Starostlivosť o sestrine dieťa a štúdium medicíny. Ako to zvládnuť?
Ahojte. Musím sa sem vyrozprávať pretože to už nezvladam. Mám 22 rokov a som študentkou medicíny. Moja sestra ma 35 a ma dieťa. Je alkoholička a nevie sa o to dieťa starať, preto si ho vzali naši rodicia a ja s nimi stále bývam. Je to strašne, pretože zdieľam s tým dieťaťom jednu izbu, musím sa často učiť do noci, ono reve že nemôže spať lebo sa svieti a hovorím si učivo nahlas. Absolútne nerešpektuje môj priestor, lozi mi do veci, minule mi roztrhal knihu z anatómie a celú ju počarbal. Ma 3 roky. Už som rodičom povedala, že to nezvladam. Brigádu mám, ale keďže nemozem si dať extra veľa hodín kvôli škole, na mesiac si zarobím cca 500e ak vôbec, co vibec na nájom nestaci. Mám strašný hnev voči sestre aj voči rodičom aj voči dieťaťu aj keď to je nefér, ja viem. Ale neznášam ich. Necakam radu, ale povzbudenie. Naozaj neviem co robiť. Intrak je zbytočný keďže bývam v meste kde študujem. Rodičia čakajú že im budem pomáhať s dieťaťom, ale ja im nepomáham pretože s tým nesúhlasím a nemám na to čas, často sa preto hádame. Ani oni mi nevedia vytvoriť vhodne podmienky na učenie… naozaj už som na pokraji síl, medicína bol môj sen od mala a takto to dopadlo.
V akom meste byvas? Tych 500 ti nepokryje najom - zdielanu izbu a nejake potraviny? V ktorom rocniku si? Je to nezavideniahodna situacia.. jedine asi dostudovat a potom sa osamostatnit..
Intrak je zbytocny? Intrak je nutny v tvojom pripade.
@anonym_98b985 lenze intrak jej nedaju, kedze je v mieste, kde studuje
choď na internát. To si v ktorom ročníku ? Anatómia bola v prvom r.
@anonym_98b985 študovala som zubarinu, keď bývaš v meste, kde sa nachádza škola, intrak nedostaneš. Aspoň v Martine to tak bolo. Dokonca okrem km rozhodoval aj prospech.
@anonym_98b985 študovala som zubarinu, keď bývaš v meste, kde sa nachádza škola, intrak nedostaneš. Aspoň v Martine to tak bolo. Dokonca okrem km rozhodoval aj prospech.
@hyperpohroma ok, to som nevedela..beriem spat moju odpoved.
nemas starych rodicov? al inu rodinu co by pomohla? zdielana izba s inymi studentmi? bohuzial pokial byvas u rodicov hold moc s tym nepohnes.. uc sa v obyvacke
@anonym_autor Ty budes velmi empaticka lekarka. Nemate v skole studovnu? V dome inu izbu?
Ja by som poradila študovnu, v MT sme mali knižnicu AKAS kde sme sa mohli do cca 8-9 učiť, už si to presne nepamätám. Keď som mala jedno obdobie blbé spolubyvky, išla som tam hneď po škole a bola tam do záverečnej. Určite je niečo podobné aj v Ba/Ke. 🙂 toto by mohlo byť super riešenie
choď na internát. To si v ktorom ročníku ? Anatómia bola v prvom r.
@anonym_8cffad na internát ma nevezmú keďže som z mesta kde študujem. Anatómia bola v prvom ročníku, ale ja som si ju nechávala pre kamoskinu sestru, ktorá ide momentálne do prvého ročníka. Ja idem momentálne do 4. ročníka
@anonym_autor Ty budes velmi empaticka lekarka. Nemate v skole studovnu? V dome inu izbu?
@beata_k nebývame v dome ale v byte. Mame dvojizbovy byt. Takže malé je so mnou v izbe a rodičia sú v obývačke co je aj ich spálňa. Nemám kde inde sa učiť, a prosím vás slova o empatickej lekárke si nechajte pre seba, pretože toto by som nepriala nikomu. Toto už nie je o empatii bohužiaľ, aj ta ma svoje medze..
nemas starych rodicov? al inu rodinu co by pomohla? zdielana izba s inymi studentmi? bohuzial pokial byvas u rodicov hold moc s tym nepohnes.. uc sa v obyvacke
@anonym_db75df v meste mám len deda, ktorý je ale tiež alkoholik. Zbytok rodiny býva mimo. Zdieľaná izba mi napadla, ale zatiaľ som nenašla nikoho, kto by šiel so mnou
Celá táto situácia ta hnevá právom,ale nejako to musíš zvládnuť do tej doby, kým ukoncis štúdium.Skus si na učenie nájsť pokojný kút doma alebo v parku,v knižnici.Prosim nehnevaj sa na neter ani na rodičov, veď zlyhala sestra.Mysli aj na to, že to takto nebude naveky.Prajem ti trpezlivost.
@anonym_autor ahoj, je mi to ľúto. Tipujem, že s rodičmi sa nedá normálne porozprávať, je to tak? Zdieľané byty vo vašom meste si pozerala?
Byť tebou tak sa nehanbím a zájdem na študijné, nikdy nevieš, či tam nenatrafíš na chápavú dušu ak vysvetlíš, že doma nemáš podmienky na učenie. Sociálne štipendium… Možno ti budú vedieť s niečim pomôcť. Nemáš čo stratiť.
Nezávidím ti, je mi to ľúto. Určite je škoda kvôli tomu zahodiť medicínu ale asi racionálne u ľudí ktorí sú schopní dať do jednej izby 3r dieťa a študentku medicíny nepochodíš. Cez deň by som sa učila v knižnici alebo niekde na škole v študovni.
@beata_k nebývame v dome ale v byte. Mame dvojizbovy byt. Takže malé je so mnou v izbe a rodičia sú v obývačke co je aj ich spálňa. Nemám kde inde sa učiť, a prosím vás slova o empatickej lekárke si nechajte pre seba, pretože toto by som nepriala nikomu. Toto už nie je o empatii bohužiaľ, aj ta ma svoje medze..
@anonym_autor Studovna? To dieta ma 3 roky a prislo o matku. Ja rozumiem, ze v 2 izbovom byte to je nerealne. Ale o tom dietati sa vyjadrujes trochu drsnejsie nez by bolo vhodne. Je to tvoja neter/synovec, nie decko tvojej sestry
Zaujímavé. Prečo rodičia nesupnu sestru na liečenie aby bola schopná matka a namiesto toho zaťažujú teba a žiadajú aby si s malým pomáhala ty? Dosť blbý prístup a skvelá cesta ako si pokaziť vzťahy medzi vami.
Tiez som byvala v 2 izbaku a ucila som sa tiez hlavne v noci,ked bolo ticho a v KUCHYNIIII.
Vyskusaj to a nebudes rusena,ani ty nebudes rusit.
@anonym_autor Studovna? To dieta ma 3 roky a prislo o matku. Ja rozumiem, ze v 2 izbovom byte to je nerealne. Ale o tom dietati sa vyjadrujes trochu drsnejsie nez by bolo vhodne. Je to tvoja neter/synovec, nie decko tvojej sestry
@beata_k vy ste úplne mimo, teraz neviem, či si tu liečite svoje komplexy, ale vaše komentáre sú nevhodné. Môže sa vyjadrovať ako chce, to nie je váš problém a nie je to ANI PREDMET DISKUSIE.
@beata_k vy ste úplne mimo, teraz neviem, či si tu liečite svoje komplexy, ale vaše komentáre sú nevhodné. Môže sa vyjadrovať ako chce, to nie je váš problém a nie je to ANI PREDMET DISKUSIE.
@hyperpohroma Je to male dieta, ktore samozrejme place ked nemoze spat.
@anonym_autor zdielane byvanie s niektorym cezpolnym spoluziakom, spoluziakmi by si neutiahla? Alebo s hocijakymi inymi studentami, vsak v mestach kde je medina su aj ine univerzity a studenti byvaju na zdielanych podnajmoch
máme doma autistu. Neprispôsobivého. Dcéra si zohnala slúchadlá na uši ako používajú robotníci pri zbíjačke. Vraj to dobre tlmí zvuky. Doporučujem. Tiež vš.
Ty si dospelá a to dieťa nie
Ty to nezvladas ale malé dieťa ma zvládať?
Ty mas rodičov a dieťa ma koho?
Odsťahuj sa,postav sa na vlastné nohy lebo si dospelá ženská
@anonym_autor zdielane byvanie s niektorym cezpolnym spoluziakom, spoluziakmi by si neutiahla? Alebo s hocijakymi inymi studentami, vsak v mestach kde je medina su aj ine univerzity a studenti byvaju na zdielanych podnajmoch
@anonym_2c66f2 Ak je v Mt tak je to problém.
@anonym_9d1bab dieťa má tiež rodičov - akurát neprispôsobivých a nezodpovedných. By som chcela vedieť ako sa má autorka postaviť na vlastné nohy keď je študentka . LF sa nedá študovať externe.
Ja som sa učila celé dni v knižnici. Keď bolo vonku pekne pocasie tak vonku v parku. Dobre slúchadla na uši a mala som ticho
@anonym_9d1bab ako sa má študentka medicíny postaviť na vlastné nohy? Ja sa nehádam ale úprimne sa pýtam. Kým dieťa študuje tak sú zaň zodpovední rodičia. Majú jej zabezpečiť všetko potrebné. Štúdium medicíny je náročné a zázrak že vôbec dokáže popri ňom brigádovať. Ako sa má osamostatniť? Z čo to má utiahnuť?
Za úplne najreálnejšie riešenie považujem spolubývanie. Nájsť si jednu izbu v zdieľanom byte. Popýtať sa spolužiakov - osobne tých bližších, ale určite máte aj nejakú skupinu na sockách, kde by si sa mohla spýtať. Taktiež rôzne FB skupiny zamerané na (spolu)bývanie. Aj si sama podať inzerát. To by ti mohlo finančne vyjsť. Rodičia nie sú ochotní/schopní ti aspoň niečo finančne prispievať?
Nemyslím si, že je riešenie dlhodobo toto trpieť ďalej kým doštuduješ. Chápem ťa. Musí to byť o nervy.
@anonym_98b985 intrak nedostane keď býva v meste kde študuje
@anonym_9d1bab dieťa má tiež rodičov - akurát neprispôsobivých a nezodpovedných. By som chcela vedieť ako sa má autorka postaviť na vlastné nohy keď je študentka . LF sa nedá študovať externe.
@anonym_8cffad nikto ju nenuti študovať a nikto ju nenúti tam bývať
Je dospelá
@anonym_8cffad nikto ju nenuti študovať a nikto ju nenúti tam bývať
Je dospelá
@anonym_9d1bab áno, určite by zahodila 4 roky medicíny. Skúsim hádať, že vy máte tak max učňovku, keď ste schopná toto vypľuť na internet. To jediné by k Vám sedelo.