icon

Švagor býva v mojom byte a chodia mu tam návštevy

26. dec 2025

Caute zeny, napiste mi prosim vas nazor na toto:

Manzelov brat sa rozviedol a hladal nejake docasne byvanie, ja som akurat mala volny bytik, ktory prenajimam. Mala som tam dlhodobo jednu najomnicku a ked odisla, rozhodli sme sa dat byt poriadne dokopy, kym zacneme hladat noveho najomcu, takze byt bol par mesiacov neobyvany a pomaly sme ho trosku rekonstruovali, ked sme s rekonstrukciou finisovali, svagor ma poprosil, ci by tam nemohol par dni ostat, kym nevyriesi vlastne byvanie. Ja som prikyvla, nemala som dovod neposkytnut mu prazdny byt, este som v tom case noveho najomnika hladat nezacala. No z par dni je uz par tyzdnov, co ma ale zacina stvat je to, ze neprespava tam len sam, vodi si tam kamaratov, pozyva navstevy, minule mi vravela svokra, ze pekne sme to spravili, ze bola pozriet.
Mne to vadi, neviem, som divna?
Kebyze tam prespava sam, som s tym ok, ale ked tam takto vodi polovicu rodiny, kamaratov, co tam tiez prespia... Neviem no.
Co sa tyka platenia, neplati mi nic, povedal, ze potom mu mam vycislit minute energie. (Co som mala v plane povedat mu, ze nechcem nic, ale teraz uz neviem, mam platit za vodu, co tam minaju jeho kamarati?)
Byt vzdy necha cisty a upratany, to nemozem nic povedat. Momentalne tam prespava tak cca 3x do tyzdna.
Noveho najomcu mam dohodnuteho od 1.2., nechali by ste tam svagra v takomto rezime este prespavat ten zvysny cas? Ja uz som rozmyslala aj to, ze mu poviem, ze od 1.1. sa uz nebude dat. Ale zas nechcem byt svina...

Strana
z2
motylik2559
27. dec 2025
@anonym_autor

Zeny no neviem, dam vam aj iny pohlad na to. Ked odisla povodna najomnicka, s manzelom sme tam chodili po praci a cez vikendy robit, aj taka mensia rekonstrukcia nam dala zabrat. Byt bol komplet vymalovany, vycisteny, novy nabytok atd... Keby tam byval a prespaval sam, som s tym ok, ale naposledy, ked tam zavolal spat svojho opiteho bratranca(o ktorom je zname, ze z chlastu grca), tak ako nebolo mi vsetko jedno. Mne nikto nic nedal zadarmo, takze ja si svoje veci vazim a aj cas, ktory som tam investovala. Byt chcem novemu najomnikovi odovzdat pekny, vonavy a uz co si tam bude robit potom mi je jedno, na to sluzi depozit, ktory mi da. Pripadne ak sa tam na novu postel pogrcia, bude si cuchat potom svoje grcky. Neviem, ci ma chapete. Ale mam to tak. Aj ta pani co tam byvala, bolo mi jedno, koho tam vodi, co tam robi, lebo to je proste u mna ine ako svagor, ktoreho tam beriem ako "na navsteve u mna". Najomnika beriem uz ako ze je u seba. Navyse, ked tam ma kamaratov, je vacsia pravdepodobnost napr obliatia gauca pivom a ine nehody, ale to uz nikoho asi nenapadne.

@anonym_autor Napisala som ti myslim si, ze dobru radu vyssie, tak sa na to pozri a porozmyslaj nadtym, lebo docela suhlasim s tym co pises.

1gramofon
27. dec 2025
@sissy27

@1gramofon ona jemu mala povedat, ze ma urcity cas? Ved on prisiel “na par dni”, tak hadam on mal dodrzat svoje slovo a po “par dnoch” slusne podakovat, odist a vratit kluce, nie?

@sissy27 asi nikdy to nie je pár dní 😅 to ako nemyslíš vážne

minenkaa
27. dec 2025
@anonym_autor

@minenkaa tak povodna dohoda bola,ze tam par dni prespi. Neviem, kde su v tom zahrnute organizovanie navstev a prespavacky kamaratov a pod...

@anonym_autor a dohli ste sa na tom,či ty to tak berieš,tak ti to treba z oči vyčítať

1gramofon
Autor odpoveď zmazal
1gramofon
27. dec 2025

inak ja by som chcela normálne stanoviť cenu za podnájom pretože kým si niečo nájde a kým sa ten byt uvoľní tak to prejdú aj 3 mesiace. Keby sa jasné stanovili podmienky tak by bol pokoj, autorka spokojná a on by sa tam ani dlho nezdržal - väčšina ľudí nechce platiť rodine, radšej cudzím

sasa1310
27. dec 2025
@anonym_autor

@minenkaa tak povodna dohoda bola,ze tam par dni prespi. Neviem, kde su v tom zahrnute organizovanie navstev a prespavacky kamaratov a pod...

@anonym_autor vždy sa treba držať pravidla: rodine a známym sa nič nepredáva...Lebo vždy z toho vyjdeš najhoršie, pretože sú tam city. Ponaučenie do budúcna

anonym_e9d6a2
27. dec 2025

samozjeeme že by som mu vyratala energie, veď ich minul on (alebo kamaráti, to je jedno) ale prečo by to malo byt na tvoje náklady? veď môže byt rad že ti neplatí este aj prenajom

anonym_7916f0
27. dec 2025

Chcel na pár dní, viac by som na nič nečakala a poprosila o vrátenie kľúčov.
Máš nájomníka a jemu nepotrebuješ vešať na nos odkedy.
Daj mu týždeň na odnesenie vecí.
Nedodržal slovo pár dní, tak to rieš v predstihu radšej, aby si ho z bytu dostala načas.

anonym_8f5e7d
27. dec 2025
@sasa1310

@anonym_8f5e7d odkedy je švagor cudzí aj svokra?

@minenkaa
@sasa1310 vy dve si to znovu aspon 10 krat precitajte alebo sa vratte na zakladnu skolu kde ucili citanie s porozumenim.

luccija
27. dec 2025

@anonym_autor a hľadá si vôbec to svoje bývanie?Aby si nebola ty ani on prekvapeny, že k 1.2.bude musieť odísť.Uz by som ho tam nechala, ale, keď bude odchádzať vyrátaj mu aspoň energie a prízvukuj, že byť chcela čistý ako si mu ho dala

minenkaa
27. dec 2025
@anonym_8f5e7d

@minenkaa
@sasa1310 vy dve si to znovu aspon 10 krat precitajte alebo sa vratte na zakladnu skolu kde ucili citanie s porozumenim.

@anonym_8f5e7d ale ani ty nečítaš s porozumením ,mala by si sa vrátiť do školy a naučiť sa to

karolinakr
27. dec 2025

asi ráta s tym, že je u brata a novy byt si nehľadá

sidicek
27. dec 2025

Urobila si dobry skutok, pomohla a dala by som mu termin 15.1 na vystahovanie, aby si mala casovu rezervu, dat pripadne nedostatky do poriadku .ak bude gauc ci postel znecistena tak nech to stihne dat vycistit.

minenkaa
27. dec 2025

Ešte je dôležitá otázka,či si sa s ním už rozprávala

anonym_8a7178
27. dec 2025

Ale ten bratranec...je aj mužov bratranec. Podľa mňa vôbec nemysleli že by to mohol byť problém. Choď tam a pozri je flakaty znečistený gauč? Povedz švagrovi nech ho dá do poriadku. Vadí ti že svokra prišla pozrieť na zrekonštruovaný vymaľovany byt? Keby prišla pozrieť do pôvodného tak ti to je jedno? Veď ten byt rekonštruoval tvoj manžel - jej syn. No ja neviem. Stále mi prídeš divná ty 😃😅 čo ti povedať. Už rob ako ty myslíš

reanda
27. dec 2025

inak, az teraz som si vsimla, ze pises, ze v tom byte prespava tak trikrat do tyzdna.. a ostatne dni spi kde? tak ked ma kde byt, ja by som mu byt neposkytovala.. to zas nie je nudzova situacia a preco by si mu mala robit servis, aby si mal kde kamosov vodit?

zoe111
28. dec 2025
@anonym_autor

Zeny no neviem, dam vam aj iny pohlad na to. Ked odisla povodna najomnicka, s manzelom sme tam chodili po praci a cez vikendy robit, aj taka mensia rekonstrukcia nam dala zabrat. Byt bol komplet vymalovany, vycisteny, novy nabytok atd... Keby tam byval a prespaval sam, som s tym ok, ale naposledy, ked tam zavolal spat svojho opiteho bratranca(o ktorom je zname, ze z chlastu grca), tak ako nebolo mi vsetko jedno. Mne nikto nic nedal zadarmo, takze ja si svoje veci vazim a aj cas, ktory som tam investovala. Byt chcem novemu najomnikovi odovzdat pekny, vonavy a uz co si tam bude robit potom mi je jedno, na to sluzi depozit, ktory mi da. Pripadne ak sa tam na novu postel pogrcia, bude si cuchat potom svoje grcky. Neviem, ci ma chapete. Ale mam to tak. Aj ta pani co tam byvala, bolo mi jedno, koho tam vodi, co tam robi, lebo to je proste u mna ine ako svagor, ktoreho tam beriem ako "na navsteve u mna". Najomnika beriem uz ako ze je u seba. Navyse, ked tam ma kamaratov, je vacsia pravdepodobnost napr obliatia gauca pivom a ine nehody, ale to uz nikoho asi nenapadne.

@anonym_autor ja som to hneď presne pochopila, ako ste to mysleli. Aj mne by to nebolo jedno, či byt nejak zničí, alebo nie... Ale ja by som len tak nedovolila nikomu zadarmo bývať a ešte si tam vodiť cudzích ľudí... Vypýtať peniaze a od polovice januára bude byt prázdny a hotovo...

terezia74
28. dec 2025

@anonym_autor každý by v rovnakej situácii konal inak. Ak švagor prechádza rozvodom , asi nemá najlepšie obdobie, to že mal spoločnost a opili sa, možno mi viacerí urobili to isté.
To čo píšeš na fóre, si si mala vykomunikovat so švagrom, povedať mu že si návštevy nezelas, určiť sumu za energie a vypýtať v januári kľúče.
Ak by bolo trochu empatie, buď pyšná na seba že si podala pomocnú ruku človeku a že sa ti to v živote raz vráti.

sense
28. dec 2025

Návštevy by mi nevadilo, keď sa byt do poriadku a sú to len návštevy , nie ľudia čo tam s ním žijú, a teda preddavky za energie by som pýtala hneď a nie že keď príde vyúčtovanie. A teda už teraz by som mu oznámila že 1.2 mám nájomníka a že chcem týždeň pred týmto dátumom mať byť voľný.
A čo vraví na to manžel? Je to jeho brat

anonym_b8d207
28. dec 2025

Komentáre Ti pisu pravdepodobne zeny, co byt neprenajimaju.
Ja by som bola asi ze uplne zlá a ja by som ani tych pár dní nedovolila PRESNE pre toto predlzovanie, neplatenie atd.

vuvu163
28. dec 2025

@anonym_autor tak dovoliť mu tam bývať je automaticky ak návštevy. Je to normálna súčasť života a toto mu nemôžeš zakázať stretávať sa s blízkymi. Hlavne ak tam nerobí párty, čo rušia susedov a ničí ti tým byt. Avšak ak nechceš od neho nájom, energie - náklady spojené s jeho vydaním a návštevami je myslím normálne že ti zaplatí, nemáš pre čo ty za neho platiť

zlotka
28. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor No ja ťa veľmi dobre chápem, ja som tiež prenajímala byť,ale ja som nemala šťastie na podnájomnikov ,tak som s tým prestala. Najlepšie je prenajímať iba hole steny, z mojej vlastnej skúsenosti.

zazka666
28. dec 2025

@anonym_autor Určí dátum a pohľad aj nájomníka. Daj mu nejaký čas. Je to tvoj byt a nemáš ho na charitu. Energie budú za chvíľu sakra drahé. Okrem toho, ste investovali do rekonštrukcie, a nie pre pekne oči vášho švagra.

priscilla07
28. dec 2025

Mne by to vadilo. Za január okrem energií by som pýtala aj za nájom. Čím skôr ho poslať preč, keď nevie byť vďační za vaše dobré gesto. Nič horšie ako pach po ožranov, ako v krčme tretej cenovej.

simca06022011
28. dec 2025

@anonym_autor normalne si urci cenu co ti ma platit... za mesiac. A nebudes mat blby pocit a naroky na "vdacnost" a pod. To je presne casto problem tychto "pomoci", kde ludia cakaju vdacnost a aj to, ze chcu organizovat kto tam bude chodit, nebude atd.... Energie poratas, das mu zaplatit a nech as paci 3x do tyzdna, neviem ci dva ci kolko mesiacov.. a nech ti uhradi aj noclazne. Dohoda bola par dni. To ci tam niekto spi alebo nie, by som neriesila, ak nerobia bordel, ale nech si to uhradi.

dismonika
28. dec 2025

Mne by viac ako návštevy prekážalo to, že z pár dní je už pár týždňov a on si tam žije pekne zadarmo. Tie návštevy ste mu vysvetlili na začiatku, že si ich neprajete? Ak áno, hneď by sa odtiaľ pakoval. Ako sa vraví: podáš prst, ....

johanka21
29. dec 2025

@anonym_autor Ja som nechala v mojom byte dočasne bývať moju neter, ale bez platenia určite nie. Posielala mi každý mesiac mesačné náklady a potom nedoplatok. Tak sme sa vopred dohodli a bola spokojná aj ona a aj ja. Nechaj tam švagra bývať do februára, ale nech ti aj on platí mesačné náklady, no a samozrejme, aj nejaký ten nedoplatok. Pretože myslím si, že malý zrovna nebude.

bytovka295
31. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no mne osobne by to tiez vadilo,keby ze si tam vodi navstevy,o tom rec nebola a divna urcite nie si

bytovka295
31. dec 2025
@motylik2559

@anonym_autor Byt tebou, vypytam si od neho peniaze. Chcel byt par dni, ale nie je. Aspon mal chochmes ti povedat, ze ak by ti nevadilo ostal by dlhsie, alebo to tak nejako automaticky vzal? Co sa tyka navstev, vzhladom na to,ze ti zatial nezaplatil ani vindru, ano na to sa mal opytat-aj ked ste rodina-ze ci by ti to nevadilo. Ked budes mat najomnika a bude si riadne platit co ma nacas, je normalne,ze si pozve aj navstevu. Ale svagor to asi z pozicie rodiny berie vsetko automaticky bez jedinej otazky aspon v ramci slusnosti, a to mi teda celkom normalne nepride, nie je to jeho byt aj ked ste rodina. Keby to bol byt jeho brata (tvojho muza), je na nom ako by vsetko bral. Ale ak som pochopila spravne, byt je tvoj a tam by mala byt slusnost-co sa urcitych otazok tyka na mieste. Jedine stastie,ze je aspon poriadkumilovny. Kludne ho tam ten januar nechaj, ale s tym,ze nech si zacne intenzivne hladat nove byvanie, kedze tam budes mat potom podnajomnika a nech ti zaplati. Energie, voda, kurenie atd nie su lacne naklady v dnesnej dobe. A inak cudujem sa svagrovi, ze mu nie je blbe ti nedat ziadne peniaze. To je sice pekne,ze povedal, aby si mu vycislila, ale ked doteraz za tych x tyzdnov nic, tak mal aj sam prist- Mirka tu mas za energie, ak je to malo, tak mi povedz. A ty si hlupa tiez v tomto smere,ze si zatial nic nepytala. Tak drzim palce

@motylik2559 super napisane,myslim si o tom to iste

Strana
z2