Sú rodičia sebeckí?
S manželom ideme k mojim rodičom 1-2 x za rok, žijeme v zahraničí, moc sa nevídame. Tento rok sme boli na Veľkú noc, chceli sme prísť v lete na dva/tri dni, ale bolo mi povedané, že nech nechodíme, lebo bude horko a oni chcú mať pustenú klímu (je v obývačke, kde sme my s mužom keď prídeme na návštevu). Mňa to trošku šokovalo, aj keď ozaj len trochu keďže viem akí sú, že dajú prednosť vlastnému pohodliu pred vlastnou dcérou. Ale ok. Nevadí. Len ma zaujíma Vás názor na to celé, či je to pre Vás ok. Ja si neviem predstaviť mať dcéru/syna, ktoré vidím iba dvakrát za rok a povedať im, že nech nechodia lebo ja chcem mať klímu zapnutú.
Otec je automechanik, tak sme potrebovali urobiť nejaké veci na aute, vymeniť pneumatiky a ďalšie veci, ale ide o to, ze sa otcovi nechcelo. Jasné, že to nie je jeho povinnosť, ale zase, ja mať dieťa a mám manžela automechanika, tam predsa urobím pre svoje dieťa všetko.
Možno len na mňa nejak doliehaju tehotenské hormóny, taký výlev trochu. Len by ma zaujímalo, že ako to vidíte Vy.
Neviem ci su sebecki, len take postrehy z toho co pises...
- automechanik - moj surodenec je lekar a poviem ti ze ho dost otravuje ked kazdy z rodiny chce "poradit" a ukazuje mu vysledky, kde ho boli, ake lieky berie... takto by si k nemu rodinny prislusnik cestu nenasiel, skor naopak
- klima - v 3izbovom byte je v lete fakt hic, a chapem ze rodicia su zvyknuti ze maju urcity komfort, bud by som prisla mimo leto alebo fakt ist na 2-3 dni do hotela, tlacit sa v 3i byte x ludi ...naco ked ste na tom financne dobre, aj ako tehotna budes mat v hoteli vacsi komfort ako na gauci.
- vztahy - asi nie su uplne ok, ale tak zase na sviatky sa stretavate, nie kazdy je nadseny z navstev aj ked ide o vlastne deti. A ani oni k vam nechodia, spali inde ako u vas, tak je jasne ze to chcu udrziavat v odstupe. Pises ze v detstve to tiez nebolo ok tak necakaj ze sa to zmeni. Teraz pracuju aj hormony, neskor budes mat triezvejsi pohlad. A muzovi rodicia? S nimi ste na tom ako?
@akbara77
Ale veď oni nie sú chromí, že musia zakazdym čakať na dcéru. Ja som žila v zahraničí, bezne sa NAVZÁJOM rodiny navštevujú. To musí iba dcera stále chodiť? Potom to nie je jej vina, že sa tak malo vidia, ale ich. Hanba by ma fackovala, že ani neviem ako mi dcera žije, len sedím doma na gauči.
@katkami123 nie su chromi ale 70tnici už môžu mať svoje zdravotné problémy a ja by som teda od mojich rodičov už v takom veku rozhodne nevyzadovala, aby ma chodili navštevovať, keby bývam tak ďaleko. Ale tu je vo vzťahu ďaleko viac problémov.
Mňa strašne zaujímalo ako ďaleko ste a čo je teda riadny dôvod návštevy, ale, asi sa nedozviem.
Vieš, tiež by som sa možno všelijako chovala keby ku mne prišla dcéra 2 krát do roka za 3 dni aj to by chcela službu odomna.
Mne to cele nesedí, stále počúvame aki sú sú len rodičia sebecki
@sono2 ja teda autorke nechcem nakladať ale tiež myslím, ze trochu manipuluje s mienkou tu tym, ze prezrádza len čiastočné a neúplné info, mozno trochu prispôsobené. Každopádne je faktom, ze tie vzťahy vrele nie sú, tak sa cudujem, ze sa autorka čuduje. Ale zas rozumiem, tehotenské hormóny robia svoje..
Rodičia nie sú tak starí, mama teraz bude oslavovať 55 v máji a otec má 58. My sme ich k nám pozvali viackrát, ale mama vždy povedala, že otcovi sa nechce, že viem predsa aký je. Otec je taký domased.
Aha tak pardon, niekde som čítala, ze 70. Zrejme sa mi tie témy už miešajú 😀
Tak toto nieje vôbec normálne, pre deti všetko aj modré z neba, aj o polnoci. Som rada že mám takých rodičov akých mám, ďakujem že sú.
@lvulik
Aj 70-tnici cestujú. Sadni si v Anglicku na akékoľvek letisko, tam po dovolenkách chodia hlavne dochodci, Nemecko to isté, dovolenkové oblasti a plné dôchodcov. To na Slovensku, keď aj kúpiš letenku, tak ľudia chytajú záchvaty paniky, len keď už nevidia komín z domu. A práve takíto zadubenci by pritom mali čo najviac cestovať, nech trochu vidia svet ako sa inde žije a funguje. Žasnem nad týmito názormi, že je chybou dcéry, že sa tak malo vidia. Pritom aj tu na MK ženy, ktoré sú v zahraničí pridávajú fotky ako za nimi prišla ich mama/otec. Autorka sa snaží viac než dosť. A s novorodencom by som nikam nelietala. Veľmi dobre viem koľko nervov a vypätia síl to stojí niekam takto cestovať s malým dieťaťom a za takýmito rodičmi to za to vôbec nestojí. Keď chcú sedieť na zadku, tak nech si sedia milí rodicia doma na zadku, ja by som kvôli ich pohodlnosti, aby si svoje vnúča videli, určite takéto cesty neabsolvovala.
Autorka, prečítaj si tento článok. Na tuto tému je toho kopu popísaného, určite ťa to nakopne si viac o tom čítať. https://najmama.aktuality.sk/clanok/320295/znak...
@tykat zase poviem k tej profesii... jedna vec je "každý z rodiny", druhá vec asi keď dcéra príde chorá a niečo potrebuje poradiť, však?
Aj keď výmena pneumatík pár eurova hocikde je strašná somarina :D ale ak majú vazny problém a otec sa vyzná, je to divne keď nepomôže. Ty co mame skúsenosť vieme akí sú dnes automechanici. Na zaplakanie. Môj otec je " stavbar" ak potrebujem niečo nakresliť, poradiť mam to za sekundu. Bez reči. Normálna vec. On keď potrebuje dane. Alebo niečo na auto, tiez tak.
Je to smutne, ze mas takych rodicov 😔 ja by som ani za nimi ani cez sviatky a uz vobec nesla. Pockaj ci budu mat zaujem o vnuca. Inac si aj spolu telefonujete niekedy ? Moja mamka bude mat 55 ale tak ta by mi zniesla modre z neba. Ked ideme ku na nedelny obed, navari a este aj na 2 dni domov jedlo zabali. Ale moja mama sa nam obetuje cely zivot. A stale si tak hovorim, ze ked bude stara tak my sa o nu postarame so surodencami.
Autorka, vedctak sa opýtaj mamy ci ju návštevy tak obťažujú... rovno. Ak je to problém, chodiť nemusíte, led bude chciet vidiet vnucence, nech pridu... ono časom sa uvedomí, ešte nie sú v tom veku. Keď sa odmlcite na rok, dva hneď sa lady pohnú... možno sa aj zdvihne mama a príde za vami.
Fakt ako keby do Afriky mali ísť:D
@simca06022011 tak vidis u nas toto vobec nefunguje. Surodenec je na to uplne alergicky, ani sa o tychto veciach nebavi. Respektujeme, neriesime.
@evamarek77 Už by si si mohla prestať vymýšľať a hlavne domýšľať. Na ubytovanie v penzióne som sa už vyjadrila.
@mata0076 Zavoláme si, ale iba s mamou, otec vôbec. Vnúča neprídu hneď pozrieť po narodení, to už viem. Že potrebujem pokoj a tak..tomu rozumiem.
@evamarek77
Necitala som celu tému, ale to snáď ani nemyslíš vážne, ze autorka býva v Čechách a rodicia ten kúsok za nou do teraz neprišli. 🤮 Hanba.
Ja autorku plne podporujem, aby tam Vianoce nestrávila. Načo? Rodicom poviem ešte na rovinu, že Vianoce som sa rozhodla tvaviť s ľudmi, ktorí ma majú skutočne radi a ostávam doma so svojou rodinou, oni sú však kedykoľvek u mňa vítaní. Nebudem malé bábätko týrať dlhou cestou, lebo oni sú leviní a velice dôležití. Do teraz sa cely čas prispôsobovala autorka, kedy sa prispôsobili jej rodicia? Veď z ich strany žiadna snaha. Ešte zvláštne, ze starí mládenci jej mamičke pri sukni nevadia, tí sa tam s ňou môžu tisnúť. Prečo tí bratia nejdú do penziónu a neuvoľnia sestre izbu na 2-3 dni. Asi tam tá láska medzi deťmi nebude spravodlivo rozdelená. Keď jedno decko problém nie je, ale druhé je aj na 2 dni.
Už ti to tu niektoré baby napísali - rodičia sú z generácie, ktorí teraz chcú mať svoj komfort, aj za cenu rodinných väzieb, emócie bokom. Im to príde normálne, že oni sú tí, ktorí majú vždy pravdu, navrch, u nich bude podľa ich pravidiel..To len ty máš pocit, že by to malo byť inak, vnímaš svoje pocity a emócie. Chceš sa im zapáčiť, mať dobré rodinné väzby, ale oni to tak nevnímajú, podľa nich je to ok. Nepochvalia ťa, ak niečo urobíš, dokážeš, proste to nevedia tak dať najavo. Oni takéto správanie považujú za normálne, nevedia to inak.
My tiež bývame na opačnej strane krajiny, keď prídeme, narušame komfort rodičov. Tešia sa, že sme prišli, ale lezieme si po chvíli na nervy, čo všetko by sme urobili inak.., deti sú "makové -orechové" pritom sú s nimi sotva pár dní v roku a just u babkodedkovcov sa nudia a sú "hrozní". Nikdy som nahlas nepočula, sme na Teba pyšní, aj keď si dovolím povedať, že som v živote makač. Proste to nevedia a ani to už nečakám, aj keď to trochu zamrzí.
Vo vašom prípade prísť k rodičom a ubytovať sa v hoteli, to myslím, že by sa ešte viac urazili a nabralo by to zlý smer. Nerieš vopred, spýtať sa ešte raz, keď to bude mať byť aktuálne, a potom uvidíš. A keď nie, proste len sa zmieriť a tým, čo Ty nezmeniš. Na vzťah treba dvoch a keď druhá strana nechce...
@katkami123 Ďakujem, pozriem 🙂
@tykat no naozaj si myslím, že vlastnú dcéru by riešil;) tiež mám lekárov v rodine, nebaví mé sa o tom, lebo ako kyslé uhorky sú, ale napr jednemu ked ochorela mama a riešil hneď. O vážnych veciach sni nehovorím. Ale inak nekomentuje nikdy nič. Aj fyzioterapeuti viacerí mi vraveli ze domov si prácu nenosia :D alergiu na to majú keď sa im zacnuznamy sťažovať tu ho boli tam.ho boli :D
@dupinka Tiež to takto u nás fungovalo/funguje. My sme chceli na penzión ako sme boli teraz na Veľkú noc, ale hneď ako som to povedala, tak oheň na streche, že nie, že sme rodina, ako by to vyzeralo. A pritom mám pocit, že zavadziame. Ak by nás mali radi, prišli by aj oni za nami, ale neprišli.. otec nerád cestuje.
Autorka ja nerozumiem ani tomu ze vnucence neprídu pozrieť lebo potrebuješ kľud:D moji rodicia sú trošku starší od tvojich (58-59), cestujú kam chcú, kedy chcú a veľa ( samostatne, rozvedení su). Narodila sa dcéra, sadli do aut a na 3.den boli v pôrodnici hodinu od domu, otec dokonca urobil okruh a doniesol babku z druhého konca SR... kvôli hodinovej návšteve! Lebo sa tešili. Nikoho a mňa vôbec neobtazovali.
Doma som návštevy nemala už a mala som kľud... parvtyzdnov. Minimálne sa spýtali ci mi netreba prísť pomôcť.
Nechaj sa mi, ale povedz co je vo veci ak máš pocit ze ich "obtazujes', neodkmc sa len tak, lebo si ti ešte vysvetlia ako " namyslená, urazila sa, lebo auto.som jej nechcel opravit". Pritom myslím, že to auto je to najmenej...
@dupinka
Nemyslím si, ze je to generáciou, je to povahou, každý jednotlivec je zodpovedný sám za seba a svoje konanie, toto mi príde take ospravedlňovanie chorého prístupu, “vsak všetci sú takí”, tak to už nie je až také hrozné. Nie, nie sú. Môj otec je z tej generácie tiež a pre vnúčatá by sa aj rozkrájal. Sám si ich pýta a vyhrá sa s nimi. Do nás sa nestará vôbec a to sme v pravidelnom kontakte. Neospravedlnuj druhých tým, že budeš zovšeobecňovať a generalitovať, aby sa to stalo prijateľnejším. Každý človek di je sám zodpovedný za svoje činy a skutky a každým nás mame slobodnú vôľu a vyberáme si, akí budeme.
@simca06022011 Ani mne to nepríde normálne, ale už to nechcem ani písať, lebo predsa nemôžem očakávať, že druhí budú konať tak, ako si ja myslím, že by mali. No myslím si, že je normálne sa prísť pozrieť na vnučika hneď ako sa narodí, aj keby to malo byť len na otočku a ďaleko. Nič z toho by u mňa nehralo rolu. To je láska.
Autorka, zariaď sa od teraz vždy podľa seba, aby bolo v prvom rade dobre pre teba, vase dieťa a tvojho manžela. Až potom sú všetci ostatní. V prvom rade vy a aby vám vyhovovalo. Tak, ako to robí tvoj otec, tiež on na prvom mieste 😀. Nejaké citové vydieranie tvojej mamy by som už dávno neriešila, ani to, čo si ľudia pomyslia, to je to najposlednejšie. Keď budete chciet ísť do penziónu, choďte, ide o vás v prvom rade a vase pohodlie, nie o vašu mamu čo ona chce. Ty nie si povinná svojej mame ako dospelá žena vysvestlovat, prečo idete do penziónu. Začne to tvoja mama rozoberať, poviem, mama nerieš, tak sme sa rozhodli. A viac by som sa s nou o tom nebavila, vy ste dospelí, ste svojprávni, sú to vase peniaze, ktorymi budete platiť, tak načo vám má mama rozkazovať, kde budete bývať.
Od rodičov by som už nemala žiadne očakávania.
Nerobili tvoji rodicia aj rozdiely vo výchove smerom k tebe a bratom? Keď ste boli deti? Lebo mne príde zarážajúce, že to mužské pokolenie jej nevadí mať doma varené-pečené. Však chlapi môžu ísť na 2-3 dni na prespávku ku kamosovi/priateľke a uvoľniť izbu tehotnej sestre. A cez deň sa všetci uvidíte. Nejak je to mužské pokolenie vo vašej rodine celkom dosť nadradené ako to ženské. Snáď si si toto myslenie neodniesla aj do manželstva a aspoň s manželom fungujete ako 2 rovnocenní.

Nie sú len sebeckí, ale aj psychicky narušení (viď tvoje detstvo) a citovo chladní..
Bohužiaľ ti dali najavo, že po tebe netúžia tak ako by si si v kútiku duše priala, ani bábätko to nezmení, tak s pomocou odborníka sa skús s tým vyrovnať, nemaj ocakavania ani falošné túžby , strán sa od toxických ľudí a buduj si svoju rodinku na inej úrovni citov. Vôbec ich nevyhľadávaj, nevnucuj sa, oni si vybrali svoj život, ty si vyber svoj.
Držím ti palce 🍀🍀🍀