Staromódna mama
Zdravím Vás.
Možno sa tu nestretnem s pochopením, to ani nežiadam.
Je to portál (mladých ) mamičiek väčšinou.
Ja som už skôr starší ročník a mám zakorenené ešte staršie zvyky.
Učila som to aj moje deti.
A je úplne pochopiteľné, že sa držia svojich zásad aj presvedčení.
Rešpektujem to.
Ale jedna vec s čím ok nie som je,že dcéra išla po týždni na festival od smrti svokry.
Mne to príde dosť neúctvivé,trochu sa "patrí "dodržať smútok.
Chodia partia každý rok a čudovala sa prečo by nemala ísť.
Nie neodhovárala som ju len som vyjadrila svoj názor.
Viem, že dnes sa tieto "zvyky nenosia "rovnako ako čierne veci dnes už nenosí nik.
Povie každý moderný človek, že smútok má v srdci.
Ok. Ale mne by to svedomie nedalo. Tak nás to naučili.
Nie kvôli ľuďom, ake kvôli sebe.
Aký názor máte vy?
Že okrem tvojho morálneho pohoršenia sa nestane nič.Svokre je to už jedno a život musí ísť ďalej.Smrt je súčasťou života.
@anonym_autor každý človek smúti iným spôsobom, neexistuje univerzálny spôsob, ani predloha ako by mal človek smútiť.
Áno nič iné som nečakala. Len to isté čo povedala dcéra.
Som staromódna darno.
No,si.Radsej by si bola,keby dcéra rok chodila oblečená jak Morticia a tyzdne nevyliezla z domu v úplných depkach? Kvôli svokre?
Áno nič iné som nečakala. Len to isté čo povedala dcéra.
Som staromódna darno.
@anonym_autor teda už moj starký mal názor keď niekto zomrie čo mu pomôže keď ostatní nebudú žiť
Ak mám niekoho rád/rada, tak mi ani nenapadne sa vytešovať po jeho smrti, mám úplne iné myšlienky ako na festival.... lebo smútim. Keď niekto zanechal vo mne stopu. Keď prvý šok, smútok pominie, potom sa postupne človek začne s tým zmierovať a socializovať sa.
@anonym_autor presne tak, smútok máš v srdci. Toto "držanie smútku" nie je nič iné, ako navonok iným ukázať nieco. O žiadne vyjadrenie úcty nejde.
Nie si staromódna, skôr v zajatí predsudkov..
si staromodna, navyse to nevnimas tak, ze prejavit uctu, ale co povedia ludia... to je skutocny dovod tvojho nesuhlasu, len to zakryvas za uctu,, kedze sama dobre vies, ze mrtvemu je to jedno
Život to svokre nevráti, a dcéra je mladá len raz, takže áno bola by som rada, že nieje doma v depresii, ale žije veselo ďalej, tieto zastaralé názory treba zmeniť!
Ak mám niekoho rád/rada, tak mi ani nenapadne sa vytešovať po jeho smrti, mám úplne iné myšlienky ako na festival.... lebo smútim. Keď niekto zanechal vo mne stopu. Keď prvý šok, smútok pominie, potom sa postupne človek začne s tým zmierovať a socializovať sa.
@anonym_28e99b ak ti zomrie starý rodič, nemusí to znamenať ranu. Nie všetky rodinné vzťahy sú hlboké.
Na druhej strane, možno ak aj niekto úprimne smúti, aktivita s priateľmi mu pomôže.
este dodam, ze ty za to az tak nemozes, si v zajati predsudkov, v ktorych si zila dlhe roky, cely zivot, to len tak nezmeni clovek.
na druhej strane, je fajn, ze mladsi na to kaslu, celkom, ulhacuje to dost zivot.
moja svokra, vlastrne aj mama, ta trocha menej, ale aj ona a jej generacie zili v tom, aby vsetko vyzeralo navonok ok, lebo co ludze povedza.
@anonym_28e99b ak ti zomrie starý rodič, nemusí to znamenať ranu. Nie všetky rodinné vzťahy sú hlboké.
Na druhej strane, možno ak aj niekto úprimne smúti, aktivita s priateľmi mu pomôže.
@beronsche pochovala som aj priateľa, aj rodičov, viem o čom hovorím.
@anonym_28e99b a smútiť treba koľko ? Dva týždne, mesiac ? Aká je ideálna doba ? Či záleží od toho kto zomrel ?
@beronsche pochovala som aj priateľa, aj rodičov, viem o čom hovorím.
@anonym_28e99b veď ja nijako nepopieram, čo cítiš a tvoja strata má mrzí.
Ja len hovorím, že iní ľudia to môžu mať aj inak.
Keď mi zomrela babka, uctila som si ju tým, že som bola na pohreb, ale popravde smútok som necítila žiaden. Dožila sa požehnaného veku, zomrela bez trápenia v spánku a neboli sme si blízke (ona nemala záujem).
si staromodna, navyse to nevnimas tak, ze prejavit uctu, ale co povedia ludia... to je skutocny dovod tvojho nesuhlasu, len to zakryvas za uctu,, kedze sama dobre vies, ze mrtvemu je to jedno
@kofa77 Áno u mna j prejav ucty.Jej muž nešiel. Jemu to srdce nedovolí. Ale ju poslal ak chce.
este dodam, ze ty za to az tak nemozes, si v zajati predsudkov, v ktorych si zila dlhe roky, cely zivot, to len tak nezmeni clovek.
na druhej strane, je fajn, ze mladsi na to kaslu, celkom, ulhacuje to dost zivot.
moja svokra, vlastrne aj mama, ta trocha menej, ale aj ona a jej generacie zili v tom, aby vsetko vyzeralo navonok ok, lebo co ludze povedza.
@kofa77 Tak ja by som nešla. Mne by to svedomie sno srdce nedalo. Ale samozrejme nech sa bavia.Ja som ju nezdržiavala
@kofa77 Áno u mna j prejav ucty.Jej muž nešiel. Jemu to srdce nedovolí. Ale ju poslal ak chce.
@anonym_autor tak ti zostava len zmieriť sa s tým, že pre TEBA je to prejav úcty, ale neplatí to celoplošné. Dcéra to má inak.
Ani jeden, ani druhý postoj, nie je jediný správny, skôr sú obidva v poriadku.
Asi to záleží od vzťahu a povahy.Som z tých starších a myslím si, ze asi ten vzťah k svokre bol taky vlažný alebo nijaký. Nemusí predsa dodržiavať smútok, pre ňu to nebola asi blízka osoba.
@kofa77 Tak ja by som nešla. Mne by to svedomie sno srdce nedalo. Ale samozrejme nech sa bavia.Ja som ju nezdržiavala
@anonym_autor ani ja by som nešla. Mne zomrela mama a o dva týždne bola plánovaná oslava narodenín môjho ocka. Nikto z našej rodiny nemal ani chuť niečo oslavovať. Všetko sme zrušili a to tam bolo pozvaných 30 ľudí. Jednoducho sa to vôbec nehodí a nikto z nás nemal absolútne chuť niečo oslavovať. V tomto som plne s tebou a to nie som senior vonkoncom.
Asi to záleží od vzťahu a povahy.Som z tých starších a myslím si, ze asi ten vzťah k svokre bol taky vlažný alebo nijaký. Nemusí predsa dodržiavať smútok, pre ňu to nebola asi blízka osoba.
@beronsche Ja to rešpektujem.
@anonym_autor ani ja by som nešla. Mne zomrela mama a o dva týždne bola plánovaná oslava narodenín môjho ocka. Nikto z našej rodiny nemal ani chuť niečo oslavovať. Všetko sme zrušili a to tam bolo pozvaných 30 ľudí. Jednoducho sa to vôbec nehodí a nikto z nás nemal absolútne chuť niečo oslavovať. V tomto som plne s tebou a to nie som senior vonkoncom.
@anonym_28e99b zomrela ti mama a to je iné ako starý rodič a ešte to bola oslava narodenín
@anonym_c2bf9c Samozrejme asi tak.A ja to plne rešpektujem. Ja som len vyjadrila svoj názor.
A keďže tam dosť často chodili aj na dovolenke boli spolu, starala sa o nich úžasne, tak ja by som to tak cítila, že si zaslúži trochu trúchliť v tichosti.
Niesi staromódna … je to skôr otom že dcére na svokre “až tak nezáležalo” Nezasiahlo ju to tak: Ak by áno … tak určite nemá myšlienky na nejaký festival. Ja po smrti matky som sa nevedela 6 mesiacov dostať do nejakého normalne nastavenia … na festival by som teda nepomyslela. Ale ak to Ty od nej vyžaduješ iba ako “že sa to patrí” tak preto to ona nechápe. Zas ja by som to možno z úcty k manželovi prehodnotila, ale budiš každý sme iný …
@anonym_autor nie staromodna, len si tak naucena bez toho, aby si nad tym premyslala.
Ja som na pohrrb svojho otca nechcela ziadnu tu umelu opachu, ktora sa "dava" na hrob. Mama bola pohorsena a stale mi to hovori..ale naco je mrtvemu umely veniec na hrobe s nejakou stuhou. Jemu to nepomoze a zivym netreba nic vysvetlovat
@anonym_28e99b Mali sne to v rodine rovnako keď zomrel otec.
@anonym_autor ja som isla tyzden po smrti otca na rodinnu dovolenku. Zomrel necakane po rychlej chorobe. Ano bola som smutna a som smutna aj dlhsie obdobie po tom, ale to neznamena, ze prestanem zit a aj cela moja rodina. Veci robim tak ako ich citim a nie tak ako si niekto mysli, ze sa “patri”, moj smutok je moj a prezivam ho tak ako viem a nie s ohladom na to ako si ini myslia, ze by som ho prezivat mala.
Mna ucili aby som sa spravala slusne, ale bola sama sebou a veci robila kvoli tomu, ze si myslim ze su spravne a nie kvoli tomu, aby boli spokojni hlavne ludia naokolo a aby som uspokojovala ich predpoklady a riadila sa ich nazorom. Cize tvoja dcera pokladala za ok ist na festival, tak isla a je to v poriadku, rovnako by bolo v poriadku ak by mesiac plakala doma v ciernych satach do vankusa.
@anonym_c2bf9c Presne toto napadlo aj mne, bola to jej svokra, nie mama/babka atd. Vieme, ake vztahy so svokrami byvaju...napr. ja moju svokru respektujem, ale blizky vztah nemame. Mozno to mala podobne.
Niesi staromódna … je to skôr otom že dcére na svokre “až tak nezáležalo” Nezasiahlo ju to tak: Ak by áno … tak určite nemá myšlienky na nejaký festival. Ja po smrti matky som sa nevedela 6 mesiacov dostať do nejakého normalne nastavenia … na festival by som teda nepomyslela. Ale ak to Ty od nej vyžaduješ iba ako “že sa to patrí” tak preto to ona nechápe. Zas ja by som to možno z úcty k manželovi prehodnotila, ale budiš každý sme iný …
@anonym_0da06a Nie nevyžadujem. Absolútne. Pre mňa sú tieto veci prirodzené ako úcta .Nie že sa to patrí. Napísala som to v úvodzovkách, lebo veľa ľudí to tak má.
Mám inú povahu,výchovu, u nás to bolo prirodzene. Nas mama nútiť nemusela.
@anonym_autor ja som isla tyzden po smrti otca na rodinnu dovolenku. Zomrel necakane po rychlej chorobe. Ano bola som smutna a som smutna aj dlhsie obdobie po tom, ale to neznamena, ze prestanem zit a aj cela moja rodina. Veci robim tak ako ich citim a nie tak ako si niekto mysli, ze sa “patri”, moj smutok je moj a prezivam ho tak ako viem a nie s ohladom na to ako si ini myslia, ze by som ho prezivat mala.
Mna ucili aby som sa spravala slusne, ale bola sama sebou a veci robila kvoli tomu, ze si myslim ze su spravne a nie kvoli tomu, aby boli spokojni hlavne ludia naokolo a aby som uspokojovala ich predpoklady a riadila sa ich nazorom. Cize tvoja dcera pokladala za ok ist na festival, tak isla a je to v poriadku, rovnako by bolo v poriadku ak by mesiac plakala doma v ciernych satach do vankusa.
@anonym_7b3ecc Samozrejme dovolenka je niečo úplne iné ako festival, diskotéky..Ale v pohode život ide ďalej..

Smútok má človek v sebe a nie navonok.