Starali by ste sa o notorického alkoholika?
Mame v rodine strýka, ktorý je notorický alkoholik. Pije denne. Pije dosť. Ma zdravotné problémy. Stále ma niečo zlomené a treba ho obskakovat. Jediní z rodiny bývame v meste ako on. Takmer každý druhý deň nás teda žiada aby sme mu nakúpili (vezmeme sa cez celé mesto). Zaviazal si (takto to špatné vnímam) našu pomoc tým, že nám nanutil 400m záhradu. Nechcelo sa mu ju kosiť, hovoril ze už nevládze, tak nám ju prepísal, že nech sa o ňu staráme, a platíme dane a využívame na grilovanie s detmi. Tak ju kosime, aj ju v lete využívame par krát do mesiaca na opekanie. Pred 2r sme tam nasadili asi 10 ovocných stromov a 20 kríkov, aby to bolo krajšie (asi 1000€), na nosili hlinu..
Ma zdravotné problémy z alkoholizmu a vymenený kĺb. V nemocnici mal byť po výmene 6 až 10 týždňov na rehabilitácia h. Samozrejme z nich odišiel na reverz po 4 dňoch a trčí doma a vyvoláva nám aby sme ho obsluhoval. Cele dni hovorí o tom ako ma malý úrok v banke a chce peniaze zúročiť ( čo predal byt) a teraz keď sme ho po pýtali o pomoc s pôžičkou tak povedal ze nám nič nepozic, lebo to potrebuje (ide o 60tis, ktoré by sme mu vrátili do 6mes - potrebujeme ich len počas predaja nášho bytu a kúpy inej nehnuteľnosti na financovanie, potom budeme mat z bytu viac naspäť). Povedala som mu teda ze dobre, že nevadí, že si požičiam inde u rodiny alebo v banke keď už nie u rodiny. Odvtedy, čo sme ho požiadali o pôžičku, to je par dni, si ma zablokoval na mobile a píše mi sms nech mu ihneď vrátim záhradu.
A nemám s tým problém, ale chcem sa opýtať, je možné od neho žiadať náhradu financií ktoré sme do nej vložili? Totiž nejd elen o to, ide o princíp. Doteraz sme mu ako pomoc po ruke boli dobrí vždy.. A keď potrebujeme my, tak sa otočí chrbtom a ešte hneď by nás aj zaťažoval behanim po katastri (lebo on vrátenie riešiť nebude).. Samozrejme tipujem ze o par dni keď ho toto prejde mi bude zase volať ako stále, že nevie chodiť, že potrebuje nakúpiť a vyliať šťanky z vedrá (rozumej sedí na zadku pri TV). vyriešila ja).
@eeffka Áno, tiež si myslím, že je normálne si v rodine požičať, normálne to dat na papier a podla podmienok do určitého dohodnutého dátumu splatiť. Neviem či som prílišný romantik, ale ja tiež som takto požičala súrodencom, sesternica si takto požičiavala aj od mojich rodičov a nikdy nebol problém. Vždy som to brala tak, že vrámci rodiny si vieme pomôcť. A keď ma niekto peniaze na účte, tak vždy je lepšie pomôcť vrámci rodiny (s tým, že sa mu to aj vráti), než ich nechať na účte zbytočne strácať hodnotu - ak sa ich nechystá nikde použiť.
Ten strýko sa nechystá nič robiť s nimi (vraj je už starý na investovanie a kupovanie a svoj byt má), preto sme sa ho na to opýtali. On len pije a leží. Jedinou jeho investíciou je alkohol.
ale veď v poriadku, preto som len napísala, že mne sa to vidí. Nevidím predsa do toho viac. Len mi je zvláštne, že prečo sa potom hneváš, že zablokoval mobil. Môžeš byť v tomto prípade akurát rada.
nestarala by som sa a akekolvek "ksefty" s nim by som zrusila, nestalo by mi to za to. Tiez som mala stryka alkoholika, viem co to je a bude horsie.
Kým prerobite dom choďte do podnájmu alebo k rodine. Záhradu by som predala a doložila na prerábku. Na uja sa nehnevaj, alkoholici sú vymleti. Majú rôzne psychické poruchy, ťažko sa v nich vyznať. A zablokuj aj ty jeho. A máš po problémoch.
Nič mu do hlavy nevošlo len jednoducho nechce.Neviem ked má toľke peniaze prečo obťažuje rodinu ved nech si nájde nejaku opatrovateľku.Z vlastnej skusenosti nikdy by som nepožičala rodine blizkej peniaze a nie to ešte cudziemu.Takže teraz vám nabalachal že v závete vám odkazal majetok.Ten človek môže žiť dalšich 30 rokov.Cele divne odkazal vám majetok zaveťou nekomunikuje s tebou lebo si ho požiadala o finančnu pomoc.Necha závet že vám odkaže nejaký majetok.Ty chceš po ňom dalšie peniaze.Snád strýko neni dojna krava.A dalšie vec zamysli sa prečo pýta vrátiť záhradu ked vám ju raz ako pišeš nanútil ja ked mi niekto niečo núti ked raz poviem nie tak sa môže aj na hlavu postaviť kyvať ušami.Nanútiť záhradu sa neda.Tak ako si ju dostala darom môžeš mu ju podarovať nazad.Vátenie daru myslim že právnik ti to povie.Viem že bola tu minule téma že dostala nejaka pani dar a chce ho nazad vrátiť dotýčnej osobe.Už ked niečo dostaneš darom už to je zaväzok že ten dotýčni bude niečo na oplatku chcieť to znamena starostlivosť alebo pomoc.Takže to len prepišeš TY na strýka nazad samozrejme u notára.A aj ked je alkoholik tak mu povedz ked má peniaze nech sa stara o ňeho niekto iný kto mu bude skakať okolo zadku a bude mu platiť.Nechce vám dať nič možno mu niekto poradil že aby peniaze od seba nedal.Možno to nema z vlastnej hlavy možno to dakomu povedal a ten niekto mu dal radu.V tejto republike je vymožiteľnosť práva 0.Jasne budete mať papier budete mu chcieť vrátiť a čo ak pride situácia starý dom ťa môže prekvapiť a aj tu rezervu ktorú si mala vrátiť strýkovi všetko zhltne rekonštrukcia čo potom ostatnu mu oči pre plač akurát sa bude srať a chodiť po súdoch ked sa dožije a platiť právnika z výsledkom 0.Nehovorim že nebudete mu ich chcieť vratiť ale nebudete mať s čoho nakoľko starý dom teraz som prerabala a minula sa aj rezerva.Takže plány sú ale vyhodne len pre vás.
Ty tiež nemusíš letieť taxíkom kvôli tomu, že si zmyslí nákup nie?máš mu nakúpiť raz, dva x týždenne.Zahradu by som nevracala a ani nepýtala žiadne peniaze čo ste investovali.Nemate si čo vytýkat ste podobní zmýšľaním
no nebude taký alkáč, ak má niekde 60 litrov a ešte sa aj lieči na psychiatrii. A veru ani neviem vybrať, čo z toho je väčší non sens.
@spadnutaslivka Alkoholik obyčajne, keď je v triezvom stave tak myslí správne, poznala som jedného alkoholika, ktorý každému nadával, že on sa z alkoholu do rána vyspí, ale oni zo svojej hlúposti nie. On rozumie, tomu, čo je to požičať svoju rezervu, a pravdepodobne akoby stratil dôveru k takým ľuďom, ktorí to požadujú.
Predaj byt,s tym,ze sa vystahujete neskor. My sme to robili minuly rok. Byt sme predali v maji,hned prisli aj peniaze,stahovali sme sa v auguste.
autorka, vypinaj si mobil aj ty... to ze niekmu pomahas, neznamena ze mas skakat.. mozes poved ok, starcek, chodime na nakupy v piatok, nakupime ti v piatok a donesieme. DOST. Nemam auto, nebudem nakupovat taxikmi atd na zavolanie/zapiskanie. Ine je urgentne riesit nemocnicu apod.... proste ho neries, na rovinu treba vysypat ako sa veci maju, nie je to cudzi clovek, nie je to ani batola, pochopi=pochopi, nepochopí= jeho problem. A neries.
@mpg ja poznám toľko alkoholikov, že až. Preto hovorím, že tento až taký veľký alkáč nebude
Hroza...
@spadnutaslivka Aj ja som videla aj ďalších a ani by som nechcela, aby na mňa niečo v závete odkázali, lebo u nich to môže byť po čase skôr dlh, ako nejaký zisk.
ja si skôr myslím, že tie peniaze už prepil. To by musel mať veľmi pekný dôchodok aby mu z neho vyšlo na pijatiku, nájomne a život. Poznám chlapa čo prepil 2 lukratívne 3 izbové byty. Ujo najprv núkal peniaze aby bol zaujímavý a teraz keď reálne chcete požičať hra urazeného. Teba si blokoval, tak napíš z cudzieho mobilu, že mu vrátiš záhradu ale papiere nich rieši on, ty iba prídeš podpísať.
Už nie, nestarala
1. Záhradu vám daroval dobrovolne
2.pomahali ste, utekali ozlomkrk na každé zavolanie
3.riesili ste aj zdravotné problémy, on nechcel, zvolil alko
Kľudne mu napíš, že si neželáš jeho obťažovanie, že ste sa starali dosť a zato ste si vypočuli a precitali urážky, vulgarizmy, ak chce záhradu späť nech vás o to oficiálne písomne poziada a vybaví prepis, prípadne ak ju nechceš len tak ľahko vrátiť, nech podá žalobu na súd. Za svoje úspory nech si zaplatí opatrovateľku a platí si nákupy a hoci aj chľastu. A vy s ním končíte. Dourazal všetkých príbuzných, prečo to máš trpieť ty.
Radšej svoju energiu a voľný čas venujte deťom
Budem odveci, ale je mi luto autorky. Tiez som pisala s nejakou normalnou rodinnou vecou do diskusie este asi pred 2 rokmi, ale dockala som sa sameho nepochopenia a prisudzovania zleho, dokonca urazok. Clovek sem ide s malou dusou, nieco ho trapi, je z toho tak na nervy ze pise na modry konik, ale mysli to v dobrom a chce radu. A zeny tu na koniku su majsterky sveta, do vsetkeho sa rozumeju a zufalca zadupu ich recami. Smutne. Ale chapem. Zijeme v dobe akej zijeme.
Teraz k veci. V rodine mame osobu, ktora ma dieta, je vacsinu zivota PN ako v praci a bola schopna za menej ako 5 rokov prepit velku chalupu s 2 poschodiami. Ja uz neverim nicomu. A podla mna, mozno vam aj chcel poziciat nejake peniaze, lebo verim ze je to vela roboty s takym zavislym a nezodpovednym clovekom, ale uz ich proste nema a neprizna to. Ale to je jedno. Samozrejme, investicie do vlastneho majetku ktory posuvate dalej mate pravo ziadat, ved patri vam. Aj keby to bolo 10€. A to nehovorim o case a namahe ktoru k tomu treba prilozit.
Zelam vela dobreho, vela pokoja a nech sa to s tym chlapom vyriesi k spokojnosti vsetkych stran.
Hlavne co najmenej konfliktov v tejto dobe, verte ze to dobre ktore aj nezasluzene niekomu venujete sa vam vrati. ❤
Takže nepoznajú všetko pozadie, ale dovolia si ťa súdiť. Ach jaj.
Inak to čo si postupne popisovala, tak si mala napísať hneď na začiatku a možno by baby reagovali hneď inak.
Ak chce záhradu naspäť, nech sa páči, môže obehat všetko, ty prídeš len podpísať.
Investície už nerieš. O tie on fakt nežiadal.
Je v poriadku si skúsiť od neho požičať tie peniaze, ktoré vám roky núkal, ale tiež je v poriadku, keď vám ich odmietol požičať. Nie je povinný. Zase na druhú stranu vás využíva a zneužíva, čiže tak ako vyššie napísali, spísať zoznam a raz za týždeň urobiť nákup. Keď mu zvládnu kúpiť alkohol kamaráti, tak nejaký nákup, čo okamžite pochybi, tak by zvládli doniesť tiež.
@sendy1977 ja si tiež myslím, že ich prepil, alebo veľkú časť z nich, zdá sa to veľa, ale tiež poznám pár, ktorý si takto prepil trojizbový byt, aj garáž a teraz sa ponevierajú kade tade, pracujú v lese, hľadajú bývanie po všelijakých chatách. Ono sa to nezdá, ale denne nasávať ide do peňazí a ak je niekto v ráži a platí celej partii, prípadne celej krčme a to pár krát do mesiaca...
Ja,sa len čudujem, že niekto verí notorickemu alkoholikovi,liečiacemu sa na psychiatrii,že má nejaké finančné prostriedky a ešte v takej výške...
Tiež si myslím že tie euro už nemá, len sa z tomu neprizná. Mám otca alkoholika a nebojí stríko bol tiež. Poznám to dobre. Ten najprv prepil 4 izb dom, keď už mal dlžoby vyše hlavy tak predal dom a zaplatil nejaké dlžoby a kúpil 1 izb byť po čase predal a kúpil chatrč. Stále nám tvrdil že nebojte sa mám odložené 2litna slušný pohreb.
Nenašli sme u neho ani deravého groša. Mi súrodenci sme sa skladali aby sme ho vôbec pochovali.
Pozri to je jednoduche, ked chce zahradu spatky, nech si vybavi pravnika, zariadi ukony.Ked ne, tak ne.Peniaze za stromy pytaj späť aj cez pravnika.Ked o vas širi lži konfrontuj ho, sprav videohovor pred celou rodinou, nech on hovori ako nepomahaš a ty podla faktov vyvracaj .Dalsia vec - nechce peniaze požičať - moj sused prepil 2 byty, ale poradiť si nenechá. vždy je najmudrejši, každy kto mu radi, toho uraža.Nech aj skonči na ulici, pomahat mu nebudem.Tvoj ujko vyzera byt na podobneho mudraka a vlastna hluposť ho privedie k padu.Ak ma neobmedzeny pristup k tym peniaze, po pol roku tam nebude mať ani tú nulu.Takže odstrihnut sa dovi dopo, nech si zaplati upratovačku a opatrovatelku, nie si za jeho hlupe rozhodnutia zodpovedna ani jeho sluha..Sam si pili konar pod sebou - dovidenia.
Aké máš starosti so záhradou?
Dajte si tam jednu kožu (alebo strýko) a má to spasene hneď, nemusíte ani kosiť 😁
Jasneeeee o kozu sa vobec netreba starat(kožu?)....rada teda fakt priam odborna😎

@sasa1310 A ten závet som tiež nechcela ja. On to tak chcel. Lebo nikto z trodiny mu ani pohreb nechce riešiť. S nikým sa nekontaktuje. Všetci sa na neho vykaslali pre to, ako sa k nim správa.
Svojim súrodencom hrubo nadáva slvne i v sms do pi.. Je... Koko.. Ov. Jedine mne nenadaval, lebo inak by som mu nenakupovala a nerobila obsluhu par krát do týždňa.