tiez. Bud sa zariadi alebo nech skape 🤷♀️ mozno tvrde, ale nie je ziadny marod, len alkac.
A čo si myslíte, že prečo si Vás zablokoval v mobile?
@eeffka sme tu také úbohé... Tak rozmýšľaj trochu. Nechcela som to tu až tak písať, ale mne to príde naopak od autorky práve veľmi účelové. Požičať si 60 000 eur od človeka, u ktorého je veľká pravdepodobnosť, že o mesiac tu nemusí byť. A preto aj to hnevanie, že jej zablokoval mobil. Človek o ktorom nechce ani počuť. Ale chápem o pár mesiacov tu nemusí byť a o papieri, že si niečo požičali, nemusí nikto ďalší z rodiny vedieť. A kde sú peniaze? Však predsa prepil
@marca12 On nám ich roky nukal. Ako ze ich mame zúročiť. A keď skutočne potrebujeme, tak sa otočil chrbtom.
@mpg Neviem. Robí to stále. Lieči sa na psychiatrii. Nikto z rodiny sa s ním už nechce baviť, lebo im len nadáva alebo píše oplzlosti. Neviem čo mu vošlo teraz do hlavy.
@sasa1310 Z rodiny o tom vedia už všetci moji súrodenci, ktorých som tiež požiadala o pomoc.
Inak ten ujo nám odkázal v zavete svoj majetok, za tu xy ročnú pomoc, takže tak ci tak sme jediní dedičmi ja a súrodenci, ktorých sme chceli my aby tam dal tiež, žeby sme tam neboli len my.

*vezmeme = vezieme
*posledný záver vety sa skopíroval "vyriešila ja", to tam už nemalo byť
Ospravedlňujem sa i za preklepov chyby.