Strach z choroby u sestry
Ahojte. Ja už naozaj neviem čo ďalej vyčerpáva ma to a najhorsie je že neviem ako by som mohla pomôcť. Moja sestra už od malička mala takéto stavy že sa bála že jej niečo je ale vždy to malá tak týždeň potom to prešlo alebo to nebolo minimálne také intenzívne a dokázala normalne fungovať. Asi pred rokom sa bala že môže dostať besnotu aj napriek tomu že nemá odkial. Nikto jej to nevedel vysvetliť že noc také sa nestane. Teraz sa zasa boji rakoviny ale už takým spôsobom že v noci kvôli tomu často nespava a nedokáže ani normálne existovať. Keď jej poviem aby si šla čítať alebo si našla robotu alebo niečo kde by sa odreagovala povie mi že v Tom nevidí zmysel pretoze môže aj tak mať rakovinu a zomrieť. Nic čo jej poviem nepomáha. Môžem jej 1000 krát vysvetliť že je veľmi malá pravdepodobnosť že ju dostane že je mladá a že sa tým nemá trápiť pretože každý má takú šancu. Zbytočne ona si aj tak bude mysliet svoje. Navrhla som jej psychológa. Lenže naši rodičia sú proti tomu a ona sa boji že keby zistia že chodí tak by ju aj z domu vyhodili. Zároveň na to nemá ani ona ani ja peniaze. Lenže ja už naozaj neviem čo robiť ja jej pomôcť sama neviem a keď ju vidim každý deň ako len pozerá do prázdna a stále nad niečím premýšľa ovplyvňuje to už aj moje psychické zdravie. Nechcem to teraz samozrejme obracať na seba, len sa jej snažím pomôcť a vôbec neviem ako. Ešte aj keď som jej o Tom psychológovi hovorila povedala že jej to určite nepomôže že taká bola od malička a že aj keby sa z toho vylieči tak môže mať stále rakovinu.
@anonym_autor mam to iste ale mam dovod, nedavno zial R v rodine :(((( odvtedy nevidim zmysel ani pracovat, lebo vsak aj tak sa nedozijem dochodku, zijem z uspor. ale idem behat po lekaroch a vysetreniach, snad ma to nakopne. kazdy den sa bojim R a mam tiez OCD , neviem s tym fungovat, uz pred ludmi, vsetko stale kontrolujem, vsade, a uz som si zacala nahlas hovorit. :(
@anonym_911ef9 to ma mrzí. A riešila si to niekedy so psychológom ?
@anonym_autor ahoj, my máme OCD v rodine. Sme takí obaja súrodenci aj otec. Rozdiel medzi človekom na liečbe a človekom bez liečby je obrovský. Psychológ jej nepomôže. Potrebuje psychiatra. To je bezplatné. Nemusí mať výmenný lístok od všeobecného lekára. Je veľmi dôležité aby tam išla. Ak je dospelá, môžte to rodičom zatajiť úplne. Z domu ju nevyhodia aj keby to zistili neboj sa. Skúste nejakému psychiatrovi zavolať a zistiť čo sa dá robiť... Má to v extrémnom stave
@anonym_autor a ďalšia vec.. ak si sestra nebude chcieť nechať pomôcť neplytvaj do nej naďalej svojou energiou. Znie to hrozne ale nemôžeš ísť ku dňu aj ty
@anonym_autor ahoj, my máme OCD v rodine. Sme takí obaja súrodenci aj otec. Rozdiel medzi človekom na liečbe a človekom bez liečby je obrovský. Psychológ jej nepomôže. Potrebuje psychiatra. To je bezplatné. Nemusí mať výmenný lístok od všeobecného lekára. Je veľmi dôležité aby tam išla. Ak je dospelá, môžte to rodičom zatajiť úplne. Z domu ju nevyhodia aj keby to zistili neboj sa. Skúste nejakému psychiatrovi zavolať a zistiť čo sa dá robiť... Má to v extrémnom stave
@anonym_a32ff8 a ako to funguje u psychiatra lebo ona tvrdí ( a aj čo som ja čítala) že to musí byť od všeobecného doktora odporúčanie a že sa to platí
@anonym_a32ff8 a ako to funguje u psychiatra lebo ona tvrdí ( a aj čo som ja čítala) že to musí byť od všeobecného doktora odporúčanie a že sa to platí
@anonym_autor nie nemusí môžeš normálne zavolať a dajú ti termín.. neplatí sa nič. Maximálne doplatok nejaký ak jej predpisu lieky (ktoré ona v tejto fáze akútne potrebuje). Nie je to žiadna hora peňazí neboj sa. Kľudne sa všetko toho psychiatra na telefóne opýtajte
@anonym_autor riešili sme v rodine to isté.. boli veľmi ochotný nám vysvetliť čo treba robiť
@anonym_autor nie nemusí môžeš normálne zavolať a dajú ti termín.. neplatí sa nič. Maximálne doplatok nejaký ak jej predpisu lieky (ktoré ona v tejto fáze akútne potrebuje). Nie je to žiadna hora peňazí neboj sa. Kľudne sa všetko toho psychiatra na telefóne opýtajte
@nin12345 dobre ďakujem
@anonym_autor určite treba psychiatra a najlepšie v kombinácii so psychológom.
Smer psychiater a lieky. Žiadny psychológ tu bez liekov nepomôže.
Na OCD mate lieky a terapie, takze vyhladat pomoc
@anonym_911ef9 to ma mrzí. A riešila si to niekedy so psychológom ?
@anonym_autor jasne psychiater a povie vzhladom na zivotne traumy je to normalne super.
@anonym_autor mam to iste ale mam dovod, nedavno zial R v rodine :(((( odvtedy nevidim zmysel ani pracovat, lebo vsak aj tak sa nedozijem dochodku, zijem z uspor. ale idem behat po lekaroch a vysetreniach, snad ma to nakopne. kazdy den sa bojim R a mam tiez OCD , neviem s tym fungovat, uz pred ludmi, vsetko stale kontrolujem, vsade, a uz som si zacala nahlas hovorit. :(
@anonym_911ef9 Prečo ideš behať po lekároch a vyšetreniach? So svojou diagnozou by si mala chodit akurát k jednému. Prečo ideš zaťažovať zdravotníctvo? Aby to teba nakoplo???
@anonym_911ef9 Prečo ideš behať po lekároch a vyšetreniach? So svojou diagnozou by si mala chodit akurát k jednému. Prečo ideš zaťažovať zdravotníctvo? Aby to teba nakoplo???
@anonym_62cc39 preco zatazovat? prepac, mam realne problemy. co do mna rypes? ked mam problem, mam to riesit, jedine co mam navyse je ziadanka na onkologicku genetiku. ja si cely zivot platim ZP tak nevidim dovod, neist k Mudr, ak mam bolesti a problem. a ano, predstav si, mam toho viac. ty radsej bud ticho a bud rada ze si zdrava !
@anonym_62cc39 preco zatazovat? prepac, mam realne problemy. co do mna rypes? ked mam problem, mam to riesit, jedine co mam navyse je ziadanka na onkologicku genetiku. ja si cely zivot platim ZP tak nevidim dovod, neist k Mudr, ak mam bolesti a problem. a ano, predstav si, mam toho viac. ty radsej bud ticho a bud rada ze si zdrava !
@anonym_911ef9 Ak prepáč, v prvom príspevku reálne zdravotné problémy nespomínas. Vyznelo to uplne inak. Veľa zdravia prajem.
@anonym_911ef9 Ak prepáč, v prvom príspevku reálne zdravotné problémy nespomínas. Vyznelo to uplne inak. Veľa zdravia prajem.
@anonym_62cc39 nie, mam, preto idem riesit, nech sa dam potom psychicky do poriadku, ked to budem mat na papieri ze som zdrava. je to velmi ubijajuce, zit v strachu.
@anonym_62cc39 nie, mam, preto idem riesit, nech sa dam potom psychicky do poriadku, ked to budem mat na papieri ze som zdrava. je to velmi ubijajuce, zit v strachu.
@anonym_911ef9 Rakovina sa veľa medializuje. Každú chvíľu sa dozvedáme o niekom, kto tejto pliage podľahol alebo mu bola diagnostikovana. Badám aj na sebe, ze pri nejakom probléme mi napadne to najhoršie. Takáto som v minulosti nikdy nebola. Ale týchto si to v sebe upracem a idem ďalej. Nech všetko dobre dopadne!
@anonym_autor nepotrebuješ výmenný lístok a je to doktor ako kazdy nič sa neplatí. Na to v akom je stave už bude potrebovať lieky ktoré jej môže predpísať iba psychiater. Bolo by dobré to spojiť aj so sedeniami u psychológa , psychiater jej dá lístok na ktorý má od poisťovne nárok na 25 sedení so psychologom a treba nájsť takého ktorý ju zoberie a robí aj takto cez poistovnu. Môže ísť k psychologovi aj bez poisťovne ale tam sa potom platí okolo 50 e za sedenie alebo ako kto ma nastavený cennik. Prvé sedenie u psychiatra trvá asi hodinu potom sa s ním dohodne ako bude chodiť na kontroly a predpis liekov. Psychológ jej môže dať vyplniť aj rôzne testy a riešiť aj iné veci na ktoré psychiater nemá toľko času. Sedenie u psychológa trvá okolo hodiny každé. Jej problémy trvajú dlho a bolo by dobré to riešiť zlepší jej to kvalitu života
Divne. Keď ju bolia zuby tak si ich tiež osetruje sama doma? Psychické problémy sú ako každé iné neviem čo sa s toho robí take tabu stále už fakt lepšie celý zivot trpieť?
Divne. Keď ju bolia zuby tak si ich tiež osetruje sama doma? Psychické problémy sú ako každé iné neviem čo sa s toho robí take tabu stále už fakt lepšie celý zivot trpieť?
@sova7 ja mám na to taký istý názor. Lenže niektorým ľuďom to nevysvetlis.myslia si že všetci psychológovia sú takí istí a len ľudí oberajú o peniaze a davkuju liekmi
@anonym_autor sestra je hypochonder
@sova7 ja mám na to taký istý názor. Lenže niektorým ľuďom to nevysvetlis.myslia si že všetci psychológovia sú takí istí a len ľudí oberajú o peniaze a davkuju liekmi
@anonym_autor smutné je tiež to že ľudia nevedia že je rozdiel medzi psychológom a psychiatrom. Psychológ nie je lekár môže robiť diagnostiku sedenia terapie ale nemôže predpísať lieky. Psychiater je lekár študoval medicínu a hlavne na rôzne problémy predpíše lieky. A zarábajú na ľudoch skôr vselijaky ezo šmejdi.
@anonym_autor smutné je tiež to že ľudia nevedia že je rozdiel medzi psychológom a psychiatrom. Psychológ nie je lekár môže robiť diagnostiku sedenia terapie ale nemôže predpísať lieky. Psychiater je lekár študoval medicínu a hlavne na rôzne problémy predpíše lieky. A zarábajú na ľudoch skôr vselijaky ezo šmejdi.
@sova7 "Kedysi take nebolo, ludia dnes len vymyslaju" 😏🙄
@anonym_autor Tak sa budeme tvarit, ze problem neexistuje:/ Ako moze byt niekto takyto zadubeny?
@luccys ja neviem naozaj že prečo s tým majú taký problém ale nikto ich nepresvedčí o opaku proste majú svoj názor a všetci čo tvrdia niečo iné tomu nechápu a sú zaslepení
@luccys no toto presne tvrdia rodicia 😕
@anonym_autor v každej rodine sa v histórii nájde niekto kto sa obesil alebo prepil celý život. Psychicke problemy boli aj v minulosti len teraz sa o tom začína konečne hovoriť aj sú riešenie len u nás je stále hanba ísť k doktorovi. V rodine máte nejaký zaseknutý problém takéto stredoveké dedinské nazory celú vec iba komplikujú a museli niekde vzniknúť. Toto počúvať od rodičov jej len sťažuje situáciu.
Sestra ma koľko rokov? Nemá ešte 18? Keď je takto odkázaná na rodičov. Tiež ak je takáto celý život dobre moze mať uzkostlivu povahu ale dajú sa naučiť rôzne techniky ako sa upokojiť menej stresovať len to treba so sebou pracovat. Keď sa niekto narodí bez nohy ma prežiť život na vozíku keď sú možnosti ako si pomôcť? Veď ona hádam nežije život rodičov nemá svoje názory nemôže si riešiť seba a život ? Ak nebude chcieť nič so sebou robiť asi by si to mala nechať tak. Možno má povahu po rodičoch a ani s tými nepohnes a nepotrebuješ sama skončiť vyštavená a zachraňovať niekoho kto nechce sa nedá
Sestra ma koľko rokov? Nemá ešte 18? Keď je takto odkázaná na rodičov. Tiež ak je takáto celý život dobre moze mať uzkostlivu povahu ale dajú sa naučiť rôzne techniky ako sa upokojiť menej stresovať len to treba so sebou pracovat. Keď sa niekto narodí bez nohy ma prežiť život na vozíku keď sú možnosti ako si pomôcť? Veď ona hádam nežije život rodičov nemá svoje názory nemôže si riešiť seba a život ? Ak nebude chcieť nič so sebou robiť asi by si to mala nechať tak. Možno má povahu po rodičoch a ani s tými nepohnes a nepotrebuješ sama skončiť vyštavená a zachraňovať niekoho kto nechce sa nedá
@sova7 nie už je dospelá lenže je to trochu komplikované. Ona mi aj hovorila že by to chcela nejako riešiť lenže keď je poviem že psychiater tak mi povie že je to drahé a keď jej poviem že sa vie nájsť nejaký spôsob a že sa to dá aj lacnejšie hlavne keď je v takom stave tak povie že sa boji. Že nerada telefonuje a že by na to prišli rodicia a tak ďalej