icon

Staromódna mama

11. aug 2025

Zdravím Vás.
Možno sa tu nestretnem s pochopením, to ani nežiadam.
Je to portál (mladých ) mamičiek väčšinou.
Ja som už skôr starší ročník a mám zakorenené ešte staršie zvyky.
Učila som to aj moje deti.
A je úplne pochopiteľné, že sa držia svojich zásad aj presvedčení.
Rešpektujem to.
Ale jedna vec s čím ok nie som je,že dcéra išla po týždni na festival od smrti svokry.
Mne to príde dosť neúctvivé,trochu sa "patrí "dodržať smútok.
Chodia partia každý rok a čudovala sa prečo by nemala ísť.
Nie neodhovárala som ju len som vyjadrila svoj názor.
Viem, že dnes sa tieto "zvyky nenosia "rovnako ako čierne veci dnes už nenosí nik.
Povie každý moderný človek, že smútok má v srdci.
Ok. Ale mne by to svedomie nedalo. Tak nás to naučili.
Nie kvôli ľuďom, ake kvôli sebe.

Aký názor máte vy?

autor
11. aug 2025
@luccys

@anonym_c2bf9c Presne toto napadlo aj mne, bola to jej svokra, nie mama/babka atd. Vieme, ake vztahy so svokrami byvaju...napr. ja moju svokru respektujem, ale blizky vztah nemame. Mozno to mala podobne.

@luccys Áno určite. Sú čerstvý manželia. Teda rok iba.

autor
11. aug 2025
@anonym_28e99b

Ak mám niekoho rád/rada, tak mi ani nenapadne sa vytešovať po jeho smrti, mám úplne iné myšlienky ako na festival.... lebo smútim. Keď niekto zanechal vo mne stopu. Keď prvý šok, smútok pominie, potom sa postupne človek začne s tým zmierovať a socializovať sa.

@anonym_28e99b Mám to rovnako. Mne bola svatka krátko, ale jej náhla smrť v mladom veku ma veľmi zasiahla. Nie nie som v depresiách zažila som už a pochovala v rodine veľa blízkych. Ale mne by sa nechcelo zabávať kým moj muž zažíva najťažšie obdobie v jeho živote.

autor
11. aug 2025
@beronsche

@anonym_28e99b ak ti zomrie starý rodič, nemusí to znamenať ranu. Nie všetky rodinné vzťahy sú hlboké.
Na druhej strane, možno ak aj niekto úprimne smúti, aktivita s priateľmi mu pomôže.

@beronsche Samozrejme je to tak.Som za aktívny život a po smrti blízkeho o to viac, aby človek neprešiel do stavu hlbokých depresii. Ale zrovna diskotéky nie. Ale ksxfu3to citime a prezivame insk6.Ja by som hlavne kvôli mužovi nesha6.

zobaka
11. aug 2025

Dcere predsa teraz neskoncil zivot, co by z toho kto mal keby nasilu ostala doma 🤔

autor
11. aug 2025
@zobaka

Dcere predsa teraz neskoncil zivot, co by z toho kto mal keby nasilu ostala doma 🤔

@zobaka Nie bozechráň to je jej život jej rozhodnutie. Veď doma ani nie je takmer.Nonstop výlety, turistika,dovolenka a podobne aktivity .

o__o
11. aug 2025

Ked si predstavim, ze by muzovi zomrela mama a my sme mali naplanovanu nejaku akciu.. a on by zostal doma a ja by som sa sla zabavat bez neho. No neviem, pre mna trochu zvlastne

bielasovicka
11. aug 2025
@o__o

Ked si predstavim, ze by muzovi zomrela mama a my sme mali naplanovanu nejaku akciu.. a on by zostal doma a ja by som sa sla zabavat bez neho. No neviem, pre mna trochu zvlastne

@o__o tiež si myslím ze by som nešla už len z úcty k svojmu mužovi.

sense
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_28e99b Mám to rovnako. Mne bola svatka krátko, ale jej náhla smrť v mladom veku ma veľmi zasiahla. Nie nie som v depresiách zažila som už a pochovala v rodine veľa blízkych. Ale mne by sa nechcelo zabávať kým moj muž zažíva najťažšie obdobie v jeho živote.

@anonym_autor každý prežíva smútok inak, sú ľudia ktorí musia smútiť tak aby to všetcia vedeli a smútili s nimi a sú ľudia ktorí smútok prežívajú vo vnútri a nechcú aby sa druhí kvôli nim trápili.
Takisto pre niekoho môže byt ísť na festival možnosť stretnúť sa s priateľmi určitým rozptýlením aby sa neumaral zbytočne v smútku. A tiež to nemusí znamenať že bude tancovať celú noc
A jej manžel sam povedal že môže ísť ak chce.

A ešte jedna vec aj keby tancuje nič to nemení na jej vzťahu ktorý si svokrou mala a radšej takto ako by mala byť so svokrou celý čas na nože a potom pokrytecky vyplakavat a držať smútok pre okolie lebo sa patrí, ako moja tetka, ktorá kým starý otec žil nemala na neho jediného pekného slová, ale keď umrel najväčšie divadlo smútku zahrala ona , hodne oskara a ešte aj bola jediná ktorá nosila čierne celý rok "lebo sa to patrí" a my vsetcia ostatní sme boli zlý a neuctivy lebo sme si dovolili "nesmutit pre okolie"

zuzana76
11. aug 2025
@anonym_autor

@kofa77 Tak ja by som nešla. Mne by to svedomie sno srdce nedalo. Ale samozrejme nech sa bavia.Ja som ju nezdržiavala

@anonym_autor ani by mi nenapadlo riešiť, že nemá ist a to som tiež staršia

jennky13
11. aug 2025

je to naozaj vec tvojej dcery ako preziva bolest. Iba ona sama vie ako to prezit . Nikto iny jej nemoze urcovat ako smuti ci nesmutit. Viem, ze sme ako narod velmi poviazany tym, co sa patri a co nie, co je slusne a co nie, ale ked si to rozmenis na drobne, tak slusne by malo byt to ako sa spravala k svokre pocas zivota, ako sa rozlucili, ake spomienky na nu ma.....a nie, ci drzi smutok este par tyzdnov po pohrebe. Skusme rozmyslat viac hlbsie , na com naozaj zalezi a nie len povrchne, co iní vidia a povedia

zuzana76
11. aug 2025
@anonym_autor

@luccys Áno určite. Sú čerstvý manželia. Teda rok iba.

@anonym_autor aha, ja som pochopila, že jej zomrela babka, zomrela dcérina svokra, neisla by som s ohľadom na manžela a bez neho, ak by mi zomrela babka, tak by som isla aj s manželom.

dusankomoj
11. aug 2025

@anonym_autor ja som zažila ako smútila moja dcéra, keď zomrel môj muž! A bolo to skoro rovnako príšerné,ako samotná smrť. Ja by som jej ten po..ratý festival zorganizovala doma na dvore,len aby sa jej trochu uľavilo 😭 takže, keď o pár rokov neskôr zomieral môj ocino,tak dcéra bola na Anime(tiež festival) a v nemocnici sme boli bez nej. A mimochodom mám 49r.

ankare
11. aug 2025

@anonym_autor Nechaj to na dcéru, ako to cíti. Keby nešla na festival, svokru to aj tak nevráti. Keď to tak dcéra cítila, treba ju rešpektovať. Nikomu tým neubližila.

beronsche
11. aug 2025
@anonym_autor

@beronsche Samozrejme je to tak.Som za aktívny život a po smrti blízkeho o to viac, aby človek neprešiel do stavu hlbokých depresii. Ale zrovna diskotéky nie. Ale ksxfu3to citime a prezivame insk6.Ja by som hlavne kvôli mužovi nesha6.

@anonym_autor vidíš a tomuto zase nerozumiem ja..
Aktívny život áno, diskotéka nie. Prečo?
Je problémom samotny tanec? Hudba? Spev? Lebo aktívny život pre mňa znamená aj prítomnosť radostných aktivít a smiechu.. či smiať sa je ok, ale tancovať nie?
Je cvičenie potom ok? To vyplavuje rovnaké endorfíny ako tanec..

beronsche
11. aug 2025

Ale áno, keby môjmu mužovi zomrel rodič, nešla by som nikam. Nie kvôli tomu, že sa to nepatrí, alebo kvôli smútku, ale chcela by som byť v ťažkej chvíli vedľa neho.

jamimo
11. aug 2025

@anonym_autor tak ja napríklad poznám pani, ktorá nosila po pohrebe manžela farebné oblečenie, týždeň na to šla na dovolenku do Egypta. Ja sama som nebola ani na pohreboch, kam by sa patrilo a očakávalo. Nie je nikoho povinnosťou okázalo smútiť, robiť plačky a theatre. Každého osobná vec 🤷‍♀️

letfenixa
11. aug 2025
@jamimo

@anonym_autor tak ja napríklad poznám pani, ktorá nosila po pohrebe manžela farebné oblečenie, týždeň na to šla na dovolenku do Egypta. Ja sama som nebola ani na pohreboch, kam by sa patrilo a očakávalo. Nie je nikoho povinnosťou okázalo smútiť, robiť plačky a theatre. Každého osobná vec 🤷‍♀️

@jamimo si pamätám, ako sa to za môjho detstva riešilo, kto ako dlho 'drží' smútok a ako moja mama riešila 1 susedu, že už polroka po smrti mamy nechodí v čiernom. A vtedy som si uvedomila, že určite to neznamená, že už za mamou nesmuti.

januska12323
11. aug 2025

Myslím, že je na rozhodnutí dcéry a jej manžela ako strávia týždeň po úmrtí. Možno ju aj sám poslal preč.

diewcatqoo
11. aug 2025

Neviem, ale keby manzelovi zomrela mama, z ucty k manzelovi by som tam nesla a nenechala ho doma sameho truchlit. Ak by povedal, ze fajn, ide aj on, aby sa odreagoval, tak by som isla s nim. Ak by chcel zostat doma, zostala by som doma s nim. Toto vobec nie je o tom, ako dlho dodrziavat smutok - to vonkajsie dodrziavanie smutku (nosenie cierneho oblecenia, ziadne oslavy a pod), je cisto len na oko a toto uz mrtvym naozaj nijako nepomoze. Ale ak vidim, ze clovek, ktoreho milujem, truchli, z ucty a z lasky k nemu ho doma nenecham smutit sameho. Jedine, ze by chcel naozaj zostat sam a chcel byt sam vo svojom smutku.

vroni
11. aug 2025

Ja bytostne neznášam teatrálne gestá pre susedov a veci, ktoré sa patria. Zrejme nejaký vzťah z ružového oblacika so svokrou nemali. Takže potiaľ dcéru chápem. Mne by bolo ľúto muža nechať samého, ale zase si pamätám, že keď umrela moja svokra, môj muž vyslovene potrebovať byť sám, proste sa o ten prvotný smútok podeliť nedokázal, musel to v sebe najprv spracovať a až potom dokázal fungovať ďalej. A bol by uvítal, keby som niekam vypadla a jeho nechala smútiť...

veselo_neveselo
11. aug 2025

@anonym_autor Tak svokra jej nemusela byt vobec blizka. Duplom ked to bola jej svokra 🙂
Ale nie, nechaj ju smutit ako jej treba, nie je na to ziadny kluc.
Predpisany smutok sa uz dlho nenosi, kazdy si smuti po svojom - a je to tak dobre.
Ked ty potrebujes smutit v kostole a modlit sa kazdy den, je to ok.
Ak niekto iny potrebuje vypadnut z domu, byt obklopeny kamosmi, tiez je to dobre.

Ucta svokre sa mala vyjadrovat pokial zila. Po smrti uz jej to je jedno, cierne saty a samota nie su o nic viac uctivejsie ako ine saty a spolocnost.

o__o
11. aug 2025

Teraz si to predstavte opacne: zomrie vam mama. Mate s muzom dohodnutu akciu na dalsi tyzden, on sa na nu pojde s kamosmi zabavat a vas necha samu doma. Tie komentare by som chcela vidieť 😁

anonym_6283fd
11. aug 2025

@anonym_autor nečítala som diskusiu, som pár rokov pred dôchodkom. Nemala by som vôbec nič proti tomu, keby za takejto situácie išli na festival. Pre mňa by bolo podstatné, ako sa správali k tej osobe počas jej života. Možno by sa mi nepáčilo, keby na druhý deň po pohrebe išli na zábavu, ples, dskotéku. Moja prababka, ktorá zomrela skôr, ako som sa ja narodila, vždy hovorila mojej mame, že keď zomrie, nech sa neopováži chodiť v čiernom a držať smútok, že je to nezmysel. Že môže po jej smrti do rána na zábave tancovať, len na Dušičky nech nezabudne na jej hrobe zapáliť sviečku. Ešte dodám, že mama ako mladá slečna pomáhala starať sa o ňu, lebo bola ležiaca, čiže umývanie, prezliekanie, česanie a pod. Je ľahké nejaký čas sa vzdať zábavy a behať v čiernom po smrti, ako sa o človeka počas života zaujímať, pomáhať mu. A smútok má človek v srdci

beronsche
11. aug 2025
@o__o

Teraz si to predstavte opacne: zomrie vam mama. Mate s muzom dohodnutu akciu na dalsi tyzden, on sa na nu pojde s kamosmi zabavat a vas necha samu doma. Tie komentare by som chcela vidieť 😁

@o__o pozabudla si na fakt, že manžel s tým súhlasí, aby išla. Akurát on sa rozhodol, ze nejde.

beronsche
11. aug 2025

Inak rozmýšľam, že my máme taký chladný vzťah so svokrom (áno, aj môj muž, jeho syn), že po odbavení povinných formalít, by sa náš život nijako nezmenil a predpokladám, že aj na festival by sme šli..

januska12323
11. aug 2025
@o__o

@o__o toto píše matka nie manžel, vôbec nevieme aký má k celej veci postoj. Pokiaľ by s tým nebol ok tak to samozrejme správne nie je.

natalka13
11. aug 2025

ano svokre je to uz sumafuk, ale nechat muza v smutku doma, ked este aj on mal listok je dost divne.
mne zomrela svokra pocas nasej dovolenky, ostali sme aj ked nebol problem sa hned vratit ale naco? vsetko co sme potrebovsli sme vybavili telefonicky.
Ale ak by muz chcel ist hned domov urcite by som s partiou neostala dovolenkovat a on by siel sam domov.

magdalienka11
11. aug 2025

@anonym_autor Som prekvapená z niektorých reakcií. Mne to ako sa zachovala dcéra príde tiež neúctivé. Nie som stará,ale tiež by sa mi to nepáčilo a zamrzelo.

anna777115
11. aug 2025

Ja, mám rovnaký názor, ako máš ty autorka, ale som ročník 77 . Určite viem, že moja dcéra, už nebude dodržiavať to čo ja a moji predkovia.

anonym_e0978e
11. aug 2025

Noo, isla som sa zastat dcery, ale co jej manzel? Zomrie mu mama a manzelka sa ide zabavat na fest s partiou? Neviem si predstavit, zeby som svojho manzela nechala po takejto udalosti sameho. Nech vychadzali so svokrou akokolvek…