Súboj o dedičstvo a vlastníctvo nehnuteľností
V poslednej dobe si vsimam, ze sa tu rozsiril takovy nesvar. Kamarati sa hrdia ako si kupili nehnutelnosti predtym ako s frajerkami uzavreli manzelstvo, lebo pri rozvode im tam nebude patrit nic. Deti zase bojuju o podedeni majetku rodicov, pripadne starych rodicov, napriklad kamaratka zmanipulovala staru mamu senilnu, aby na nu prepisala darom 4 izbovy byt vo velkom meste, pritom babka ma viacero deti, ktore tym padom uplne obisla a napisala to iba na vnucku. A este sa tym hrdi kade chodi. Dalsia znama ma v rodine situaciu, kde jeden surodenec silou mocou bojoval, ze on bude ten co rodicov doopatruje na starobu, tak na neho prepisali oba domy, a ked prisla staroba tak ich supol do domova dochodcov. Spozorovali ste to aj vy alebo nieco podobne?
z mojho pohladu je v poriadku, ak muz ma svoj dom/byt, kde nasledne privedie rodinu, stara sa o nu, muz financuje vsetky naklady na dom, na byvanie, , prevadzkovu reziu, a zena si moze tiez zo svojich penazi zabezpecit napriklad garsonku, bolo by to pre pripad statistickeho rozvodu, ak ostanu spolu, maju na starobu benefit. A plati to aj opacne. takto by pri rozvodoch nevznikali bezdomovci. Co sa tyka dedenia, zalezi to od rodicov takychto deti, budeme my ini v starobe? Povedzme si, sme si isti, ze tie nase dnesne hyckane deti budu ine? su obklopene samou laskou, premotivovanostou, starostlivostou, ale naozaj budu v dospelosti ini? budu mat naozaj krajsie surodenecke vztahy, kde si navzajom dopraju?
Je nieco zle na tom, ze si niekto kupi nehnutelnost pred manzelstvom? Preco z toho robia vsetci strasiaka? Je to prezierave a rozumne. Nie handrkovat sa potom roky o byt. Je vyse 50% rozvodovost. Kto rozmysla dopredu, nemusi ostat s holou ritou.
Zaujimave, ze nikto to nezazil vo svojom okoli. Az sa mi to verit nechce, ze len okolo mna sa to hemzi? Byvam V Bratislave, neviem ci to nejako suvisi...
@anonym_autor ale áno, babka v bydlisku, kde som predtým bývala. Jedna vnučka sa rovno k babke nasťahovala, netuším ako, ale babka jej prepísala dom i so záhradou. Zvyšné deti a ich deti babku odstrihli. Bola som vonku keď som videla, ako jej dcéra šla okolo so svojou dcérou a novo narodenou dcérkou ( pravnučka babky). Babka bola na dvore, šla za nimi, ani sa tým smerom nepozreli, šli ďalej. Babka vyšla za nimi na cestu a pozerala až kým nezašli, ani sa neotočili za ňou. Bol to strašne smutný pohľad. No a vnučka dala babku do domova, jej dom zbúrala a postavila si veľký dom. Babka za krátko zomrela, nebola som na pohrebe, bola som v práci. Netuším, či jej deti tam boli. Ale predpokladám, že babka zomrela sama v domove.
rozmyslanie rodicov je rozne, aj my si dnes myslime, aki chceme byt spravodlivi ku vsetkym detom, a mozno budeme, a mozno nie. Zivot prinasa rozne situacie. Napriklad, dcera sa vyda, bude sa im nadstandartne darit, bude zabezpecena, sucasne sa stane trochu lakomou vplyvom okolia, a druha dcera bude byvat so mnou, bude nesikovna, nebude sa jej darit, bude povahovo uplne ina, labilna, a ja ako rodic co spravim? Pomozem tej, co to potrebuje, lebo viem, ze sestra jej nepomoze, alebo pomozem obom rovnako? co je spravodlive? su to tazke otazky, takze pocas zivota pomozem podla toho, ako chcem ja, a sucasne som zastancom toho, ze moj majetok bude sluzit na moje vlastne zabezpecenie, napriklad aj na domov dochodcov. Ak sa chcem majetku zbavit pocas zivota, tak ho porozdavam, ale nebudem ocakavat starostlivost o mna od mojich deti. Takze s majetkom sa snazim narabat obozretne. A vobec nepokladam za moju povinnost to, ze musim detom moj majetok zanechat.
Bolo by zaujímavé si vypočuť seniorov v dss a pod
A jasné, že ľudia sa tým,, neschvália,,
Ale áno sú vypocitavejsi a berú to za prirodzené
Kto nemá v blízkom kruhu takých ľudí je super
@anonym_autor v mojom okoli sa to nedeje, ale viem si to zivo predstavit. ps: chcem vidiet tych sikovnych manzelov, ako sa budu tvarit pri vyporiadani bsm, ked si exmanzelka vypyta svoj podiel na tom, co bolo z jej majetku a z bsm investovane do majetku manzela 😅😜...
Ja som vydala a byt sme kúpili spolu pred manželstvom.. este ma nenapisal na LV. A jeho dcéra z predch.vztahu sa ma.nedavno pytala ze keby sme my umreli (mame 41r.) Komu by patril nás byt . Nakoľko on ma dve deti z predch.manz.a somnou ma dve.. slecna ma 14rokov. Tak neviem ci sa mam smiať ci plakat, ze ju uz teraz take zaujíma a to mame toho spolu nadobud.pred manželstvom viac. Takze ja si musím asi svoje veci rýchlo poriesit lebo este ostanem s holou ritou 🤣🤣🤣🤣🤣
@anonym_autor tak ja som s priateľkou kupoval nehnuteľnosti štýlom ze vlastníctvo bolo napísané na oboch, pričom tam kde vložila ona peniaze od rodičov je napísaný väčší podiel na ňu.
Nakoniec však budeme nehnuteľnosť predávať aby sme mohli financovať dom ktorý bude opäť písaný na oboch.
Investičnú nehnuteľnosť sme na hypotéke písaný obaja ako spoludlznici avšak výlučným majiteľom som len ja z dôvodu jednoduchšieho daňového priznania.
Kvôli tomu ju tlačím do kúpy ďalšej investičnej nehnuteľnosti ktorá bude písaná len na ňu nech sme majetkovo rovnocenný.
Napriek tomu ze niesme manželia ale len partneri pristupujem k nej aj ako k biznis partnerke.
Z pohľadu dedičstva z maminej strany môžem podedit maximálne tak dlhy, z otcovej strany sa vyjadril ze dom bude výlučne môj (ale to by ho musel prepísať) nakoľko so sestrou sa vôbec nebavia. Napriek tomu (ale to sa udeje tak možno o 15-25rokov) zatiaľ som nastavený tak ze mam v plane jej nejakú časť vyplatiť.
Nie nezazila som. S manzelom sme kupili nehnutelnost este ked sme spolu chodili, ale napisali ju ako 1/2. Cize nespada do BSM a obaja mame polovicu. Majetky ostatnych neriesime, a nikto nikoho neopatruje kvoli domom
Jasne, ze ano. A dialo sa to, deje sa to a bude sa to diat, pokial nehnutelne majetky budu mat taketo hodnoty. A castokrat dany postihnuti ludia ani nevedia ako, a pride k nim osoba, ktora sa ich snazi obrat o co najviac, v niektorych pripadoch o vsetko....ja len, kazdemu melu bozie mlyny, pomaly, ale isto....
@anonym_autor aj moj brat a rodicia sa pekne vyfarbili. Rodicia na neho napisali vsetko a cusali ako vsi pod chrastou
@anonym_autor vždy to tu bolo,je aj bude. Áno aj v mojom okolí. Príde mi trošku smiešne,keď čítam komenty u nás by sa to nikdy nestalo.😁
Ja som vydala a byt sme kúpili spolu pred manželstvom.. este ma nenapisal na LV. A jeho dcéra z predch.vztahu sa ma.nedavno pytala ze keby sme my umreli (mame 41r.) Komu by patril nás byt . Nakoľko on ma dve deti z predch.manz.a somnou ma dve.. slecna ma 14rokov. Tak neviem ci sa mam smiať ci plakat, ze ju uz teraz take zaujíma a to mame toho spolu nadobud.pred manželstvom viac. Takze ja si musím asi svoje veci rýchlo poriesit lebo este ostanem s holou ritou 🤣🤣🤣🤣🤣
@jam29 ako to ze nie si na LV ked ste byt kupovali spolu? To ste preco nevybavili?
@anonym_autor Podla mna zavisi aj v akom obdobi zivota sa clovek nachadza.
Ja som napr. vdova s 2 detmi. Uz sice nikdy nemienim s nikym mimo deti zit v jednej domacnosti, ale keby mi nebodaj preskocilo, zariadila by som svoje nehnutelnosti tak, aby po mne dedili iba moje deti, nie manzel a nebodaj jeho deti. Rovnako ja neocakavam ziadne cudzie majetky.
Zaujimave, ze nikto to nezazil vo svojom okoli. Az sa mi to verit nechce, ze len okolo mna sa to hemzi? Byvam V Bratislave, neviem ci to nejako suvisi...
@anonym_autor jasne,ze sa deje,teta nas uplne obabrala o dedicstvo po starej mame,neboli sme ani na ded.konani,predtym nas obabrala o garaz po starom otcovi.boli sme s bratom dedicia/ nas otec zomrel/ a mali sme mat po starej mame.Muz sa vzdal dedicstva po otcovi v prospech sestry,lebo ma 3 deti...v domneni ze to nie je vela pozemkov,pravdou je ze je toho vela a prave tam prebieha výstavba, cize ak to predaju, su uplne cela rodina za vodou...cize tak
@anonym_autor statky zmätky a v rodine to platí dvojnásobne. Iba v rodine máme dva také prípady, jednu už o dedičstvo obrali môjho manžela. Mal dostať polovicu bytu v ktorom býval, ale babka na smrteľnej posteli prepísala byť na dcéru, ťa chodí teraz zobrať že nevládze platiť byť a že jej máme prispievať. Moja teta sa snaží zase okradnúť o dedičstvo mňa.
@jam29 ako to ze nie si na LV ked ste byt kupovali spolu? To ste preco nevybavili?
@anonym_85dcc0
Lebo ja som dala nejaku hotovosť a on sam bral hypotéku. A tak iba on sa tam písal. Lebo ja som nebola v tom čase nic..minule skm mu povedala, aby ma uz zapísal ved byt uz mame 5rokov a ze sa to da. Tak sa lwn zasmial a povedal, ze co sa stane s nim ked ten byt bude na nas oboch.. No skoro ma eblo. A jasne ze ak by sa mu nieco stalo tak zdedim tak ako každé dieta. Co je strasne nakoľko som do bytu dala vela. A ja keby ho chcem musim vyplatiť jeho deti. No cele zle.
@anonym_85dcc0
Lebo ja som dala nejaku hotovosť a on sam bral hypotéku. A tak iba on sa tam písal. Lebo ja som nebola v tom čase nic..minule skm mu povedala, aby ma uz zapísal ved byt uz mame 5rokov a ze sa to da. Tak sa lwn zasmial a povedal, ze co sa stane s nim ked ten byt bude na nas oboch.. No skoro ma eblo. A jasne ze ak by sa mu nieco stalo tak zdedim tak ako každé dieta. Co je strasne nakoľko som do bytu dala vela. A ja keby ho chcem musim vyplatiť jeho deti. No cele zle.
@jam29 strasne. Neviem si predstavit zit s takým chujom, prepac. Držím palce nech to vyriešiš.

* oprava tak mi sme kupovali byt pred manželstvom... má byť " ... my sme kupovali..... Nejak mi tam ušlo i/y. gramatiku ovládam. 🙂