Striedavá výchova a fatálne následky na dieťa
Ahojte mamičky.
Chcela by som rozprúdiť diskusiu,kde ma zaujímajú názory mamičiek,avšak názory mamičiek,ktore majú deti v striedavej výchove.
Moja dcéra v striedavej výchove žila 5.5 roka a teraz ked sa na to pozriem,vidím ze na nu mala fatálne nasledky. Chcela by som napisat knihu. Na tu knihu sa chystám uz par rokov,preto chcem viac príbehov. Len ten moj jeden,nema pri rozhodovaní az taky velky význam.
Mamičky,ktore si nieco o výchove myslia... to je fajn. Ale tieto názory v mojej knihe nie su relevantne.
Dakujem každej,ktorá sa chce mojej knihy so svojim príbehom zúčastniť.
Dakujem
@mamickadusicka asi ako tá vaša predtým. Nezvyknem takto reagovať, ale neznášam ironické urážlivé komenty a navyše total neobjektívne, a to teraz nemyslím konkrétne teba.
@mamickadusicka jasné nebudeš sa k niečomu vyjadrovať, to je práve to detinské, ty aj autorka ste urážať mohli, ale vás sa nikto dotknúť nemôže a samozrejme prestávate diskutovať. Kľudne, nemám problém.
@elly2009 ty si začala byť ironická prvá. Keby si napísala že máš takúto skúsenosť a chcela by si poznať aj iné skúsenosti, či už pozitívne alebo negatívne aby sa skutočne ukázalo ako sú na tom takéto deti, verila by som ti že chces poukázať na tento problém. Ale ty máš iba samé negatíva, a keď ktokoľvek napíše niečo pozitívne, alebo má iný názor, tak už začína irónia a presadzovanie svojho.
Mala som priatela, ktorý má svoje deti v striedavke - dievča 14r, chalan 17r. Priateľ býva vo svojom byte,ked nemá deti, týždeň ,ked je s deťmi - nasťahuje sa k svojim rodičom aj s deťmi..😖 Vôbec striedavka tu nemá zmysel- starajú sa o pohodlie detí starí rodičia,deti počas toho týždňa často odbiehajú k mame- po rôzne veci a taktiež im pomáha s učivom..Otec detí im sem-tam spraví nejaký výlet, ale väčšinou pracuje od rána 07.00- 18.00-19.00. Pointa celej striedavky? Otec detí v slabej chvíli priznal, že trval na nej iba kvôli tomu,aby jej nemusel platiť výživné a taktiež jej chcel dokázať,že aj on sa vie "postarať" a nie je matka nenahraditeľná 😢 Kto nato najviac dopláca? Samozrejme,že deti....😢😢😢😢
@lucka08099 bezne oblecenie ma 2 x, u kazdeho rodica. Je to praktickejsie, navyse veci nieje treba tolko ako ked je u jedneho nonstop. Zvykneme ich podla moznosti nemiesat, urcite nerobit druhemu rodicovy to ze dieta ti pride v novom znackovom a ty ho posles v obnosenom starom. Raz za cas ked sa mi doma nazbiera viac veci od otca tak mu ich poslem, on mne tak isto.
Zimne oblecenie, bundy, topanky, vibramy, sportove potreby ako lyze, bicykel, korcule, prilbu atd ma jedno, ked potrebujeme navzajom si to poziciame. V dnesnej dobe je veci vsade naozaj vela, takze nieje problem dokupit nieco lacne v sekaci, pripadne podedene a mat to doma pre pripad. Napriklad zimnu bundu dostane novu, kvalitnu tu nosi stale ale ja mam doma aj z bazaru sa par eur keby sa nahodou ochladi a zimnu bundu si nechala u otca. Tak isto bicykel, u nas ma stary co som zohnala za 20 eur, na to premavanie po ulici jej to uplne staci a ked sa chystame na cyklovylet berieme od otca, tam ma uplne novy super bajk.
Hracky, decky, vankusiky ma svoje oblubene u kazdeho rodica, mala svojho oblubeneho plysaka na spanie toho si nosila zo sebou ked bola mensia, teraz uz je velka a nepotrebuje to. Toto je tak isto lacna zalezitost, dnesne deti maju tych hraciek neuveritelne vela takze sa to nahromadi aj v dvoch domacnostiach a to clovek nekupi ani jednu... Stacia vianoce a hned ma doma cele hrackarstvo od rodiny
Izbu, postel, stol je vybavenie co je v kazdom byte, moja si robi ulohy za kuchynskym stolom u kazdeho z nas, sice ma svoj aj v izbe ale je tak zvyknuta v kuchynoobyvacke pri nas si pisat.
V podstate my si ju striedame tak ze v urceny den si ju dany rodic vyzdvihne zo skoly a ona co si zbali do skolskej tasky to je maximalne mobil. Nastastie maju v skole taky system ze knihy si nechavaju v triede a beru len to z coho sa potrebuju ucit. Mimochodom vsetky skolske knihy su tak isto online takze ked nutne potrebuje a nema zapne pocitac. Tak isto ma kluce od domu pri sebe takze aj ked je u otca moze si domov hocikedy skocit po nieco
Taktiež žijem oddelene s manželom. Syna mu dávam kedykoľvek chce, výživné mi neplatí žiadne, niekedy zaplatí škôlku. Ale nevadí, radšej peniaze nepýtam,aby ho "nenapadla" SS. Dieťa -tak ako dospelý- potrebuje 1DOMOV ❤ , taktiež žiť v rodine , spolu s jej stereotypom.
Ci bude a nebude striedavka fungovat zalezi LEN A LEN NA RODICOCH. Ked to dokaslu je to iba ich chyba, nie chyba striedavej starostlivosti.
Clovek si moze niest vela traum z detstva a to mohol vyrastat aj v kompletnej rodine, staci ak tam bol nezaujem, citovy chlad, hadky, alkohol, chudoba, nasilie a ma zarobene problemy na cely zivot. Tak isto model vychovy len jednym rodicom nieje dobry, dietatu jednodcho ten otec ci mama chyba. Su situacie ze to tak proste dopadlo, ale v pripadoch ze maju obidvaja rodicia zaujem o vyhovu ale nedohodnu sa a jden druhemu brani v styku je to to najhorsie co moze svojmu dietatu spravit
Ja som aj tu na MK citala vela tem o striedavke, ked sme s tym zacinali ked bola dcera mala a zhanala som info tak tu bola jedina tema, da sa povedat ze teraz je toto ovela rozsirenejsie nez pred 7 mimi rokmi, vtedy to bola v podstate novinka a ani sudy deti takto nezverovali.
Uprimne vam poviem ze ked citam niektore nazory ci pribehy rodicov co maju deti v striedavke tak sa ani nedivim ze v niektorych pripadoch to dopadne katastrofalne. Ked zvytazi vlastne ego, chut pomstit sa byvalemu, dojem ze som jedinym vlastnikom dietata a pocit ze nikto nedokaze byt lepsim rodicom ako ja to je naozajstna tragedia. Ani medzi mnou a otcom mojej dcery to nebolo vzdy ruzove, neslo to vzdy lahko, hlavne tie prve roky plne krivdy po rozchode oli tazke, ale zvladnut sa to da. Aj bez toho aby trpelo dieta
@mamickadusicka ďakujem za upozornenie,
slovo fatálny mám spojené s vážnymi, smrteľnými následkami a dávať ho do spojenia s niekoho výchovou som počula len v prípadoch úmrtí, či už dieťaťa, alebo sa niekto, kto bol patologicky “vychovávaný” stal vrahom
Tak ako @pininka určite by som to nedávala do spojitosti s vlastnými detmi, ktorých život priamo svojim pôsobením ovplyvnujem, zvlášť tu, ked autorka pise o 9 ročnom dieťati.
@elly2009 čo si robila tých 5 rokov, keď tvoje dieťa ma vďaka tebe v 9 rokoch fatálne následky spôsobené tebou a tvojim ex?
@sisaka kto povedal ze len vďaka mne?
Takto...
Rozišli sme sa ked mala naša dcéra 3.5 roka. Nakoľko nechcel platiť výživné navrhol striedavku. Ja som si po rozchode kupila byt a zariadila jej vlastnú izbu. Problémy sme mali stale. S oblečením špeciálne. Častokrát ju doslova vyzliekal na zastávke pripadne aj teraz jej posiela veci pre 5-6 ročne aby som jej musela kupit ine.
V case školy sa dal dokopy s triednou kde ju dcéra volala pani učiteľka za každých okolnosti. Obycajne sa bozkávali v jej prítomnosti a to bol vzor pani učiteľka.
Teraz zistila ze ma benevolentnu výchovu u otca a radšej chce byt a nim. Proste non stop. Ked nieco poviem,stavaju ma do pozície zlej matky. Preto pre mna mala a ma striedavá výchova FATÁLNE teda nezvratne nasledky a kedze su nezvratne tých takmer 6 rokov uz nikto nevráti spat
@elly2009 a neskúšali ste toho spomínaného mediatora? Pripadne sa vo dvojici stretnúť a vydiskutovať si to? Nam sa osvedcili pripomienky mailom, nemuseli sme sa konfrontovat, hádať, keď človek napísal slušný, neutocny email mal ten druhy čas na odpoveď, porozmyslat a vyjadriť sa s chladnou hlavou.
S vecami sme mali podobný problém, ale nebolo to naschvál, on ako typický chlap nerozozna veľkosti (áno obliekol hej leginy pre 2 ročne tak to mala akoze kratase 5 rocna) tak isto mu nedocvaklo že keď pošlem dieťa v Adidas súprave nemôže mi ju vrátiť v Hongkong umelohmotné cine. Ale poriešili sme to časom. Každý svoje veci a dieťa odovzdať v tom co prislo.
To ze dieťa bude mať obdobia že chce byť len s jedným rodičom lebo je menej prísny, je bohatší atď. Je tiež celkom normálne. Keď je pevná dohoda medzi rodičmi a sú na toto pripraveni (lebo každý človek si hľadá cestičku ako si zjednodušiť život, aj dieta) tak proste si to nebrať osobne, to je cele.
No a ze sa tvoj ex sa dal dokopy s učiteľkou, no a? A že sa bozkavali, všetci čo spolu chodia sa bozkávaju, tu si myslím ze nemas právo to riesit, odsudzovat alebo vytikat tvojmu bývalému.
Aj z tých tvojich pár riadkov je jasne ze mate kazdy svoj podiel viny. Tvoj bývaly je svojím sposobom blb ale tie tvoje pripomienky k učiteľke tiež niesu celkom ok. Ale stratene to nieje, naozaj odporúčam stretnutie u 3 nezávislej osoby a dohodnúť si pravidla
@alaguema Dala si vyborne prirovnanie “ako nomad”. Nikto z deti nomadov nerobi, ale vsimni si, ze stabilita prostredia dietata nomadov spociva v uplne niecom inom ako v tom, ze prekocuje rocne po 40 miestach (ma tatina, maminu, starych rodicov, t.j. zazemie, z ktoreho citi istotu). Extremny priklad, ale oplati sa zamyliet.
@lujza123 klobúk dole. Na tvojom prípade vidno, že keď sú rodičia normálni a ide im o záujmy ich dieťaťa, že to ide 👍.
Syn mal kamaráta, ktorý bol v striedavej a fungovali presne ako píšeš. Do vzťahov som im samozrejme veľmi nevidela, ale keď som sa bavila s rodičmi (striedavo chodili so synom na hokej) aj s chlapcom (chodieval sa k nám hrať) vyzerali, že sú v pohode a že to funguje, chlapec sa ničím nelíšil od ostatných chlapcov a keby jeho otec nechodil na hokej s partnerkou, tak nikto by ani netušil, že sú rozvedeni...
Poznám ale chlapca, syn s ním tiež hrával, žil u matky, otec sa tiež staral (poznám oboch) a teda čistá katastrofa, chlapec agresívny, nikto si s ním nevedel dať rady, netrúfam si tvrdiť, že problémom bola výlučne “mäkká” mama, ale ten chlapec potreboval disciplínu ako soľ, možno by mu častejšia prítomnosť otca bola prínosom ....
@lujza123 dakujem ti velmi krasne za rozsiahlu odpoved. Takto to vyzera celkom dobre. Nevedela som si to realne dost dobre predstavit, ale mate to skvele nastavene. Teda aspon podla mna. Este raz dakujem za objasnenie
@pininka ano aj napriek tomu, ak by to tak malo byt ze jeden rodič bráni, znamená ze sú veľmi zle vzťahy medzi partnermi a o to viac by to mal zlý vplyv na dieťa... Pre dieťa by som sa obetovala určite a nepogadzovala ho ako pingpingovu loptičku. Povedzme si na rovinu ak je matka dobrá matka a dokáže vychovávať dieťa, súd takejto matke nikdy dieťa nevezme, matka je pre dieťa v živote dôležitejšia ako otec, samozrejme ze aj otec ale matka je nenahraditeľná a kebyže som muž a mam zle vzťahy ale viem ze je dobra matka jasne té ho nechám matke a hľadám cestu ako sa stretávať s dieťaťom. Ja som ešte nevidela otca ktorý by bol 24 hod pri dieťati ako matka a zvládal to co zvládne žena, česť pár výnimkám. Príroda to takto už odpradávna zariadila.
@ivankomonika a ak takáto matka súhlasí so striedavo starostlivosťou a nebojuje o dieťa ja takúto matku beriem za krkavciu, pardon za výraz. Ale aj také matky sú medzi nami. Ja by som sa o dieťa bila ako levica a len cez moju mŕtvolu by som dovolila mi ho vziať. Keby ze otec je dobrý otec nemám dôvod mu roky nedávať dieťa a zvlášť keď vidím ze dieťa otca miluje, nebudem predsa ubližovať vlastnému dieťaťu za to ze nám dvom to nevyslo
@ivankomonika a veru nemáš pravdu poznám jeden taký prípad a veru syna dali otcovi a ten bol no škoda reči vieš ako sa hovorí nikdy Nehovor nikdy tak ozaj je to tak a ďalšia vec je aj keď dieťa pôjde k otcovi z matky to automaticky nerobí horšieho rodiča len proste je to individualne a určite sa v tomto nedá paušalizovať že len a len matka i keď priznávam do určitého veku sa s týmto stotožňujem potom neskôr už zaváži aj čo naozaj chce dieťa a to by malo byt prvoradé nielen že matka
@ivankomonika krkavčia matka je niekto úplne iný pre mňa Napr konkrétne tyranka ale v žiadnom prípade matka čo dá dieťa do striedavky
@janulka1802 Ja co poznam a počujem, tak 90 % chlapov vydrží sa max hodinu denne venovať dieťaťu, ved mami tu ako na páse píšu ze chlapi im malo pomáhajú a ešte frflaju že veď si celý deň doma a nič nerobíš... Na svete je nepatrne množstvo chlapov ktoré by zvládli starostlivosť o dieta
@ivankomonika radsej mu odopries otca a bude ho vidiet jeden vikend za 2 tyzdne? To nie je sebecke? A este v tom vikende bude treba stuhnut aj babku z druhej strany lebo sak svokra je to najhorsie a otcova rodina ma narok iba na ten vikend tak smola? Kec to tu citam, dakujem svojim rodicom, ze aj ked oni dvaja uz spolocnu cestu nevideli, obom bolo jasne ze tu byt pre nas musia. Nepohadzovali si nas, nemali sme odlisnu vychovu lebo povysili nas nad svoje ego, ale myslim ze osaba s nazorom ako jevten tvoj to nikdy nepochopi. Len pre upresnenie opat prizvukujem ze to nie je pre kazdeho
dievcence ja by som vas len rad upozornil ze v nasej republike o tom, kolko bude dieta u otca a u matky, resp. komu bude zverene nastastie nerozhoduje ani matka, ani otec ale sud...
tliachanie o tom, ako kto komu odoprie je absolutne mimo misu..
na reciach o tom, ze chlap sa vie venovat detom max hodinu sa dobre bavim, nemam akykolvek problem skonfrontovat moje aktivity s detmi za posledne dni s ktoroukolvek z vas
@muz123456 momentálne nie je predmetom diskusie životný štýl nomádov. Slovo som použila iba v kontexte že dieťa "kočuje" medzi dvomi domácnosťami, lebo rodičia si to tak vymysleli a súd im to odklepol. Prípadne si to vymyslel chlap, aby nemusel platiť výživné, že? Už som to sem napísala x krát - sťahujte sa vy a deti nech žijú na jednom mieste. Ak je to také fajn, tak kde je problém? Dva týždne u seba, dva týždne v dome, ktorý deti pokladajú za domov.
@peter2404 to sa ako chváliš alebo čo si tým chcel povedať? Každý jeden normálny otec sa dieťaťu venuje rovnako ako aj matka veď to úplná samozrejmosť že to niekde tak nefunguje to je zle pretože by to malo byt normálne a nie výnimočné

ja nemam sice ziadne dieta v striedavej vychove, len spolocne vychovaveme nasich niekolko, a obavam sa, z vlastnej skusenosti viacdetnej matky, ze KAZDA vychova ma na kazdeho, ci uz na nas v minulosti, a aj na nase deti, FATALNE nasledky.
len to nam, rodicom, dojde az vtedy, ked sa s tym uz vela narobit neda...
drzim palce na tvorive pisanie.