icon

Stráženie problémovej netere

4. máj 2025

Mám manžela, on má brata a jedna sa v podstate o jeho rodinu a konkrétne teraz dcérku. My máme s manželom 4 deti. Chceli sme tri a boli z toho dvojičky. Švagrovci maju dve, už veľkého (15) syna a dcéru vo veku našich dvojičiek. Švagrinej sa žení brať. Svokrovci, u ktorých je neter nonstop sú v tom čase odcestovaní. To bola prvá hádka, prečo musia ísť na dovolenku,.keď oni potrebujú postrážiť dcéru, lebo idú na svadbu. Ja som sa nestarala. Nie je to moja vec. Čo sa týka netere tak je to veľmi problémové dieťa. Navštevuje psychológa, stále chodia do škôlky "na koberček" čo zas vyviedla. Už ju chceli viac krát vylúčiť zo škôlky! Veľmi sa nestretávame. Naše decká nechcú chodiť ani k babke, lebo je tam stále ona, ničí im hračky, robí zle, neraz som riešila, že naše dvojičky boli doškriabané, pokúsane... Proste zle, u nás doma tiež narobila paseku.
Včera sme sa stretli u svokrovcov. Švagriná bola zrazu mimoriadne komunikatívna a veľmi sa zaujímala ako sa máme, ako si žijeme, to predtým nikdy nerobila. Len tak mimovoľne z nej vyliezlo, že: ono, veď brať sa žení a tak sa chcela opýtať, že či môže mala zostať u nás ale dovezú ju už v piatok večer aby sa dobre vyspali a prídu v nedeľu podvečer".
Povedala to ale keby u nás mala spala každý druhý týždeň. Ja som zostala zaskočená ale hneď som povedala, že nie, že si na to vôbec netrúfam a, že máme už nejaký program. Začala mi rozprávať, že aký program, že veď jej sa žení brať, svokrovci sú preč, tak kto iný by mal strážiť malú???
No, proste to skončilo hádkou, ona šla preč, svokra povedala, že chápe ale, že sme jej pomôcť mohli. No úprimne, ja nemám vôbec chuť jej pomáhať. Inokedy nás ignoruje, moje decká majú z jej dcéry stres, jedna dvojička plakala, keď zistila, že by u nás mala spať. Môj manžel si myslí to isté a okamžite povedal nie. Švagor ani neviem... Strážili by ste dieťa za takýchto okolností?

letfenixa
8. máj 2025
@anonym_autor

Je to také divoké momentálne. Švagor so švarginou si vykričali čo sa dalo. Ona tvrdí, že nikdy nechcela rodinný život, že nechce žiť na dedine, že odchádza k tomu svojmu do mesta. Predchádzalo tomu to, že jej švagor vyčítal, že sa správa ako keby rodinu nemala a nemala ani žiadne deti. On mal proste predstavu, že bude mať ženu ako je svokra. Obetavú a oddanú rodine. Celý život robila slabo platenú prácu aby bola skoro doma a po ruke deťom. Vždy bolo spratané a navarené, deti opatrené, porobila v záhrade. Svokor mal zas dobre platenú robotu ale a teda aj veľa pracoval. Živil rodinu. On mal predstavu toho istého. Lenže švagriná zjavne nie. Vraj sa v deťoch nenašla a už vôbec nie v takých ako je malá. 😓 chudáci deti.

@autorka je to nezavideniahodna situácia, ale takýmto predstavám jedného o druhom nerozumiem.

akje
8. máj 2025
@anonym_autor

Je to také divoké momentálne. Švagor so švarginou si vykričali čo sa dalo. Ona tvrdí, že nikdy nechcela rodinný život, že nechce žiť na dedine, že odchádza k tomu svojmu do mesta. Predchádzalo tomu to, že jej švagor vyčítal, že sa správa ako keby rodinu nemala a nemala ani žiadne deti. On mal proste predstavu, že bude mať ženu ako je svokra. Obetavú a oddanú rodine. Celý život robila slabo platenú prácu aby bola skoro doma a po ruke deťom. Vždy bolo spratané a navarené, deti opatrené, porobila v záhrade. Svokor mal zas dobre platenú robotu ale a teda aj veľa pracoval. Živil rodinu. On mal predstavu toho istého. Lenže švagriná zjavne nie. Vraj sa v deťoch nenašla a už vôbec nie v takých ako je malá. 😓 chudáci deti.

@autorka
Spravanie svagriny je naozaj zle. To, co spravila svojmu muzovi je neospravedlnitelne. To, ako sa sprava, co hovori a co vyzaduje od ostatnych je neprijatelne. Takuto osobu by som naozaj mat v zivote nechcela. Dobre, ze ide prec.

No neda mi to sa neopytat. Pises, ze sa nestretavate, nezaujimaju sa o vas, a teda sa z toho da predpokladat, ze netusis ako funguju.

Na druhu stranu pises, ze nic nerobia, ked je mala u starych rodicov, casu maju habadej. Odkial to ty vies, co robia? Dokedy pracuju, ked nic vlastne o nich nevies?

Uvedomujes si, ze dieta s takouto povahou naozaj potrebuje starostlivost viacerych clenov rodiny, lebo je to extremne tazke? Ono ma prirodzene problem so sebaovladanim, nema pud sebazachovy a necudovala by som sa, ak by ani v noci nespavala. Upratat po 1 dni s takymto dietatom je ako upratat po 5 clennej domacnosti. Mas styri deti. Predstavi si, ze tie 4 deti ma ona v tom jednom ale vsetky v rovnakej vekovej kategorii. Nie rozumne, menej narocne, tiche, proste 4x 4 rocne deti.. V rozpravani, hlucnosti, vymyslanim, napominanim, vychovou, upratovanim.

Nie je to lahke mat taketo dieta. Podla toho, ako sa zachoval svagor pri odchode z domu mozem povedat, ze od deti dava ruky prec a vsetko nechava na nu. Inak by ho napadlo zobrat deti so sebou. Tak jej z toho celeho jednoducho asi preplo. Ma toho dost. Je to medzi nou a muzom. Ja by som sa takto nezachovala ako ona, nie je to riesenie, je to iba utek od problemov. Nic tym nevyriesi.

Lahko sa vsak sudi, tazsie sa vziva do role matky s takymto typom dietata. Nie je to lahke. Den a noc fungovat bez poriadneho spanku, pomoci a pocuvanim odsudzovanie od ostatnych a ohovaranim jej ako osoby zo vsetkych stran, ze nie je schopna matka ak ma taketo dieta.....

autor
8. máj 2025
@akje

@autorka
Spravanie svagriny je naozaj zle. To, co spravila svojmu muzovi je neospravedlnitelne. To, ako sa sprava, co hovori a co vyzaduje od ostatnych je neprijatelne. Takuto osobu by som naozaj mat v zivote nechcela. Dobre, ze ide prec.

No neda mi to sa neopytat. Pises, ze sa nestretavate, nezaujimaju sa o vas, a teda sa z toho da predpokladat, ze netusis ako funguju.

Na druhu stranu pises, ze nic nerobia, ked je mala u starych rodicov, casu maju habadej. Odkial to ty vies, co robia? Dokedy pracuju, ked nic vlastne o nich nevies?

Uvedomujes si, ze dieta s takouto povahou naozaj potrebuje starostlivost viacerych clenov rodiny, lebo je to extremne tazke? Ono ma prirodzene problem so sebaovladanim, nema pud sebazachovy a necudovala by som sa, ak by ani v noci nespavala. Upratat po 1 dni s takymto dietatom je ako upratat po 5 clennej domacnosti. Mas styri deti. Predstavi si, ze tie 4 deti ma ona v tom jednom ale vsetky v rovnakej vekovej kategorii. Nie rozumne, menej narocne, tiche, proste 4x 4 rocne deti.. V rozpravani, hlucnosti, vymyslanim, napominanim, vychovou, upratovanim.

Nie je to lahke mat taketo dieta. Podla toho, ako sa zachoval svagor pri odchode z domu mozem povedat, ze od deti dava ruky prec a vsetko nechava na nu. Inak by ho napadlo zobrat deti so sebou. Tak jej z toho celeho jednoducho asi preplo. Ma toho dost. Je to medzi nou a muzom. Ja by som sa takto nezachovala ako ona, nie je to riesenie, je to iba utek od problemov. Nic tym nevyriesi.

Lahko sa vsak sudi, tazsie sa vziva do role matky s takymto typom dietata. Nie je to lahke. Den a noc fungovat bez poriadneho spanku, pomoci a pocuvanim odsudzovanie od ostatnych a ohovaranim jej ako osoby zo vsetkych stran, ze nie je schopna matka ak ma taketo dieta.....

@akje viem, čo mi povie svokra. Teda, že mala je u nich a mamu má tam a tam... Neraz sme sa bavili so svokrovcami. Muž to veľa riešil,.prečo sa nestarajú švagrovci o svoje dieťa ale odkladajú ho. Takže viem, čo mi povie ona.
Trošku nerozumiem tomu, čo si ja mám uvedomiť (Tvoj štvrtý odstavec)? Ja viem, že je to náročné ale po tom čo všetko vyplávalo si myslím, že minimálne 50% tohoto problému je tvoreného nezáujmom matky. Keby sa jej venovala, tak by to bolo úplne niekde inde. Miesto toho ju odkladá k starým rodičom. Ráno ju dá do škôlky švagor (pokiaľ viem tak ju vraj aj obriadi ráno) a prídu po ňu svokrovci. O tej cca. 19:00 ju svokor vedie domov. Večeru má u svorky, takže ona ju akurát osprchuje a dá spať. Teda tak to viem od svokry.
Ja tento problém nevyriešim. Jednak mám sama štyri deti, nebývame v takom dosahu aby som sa neterke mohla venovať na dennej báze a za ďalšie som to proste neriešila. Oni sa prezentovali ako v podstate funkčná rodina, to, že ona viac riešila svoju vizáž a koníčky, nuž takých je veľa. Keďže so švagrinou naozaj vzťah nemám, nemohla som jej ani povedať, že niečo robí zle. Veď ona sa so mnou vôbec nebavila. Maximálne sa pýtala kam ideme na dovolenku alebo sondovala kde sme vzali na nové auto. Lebo veď toľko detí a nové auto? Kde by na to takí chudáci vzali... Nedajboh ešte ísť aj na tú dovolenku.

aurora33
8. máj 2025

Tak tu zlyhala komplet celá rodina. Švagor so svojimi nereálnemu očakávaniami ( nie každá žena túži byť puťka domáca), švagriná s tým, že načo mala deti, keď jej vraj zničili život. Svokrovci, že suplovali rodičov ( je rozdiel pomôcť sem tam keď sa niečo vyskytne a rozdiel mať u seba nasackovane vnucata nonstop) a ty s nimi tiež nemáš vzťah, pretože na jednej strane píšeš, že sa s nimi nebavis a na druhej strane len kydas ako chodí švagriná cvičiť, ku kozmeticke, kadernícke na kavicky a dovolenky, takže vieš celkom dosť na to, že sa ,,nezaujimas”….taká typická rodinka

autor
8. máj 2025
@aurora33

Tak tu zlyhala komplet celá rodina. Švagor so svojimi nereálnemu očakávaniami ( nie každá žena túži byť puťka domáca), švagriná s tým, že načo mala deti, keď jej vraj zničili život. Svokrovci, že suplovali rodičov ( je rozdiel pomôcť sem tam keď sa niečo vyskytne a rozdiel mať u seba nasackovane vnucata nonstop) a ty s nimi tiež nemáš vzťah, pretože na jednej strane píšeš, že sa s nimi nebavis a na druhej strane len kydas ako chodí švagriná cvičiť, ku kozmeticke, kadernícke na kavicky a dovolenky, takže vieš celkom dosť na to, že sa ,,nezaujimas”….taká typická rodinka

@aurora33 nemyslím si, že na ňu kydám. Padali tu otázky, tak odpovedám. Čo mám napísať, že starostlivá matka, keď nie je? Sú to veci, ktoré si bežne so svokrovcami povieme pri káve. Žiaľ si to nepoviem so švagrinou. Pre ňu som ja spodina, chudera, čo len rodí a utiera zadky. Ja sa ako chudera necítim, matkou som rada. Rada sa venujem svojim deťom a rodine. Mňa by sa nebavilo to, čo robí ona. Nemyslím si, že ja som v niečom zlyhala, čo sa teda tohoto prípadu týka. Manžel má ešte sestru. Kým žila na Slovensku, deti sme jej príležitostne normálne strážili, lebo sme spolu normálne komunikovali, normálne má poprosila, že idú do divadla a či by sa nedalo, nie že mi to nakázala. Vtedy som mala jedno maličké bábätko a nebol to problém. Nebol by to problém ani teraz, keby na nás nepozerala cez prsty a svoje dieťa vychovávala.... Ale nie, celá rodina zlyhala len ona je lietadlo 🤷

akje
8. máj 2025
@anonym_autor

@akje viem, čo mi povie svokra. Teda, že mala je u nich a mamu má tam a tam... Neraz sme sa bavili so svokrovcami. Muž to veľa riešil,.prečo sa nestarajú švagrovci o svoje dieťa ale odkladajú ho. Takže viem, čo mi povie ona.
Trošku nerozumiem tomu, čo si ja mám uvedomiť (Tvoj štvrtý odstavec)? Ja viem, že je to náročné ale po tom čo všetko vyplávalo si myslím, že minimálne 50% tohoto problému je tvoreného nezáujmom matky. Keby sa jej venovala, tak by to bolo úplne niekde inde. Miesto toho ju odkladá k starým rodičom. Ráno ju dá do škôlky švagor (pokiaľ viem tak ju vraj aj obriadi ráno) a prídu po ňu svokrovci. O tej cca. 19:00 ju svokor vedie domov. Večeru má u svorky, takže ona ju akurát osprchuje a dá spať. Teda tak to viem od svokry.
Ja tento problém nevyriešim. Jednak mám sama štyri deti, nebývame v takom dosahu aby som sa neterke mohla venovať na dennej báze a za ďalšie som to proste neriešila. Oni sa prezentovali ako v podstate funkčná rodina, to, že ona viac riešila svoju vizáž a koníčky, nuž takých je veľa. Keďže so švagrinou naozaj vzťah nemám, nemohla som jej ani povedať, že niečo robí zle. Veď ona sa so mnou vôbec nebavila. Maximálne sa pýtala kam ideme na dovolenku alebo sondovala kde sme vzali na nové auto. Lebo veď toľko detí a nové auto? Kde by na to takí chudáci vzali... Nedajboh ešte ísť aj na tú dovolenku.

@autorka no, pytala som sa, ci si uvedomujes to, co je napisane. Zvyraznila som.

Jasne, svagrina ma nemiestne poznamky, ja by som takuto povahu vedla seba nezniesla, tiez by som bola stastna, keby sa nevidime. Ja ta chapem.

Len som sa snazila vysvetlit, ze ak ma niekto taketo dieta, je to tazke a castokrat taketo dieta v noci nespava a ak tu ma sichtu maminka, je dobre, ze sa striedaju so svokrovcami.
A netreba to brat tak, ze sa nestara.

aurora33
8. máj 2025

Takze švagriná je očividne obľúbená téma teba a svokrovcov pri káve. Mozno namiesto ohovárania jej nemali strážiť dieťa a všetko by dopadlo ináč. Ja sa jej nikde nezastávam, sama som písala, že načo má ďalšie dieťa, keď ju to očividne nebaví. Ale tieto ústupky čo jej robí celá rodina nie sú ok. Sama vidis ako to dopadlo. Takže opakujem, tu zlyhala celá rodina a doplácajú na to ako vždy deti.

autor
8. máj 2025
@akje

@autorka no, pytala som sa, ci si uvedomujes to, co je napisane. Zvyraznila som.

Jasne, svagrina ma nemiestne poznamky, ja by som takuto povahu vedla seba nezniesla, tiez by som bola stastna, keby sa nevidime. Ja ta chapem.

Len som sa snazila vysvetlit, ze ak ma niekto taketo dieta, je to tazke a castokrat taketo dieta v noci nespava a ak tu ma sichtu maminka, je dobre, ze sa striedaju so svokrovcami.
A netreba to brat tak, ze sa nestara.

@akje veď ja toto chápem. Chápem, že je to náročné ale ona sa jej proste nevenuje vôbec. Keď sa na to pozriem časovo, tak sa jej nemá kedy venovať. Keby s ňou fungovala v normálnom, priemerom vzťahu "matka-dieťa" (ísť na ihrisko, zahrať si pexeso, kresliť, stavať z Lega... ale aj bežné veci ako ísť do obchodu, na poštu, variť, upoect spolu koláč, poskladať prádlo... ) tak by minimálne 50% týchto problémov neexistovalo. Ako spí alebo nespí v noci naozaj neviem. Svokrovci sa na nočný spánok nesťažovali ale neviem. Ale ona proste matkou byť nechce, takže aj dieťa bez nejakého problému by nakoniec problémové bolo. Ako inak, keď ho vlastná matka vníma ako problém a obvinila ho z toho, že jej zničilo život?
A je jedna vec príležitostne vnúča postrážiť a druhá mať ho na starosť každý deň do večera.

autor
8. máj 2025
@aurora33

Takze švagriná je očividne obľúbená téma teba a svokrovcov pri káve. Mozno namiesto ohovárania jej nemali strážiť dieťa a všetko by dopadlo ináč. Ja sa jej nikde nezastávam, sama som písala, že načo má ďalšie dieťa, keď ju to očividne nebaví. Ale tieto ústupky čo jej robí celá rodina nie sú ok. Sama vidis ako to dopadlo. Takže opakujem, tu zlyhala celá rodina a doplácajú na to ako vždy deti.

@aurora33 je to Tvoj pohľad na vec. Neberiem Ti ho. Ja som jej dieťa nestražila a nie, nie je to naša obľúbená téma pri káve. Neviem ako komunikujete v rodine vy ale ja sa normálne opýtam ako sa má švagor (+ rodina) a švagrina (+ rodina), či sú zdraví a podobne. Svokra povie, čo je nové, kedy príde švagrina na Slovensko a či príde, keďže je to jej mama, komunikuje s ňou viac ako so mnou, nechám ju pozdravovať a 1001x si poviem, že jej musím konečne zavolať sama. Keďže sa o neterku veľa starajú, veľa mi o nej povie, lebo ju to trápi a potrebuje o tom komunikovať. Neviem čo je na tom nenormálne. Svorka o švaginej nikdy nehovorila škaredo alebo zle, povedala, že ona je proste taká.

cacianka
8. máj 2025
@aurora33

@akje @aurora33 vy dve si uvedomujete čo píšete ? A ako ?
Ani ja sa nestretávam so svagrovcami, lebo vzdialenosť a vlažné vzťahy ale predsa máme prehľad , základ o ich živote a oni o našom. Nie sme hluchí, slepí, občas vyskočí info na fcb, občas spomenie pri bežnom rozhovore svokra , občas pri telefonáte. A to my nevyzvedame.
Takisto aj z moje strany rodiny. Vieme o sebe, rôzne info, a to sa ani nemusíme stretávať často. Stačia občas fotky, krátke správy. A nemusíme o sebe zbierať klebety.

akje
8. máj 2025
@cacianka

@akje @aurora33 vy dve si uvedomujete čo píšete ? A ako ?
Ani ja sa nestretávam so svagrovcami, lebo vzdialenosť a vlažné vzťahy ale predsa máme prehľad , základ o ich živote a oni o našom. Nie sme hluchí, slepí, občas vyskočí info na fcb, občas spomenie pri bežnom rozhovore svokra , občas pri telefonáte. A to my nevyzvedame.
Takisto aj z moje strany rodiny. Vieme o sebe, rôzne info, a to sa ani nemusíme stretávať často. Stačia občas fotky, krátke správy. A nemusíme o sebe zbierať klebety.

@cacianka co som presne napisala, co ti vadi? Nerozumiem.

cacianka
8. máj 2025
@dzina007

Ja by som postrazila, lebo pomahat si treba ale v takomto pripade, ze nechcu byt moje deti s neterou, by som povedala, ze jedine riesenie vidim, ze postrazim malu u nich doma kym budu na svadbe a rano pojdem domov ked pridu.

@dzina007 čítaš vôbec ?

cacianka
8. máj 2025
@akje

@cacianka co som presne napisala, co ti vadi? Nerozumiem.

@akje napr že zlyhala celá rodina. Prečo ? Lebo mater je krkavec ? Že autorke vyčítas nepomoc, ale že vie klebety ?

aurora33
8. máj 2025
@cacianka

@akje napr že zlyhala celá rodina. Prečo ? Lebo mater je krkavec ? Že autorke vyčítas nepomoc, ale že vie klebety ?

@cacianka hej mater je krkavec a švagriná klebetnica. Ano, krasne rodinka.

aurora33
8. máj 2025

Autorka, my v rodine komunikujeme nirmalne spolu všetci. Aj sa všetci stretávame. Aj chodime spolu na dovolenky. Vzťahy sú úplne super. A nikdy by som neznížila na niečo také čo robíš ty.

autor
8. máj 2025
@aurora33

@aurora33 ešte dodám, že svokra aj o nás hovorí mužovej sestre, čo máme nové, či sme zdraví.. to nie je žiadne ohováranie. Pre mňa to je normálny záujem. Ja som tiež rada, keď viem, že ona s rodinou sa má dobre a máme aký taký prehľad o tom, že ten druhý v poriadku existuje. Neviem čo je na tom divné.

akje
8. máj 2025
@cacianka

@cacianka asi si si ma pomylila, ja som nic take nepisala

autor
8. máj 2025
@aurora33

Autorka, my v rodine komunikujeme nirmalne spolu všetci. Aj sa všetci stretávame. Aj chodime spolu na dovolenky. Vzťahy sú úplne super. A nikdy by som neznížila na niečo také čo robíš ty.

@aurora33 ja by som s nimi tiež rada normálne komunikovala, žiaľ nie je záujem, ja som totiž hlboko pod jej úroveň.

cacianka
8. máj 2025
@aurora33

@cacianka hej mater je krkavec a švagriná klebetnica. Ano, krasne rodinka.

@aurora33 posudzujeme podľa seba ?!
Je úplne prirodzené, že pri šálke čaju sa spomenu členovia rodiny. Len tak, bez postrannych umyslov, aleno aj s nimi. Zasmejem sa, keď ty ani len meno niekoho z rodiny z úst nevyslovis, v štýle - stretla som evu pri obchode. Prečítajte si obe po sebe a porozmýšľajte. Ja vám vaše bludy nemusím objasňovať, lebo nechapete same seba. Vás tu dobre poznajú , aké ste pichlave.

autor
8. máj 2025
@aurora33

@cacianka kašli na @aurora33 ňu. Kľudne nech napíše, že sme s mužom zodpovední za ich rozvod, lebo keby sme držali hubu a neterku opatrili ako si švagriná vymyslela, tak by sa nič z toho neudialo a rodinná idylka by pokračovala.
Je to jej pohľad, nech ho má. Ja som tu riešila seba a správanie švagrinej voči nám. Jej požiadavky voči nám, jej chovanie voči nám. To, že sa situácia vyvinula úplne inak ako sme všetci čakali nie je moja chyba.

janage
8. máj 2025

Ja by som povedala ze tu 50% zlyhala matka a 50% otec, obaja rovnako .
Oni sú rodicia. Obaja. Nevenovali sa dieťaťu zjavne ani jeden.
Možno švagriná dieťa nechcela, možno sa dala prehovoriť, možno nehoda a potom ešte dieťa je aj náročné. Otec sa nestara, matka to vzdá a možno už 1000xolutovala, že to dieťa priviedla na svet.
Toto by si mali prečítať tie ženy, čo kričia, že žiadna matka nikdy neolutovala, že dala dieťaťu život.
A to dieťa, o ktoré sa nik nezaujíma, tu trpí najviac.

akje
8. máj 2025

"Vás tu dobre poznajú , aké ste pichlave."

@cacianka myslim, ze v tejto diskusii som dala za pravdu autorke a opytala som sa jej, ci chape ake je to tazke starat sa o dieta ako je jej neterka. Mam take doma. Viem, co to obnasa.

Ja som na kavickach a od rodiny pocula kopec x ako kto funguje a na vlastne oci som neskor videla, ze veci su uplne inak. Preto si nemyslim, ze informacie z druhej ruky su smerodajne.

Zatial som citala jedine pichlave veci iba od teba. Nic z toho, co si napisala, netvrdim. Suhlasim, ze pri takomto dietati je nutne striedanie. Takze to, ze dieta travi cas u svokrovcov mi pride normalne.

Zvysok veci, v ktorych mi krivdis je tvoja vec . Na dalsie tvoje utocne spravy uz neodpovedam. Vsetko som vysvetlila v tomto prispevku. Nejdem si kazit den negativnymi spravami od ludi, s ktorymi som ani nediskutovala iba ma prisli urazat a domyslaju si uplne nieco ine ako to, co pisem.

janage
8. máj 2025
@akje

"Vás tu dobre poznajú , aké ste pichlave."

@cacianka myslim, ze v tejto diskusii som dala za pravdu autorke a opytala som sa jej, ci chape ake je to tazke starat sa o dieta ako je jej neterka. Mam take doma. Viem, co to obnasa.

Ja som na kavickach a od rodiny pocula kopec x ako kto funguje a na vlastne oci som neskor videla, ze veci su uplne inak. Preto si nemyslim, ze informacie z druhej ruky su smerodajne.

Zatial som citala jedine pichlave veci iba od teba. Nic z toho, co si napisala, netvrdim. Suhlasim, ze pri takomto dietati je nutne striedanie. Takze to, ze dieta travi cas u svokrovcov mi pride normalne.

Zvysok veci, v ktorych mi krivdis je tvoja vec . Na dalsie tvoje utocne spravy uz neodpovedam. Vsetko som vysvetlila v tomto prispevku. Nejdem si kazit den negativnymi spravami od ludi, s ktorymi som ani nediskutovala iba ma prisli urazat a domyslaju si uplne nieco ine ako to, co pisem.

@akje ono to, že dieťa trávi čas u dedkovcov, normálne byť môže. To, že toto dieťa tam, ale travilo všetok svoj čas, okrem spánku, normálne už zďaleka nie je.

aurora33
8. máj 2025

Autorka, ty aj čítaš čo som písala? Nikde som nenapisala, že ste jej mali strážiť dieťa. Prave naopak.

aurora33
8. máj 2025
@cacianka

@aurora33 posudzujeme podľa seba ?!
Je úplne prirodzené, že pri šálke čaju sa spomenu členovia rodiny. Len tak, bez postrannych umyslov, aleno aj s nimi. Zasmejem sa, keď ty ani len meno niekoho z rodiny z úst nevyslovis, v štýle - stretla som evu pri obchode. Prečítajte si obe po sebe a porozmýšľajte. Ja vám vaše bludy nemusím objasňovať, lebo nechapete same seba. Vás tu dobre poznajú , aké ste pichlave.

@cacianka Podla mna tu teraz pichat prave ty. Ake podla seba súdim teba? Ja mám so svojou rodinou skvele vzťahy. Nikoho nepotrebujem ohovárať, ako tu autorka. A ano, je rozdiel pri šálke čaju spomenúť, že sa mame fajn a sme zdraví a je rozdiel ohovárať druhu matku ako odkladá decko a radšej ide na nechty. Riešenie je to dieťa nestrážiť a neohovarat. Pochopila si to?

akje
8. máj 2025
@janage

@akje ono to, že dieťa trávi čas u dedkovcov, normálne byť môže. To, že toto dieťa tam, ale travilo všetok svoj čas, okrem spánku, normálne už zďaleka nie je.

@janage mne z komentarov neprislo, ze je u starych rodicov cely den.

Autorka pisala, ze po skolke ju vyberu stari rodicia (skolky byvaju do 17stej) a potom je u nich cca do 19stej. T.j. 2-3 hodky.
Ak ma dieta rovnaku diagnozu ako to moje (z opisovaneho spravania dietata mi to tak pride), tak take dieta zaspava aj do 23:30 a potom je dalsich 5x v noci hore.

Preto som sa pytala. Pretoze v noci sa mohla kludne starat matka. A nikto o tom ani nevie. A cele to vyznieva, ze sa nestara. Taketo dietatko nie je naozaj lahke mat.

janage
8. máj 2025
@akje

Autorka pisala, ze po skolke ju vyberu stari rodicia (skolky byvaju do 17stej) a potom je u nich cca do 19stej. T.j. 2-3 hodky.
Ak ma dieta rovnaku diagnozu ako to moje (z opisovaneho spravania dietata mi to tak pride), tak take dieta zaspava aj do 23:30 a potom je dalsich 5x v noci hore.

Preto som sa pytala. Pretoze v noci sa mohla kludne starat matka. A nikto o tom ani nevie. A cele to vyznieva, ze sa nestara. Taketo dietatko nie je naozaj lahke mat.

@akje mala ráno vstanem, ide do skolky, zo škôlky k starým, potom večer domov spať. Ešte aj večeru ma u starých, tak kedy je s rodičmi? 5 minút čo ju osprchujú? Kedy sa jej ti rodicia aktívne venujú? V čase spánku?
Dedkovci starostlivosť nedávajú, mala je na TV a tablete a rodicia nič, žijú svoj život.

autor
8. máj 2025
@aurora33

@cacianka Podla mna tu teraz pichat prave ty. Ake podla seba súdim teba? Ja mám so svojou rodinou skvele vzťahy. Nikoho nepotrebujem ohovárať, ako tu autorka. A ano, je rozdiel pri šálke čaju spomenúť, že sa mame fajn a sme zdraví a je rozdiel ohovárať druhu matku ako odkladá decko a radšej ide na nechty. Riešenie je to dieťa nestrážiť a neohovarat. Pochopila si to?

@aurora33 ja som jej dieťa nestražila. A neohováram ju. Chcela som vedieť, či som naozaj taká strašne zlá, keď som práve to stráženie odmietla. Keďže som bola obvinená z toho, že som malú strážiť mala a aj rodičia si chcú oddýchnuť vykreslila som, túto skutočnosť. Nemám viac čo dodať.

Teda mám. Diskusiu si už prečítal aj švagor. Sme dnes u svokry, zastavil sa tu tiež. Povedala som mu to, prečítal si a v podstate sa utvrdil v tom, čo si myslel, uznal svoju nečinnosť voči deťom a spôsobu ich (ne)výchovy. Ak mu chcete niečo odkázať môžete. Rád si to prečíta.

janage
8. máj 2025
@akje

@akje ja som mala meganarocne dieťa, na hubu som padala doslova a do písmena, áno viem aké to je. Ale aby dieťa bolo každý boží deň po škôlke u starých rodičov na TV, tablete? Ani omylom. Tu sa mieša občasná pravidelná pomoc s dennodennou.

A tiež som mala iné predstavy.

majusik1304
8. máj 2025

Určite nie