Sused si urobil z domu hotel
Dobrý deň,
chcem sa poradiť, či ste riešili niekto podobnú situáciu. Náš sused v rodinnom dome začal prenajímať izbu ako ubytovanie. Nás sa nik nič nepýtal, ani nám neprišlo žiadne oficiálne oznámenie. Po pár rokoch dom nadstavil, opäť bez povolenia, ani sa neunúval nás informovať. Až sme len jedného dňa videli, že dáva dole strechu a stavba neuveriteľne narástla. Momentálne poskytuje ubytovanie v niekoľkých izbách, pričom zo všetkých nám vidieť priamo do obývačky. Je to krátkodobé ubytovanie, takže sa tam neustále striedajú cudzí ľudia, v lete posedávajú na záhrade a grilujú, všetko hneď vedľa nášho plota, keďže má malinký pozemok. Dosť nám to narúša súkromie. Úrady ohľadom stavebného povolenia nám poslali len nič nehovoriacu odpoveď o tom, že neevidujú žiadosť o stavebné povolenie od suseda, ale zdá sa, že to ďalej neriešia. Hľadala som aj jeho údaje ako IČO, DIČ a podobne, no zdá sa, že to je celé načierno.
Máte niekto skúsenosť? Keby sme ho udali, tak sa bojim, či by mu aj nehrozilo väzenie, či len pokutu by dostal? Uškodiť mu nechcem, ale nerada by som, aby to časom zas zväčšil alebo tam urobil niečo iné. A tiež sa mi nepáči, že ani len nemal tú slušnosť nám to oznámiť a tiež že sa tam strieda toľko cudzích ľudí, ktorí k nám vidia, je to nepríjemné.
Do väzenia by isto nešiel.. ale asi pokutu by dostal že nema stavebné povolenie na to. No ale co chces robiť keď nechceš mu uškodiť ale chceš to riešiť. Jedno z toho si budeš musieť vybrať co urobiť.
Tak ja neviem, nastavte aj vy a prenajímate.... Aby si človek nemohol s vlastným domom robiť čo chce... Ako stavebné povolenie by mal mať. Ale udať ho, že vo svojom prenajíma, ja neviem, či pochodíte. Grilovať tam môžu aj jazdy deň. Ci priamo majitelia, či hostia. Na záhrade byt môžu, jedine, že by vám klalo oči, že zarába nemalé peniaze.... To je také krásne, slovenské
@maciatkolulu nesuhlasim s tym, ze si kazdy moze s vlastnym domom robit uplne co chce. Predsa na niektore veci treba povolenie, napriklad pri tej pritavbe, kedze nasev domy su blizko seba a mame menej svetla, narusene sukromie a podobne... Grilovat si tiez moze v pohode, ale ked vas hotelovi hostia vycmudia 6x tyzdenne, je to ine ako ked si sused obcas urobi ohnik
@vanesikk23 no my sme boli na urade, ze nam neposlali oznamenie o zacati stavby a odpoved bola, ze ale urady o ziadnej nevedia. Tak som hladala udaje o susedovi a podla vsetkeho je to cele nacierno, aj stavba apartmanov a aj cele podnikanie
Ty si taká suseda za trest. Nech sa každý stará o seba 🙄
@lenkadenisa nie. Nech kazdy dodrziava zakony a sprava sa ohladuplne.
Nechceš mu uškodiť , ale "nahlásiť ho" už bolo treba 😂
Ok, tak nemal/nemá stavebné povolenie.To je jedna vec. Tebe nevadí to, že nadstavil, tebe skôr vadí že mu to vynáša peniaze.
A že tam grilujú ? a je dakde napísané kto, kde a koľko môže grilovať ? Ak nie, tak aj keby tam opekali-grilovali 24/7 , je to ich vec predsa.
Všetkým, ktorým to príde normálne, prajem takého suseda 🙂
@maca1984 ludia citajte s porozumenim. Sused nam nic nechce povedat, tak sme sa na zaciatku stavby boli informovat, co tam vyrastie, kedze urad ma povinnost oznamit susedom ze schvalil stavbu. A tam nas cakalo prekvapenie, ze je to na cierno
moznosti mas len tri. 1. zmierit sa s tym. 2. ist ho udať. a dožadovať sa nápravy. mal by dostat pokutu ze nelegalne pristavenie a potom zlegalizovat stavbu (resp.neviem co sa to este dá v dnešnej dobe, nejak sa mali menit zakony). 3. ist za nim a dohodnut sa na vsetkom co vadi vam ako susedom. (pochybujem, ze pochodíte). naozaj neviem čo viac sa da spravit. MK to tu nevyriesi.
@maciatkolulu ano, kazdy si moze robit so svojim majetkom ako chce, ale v rámci zákonov.
Ono ak Vam stavba zasahuje k Vasemu pozemku atd. mate sa pravo stazovat, na druhej strane ak si vybavi k tomu dodatocne povolenie Vasa smola, a to ci si on prenajima a za ake peniaze je len jeho vec, ak zavidite prenajimajte si aj vy, musite byt fajny susedia, stazovat sa, ze griluju? To je este nic, nas sused si pali fajne drievko pol roka , ze ani vetrat nemozem a tu som, nemam cas chodit po uradoch, dalsiemu susedovi brese pes, ze komplet cely den na dvore, a zijem si v klidku
Ale ja chápem ako si to myslela, viem čítať, dokonca s porozumením.
Ale prečítaj si to po sebe. Mne z toho vychádza, že tá nelegálna nadstavba ťa až tak neštve ako to, že na tom zarába a ešte si tam dovolia v lete grilovať.
Ale keď ti to tak kole oči, tak ho udaj a nerieš čo sa stane.
@zuzubb007 lenze to je este pripustna moznost, ze by na to stavebne povolenie nedostal. nezlegalizoval by to ani dodatočne. a nariadili by nadstavbu odstranit. nie kazda ziadost o stab.povolenie byva vyriadena kladne. mozno aj vedel, ze by nedostal kladnu odpoved, tak ani neskusal to legalne pristavit, nadstavit.
@zojazoja to je velmi mala pravdepodobnost, len nevieme ako sa branit, keby zas za par rokov chcel dostavat dalsie izby, kedze sme boli na urade hned ako zacala stavba sa pytat a vlastne kym nam poslali odpoved, bola nadstavba hotova :D
Prečo by sa Vás mal niekto pýtať alebo Vám oznamovať, že ide prenajímať izbu?
Ako brániť? Vy sa nemáte ako brániť už? Vy musíte dať podnet nejaký na úrad..oficiálny.. napísať papier, a udať ho. To ze Vy zavoláte na úrad a informujte sa neznamená nič.chapes?
@lenkadenisa To myslíš vážne? Suseda za trest??? Ty by si bola pre takého suseda, čo bez povolenia nadstaví dom, prenajíma izby na čierno cudzím ľuďom a tí Ti čumakujú do obývačky, DAROM ?????
mne by jeho nadstavba nevadila ale poziadala by som, ci by nedal nejake nepriehladne vysoke pletivo, alebo nech tam tuje nasadi, nech sa neocumujete navzajom a mozno mu odporucila elektricky gril ;)
Mne by nevadila ani tak tá nadstavba ani to že zarába šak nech si zarába.Ale najviac by mi na tom vadilo to čumákovanie do okien a ak by bol aj stále nejaký krik z tej grilovačky.Myslím hlavne v noci.Ale to už by ste aj políciu mohli volať.A to že sa tam stále niekto strieda tiež nebude bohviečo.Pretože nikdy nevieš akí hostia prídu a furt trpnuť čo zas na tom dvore vykonajú akú párty tentokrát
ak su susedia normalni, jedna aj druha strana, tak sa vzdy vedia dohodnut... nasi mali roky na dvore tuje, ako zivy plot od suseda... stary sused zomrel, dom sa predal, kupila ho mlada rodina a im zacali tuje vadit, lebo z nich mali bordel na dvore. Nasi tuje vysekali a spravili tam nepriehladny plot... a vsetci su spokojni... treba trosku ludsky ist na to asi... porozpravat sa s nim a najst riesenie... kde je vola, je cesta...

ešte doplním, že normálne ponúka ubytovanie na oficiálnych portáloch za nemalé peniaze