icon

Svokra a problémy s bývaním: Ako ďalej?

Včera o 09:37

Ahojte vec sa ma tak že som sa rozviedla, našla som si nového partnera a navrhol nám s dcérou nech sa nastavujeme ku nemu. Nepovedal nám ale že pol domu vlastní svokra čo by bolo v poriadku lenže ona nás od zaciatku nenávidí, sme tam navyše a dáva nám to poriadne vyžrať. Nazýva ma ku*vou pretože už som bola raz vydatá a mám dieta, robí nám naschvaly, budí malú poobede keď spi a naschval telefonuje a najnovšie nám povedala že sme v tam navyše a mali by sme zvážiť odchod lebo ona tam kur** s deckom nechce… zo dňa na deň sme odisli samozrejme partner išiel s nami a mame dočasne ubytovanie u mojej rodiny, ale je to naozaj len provizórne. Svokra dala samozrejme na druhý deň rano vymeniť zámky na dverách a keď budeme chciet svoje veci že jej ma partner zavolať a ja tam nesmiem už ani vkročiť

Samozrejme 1/2 domu je partnerova a ma tam trvalý pobyt a teda ma právo tam byvat a vlastniť aj kľúčik ale nechceme sa vadit tak si hľadáme vlastne normálne bývanie. Zaujimalo by ma či si môže partner požiadať o vyplatenie 1/2 z domu, pripadne by sme vyplatili ju a my by sme sa nasťahovali naspat je to reálne? Alebo ak sa s nami nedohodne to nikam nevedie? Hypotéku nám dajú veľmi nízku kedze ja som na rodicaku a partner ma priemerný plat, takze nevieme ako ďalej

Strana
z5
anonym_a44f7e
Včera o 21:56
@heidi4

@anonym_a44f7e no ano, aspon mne to tak vyznelo, pises, ze "on je vo svojej polovici" a "nech ona vo svojej polovici". Take ale neexistuje, ze v 1 dome ma kazdy svoju polovicu, teda pokial si ho neprerobili, co nepredpokladam v tejto teme.
Preto som zmienila ten "idealny podiel" - je to pravny pojem. Ze 1 dom patri 2 (resp. vsetkym) vlastnikom rovnako a maju na jeho uzivanie rovnake pravo, nie ze "kazdy je vo svojej polovici" - akoze v polovici wcka, kuchyne a podobne? Polka okna je jeho, polka matky? Tak to nejde.

@heidi4 užívať svoj polovičný podiel. Čiže keď sa 2 polovice stretnú v 1 kúpeľni alebo kuchyni, obe polovice majú rovnaký nárok užívať To vie asi aj človek so ZŠ vzdelaním, že nikto nebude píliť okno a vaňu na polovičku 😃

heidi4
Včera o 22:01
@anonym_a44f7e

@heidi4 užívať svoj polovičný podiel. Čiže keď sa 2 polovice stretnú v 1 kúpeľni alebo kuchyni, obe polovice majú rovnaký nárok užívať To vie asi aj človek so ZŠ vzdelaním, že nikto nebude píliť okno a vaňu na polovičku 😃

@anonym_a44f7e ano, len to tak proste vyznelo, ze pises "on vo svojej polovici a ona vo svojej" - ze to myslis fyzicky :D co samozrejme pochopitelne nie je mozne, preto mi to prislo za vlasy pritiahnute. Chapes, nikdy nevies, vzdy sa moze najst aj osoba, ktora by to sla delit fyzicky a uz neviem niekedy, co od koho ocakavat, ako co mysli :D

anonym_678c8c
Včera o 22:09

@anonym_autor
Haloooo, autorka, kde si? 😁 Či sme ti otvorili oci a hanba ta fackuje?

anonym_331cfb
Dnes o 04:14
@anonym_dd8ad1

@heidi4 Vidím, že polovica príspevkov v tejto téme je od teba. Väčšina úplne od veci, ale OK, asi nemáš nič inšie na práci. Aj teraz reaguješ na úplne inú vec, ako som napísala ja k tomu, čo si uviedla nesprávne. @draik reagoval na otázku od autorky, či môže partner požiadať o vyplatenie, alebo odkúpiť podiel, ktorý patrí jeho matke.
Ja som o tomto nepísala absolútne nič, ale reagovala som na tvoj blud o dedení, kde píšeš, že po zosnulom manželovi dedí polovicu domu manželka a polovicu syn. Čo nie je pravda. Takže ešte raz, pri bezpodielovom vlastníctve v prípade úmrtia jedného z manželov, patrí automaticky polovica nehnuteľnosti žijúcemu partnerovi a len z druhej polovice (čiže z polovice zosnulého) dedí partner + deti v rovnakom podiele.
Mimochodom, som viacmenej presvedčená, že priateľ autorky jej nehovorí pravdu a vlastní len 1/4 domu. Ak by vlastnil polovicu domu, tak by sa nebál zachovať asertívne a mame vysvetliť, že svoju priateľku má rád a chce s ňou zdieľať svoj majetok. Ak sa mame nepáči, tak sa odsťahujú ale svoju polovicu teda predajme komukoľvek, kto bude mať záujem. To by si mama asi veľmi rýchlo rozmyslela, či tam bude "trpieť" synovu priateľku s dieťaťom alebo nejakých neprispôsobivých občanov. Ja som jednoducho presvedčená, že 3/4 domu patria jeho matke a on s 1/4 môže tak šúchať nohami.

@anonym_dd8ad1 ty stale nerozumies, ze ak dom nebol v bsm, cize ak to bol dom vo vylucnom vlastnictve manzela, dedi sa rovnakym dielom? A ak su dvaja dedici, ide dom na polovicu, ak by mal dotycny surodenca, tak na tretiny. My nevieme ako to je, ale je to mozne. A chudatko autorka s tym jen nastavenim vie este menej.

Strana
z5