icon

Švagrovci s deťmi sa chcú s nami (aj s našimi deťmi) stretávať aj počas choroby. Ako to riešiť?

bebe8888
1. okt 2019

Ahojte. Neviem ani kde zacat no pokusim sa opisat situaciu V skratke. S priatelom mame rocneho syna a jeho brat ma 3 rocneho a 8 rocnu. Ked je moje dieta chore tak je doma a neberiem ho na navstevy ani medzi deti no priatelov brat zo zenou maju deti non stop chore a nemaju s nicim problem . Trochu to upresnim : ich trojrocny dostal ovcie kiahne a uz na piaty den ho brali na bicykel do parku , vraj je teplo a uz je skoro zdravy, ked ma maly sopliky tak mama bez vahania ho posle do skolky alebo ho zoberu behat. Priatelov brat je toho nazoru, ze sopliky su nic ani kasel to Nie su choroby a cim viac krat ochorie tym si lepsie vybuduje imunitu. Minuly tyzden ich maly mal hnacku tak miesto toho aby s nim boli doma tak ona sa s nim isla na detske preteky a nezabudla zavolat Aj mne ci nepridem. No nastastie som tam nesla. Nas maly ma druhy tyzden nadchu a mali k nam prist gratulovat , tak som im povedala, ze ked bude zdravy a priatelov brat nato : Vas je chory, nas ma hnacku tak ked je problem. Myslela som si , ze zle pocujem . Kvoli tomu sme sa s tym mojim pohadali vraj ci nechcem aby k nam chodili . A posledna kvapka bola asi ked sa jeho brat dovalil aj s malym, ze nam priniesli maso co nam poslala babka a samozrejme nezabudol prizvukovat, ze oni su uz zdravy. Boli len 5 minut Ale neskor isli s nasim starsim na bicykel a Som sa dozvedela, ze malemu mama stale fukala nos. Najhorsie na tom je, ze kazdu sobotu teda ked sa da chodievame k priatelovym rodicom na dedinu a chodievaju Aj oni no ked si predstavim, ze tam budu chodit s chorymi detmi tak mi je uz Teraz nevolno. Ja neviem Ako to riesit lebo pekne slovo nepomaha a moj priatel ten je ticho. Dakujem za precitanie pripadne rady

Strana
z3
jana_eyre_2
2. okt 2019

@terezka1947 ano empatia chyba, ale je aj zle nastaveny system.. keby uz od zakladu nikomu nikdy nevadilo, ze ostanes doma s chorym dietatom, nebolo by to take zacyklene.. mamicky by neboli nutene casto dat do skolky aj naozaj chore deti a keby nikto neriesil ludi co nejdu do prace aj kvoli chorobnosti deti, vsetko by vyznievalo inak a mamy by aj mohli bez vycitiek akceptovat, ze do 6r sa imunita buduje prave prekonanymi infektami..

lebo mozeme sa tvarit, ze nevadi co o nas druhi hovoria, myslim, ze nikto nechce byt obvinovany, ze nieco robi zle..

ja som doma a aj budem, deti do skoly pocas naozajstnych chorob nedavam, ale zase nie sme zavreti doma ak maju ken sople.. a su fakt sople a sople kasle a kasle. (su alergici a tieto veci mavaju cely rok)
.. snazim sa byt empaticka k okoliu, ale na druhej strane je jednoducho fakt, ze deti si tym musia prejst..

AK zo soplov chytaju vaznejsie choroby, treba patrat preco.. moj posledny syn chytal take hnusne veci, ze by si clovek prial aby som mohla riesit len sople a to nechodil ani do skolky.. je proste alergik a ti maju v podstate permanentny zapal dychacich ciest..

cela tato tema je strasne siroka, dalo by sa o nej rozpravat dokolecka, ale niektori ludia proste nechcu akceptovat fakty.. fakt by bolo super keby sa na tuto temu vytvorila nejaka rozpravka ako bol raz jeden zivot, pretoze si myslim, ze vela ludi nevidi hlbsie a potom vznikaju konflikty na oboch stranach..

cize napr. jedna mama riesi obycajny priesvitny sopel a odkaslanie cudzieho decka a druha zase vezme kiahnove dieta medzi novorodeniatka.. nedopinaju im dosledky, pretoze z nevedomosti to tak byva..

zuzanka2302
2. okt 2019

Noa? Normalna vec

terezka1947
2. okt 2019

@jana_eyre_2 je to tak...suhlasim.
Ja sa k.detom musim prestriedat s manzelom a mam stastie,ze deti tak casto chore nebyvaju...no napriek tomu mi vzdy stiahne hrdlo,ked musim ist volat do prace,ze deti su chore....akoby som neviem co chcela. A vzdy si sef neodpusti poznamku,ze si to mam vediet zariadit inak😁
No...ked su raz chore,nema zmysel.to natahovat,radsej podchytit hned,clovek jednak urychli liecbu a jednak netrapi deti.
Skolka je dost problematicka,uz skolaci zvladnu viac,aj imunita ina....aj s napr.nadchou to daju. Skolkari....nooo....to take cele zacarovane....
Pracujuce mamicky sa vacsinou o pracu boja,cize nechcu riskovat...ano,mame chapat. Lenze si vsetky musime yvedomit,ze ked si deti vyliecime-aspon z nahorsieho dostane,nebude sa tvorit zacarovany kruh...
Na rodicku pocujem....ale ja musim do prace,no.kazda pracujuca musime....
Ale to je ozaj obsiahla tema...a aj tak by sme sa tocili dookola.
Trosku empatie...a lahsie by sa zilo.

aceris
2. okt 2019

@bebe8888 suhlasim s tebou. Chory nech neleze na navstevu...najma k malym detom a starym ludom...nechapem, ze mamicky tu to nepovazuju za chorobu. Priamo u nas v rodine mam zivy priklad...priesvitne sople, kasel, nonstop chora...bum streptokok...atb preliecene...o tyzden zas...na vyteroch dalsia pliaga...zas atb...a to boli priesvitne sople !!!! Nastastie sa v rodine respektujeme a preto s chorymi sa nestretavame. Ak nahodou niekto hodi poznamku tipu, ze si musi budovat imunitu, moja odpoved je okej, ak ochorie idete k nam na par dni aby ste si uzili tie noci...moj maly ked ma sopel, tak sa mu zasadne zacpe nos...nemoze dychat, nemoze spat...co pre mna znamena cele hodiny ho drzat na rukach (a to ma 12kg!!!!),aby vobec pospal co to...a kolkokrat nesmiem si ani sadnut ale stojim aj hodinu kym zaspi dostatocne hlboko a potom sedim dalsich x hodin, lebo akonahle ho polozim aj na vyvyseny podklad, hned zacpaty nos a rev...takze pekne krasne vysvetli aj chlapovi, ze ak bude chore, tak vstava cele noci on a potom si to uz rozmysli...mne raz moj muzik zahlasil, ze sak on casom revat prestane a mam ho nechat...nuz, prisla choroba na muza..zhabala som mu vsetky spreje do nosa a vreckovky.... 🙂 uz to nikdy nepovedal 😀

tanag
2. okt 2019

Ja zdieľam tvoj názor ,tiež mi vadí ,keď dám zdravé dieťa do škôlky a dojde matka s totálne usoplenym a ukaslanym deckom, ale očividne aj podľa názoru ostatných v tejto diskusii je to normálne :D mám doma ešte jedno menšie bábätko a to chúďatko je potom vkuse choré ale hold asi s tým nič nespravíme ,a to,že je to len názor prvorodičiek ako vyššie zaznelo ,tak to teda nie :D hnačka bez teplôt a vracanie môže byt kľudne infekčná

akecheta
2. okt 2019

@bebe8888 Do istej miery je potrebné aby si dieťa budovalo imunitu..aj prekonanou chorobou sa organizmus posilňuje, tomu sa nedá predísť nijak...pôjde do školy polovica triedy chytí chrípku a zas...no ako tomu predídeš? Ale čo sa týka návštev ,,na drzo,, keď majú choré dieťa...no treba stanoviť hranice...aj keby sa mali uraziť, sú ľudia, ktorí sa nevidia...

bubinko1506
2. okt 2019

Mam rovnaky nazor ako ty. Moji so soplom a kaslom nejdu do kolektivu ani na navstevu. Ideme sa prejst von, pokial nemaju teplotu. My sme to mali takto pravidelne so svagrinou - kedy sme sa stretli, vtedy jej syn kaslal ako tuberak a soplil (ale podla nej bol zdravy). Moji to od neho vzdy schytali. Posledny rok chodili do jasli a teraz zacali chodit do skolky, a hoci som zamestnana, stahujem ich so soplami aspon na par dni z kolektivu (mam moznost robit z domu). Ale samozrejme, ze sa v skolke aj v jasliach nasli expertky, co v satni dali nurofen, vyfukali nos, dali kvapky a dieta strcili do triedy.

katarinaina
2. okt 2019

@terezka1947 ak som ťa dobre pochopila, tak najlepšie pre malé deti je zostať doma v karanténe, pretože ani ľudia v supermarkete alebo na ulici, alebo na poradni u lekára sa ti nepriznajú so soplíkom a ani horšími chorobami 🙂🙂🙂 ak by si chcela takto chrániť deti, tak ti nič iné nezostáva len vysťahovať aj manžela ak náhodou zakašle alebo smrkne o živote vonku a na verejných priestranstvách ani nehovoriac...

simca06022011
2. okt 2019

@bebe8888 vieš, ries seba a nie.ich... ty si rob.ako to cítiš. Ja svoje dieťa choré nikam nevlacim, choré návštevy neprijimam, nehanbím sa za to. Mne by to tiež "vadilo", ale riešila by som to svijou cestou. Reči o neinfekcnosti, kolektíve, atď sú všade... Fakt je ten že veľa ľudí to zlahcuje...my máme skúsenosť zo škôlky,.že rodičia dávali infekčné deti dookola až kým to iniciatívny rodičia neviriesili. Niekde to nahlásili, rozposlala informácie o chorobách a stanovisko že takéto deti do kolektívu nepatria (konkrétne to naštartovalo nevinne vyzerajuci zápal spojoviek či čo...). Neviem čo je super na Tom byť veľakrst chorý. My sme práve kvôli tomu museli 4 mesiace v kuse ostať.doma aby sa imunita spamätala nejak.. ale vidíš, názorov kopa 😂 neľutujem chvíle keď som si malú riadne preliecila, teraz je chorá tak 4-5 dní v roku, od predškolskej triedy sme neboli viac chorí, ATB nemala asi od 4. roka, ak nerátam pamycon 😂

terezka1947
2. okt 2019

@katarinaina tak....absolutne si ma nepochopila.
nemam nastastie castochore deti....ale nikdy som neohrozila ine deti svojou lahostajnostou.
a napriek tomu,ze casto chore nie su,viem,ze su deti so slabsou imunitou,ci maju vaznejsie zdravotne problemy,kedy aj banalny sopel im pritazi.
ale pokial viem,ze je niekto chory,kto chce prist na navstevu,rovno poviem nie=to ovplyvnit viem.
skolku,skolu a ine miesta,kde sa ludia bezne pohybuju,tie ovplyvnit neviem,tam sa spolieham,ze su ludia,co s vaznymi zalezitostami nechodia....
a ked uz....
aj dospeli ludia maju aj vaznejsie choroby,ci uz oabsolvuju chemo,ci ine zavazne problemy,uz aj k nim treba byt zhovievavi....lebo potom sa stavia spolocnost tak,ze kto chce byt zdravy,nech sedi doma....a kto chory,len s niecim,kludne moze behat kde kade,ved uz ochoriet viac nemoze.

terezka1947
2. okt 2019

@simca06022011 presne tak....divna doba zacina,zdravi maju byt doma a chranit sa...kym chori mozu behat lietat,kde chcu...a este sa,ohradis,tak si zly.
Niekedy rodicia su nuteni ku krizovym rieseniam,uznam...no.castejsie sa stretavam s nazorom,ze ved co....deti sa doma nudia,uz nas nebavi sediet doma,atd,atd....

bebe8888
autor
2. okt 2019

@simca06022011 ach jaj keby kazdy takto rozmyslal. Aspon viem , ze nie som sama

simca06022011
3. okt 2019

@terezka1947 ja dcére poviem keď sa budí, že bohužiaľ....keď nebude chorá... Div sa svete nemá problem.ostat chorá v posteli... Všetko je to o výchove...

terezka1947
3. okt 2019

@simca06022011 suhlasim,je to o vychove....a veru,ked clovek povie dietatu,cim skor to vylezis,tum skor pojdeme von,naozaj su viac motivovani aj lezat.

mariska1989
3. okt 2019

Pokiaľ mám ja deti choré nechodím s nimi nikam taktiež nikto ku nám. Keby ku mne mal niekto prísť s chorým dieťaťom. Tak poviem nie neotvorím ti dvere ja chcem mať deti zdravé nie každú chvíľku do nich dávať nejaký liek od kašlú tiež to nie je zdravé pre to dieťa. A keď som bola teraz ja chorá mala prísť ku mne kamarátka napísala som jej nech radšej malú nechá doma alebo som chorá tak to aj urobila prišla bez malej som typ človeka ktorý si hubu otvory na plné vráta .Nebudem sa opakovať s určitými vecami 100 razy. Takže je na rade aby si si otvorila ústa a povedala že keď majú choré deti nech k vám ani nechodia. A to isté aj keď pôjdete k svokrovcom tak by bolo dobré aby vás informovali keď tam pôjdu aj oni ak náhodou majú choré deti. Chápem ťa ako sa cítiš tiež by mi to vadilo

Strana
z3