icon

Striedavá výchova a fatálne následky na dieťa

elly2009
26. jan 2019

Ahojte mamičky.
Chcela by som rozprúdiť diskusiu,kde ma zaujímajú názory mamičiek,avšak názory mamičiek,ktore majú deti v striedavej výchove.
Moja dcéra v striedavej výchove žila 5.5 roka a teraz ked sa na to pozriem,vidím ze na nu mala fatálne nasledky. Chcela by som napisat knihu. Na tu knihu sa chystám uz par rokov,preto chcem viac príbehov. Len ten moj jeden,nema pri rozhodovaní az taky velky význam.
Mamičky,ktore si nieco o výchove myslia... to je fajn. Ale tieto názory v mojej knihe nie su relevantne.

Dakujem každej,ktorá sa chce mojej knihy so svojim príbehom zúčastniť.

Dakujem

peter2404
27. jan 2019

@vroni
takze sama potvrdzujes ze v pripade vyberu skoly striedavka nehra absolutne ziadnu rolu, pretoze to co popisujes by sa dialo v oboch pripadoch rovnako..
a teraz k tej psychike, vplyvu na dieta - aky ma vplyv to, ze obaja rodicia su si pred zakonom rovni a obaja sa staraju o dieta rovnakym dielom a platia vydavky rovnakym dielom ?
dakujem za objasnenie

vroni
27. jan 2019

@peter2404, ja o koze, ty o voze. Je úplne fuk, ako vidí situáciu zákon, ak sú rodičia ochotní a schopní sa dohodnúť, je všetko v poriadku. Ale ak nie sú ochotní (alebo schopní), je šialenstvo umožniť im, aby si boli pred zákonom rovni. To však neznamená, že dieťa patrí automaticky matke a otec je len na ozdobu. Ani ze matka staraj sa a otec ti možno vysype nejaké drobaky z peňaženky.

wieruska1
27. jan 2019

@ivankomonika mne sa paci ze niekto nema skusenost ale je presvedceny niekoho kto tak zil xy rokov presviecat ake je to zle.....

wieruska1
27. jan 2019

@mpg my sme boli 3 surodenci.... popierame tvoju statistiku, ktora je uvarena z vody

monkasponka
27. jan 2019

Striedavá je úúplne na prd, napíšem ti ak chceš do IP viac. Ja mám syna v striedavke. Najhoršie na to je že ak dieťa zamrnčí na sociálke že chce byť aj tam aj tam ty sa môžeš aj na hlavu postaviť. Jednoducho zastupujú názor dieťaťa aj keď má 10 -11 rokov. Dokonca vypovedal na súde že by rád bol s oboma rodičmi. .... ako je to teraz? Prepadá z troch predmetov, dvojka zo správania (aj predtým boli problémy ale dalo sa to ukorigovať) a už pár krát prišiel za mnou že mami poďme to na sociálku zrušiť, že ja už nechcem k ocovi... no fasa. Čo si dieťa zmyslí nech to má , .. no nie? Ako na hojdačke. Každý deň niečo iné. A to nehovorím o tom že sa striedavou zruší výživné,ale vy rovnaké výdavky máte na to dieťa... či je u vás non- stop alebo týždeň, musíte mu rovnako kúpiť oblečenie- zimné letné aj topánky., všetko, to isté ,okrem stravy. Lebo má bydlisko u vás a je jedno či je tam dva týždne do mesiaca alebo celý mesiac. A zubár? Škola? Cvakáte. Rozumná reč s otcom? 0 bodov. Problém v škole? Kam volá učiteľ? Matke. Energiu riešiť stratíte, len dúfate že to dieťa prežije. Asi tak.

alaguema
27. jan 2019

@muz123456 dieťa potrebuje jeden stabilný domov, nie putovať ako nomád z jedného domu do druhého každé dva týždne len aby ego nejakého chlapa bolo v poriadku a v mnohých prípadoch - aby nemusel platiť výživné. Otec sa predsa môže o svoje dieťa zaujímať denno denne bez toho, aby sa to decko v kuse sťahovalo.
@peter2404 nejde o to, koľko času trávi ktorý rodič s dieťaťom, ale o to, že dieťa pendluje hore dole. Som vydatá a bez plánov na rozvod, ale keby k tomu niekedy došlo, tak by som bola 100% za to, aby otec mojich detí ich vídal kedykoľvek, kedy by len chcel. Čím viac, tým lepšie, aj každý deň. Je dobrý otec a deti ho potrebujú. Ale v žiadnom prípade by som nesúhlasila s tým, aby sa každú chvíľu sťahovali z domu do domu. To by som naozaj asi trvala na tom, že dom ostane spoločný, deti budú doma a striedať by sme sa mohli my v dome, kde majú naše deti domov. A výhody plného výživného? Si robíš srandu. Nepoznám ženu, ktorá by dostávala výživné v takej výške, aby si to "užívala" ona. Všetko ide pre deti. Asi si málinko mimo slovenskú realitu.

elly2009
autor
27. jan 2019

@monkasponka ano prosím ta. Lebo sa tu hádajú ľudia,ktorí počuli od kamarata kamarátky otca kona brata. Ja hľadám reálne prípady. Takze prosím každú ktorá v tom reálne žije aby sa ozvala.
Monika,prosím napis komplet príbeh. Ako ste sa spoznali,ako prebiehal vztah,ako sa narodilo dieta,ako ste sa rozišli,dohodli a ako to cele prebiehalo. Ak súhlasíš s uverejnením,samozrejme anonymne,tak ti budem vďačná

alaguema
27. jan 2019

@wieruska1 tvoja jedna osobná skúsenosť tak isto nerobí žiadnu štatistiku, ak už teda chceš spomínať nejaké štatistiky. Výnimky určite sú, ale mám okolo seba dosť príkladov toho, že deti tým trpia. Nie sú prakticky doma nikde, presúvajú sa, všade iné pravidlá, nemajú stabilitu. Nech sa presúvajú rodičia a uvidí sa, ako dlho ich to bude baviť.

peter2404
27. jan 2019

@vroni
umoznit aby boli rovni pred zakonom ? prepac, si totalne mimo, o tejto teme nevies absolutne nic..

@alaguema
nuz podme pocitat: v striedavke po tyzdnoch sa dieta v dvojtyzdnovom cykle otoci raz - tam a naspat. pokial je dieta zverene matke a otec ma styk v parnom vikende sa dieta otoci....
hm zas raz 😉 niekde udelali soudruzi chybu 😉
a to este nehovorim ze mnohe rozsudky priznaju otcovi okrem vikendu aj dni v tyzdni, teda v tom pripade deti pendluju ovela viac !
takze ako je to vlastne s tou striedavkou a jej skodlivostou ? koho najviac poskodzuje ?

elly2009
autor
27. jan 2019

@alaguema počuj,mas osobnú skúsenosť? Lebo vidím ze si celkom “diskutovala”. Mna nezaujima co ai myslíš,mna zaujímajú reálne prípady. Aj ja si veľa veci myslim,ale z toho obed nenavarim. Chápeš. Potrebujem suroviny.

elly2009
autor
27. jan 2019

@peter2404 od teba som čítala par príbehov,myslim ze si spomínal,ze mas deti v striedavke. Vedel by si mi bez rypania do matiek napisat viac? Dik

alaguema
27. jan 2019

@peter2404 víkend a dva týždne je u teba to isté? Nejde predsa o cestu tam a späť, ale práve o to, kde má to dieťa vlastne svoje stále zázemie a domov? Veď si to vyskúšaj sám. Vyhovovalo by ti sťahovanie každé dva týždne z jedného miesta na druhé? Snáď keď ideš ku frajerke raz do týždňa prespať, alebo u nej stráviš víkend, tak to nie je to isté, ako keby sa k nej pravidelne každé dva týždne presúval...ešte stále nerozumieš?

peter2404
27. jan 2019

@alaguema
citujem co si napisala hore:
"nejde o to, koľko času trávi ktorý rodič s dieťaťom, ale o to, že dieťa pendluje hore dole. "

takze este raz - je dolezite kolko casu stravi alebo kolkokrat sa otoci ? ujasni si to najprv u seba a potom napis

@elly2009
neskor v sukromnej sprave ti napisem..

dianaana
27. jan 2019

@elly2009 Nic v zlom, ale dufam ze nechces napisat knihu zalozenu na 5 pribehoch z Modreho konika. Seriozna kniha by mala byt podlozena serioznym a dlhodobym vyskumom, ak ma mat nejaku hodnotu. Samozrejme ak to ma byt nejaka beletria, tak na to pouzi svoj pribeh, ale nepausalizuj to.

alaguema
27. jan 2019

@elly2009 napísala som jasne, že osobnú skúsenosť nemám a som za to vďačná. Mám zopár prípadov v okolí a vidím, čo to s tými deťmi robí, keďže sú to spolužiačky mojich dcér a sú u nás často a hovoríme spolu. Čo konkrétne ti mám písať? Ako mi 10 ročné dievča povedalo, že počas dvoch týždňov u otca nemá dostatok súkromia popri dvoch "vyženených" nových súrodencoch - chalanov, aby si preprala gaťky v kúpelni, lebo ju v kuse otravujú a otec "zabúda" zapnúť práčku, pretože pravdepodobne netuší, že u jeho dcéry nastupujú hormonálne zmeny a jeho nová žena si ju ani nevšimne...A že doma má celkom iné podmienky, kde má vlastného súrodenca, vlastnú mamu a svoj priestor. Otca má rada, osobne ho poznám, asi je to v pohode chlap, ale niektoré veci mu nedochádzajú. Ako príklad by to mohlo celkom stačiť.

elly2009
autor
27. jan 2019

@dianaana moj príbeh vyzrel nie za 5 mesiacov ale za 5.5 roka. Čiže viem stavať na naozajstných faktoch. Ako to poznačilo moje dieta. Nerobím ziaden výskum,nie som výskumník,som žurnalista,čiže to bude formou príbehu. A kto si to chce prečítať,ai to prečíta. Kto nie,tak nie.

elly2009
autor
27. jan 2019

@peter2404 vdaka

elly2009
autor
27. jan 2019

@alaguema to je ok. Ale to mas jednostranný nazor dieťaťa ktore si moze vymýšľať. Na tom by som nestavala dom. O tom mojom by som ti napísala aj 3 knihy ak chceš. Ako si vymýšľa a ako vzdy za tym polozi otazku: spýtaš sa tata? To uz viem,ze je blbosť.

alaguema
27. jan 2019

@peter2404 ide o to, že nemá stabilný domov, napísala som to asi sedem krát. Nejde o to, koľko času strávi s otcom v zmysle, že ak je tam dobrý vzťah, tak nech je toho času toľko, koľko chcú, mama by tam nemala dávať prekážky. Nejde o to, obmedzovať vzťah s jedným z rodičov, ale o to, aby mala dieťa jeden domov a nech pendlujú rodičia, ak chcú. Prečo to má znášať dieťa len preto, že má za rodičov dvoch nezrelých jedincov, ktorí sa vo vzťahu nevedeli dohodnúť? Sťahuj sa ty každé dva týždne a potom mi napíš, ako sa ti to páči.

alaguema
27. jan 2019

@elly2009 tvoje dieťa nepoznám, ale toto dievča áno, som si istá, že mi neklamala. Rovnako poznám kamarátove tri deti v striedavke, ďalšieho chalana v striedavke, ktorý k nám chodieva. Vždy to bude jednostranný príbeh jedného dieťaťa. Ale pre to dieťa je ten jeho príbeh to, čo žije. Neviem, čo si čakala, že ti niekto napíše aké príbehy? Veď stále je to individuálne. Ak chceš písať knihu, nepýtaj sa rodičov, ale detí, ktoré to žijú.

peter2404
27. jan 2019

@alaguema
zial si opat mimo..
pochop prosim ze dieta sa zveruje do starostlivosti v pripade ROZPADU RODINY. ano, rozpad rodiny so sebou prinasa aj to, ze dieta pride o domov, rovnako ako pride o trvaly kontakt s kazdym s rodicov, tak to bohuzial je. rozpad rodiny sam o sebe je pre dieta ohromna trauma a tvarit sa ze ak mu dam jednu postel a jeden domov tak sa s tym vyrovna je cista iluzia..

montemotherone
27. jan 2019

@elly2009 nemám vlastnú skúsenosť (našťastie), ale súhlasím s názorom, že nariadenie striedačky by malo byť prísne individuálne, asi by tomu mal predchádzať riadny psychologický rozbor oboch rodičov a ich vzťahu. Ak sú to dvaja inteligentní ľudia, ktorí si uvedomujú že ich vlastné súboje nemajú riešiť cez deti a že všetku energiu majú vložiť do vytvorenia emočne bezpečných miest, za ktoré budú obaja zodpovedať, bolo by to riešenie. Chce to naozaj veľmi silné a emočne zrelé osobnosti ktoré si vedia zahryznúť do jazyka keď treba a dokonca svojho bývalého partnera vedieť vykresliť v dobrom svetle aj vtedy, keď naň začne frflať samotné dieťa. Keď si každý rodič uvedomí, že jeho dieťa bude šťastné len keď bude mať dobrý vzťah s obomi rodičmi.
Patológia sa bohužiaľ často vidí aj v navonok funkčných rodinách, kde manželia nie sú rozvedení 😕 a bohužiaľ na tie deti to pôsobí rovnako 😕

pininka
27. jan 2019

Všetky veci ktoré tu píšete sa stávajú aj deťom ktoré niesu v striedačke výchove. Pretože to závisí od rodičov a o tom ako sú schopní sa dohodnúť. Deti majú radi stereotyp a určené veci a oveľa ľahšie sa prispôsobia a chápu že som týždeň u mamky a potom týždeň u otca ako že majú byť dvakrát do mesiaca dva dni niekde a ani nevedia kedy to bude. Neviem o akom rozpoltenom zivote sa tu hovorí, keďže aj deti ktoré niesu v striedavkou majú u toho druhého rodiča normálne detskú izbu, svoje veci, píšem o zodpovednom rodičovi. Domov dieťaťu nevytvára izba so štyrmi stenami, ale ľudia ktori tam žijú. Poznám mnohé prípady, kedy sa ženy vyhovárali na všetko možné, len aby to dieťa nešlo k rodičovi, bolo to aj veľakrát medializované, berú dieťa ako nástroj pomsty mužovi. Ak sú nastavené presné pravidlá nemôžu toto robiť. A posledná vec ešte, nedávno som pozerala 13. komnatu o jednom českom spevákovi ,ktorý sa rozviedol keď mala jeho dcéra dva roky a rozhodol sa že nechce narúšať novú rodinu svojej manželky a dieťa vídali veľmi málo. Jeho dcéra potom rozprávala že aj keď je druhý otec v pohode, jej skutočný otec jej vždy veľmi chýbal a rada by s ním trávila oveľa viac času než to bolo. Ak sú rodičia skutočne dobrí rodičia a o deti sa starali, treba sa preniesť cez vlastne ego a dopriať tomu dieťaťu oboch rodičov rovnako. Viem ako moje deti plačú keď je muž preč 4 dní, chýba im. Neviem si predstaviť že by ho videli dvakrát za.mesiac.

vroni
27. jan 2019

@peter2404, tebe chyba schopnosť pochopiť písaný text. Tvrdiť, že všetko je v pohode, keď bude mať dieťa každého rodiča týždeň je rovnaká ilúzia. Nezmyselná a falošná. Áno, sú prípady, že sa to dá a podarí. Ale sú to výnimky a nie pravidlo. A áno, prípady, keď sa dvaja vadia o dieťa, matka bráni stretávanie s otcom, idú vedome proti sebe - 0lano, považujem za šialenstvo, že sú si pred zákonom rovni. Ako hovorím, poznám zblízka a dôverné pripad, kde striedavka viedla priamo k psychiatrickej diagnóze dieťaťa. Pri normálnych a milujúcich rodičoch. Napriek pomoci psychológa.

alaguema
27. jan 2019

@peter2404 Moji rodičia sa rozviedli, naozaj mi nemusíš vysvetľovať, čo znamená pre dieťa rozvod. Pôsobíš dosť arogantne a premúdrelo, čo je takmer vždy známkou určitej obmedzenosti. O detskej duši tu asi neuvažuješ so skutočným záujmom, iba hráš formu a obhajuješ niečo, z čoho plynú praktické výhody hlavne pre teba. Rozvodom dieťa nemusí stratiť domov, ani stabilné bývanie, stráca kompletnú rodinu a aby toho nebolo málo, tak niektorí rodičia mu zrušia aj stabilný domov - to skús pochopiť ty, že pre niektoré deti, dokonca aj pre dospelých ľudí, je stabilné prostredie veľmi dôležité. Ich súkromie, zázemie, miesto, kde sa cítia dobre, kde sa cítia doma. Nemusí to byť trauma pre každé dieťa, niektoré to môžu zvládať v pohode, iné vôbec. Takže prestaň paušalizovať a mudrovať, celkom mi už lezieš na nervy. Ešte raz ti napíšem - začni sa sťahovať každé dva týždne z miesta na miesto a potom nám o tom napíš.

modra_kolobezka
27. jan 2019

Ja mám pohľad z inej strany. Pracujem ako odborník a sem tam sa stretávam s rodinami, v ktorých chce jedna strana deti do striedavej starostlivosti a druhá nie. Zatiaľ som vždy mala také "šťastie", že som v týchto rozvádzajúcich sa rodinách natrafila na zbedačené deti, na rodičov, ktorí si riešili svoje vlastné konflikty a na deti brali ohľad len okrajovo, na deti protichodne zmanipulované oboma rodičmi, samé, bezradné, s veľkými vystrašenými očami, neurotickými ťažkosťami a pod. Mojou úlohou bolo rozhodnúť o najvhodnejšom spôsobe starostlivosti pre deti. Takmer zakaždým mám chuť napísať, že deti týmto rodičom odobrať a nedať ich ani jednému, keďže obaja svojim konaním deťom škodia. A nie sú ochotní sa zmeniť . Chybu v sebe nevidia, len v tom druhom rodičovi. Atď. ... Tieto deti trpeli v úplnej, ale nefunkčnej rodine pred rozvodom a budú trpieť aj v rozvedenej rodine, bez ohľadu nato, aký spôsob porozvodovej starostlivosti sa im určí. Žiaľ bohu ☹

moonlight1210
27. jan 2019

@elly2009 nestacil by ti na vydanie vlastny pribeh?
Tam aspon poznas vsetky detaily a mozes ich spravne v pribehu pouzit.
Cudzi pribeh mozes poznat, ale nikdy nebudes poznat vsetky detaily. Co ho moze uvrhnut vzdy do ineho svetla. A pri takejto citlivej teme sa preto vzdy pohybujes na tenkom lade.

A nie som si ista, naco to chces vydat. ci to chce byt tvoja sukromna katarzia z toho, co sa ti s tym spaja, alebo mas za ciel taku vagnu vec ako: chcem, aby sa o tom viac hovorilo...

Kazdopadne si beries na musku vcelku citlivu a kontroverznu vec, takze treba mat naozaj na pamati, ze cokolvek raz opusti tvoje ruky, si zacne zit svojim zivotom. A nemas na to dalej dosah. Ani v tejto dobe, ked mas moznost sa rychlo a verejne vyjadrit k comukolvek, co by sa s nim spojilo.

alaguema
27. jan 2019

@modra_kolobezka niekedy by si to tí rodičia mali asi zažiť, aby im tie deti na nejakú dobu naozaj vzali. Možno by im to pomohlo na rodičovstvo dozrieť.

jankalukasova
27. jan 2019

@alaguema presne suhlasim s Tvojim nazorom. Blizka priatelka ma dceru v striedavke a dieta zije v podstate zbalene v jednej cestovnej taske. Bud nieco zabudne tam alebo tam. Jasne, kopec veci ma dvojmo ale nie vsetko sa tak da riesit.
Vzdy, ked ju vidim, spomeniem si ako som na VS pendlovala hore-dole. V 5 dni v BA a potom 7-8 v Brne a to som jazdila svojim autom, takze som si mohla kludne vozit aj matrac keby som chcela. Musim povedat, ze ked to skoncilo, tak sa mi ulavilo a bola som v podstate dospela. Ak striedavka, tak tak ako pises. Nestahuju sa deti alee rodicia. Hoci tu zas clovek naraza na problem, ze ak si jeden z rodicov zalozi novu rodinu, tak by sa zas muselo stahovat ine dieta.

pininka
27. jan 2019

@modra_kolobezka krásne napísané, presne slovo odborníka. Kto mal výrazne problémy už pred rozpadom,bude mať aj potom. Deti sa dajú žiaľ veľmi ľahko zmanipulovať, nechcú ublížiť nikomu a budú aj pred cudzími hovoriť naučené veci,ktoré do nich niekto nahudol. Je to veľmi smutné.