icon

Starostlivosť o starého ležiaceho člena rodiny - skúsenosti

10. jún 2021

Ako ste sa popasovali s niečím takýmto? Starali ste sa: prebaľovali, kúpali, kŕmili a pod alebo ste to vyriešili nejakým zariadením? Máme člena rodiny, kde nám to reálne hrozí, je to svokra 84 ročná, býva s nami a má iba nás, ale my chodíme obaja do práce, máme dve deti na prvom stupni ZŠ a čaká ju operácia, ktorá môže skončiť všelijako. Nechceme sa jej zbaviť, ale nevieme ani, ako to vyriešiť. Nemôžeme si dovoliť prísť o jeden príjem, lebo máme hypo ☹

Strana
z3
rikarika
11. jún 2021

@0silvia0 tvoja dnes 90rocna babka mala 50 rokov v roku 1980. To komu chces pisat ze v komunistickom ceskoslovensku v cca roku 1980 si bezne dochodcovia tvrdili ze si na starobu zaplatia opatrovatelky? Sme asi zili v rozdielnych ceskoslovenskach....neviem ci si sa niekedy starala o cloveka s demenciou, aka je to pohodicka najst hovno porozotierane po stene...teda ja urcite do dds kdez by som mala robit mojim detom peklo do zivota.

0silvia0
11. jún 2021

@rikarika ak si dobre citala, tak to moja babka tvrdila pred 20timi rokmi, ked bola uplne pri sile, cize mala 70 rokov. Moja babka je aj teraz mobilna, funguje, len ma uz hlavu popletenu a je placliva, nie je leziak ani nerozotiera hovna po stene.
A nechapem preco mne pises o exkrementoch po stenach, citala si vobec, v akom kontexte som pisala o mojej babke? Lebo tymto tvojim neempatickym komentarom si sa akurat tak dobre vyventilovala, ale mna sa absolutne netyka...

antoniatonka
11. jún 2021

@iva812 su to opatrovatelky, nie zdravotne sestry, ich ulohou je odprevadit na toaletu, oprat, navarit nakupit, ist na prechadzku, robit spolocnost, opatrovatelka nesmie vykonavat zdrav. ukony, na to je ados

autor
11. jún 2021

@vilma7 Bývame na dedine, po družine prídu domov a hodinu na nás počkajú, sú v 3 a 4 triede

0silvia0
11. jún 2021

Autorka, mozno aj vo vasej dedine by si sa mohla spytat, ci tam nie je zena, ktora by sa vedela o svokru postarat pocas vasej nepritomnosti.

iva812
11. jún 2021

@antoniatonka Tak podľa tohto manuálu treba si vybaviť opatrovateľku z mesta - na domáce práce + spoločnicu a opatrovateľku z Ados- ky , aby pacientovi ošetrila dekubity, vymenila mu prípadne vrecko na vývode ( nič zložité len nepopulárne), resp.ho polohovala, keď má pacient 90 kg- opatrovateľka z mesta nemusí , ale 60 kg zdravotná sestra z Adosky musí..🙂1+1 t.j. 2 osoby na opatrovanie.🙂Nie, systém opatrovania na Slovensku je zabezpečený mizerne, keď nemáš peniaze tak máš problém .Žena do dôchodku ide v cca v 63, teda má veľký problém sa postarať dôstojne o rodičov a už aj preto , lebo z titulu svojho veku a zdravotného stavu to veľakrát už nedokáže.

antoniatonka
11. jún 2021

@iva812 prepac, ale ja mam niekolkorocne skusenosti s opatrovanim ludi, mne nemusis vysvetlovat, co je to polohovaie, dekubit ci vyvod , a nie je to tak iba na slovensku, zdravotna sestra nema co varit upratovat a behat po nakupoch a zdravotne ukony nezveris tiez kdekomu, aj zdravy clovek ide do zariadenia na to urceneho, kde je skoleny persona l. Pacient s dekubitmi ? kde k nim prisiel? nebolo onho doma dobre postarane, ci v nemocnici, kde je vela pacientov a malo personalu? jeden clovek, ktory pride mamke ci babke pomoct a venuje sa v konkretny čas iba jej je privela? nemyslim si, ze vsetky tie ukony musi financne niest rodina... autorke bolo ponuknutych viac rieseni, ma na vyber..
apropo, odkedy zalezi na vahe osoby, ktora pacienta polohuje? polohovany leziaci pacient musi byt nutne v polohovacej posteli, kde si dokazes nastavit vysku a ma zabrany , ktore pomahaju pri praci a su aj pre bezpecnost pacienta a zasa ak ide o pacienta s demenciou, zdravotna sestra nie je vobec nutna, tam si musia ludia jednoducho sadnut a vela empatie

enuliatko
11. jún 2021

@matkahelka prepáč,ale musím reagovať...veruze som kŕmila bežné klienta,ktorému to trvalo dlhšie,aj polhodinu... potom som behala ako fretka,aby som postihala ostatné a moje kolegyne takisto..a po týždni určite dekubity nemali,jedine ak prišli z nemocnice.....

matkahelka
11. jún 2021

@enuliatko ja som napisala NASU skusenost zo styroch roznych zariadeni. kde nam aj bolo povedane, ze to krmenie sa casovo zvladnut neda. co musis uznat aj sama, ze keby si mala krmit styroch klientov po pol hodine, tak to nerobis cely den nic ine len ich na striedacku krmis. kym poslednemu das ranajky, prvemu uz mozes davat desiatu a tak dookola.

natalia912
26. nov 2021

Kočky...ja vás tu čítam a teda...máte môj obdiv ale vobec ste ma nepotešili. Naša 84rocna starká sa po mesiaci vrátila z nemocnice domov ako imobilna.pravdaze naši, že nikam nepôjde, príde domov.otec ztp, mama zatiaľ doma, ale čochvíľa bude chodiť do práce, ja mám malú 5mesacnu a muža v práci.a už teraz vidím že to bude na dlhé lakte. Máme odporucenu ados ale ako vás, čítam tak to je udri alebo uhod 😂😭 kks jak ja toto dám...už teraz padám na hubu 🙈 áno áno snažím sa myslieť pozitívne ale mne to príde že tá naša starká nám na just ešte aj prieky robí...všetko je fajn/v rámci možností, ale akonáhle jej zavolá moja "starostliva" teta, tak už umiera, funi, ledva rozpráva, ledva dýcha...proste hypochonder na pohľadanie 🙈 na jednej strane vidím zlepšenie jej stavu zo dňa na deň ako je doma a vidí že sa okolo nej montujeme, na strane druhej ju mám chuť nakopat do tej jej ubolenej zadnice 😂🤣 kľudne ma ukamenujte ale ja naozaj neviem čo s ňou ... Ako jeden človek čo hybe len hornou polovicou tela, môže mať z plienky všetko všade?🙈😳😳😳 To ani moja malá nezvládne, a to kaká aj na bruchu 🤣 a rozhadzuje nohami 🤷
Prijímam všetky rady a konstruktivnu kritiku ✌️vopred ďakujem

letfenixa
26. nov 2021

@natalia912 Ak ju budete mať doma, dohodnite si služby a nech sa rovným dielom stará aj 'starostluva' teta.

Strana
z3