Starostlivosť o blízkeho
Dobre ráno.
Viete mi poradiť ako mám postupovať, ak náhle nám ochorel člen v rodine a my sa nemôžeme o neho starať? Nemôžeme neznamená, že nechceme, jasne, že budeme každý deň doma ale zdravotne problémy nám nedovoľujú dvíhať ho a prebaľovať. Kde mám čo pozisťovať? Prišlo to náhle, za dva dni. Nešlo by o starostlivosť 24/7. Ale na začiatok aspoň aká taká, každá pomoc nám pomôže ale neviem koho mám kontaktovať. Dakujem za radu.
Keď bol v nemocníc nerisili ste so sociálnou sestrou napr LDCH kým vybavíte nejaké zariadenie?
Alebo vám nedali inštruktáž na domácu ošetrovateľské agentúru?
Skús miestny úrad či vaša obec nemá niečo takéto
Pozri domelia.sk sú tam mobilné opatrovateľky
záleží o akú diagnózu a stav ide...ak nepôjde o 24hod.starostlivosť tak kontaktovať Mestký či Obecný úrad - a požiadať o opatrovateľku...časť platí mesto/obec a časť opatrovaný....cenovo sa to pohybuje od 1,5-3eur/hodina......čo sa týka doliečovania, naozaj záleží od veku a diagnózy...ak ide o seniora - tam je možnosť na určité krátke obdobie geriatrické oddelenie(pozor, nebudú s ním robiť nejaké aktivity ako napr.rehabilitácie, nanajvýš polohovanie...ak ide o porážku - ideálne vybaviť hned rehabilitácie, či už rehab.oddelenie v nemocnici alebo doma cez ADOS aby chodila sestra ktorá začne jednoduché rehabilitácie.....nech to znie akokoľvek ale najlepšia možnosť je vziať ho domov a tam sa postupne dá v rámci možností do poriadku, najhoršia je dať ho do Domova dôchodcov
Viem, ze cez poisťovňu sa dá vybaviť, ze príde 1x za den Opatrovatelka, na pol hodiny, neviem presne, zavisí od úkonu. Skúste pozisťovať na mestskom/obecnom úrade. Ku nám tak chodí k dedkovi autom Opatrovatelka previazat vred. Alebo vybaviť opatrovateľske a z toho aspoň na 1/2 úväzok zaplatiť pomoc.
asi najlepsie je isť na socialne oddelenie vasej obce ,mozu vam dat opatrovatelku aj na 8 hodin,alebo ako píšu ADOS
Sú aj opatrovateľky v niektorých mestách nie asi vo všetkých ktoré chodia na 24 hodín ale to si pripravte poriadne zaplatiť. Najlepšie ho bude dať do DD ale ked štátne sú preplnene tam sa mnoho krát ani človek nedostane na rád. Súkromne tiež ale tu čo je súkromný u nás v meste tak sa platí 850 eur na mesiac ale miesto ani jedno jedine voľne. Toto je zlá situácia. Opatrovateľka ta príde na pár hodín cez mesto alebo miestny úrad.
@dilino záleží v akom stave ten daný človek je a na koľko hodín opateru žiada.....lebo na MU to schvaluje komisia a tá schvaľuje aj či daný človek môže mať opatrovateľku na toľko hodín na koľko žiada....je to platená služba, čiže časť mzdy opatrovateľky platí ten čo potrebuje opateru a zbytok mesto/obec...cena sa pohybuje od 1,5-3eurá, záleží od daného mesta/obce alebo neziskovej organizácie ktorá tieto služby poskytuje.....opatrovanie je na max.8hodín denne, ak chce rodina viac, musí sa súkromne dohodnúť s opatrovateľkou......

neviem, či bol aj v nemocnici, vtedy je možnosť umiestniť na dočasnú dobu pacienta do doliečovacieho ústavu, potom už len opatrovateľka, s ktorou by ste sa prestriedali.