Sú starí rodičia lakomí ?
Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka
Ako to bolo ked si bola ty dieta?Spravali sa rovnako?
Nerieš, nech len dlho žijú, naškrečkuju, budeš raz dedit a pomôžeš svojim deťom a vnúčatám.
Pokiaľ Vám nič nechýba, tak kašli na to.
nerobis dobre... kym ti to tu admin zmaze, mama si to moze davno precitat a narobis zlobu v rodine. Musis sa s tym zmierit,ze su taki a byt vdacna aj za dary na narodeniny. Viem, ze to zamrzi, ale nie je to ich povinnost "dotovat" tvoje deti.
@dilino viem ...ja som sa už ani nečudovala, reagovala som že máme dve deti a obe si zaslúžia vidieť a mať zážitky . Keby mám všetko prepočítavať koľko pomíňame na výlety , tak by sme nemohli nikam chodiť... veď deti sú malé len raz ☹
Takže boli takí celý život. Ja by som presne takto, ako si tu napísala povedala, ako to cítim. Že si rada, že sa venujú vnúčatám, ale všetko kazí ta ich lakomosť, že ty máš v tomto šetrení z detstva ťažké srdce, že si pamätáš len ako ste si nič nemohli dovoliť, aj keď ste na to mali a že to pre vlastné deti nechceš. Peniaze si do hrobu nevezmú a deti si budú pamätať, čo im dopriali za života a nie po smrti. Veď nechceš veľa, len občas zmrzlinu, alebo vstupné na výlet. Aj keď to nebudú chápať, aspoň sa ti po rokoch zadržiavania krivdy uľaví.
Tak ocividne su takito cely zivot, tak som prekvapena, ze si teraz prekvapena… proste su taki ludia, tiez poznam jedneho, co proste nepusti cent navyse. Byt si kupil v hotovosti, roky setril, oblecenie neexist kupit kym sa to sucasne doslova nerozpadne, v zivote nebol s kamosmi na pivo, s frajerkou v restike… auto odmieta, lebo to su len vydavky, ani taxik v zivote nevyuzil, za mhd zasadne odmieta platit ked uz sa zvezie… dalsi sa sprchuje a na velku potrebu chodi v praci aby doma usetril toaletak a vodu, a samozrejme toaletak a cokolvek je len trochu mozne, si aj bez hanby berie z prace domov. Pritom zarabaju naozaj nadstandardne, takze toto nepotrebuju ani nahodou 😂
Ale vazne, tvoji rodicia su v tomto mozno zvlastni, na druhu stranu ak vedia detom vymysliet pekny program a zazitky zdarma, tak je to fakt super. Ja som s mojimi starymi rodicmi travila cas na zahrade, v lese, vacsinou sa makalo, ale najviac mi utkveli v pamati vsetky tie paradne veci, za ktore sa neplati 😍 a ano, babi mi strcila hocikedy dvacku ci stovku (v korunach) so slovami “ale mame to nehovor”, alebo mi kupili lizatko, zmrzku, zobrali na kolotoce, ale proste tie najvzacnejsie “veci” v zivote su zadarmo.
@keiko33 tak toto je presne to, čo si myslím ... áno toto sú moje slová ... ☹
@sissy27 toto by sa u nás nikdy nestalo , že by strčili peniaze , a nehovor mame 😁je to zlaté , ale pobavilo ma to, pretože naši keby dajú čo i len 1€ do ruky tak o tom vieme všetcia, lebo by to prízvukovali deťom aspoň pol hodinu že si to maju odložiť , určite by to tak bolo .
Tak to je minimálne divné. Moja stará mama mala za starých čias dôchodok 3000korun a doslova jedlá chlieb dovtedy kým sa nedojedol a radšej vydržala plesnivu časť a zjedla zvyšok a z toho mala nam vždy odkladala na Vianoce. Na Vianoce nám stále dala 8000korun. Za ten čas pekne peniaze. Vďaka Bohu za ňu. Ale my sme sa o ňu aj starali dokonca života ,boli sme pri nej aj v poslednej chvíli. A nie kvôli peniazom ,ale presne kvôli jej prístupu,že aj posledné nám dala ,áno trávila s nami ak veľmi veľa času ,ale ide o princíp ,že sme cítili z nej že sme pre ňu všetko. Bohužiaľ ,v dnešnej dobe je už malo takých starých rodičov.
@maminkadeticiek hej pisala ze take to mala aj ona ziadne vylety skolske a pod
auzorka vezmi si z toho len jedno nedopust aby tvoje deti prezili detstvo tak ako ty sama dobre vies ake mas spomienky na to
a co sa tyka jedno vziat na vylet druhe nie to je cesta do pekla a len kusok k verbalizacii toho ze sa nemalo narodit (a ostalo by vic na to prve) 🙄😢
a co im zvyknu kupit na vianoce a narodky?
Joj, asi najviac to vystihuje veta, ktorú tu už ktosi napísal. Sú takí šerrní, až sú lakomí. Hmm...Do hrobu si to bohatstvo nevezmú. Možno trpeli nedostatkom v detstve... A aj keď ťa to, autorka, trápi, brala by som to ako fakt a riešila to čo najmenej. Sú takí a basta. Nič by som im nevravela, pretože v tomto veku ich už nezmeniš, len si pokazíte vzťahy. Ty už teraz vieš, že taká nebudeš a to bude pre tvoje budúce vnúčatá to naj...❤️ My, keď cestujeme k mojim rodičom, tak mi vždy zavolajú, nech si nezabudneme vziať obedár...🤦♀️ A aj minule mi otec vzal do servisu auto na prezutie gúm a nechcel vziať peniaze. Ale tak, my im to vždy nejako vrátime...😉
@1gabriela13 ja mám tiež krásne spomienky na babku, nie kôli peniazom , ale vždy niečo dala . vedela , že ako dieťa som strašné túžila po krásnych šatách ako princezná , zobrala má do obchodu a kúpila mi nádherné ružové šaty . Dala mi do ruky peniaze a povedala nech si kúpim aj nejaké malovátka a pekne sa namalujem 🥰 vždy keď sme k nej išli som sa tešila , veľakrát to boli maličkosti ale nikdy ma nenechala odísť naprázdno . jasne že to nie je o peniazoch ale deti si toto pamätajú , dcérku už mám väčšiu , veľakrát spomenie čo by si také chcela kúpiť a naši väčšinou povedia že načo jej to bude? že má toho dosť , že jej to netreba .
@mamina7070 na Vianoce a narodeniny dávajú peniaze. väčšinou 50€ .
No, babi bola vzdy presvedcena, ze mama by mi to zobrala 😂 oni nemali dobre vztahy, ale detaily som sa dozvedela az v dospelosti a som mame velmi vdacna za to, ze nam nechala priestor vytvorit si vlastne vztahy, nikdy nepovedala pol zleho slova na babku, hoci na jej mieste by asi 9 z 10 spalilo mosty… a mozno babi ako matka svojim detom bola 👎, ale ako babka bola uzasna a chyba mi…a dedko ani nehovorim 💔
@vlucifuk môj muž im pomohol s 50% vecami na dome , väčšinou za to dostal len kávu a nejaký chlebíček . Nečakal ani viac , ale veľakrát tam strávil celý deň , no , to je jedno .
@mamina7070 presne tak . Nikto nedopustím aby boli deti o niečo ukrátené , len preto , aby som videla koľko peňazí mám na účte . Snažíme sa chodiť vždy keď sa dá , keď je pekné počasie , zbierame čo najviac zážitkov , nech to stojí čo to stojí . Chcem pre svoje deti iné detstvo. Nechcem, aby sa báli poprosiť ak niečo budú chcieť kúpiť .
ešte vám napíšem jednu vec , kedysi nám rodičia , jediný raz v živote požičiali 500€ , naozaj to bola situácia len keď sme zariaďovali náš byt ,a pýtali sa kedy ich vrátime pri každej najbližšej návšteve , zaznela tam aj veta, že ak to čoskoro nevrátime ( bolo to asi mesiac od požíčania ) tak nás vydedia , kým to do centu nebude splatené . Nevedela som v tej dobe či je niečo také možné ,( myslím to vydedenie kôli tomu )samozrejme do dvoch mesiacov ich mali vrátené a boli spokojní nadovšetko .Ja na tie slová však nikdy nezabudnem .
Ahoj @autorka. Tak ako sa diskusia rozvija, vidim, ze tu absolutne nejde o lakomych starych rodicov, ale jednoducho dvoch celozivotnych lakomcov a chorobne setrnych ludi. To je ich zivotny postoj, ved si to zazivala cele svoje detstvo, cely svoj zivot, tak sa cudujem, ze sa cudujes. Su takto jednoducho nastaveni a uz ich nezmenis - naopak, vacsina takychto neduhov sa vekom este zhorsuje..Jedine riesenie je nepripustat si to k srdcu. Im sa zasa urcite zda, ze Vy ste rozhadzovacni 🤷♀️😄 ak sa chces vyhnut trapnym situaciam v buducnosti, mozno by som to riesila tak, ze raz mesacne im v ramci navstevy dam 10/30/100 eur (kolko uznas za vhodne, v zavislosti od frekvencie navstev a travenia casu s vnucatami) so slovami: mami, oci, tu mate peniazky, keby ste brali nase deti na zmrzku/plavaren/do zoo, kludne z nich vezmite. Alebo nech ich pouziju na zvysene vydavky na stravu, ked ste tam 🤷♀️
Pre mna je to tiez chore a tiez si myslim, ze na druhy svet si nikto nic nevezme...tiez nerozumiem tomuto celozivotnemu odtrhaniu si od ust...ale nemusime vsetkemu rozumiet. Pokial mate inak vztahy dobre a vnucatka lubia, stavajte na tom. ❤️
@elenita čudujem sa , pretože som dúfala že pri vnúčatkách to bude iné, možno aj vekom ... otec hovoril že keď bude na dôchodku tak bude mať peňazí až až , tak som si tak hovorila že možnože čosi sa zmení a dopraje aj on deťom .Taktiež už nemajú na nás výdaje žijú už len oni sami dvaja v dome , naozaj tie peniažky nemajú kde minúť, ale asi je ozaj zbytočne to rozoberať keď sú takí ... ale máš pravdu , my pre nich sme rozhadzovační... čudujú sa že zas kdesi ideme , zas sme si niečo kúpili ..oni majú svoj zaužívaný život , ich ani nenapadne cez víkend len tak niekam ísť .
A ty kde žiješ? Narobila si deti a očakávať,že ich budú dotovať starí rodičia? Oni ti kázali ich mať? Dotovali teba,stačilo. Upokoj sa. Tvoje deti máš dotovať ty,nie tvoji rodičia! Keby im nedali absolútne nič,je to úplne v poriadku.
A ešte si možno myslia že keď tak rozhadzujete tak čo by za vnúčatá platili 🙂 . Ale treba sa zamerať na to pozitívne a to že s vnúčatami trávia čas. Na to aspoň nie sú lakomí . Treba sa s tým dako zmieriť . Držím palce aby si sa s tým čo najlepšie vyrovnala ❤️.
@anita6666 narobila som deti ? ja nemám 10 deti že im nemám dať čo do úst . Mám dve krásne zdravé deti ktorým nič nechýba , tu ide úplne o niečo iné.
@culienka toto mi tiež napadlo že to presne takto berú že keď stále chodíme tak oni nemusia dať vnúčatkám teda už nič
@ameema stari rodicia su aj na to,aby rozmaznavali…to je taky problem pozvat vnucata na zmrzlinu,ked maju peniaze?
moja svokra ma 600e plat, zije sama vo velkom dome lebo vsetky deti odisli, svokor nahle zomrel a teraz poziala o dochodok popri ktorom bude pracovat. Ale vzdy ked prideme tak syna zahrna pozornostou, hrackami, vecami a ide sa zblaznit od radosti ze prisiel. Syn je z nej uplne odvareny a maju pekny vztah. Je skoda, ze tvoji rodicia viac nerisia vnucata. Ale dovodom toho moze byt, ze vedia ze ked budu starsi tazko zarobia a mozno setria.
@anita6666 mama mia,klud,pani sa pyta normalne- stari rodicia by mali plnit tiez svoju rolu- venovat sa detom najlepsie,ako vedia a dopriat im aj zmrzlinu,ktoru kupia zo svojich penazi(zvlast,ked na to maju)…tazke pochopit?
Netrap sa..ja to mam podobne-len z opacnej strany, svokor mal cez prazdniny vnucata z Usa(svagrove deti) a povedal,ze to ide do penazi,lebo aj jogurty treba kupit a pod.,..skoro ma vystrelilo zo stolicky. Su to proste sebecki ludia,chcu dopriat najma sebe…neries. Hlavne,ze s nimi chcu byt🙂
@autorka ".ja som sa už ani nečudovala, reagovala som že máme dve deti a obe si zaslúžia vidieť a mať zážitky . Keby mám všetko prepočítavať koľko pomíňame na výlety , tak by sme nemohli nikam chodiť... veď deti sú malé len raz"
Vy ste si spravili deti, vy ich mate vychovavat a vy im mate dopriat zazitky. A nie druhi ludia za vas. Teraz tu ronis slzy, ze vase deti maju malo zazitkov. Ved chod do prace, manzel nech si najde lepsie platenu pracu a nechcite este dalej vysavat svojich rodicov. Oni uz svoje deti vychovali a chcu mat klud ...
Toto je hrozne tato generacia. Do prace sa jej nechce, zavidia rodicom, ze maju v 60tke kde byvat a dve auta a viseli by na mama hoteli, alebo rodicovskych dotaciach, kym sa rodicia nepoberu na druhy svet.

Je to ich životný štýl.Mama sa asi prispôsobila otcovi?veď, keď nedá dedo môže dať babka ..vôbec nerátaj s tým, že sa zmenia ty si mama dopraj deťom čo uznas za vhodné.Moja svokra je podobná raz dala jedinej vnučke na narodeniny 100 eur so slovami koľko musela šetriť, aby jej dala ..čo vôbec nemusela chodí na kozmetiku, tetovanie obočia, kupuje si drahé oblečenie netrpia núdzou iná všetko čo robí musí robiť teatrálne a s vycitkami.To bolo naposledy kedy sme sa videli a konečne je doma kľud.Ale ona má určite diagnózu, alebo je narcisticky rodič stačí, že svoje 2 deti kvalitne a muža zničila nemusí aj vnúča.