Strach z blízkej budúcnosti - život overthinkera
Tento text bude asi dlhý a asi aj chaotický ale niekde sa potrebujem vyventilovať..
Od malého decka som sa strašne bála vojen a smrti netuším prečo nič zlé som nikdy nezažila ale ten strach vo mne bol vždy veľký. Postupom času v dospelosti to vo mne stále bolo.. posledné roky je to ale horšie. Už mám 36 a tri deti a najmladšie má 7 mesiacov. Ide o to že všetky tieto moje strachy komplikuje to, že ja neskutočne všetko analyzujem a nad všetkým premýšlam. Už som bola aj u psychológa sa vyrozprávať. Na psychiatra to podľa mňa nie je ten strach mi život zatiaľ nejak neovplyvňuje kedže mi to nezabránilo mať deti aj ked by ma lieky možno skľudnili...
Nedokážem si proste pomôcť ale v poslednej dobe mám neskutočne zlý zlý pocit ako keby sa malo udiať niečo zlé. Asi to bude šialené čo napíšem ale môj mozog dokáže premýšlať nad týmito všetkými vecami - nad tým že určite tu čoskoro bude vojna, potom nad digitálnou identitou .. ako vlastne vývoj technológií prišiel k tomu , že všetci sme od toho internetu závislí a tým nemyslím sociálne siete ale že všetko funguje cez internet a ešte len fungovať bude od nakupovania, zdravotníctvo, financie... že vlastne keď začne byť povinná digitálna identita tak vlastne kto ju nebude mať tak skončil ( som veriaca takže pre mňa je to predzvesť znamenia šelmy a nehodlám do toho ísť lebo mám s tým problém) ale čo potom moje deti? čo s nimi bude? Ale zároveň ak by som do toho šla a budem nejakými vecami "nepohodlnná" kedykoľvek mi môže byť zabránený prístup k niečomu dôležitému. Všetci sme určite už počuli ako funguje sociálny kredit v Číne.. takže aký to má zmysel?!
Ďalej ma napáda, čo ak príde dalšia pandémia .. prípadne nejaká katastrofa a budú ludí premiestnovať na iné miesto čo ak ma oddelia od detí..
Nový školský zákon.. .
veľký reset.. ako to bude prebiehať? Umelá inteligencia a roboty, drony... kontrola nad ľudmi... dalšia desivá vec...
a toto všetko sa odohráva v mojej hlave... dokážem si stáleužívať život ale podvedome je tam ten strach z tohto všetkého čo sa môže stať. Ja viem že tak žiť nemôžem lebo je to čisté psycho asi... a teda nepoznám žiadneho človeka čo by tak premýšlal ako ja ... ja proste stále čakam že sa ide niečo zlé udiať.
je to tak vo mne zakotvené od dieťaťa :(
už som premýšlala že sa niekam odsťahujeme daleko ale kam? začať život niekde preč tiež nie je jednoduché nikto tam na mňa nečaká a úroveň mojej angličtiny tiež nie je vysoká.
Ako si poradiť? Ja viem že nikto mi nemôže slubiť že sa nič nestane a všetko bude v poriadku ... ale chcela by som sa aspon z časti z toho vymotať..
@anonym_autor mam to úplne rovnaké. Ono keď si človek nedá na tieto myšlienky pozor, tak sa v tom tak zauzli, že až, to potom začneš rozmýšľať, načo sme vôbec mali deti a tak. A tu by som dala stopku. Tiež som veriaca a práve viera je mojím štítom. Nikto presne nevie ako, co a kedy sa stane, ale Ježiš nás na viacerých miestach v Biblii povzbudzuje: Nebojte sa.
Strach je dielom zlého, on zasieva strach a znepokojenie. My naopak ako veriaci ľudia, mame sa učiť veci odovzdávať Bohu. My nevieme co a ako, ale On vie, on sa postará. Tieto myšlienky plne úzkosti sú úplne zbytočné, treba ich vymeniť za modlitbu. Modliť sa pravidelne napríklad novenu odovzdanosti, primknut sa bližšie k Bohu a nezivit v sebe strach.
@anonym_c44f0a dakujem, netusila som,ze existuje nieco ako novena odovzdanosti...to je to co prave teraz potrebujem, dakujem!
@anonym_autor rovnake veci ako ty teraz v hlave riesi minimalne polovica ludi. Neboj sa, nejak uz len bude.
@anonym_autor máš v sebe úzkosť od detstva.Zacni robiť niečo pre seba šport, omaľovánky, knihy súhlasím s @martinmartin, keď človek nebojuje o život nemá starosti mozog si robí čo chce.Cely život ho kŕmis strachom tak ti vytvára strach, aby si bola v strehu😆je to na psychológa nie na jedno, dve sedenia
@anonym_fd0b3b no len by som to rada prezila to co ma prist. Resp
Je tam ten strach o moje deti…..
@anonym_autor doba ide neustale. Tak, ako sa priroda prisposobuje, tak aj ludia sa prisposobuju. Kdeze tvoji stari rodicia tusili o sucasnej technologii? Naozaj sa nemusis bat. Deti sa prisposobia a stanu sa sucastou sveta tak, ako si sa stala sucastou sveta ty. Myslis, ze moja mamka bola stastna, ze miesto lezenia po stromoch (jej detstvo) sme lozlili po garazoch (moje detstvo) a moje deti som ako male ani nemohla same pustit von?
Svet sa meni. Exponencionalne. A naozaj sa nemas coho bat. Deti vychovavame podla najlepsieho vedomia a svedomia. Verme im, ze zvladnu to, co ich caka. Verme aj sebe, ze im neznicime buducnost.
A ver p. Bohu. On nedopusti nic zle. Postara sa o svet. Nedaj sa zastrasit kadejakymi selmami. Najhorsie je, ked sa clovek upne na nejake vysvetlenie a zacne svoje teorie rozvijat. Pomodli sa. Opytaj sa p. Boha. Da ti odpoved. A ver mu.
Ty si nevies predstavit, ako vsetko analyzujem ja, ake cierne scenare viem skonstruovat. A mam strach o svojich blizkych. Ale viem, som presvedcena, ze vsetko bude ako ma byt. Vsetko bude dobre. Je uplne prirodzene, ze mas rozne myslienky. Si matka, zaneprazdnena cez den a ked opadne stres, mozog dalej funguje na rychle obratky. Je to na zblaznenie. Vezmi knihu, alebo si pozri nejaky film, potrebujes spomalit. Potrebujes presmerovat svoje myslienky na "iny konicek". Na nieco, co ti poskytne ulavu a zaneprazdni tvoje myslienky niecim inym. Alebo sa prinut ucit novy jazyk, alebo sa zdokonalit v starom. Bude mysel pracovat a sustredit sa na nieco nove
@klara546 ano bol by lenze napr digitalna identita vyzera ze bude vsade… ty to ako vnumas? Pozeram aj toho Kamila hej…
@anonym_autor digitalna identita tu uz davno je.
Psychiater je v tvojom pripade dobra volba, neodlladla by som to a najma ty v tomto stave nerozhoduj o dolezitych rodinych veciach ako je stahovanie zmena prace pre zivitela rodiny a pod.
Ježiš povedal, že toto všetko musí prísť, ale zároveň povedal, že bude s nami navždy, až do konca sveta. A že sa nemáme báť.
@anonym_autor Ahoj. Ohladom vojny ta trochu upokojim, ak hovorime o Slovensku, my sme krajina, ktora sa zvycajne skor prisposobi, nez aktivne bojuje. Nech by tu nabehol ktokolvek, ani nebude mat potrebu strielat, lebo sa rychlo odovzdame a v tichosti prisposobime. Starneme, mladych je stale menej a ti odbojni skor utecu. Tiez som teraz uz pomalsia a zbabelejsia, nez som bola v 20tke. Max. nam poberu majetky a schudobnieme, ale pracujuce obyvatelstvo potrebujes vzdy, cize si nas ako pokornych kazdy rad necha - a prezijeme relativne v pohode.
@anonym_autor Meno Kamil Jakub pocujem 1.krat, tipujem, ze to bude nejaky katastrofista, ani to radsej nejdem googlit, lebo mi to potom algoritmus vyhladavania bude ponukat stale. Ludia sa vzdy bali novot, ved co sam Vatikan robil stresu okolo "diablovho vynalezu" zeleznic. Rim zeleznicu kvoli tomu velmi dlho ani nemal. Je take pravidlo: mozes nieco urobit s danou vecou? nie? tak ju pusti z hlavy. Konspiracne weby vlastne neustale zivia iba strach z novoty. A povedzme si uprimne, kolko poznate statov, ktore sa zasekli v minulosti a v tazkom konzervativizme a napokon sa im paradne darilo? Odmietnutie pokroku a strach zvycajne nesu brutalny pokles zivotnej urovne, nevzdelanost a prepadnutie sa v kazdom smere. Svet jednoducho patri tym, co sa z neho nepokakaju.
@anonym_autor ak chces mi napis

Vypni spravy, nerie vojny, neries ockovanie, neries UA, nepozeraj bezne primitivne relacie a pomozes iba sebe. Ja som vytesnil politiku. Niekto sa ma opyta na temu co ma nezaujima otacam sa alebo ho usmernim co moze a co nie.