icon

Ako riešiť konflikt s ex partnerkou o byt?

michal_dr
20. dec 2024

Ahojte,
rád by som vedel názor nestranných ľudí k mojej situácii. Ako by ste reagovali...
S priatelkou (dnes už ex) sme sa rozhodli pred 3 rokmi spoločne kúpiť byt, aby sme mali spoločné zázemie pre založenie rodiny. Rozhodli sme sa, že kúpime byt od priateľkynej mamy v ktorom sme spolu rok žili (jej mama roky žila u partnera a z predaja si chcela kupit dom).
S priatelkou sme sa dohodli, dal som vypracovat právnikovi Kúpnu zmluvu a Zmluvu o splátkach a vyrovnaní v prípade rozchodu-na mieru, aby bola férovosť.
Všetko bolo v poriadku, ale týždeň pred podpisom Kúpnej zmluvy jej mama prišla s tým, že "trvá na tom", že si v byte nechá trvalý pobyt. Trvala na vymazaní odseku z Kupnej zmluvy napriek môjmu nesúhlasu. Dôvod bol ponechanie spz na aute, pošta, lekár, odmietla si dat trvalý pobyt na kupený dom.
Bol som proti, žiadal som ju osobne, že si to neželám, nie trvala na svojom. Povedal som i priatelke, že si to neželám a za týchto podmienok odmietam ísť do spoločnej kúpy. Ak zmluvu podpíše, nemám záujem podielat sa na splácaní. Napriek môjmu nesúhlasu priateľka s mamou súhlasila a ja že robim z toho vedu.. Tým dnom som s jej mamou skončil.
Trval som, aby sme s priatelkou išli na úrad vsetky pobyty z bytu odhlásit, avšak odmietla s tym, ze robim z komara somara, robim z toho vedu a všetci si ťukaju po čele z mojej reakcie.

Aký máte názor na konanie svokry a mojej ex priatelky? Išli by ste do kúpy? Čo si myslíte o zachovaní sa ex priatelky voči mne.

Ja som to neprekusol... Konanie svokry ma nahnevalo, ex partnerka sklamala nerešpektovanim dohody. Vzťah sa naštrbil a tahalo do terajšieho rozchodu.
Svokra s partnerom boli/sú na mna urazený, ex priatelka detto.

Trvalý pobyt je administratíva, áno, mna však rozhorčil tvrdohlavý, arogantný postoj, konanie a zamyslenie sa nad buducnostou z konania priatelky voči ignoracii mojho nesuhlasu.
🤔

earlgrey
20. dec 2024

@mandzula V poriadku 😉

abbey1
20. dec 2024

@michal_dr A toto v sebe stále riešiš 3 roky?
Šťastná to žena, tvoja ex partnerka.

michal_dr
autor
20. dec 2024

@milanemila Svokra kupovala dom za predany byt. Ona praveze chcela a i ma TP stale v byte ktorý priatelke predala. Tu neslo o docasne riesenie. Chcela mat znacku na aute BA, to bol argument.

michal_dr
autor
20. dec 2024

@zmrzlinka2021 Pojem svokra som použil, pretože s ex priatelkou som spolocne zil presne 9 rokov. Tu nejde o pojem trvalý pobyt, tu ide o princím, ako sa zachovali voči mne. A podotykam, žiadne slušné "budes spoluvlastnikom bytu s dcerou, prosim ta, mohla by som mat u vas TP, nevadilo by ti to?" Ale povedala, budem ho tam mat ci chces alebo nie, z KZ sa bod k TP vymaze.

aalt
20. dec 2024

@michal_dr Znacku na aute si uz teraz moze nechat aj ak prechadza do ineho okresu. Ja som si tiez nechal, okres som menil (vlastne aj kraj). Ale ja hlavne preto, ze to beriem ako fakt zbytocne vyhodene peniaze, navyse mam aj nosic na bicykle, tak by boli 3 znacky. Ale to umoznili len niekedy "nedavno". Postarom sa pri zmene okresu musela menit aj znacka.

earlgrey
20. dec 2024

@michal_dr Po 9 rokoch ste sa rozišli kvôli takejto blbosti? zaujímavé...

napetra
20. dec 2024

@michal_dr Ja vôbec nechápem, prečo by svokra nemohla mať trvalý pobyt vo vašom byte.
Nie je to cudzí človek a TP má aj tak len evidenčný charakter.
Mne by to vôbec nevadilo.
Keď svokre záleží na lekároch, značke auta BA atd., tak by som jej vyšla v ústrety.
Naozaj si urobil z takej maličkosti nezmyselné rozhodnutie.

lucylaw
20. dec 2024

@michal_dr A aký bol tvoj argument na to,aby tam ten TP mať nemohla? Čo konkrétne ti na tom vadilo? Lebo to si nikde nenapísal,len že si s tým nesúhlasil a basta..Toto bol váš jediný problém vo vzťahu,či tam toho bolo viac? Lebo akože kvôli takejto blbosti rozbiť 9-ročný vzťah znie ako dosť veľký bizár..

ysseba
20. dec 2024

Pises, ze vies co znamena trvaly pobyt, teda, ma ze LEN evidencny charakter. Svokra mala argument taky, ze chce Bratislavsku ŠPZ, kvoli lekarom. Tvoj argument bol aky? Preco nie? Ci len tak z principu, ze proste tebe nikto nebude diktovat? Lebo tak mi to pride. Podla mna si z komara naozaj spravil somara a kvoli nejakemu evidencnemu udaju si zahodil 9 rocny vztah.

bielasovicka
20. dec 2024

A keď jej mama predá ten byt cudzim ľuďom, tiež si tam nechá tp? Ináč máš pravdu, urobil si dobre. A priateľka mala stať pri tebe.

bielasovicka
20. dec 2024
softiesofie
20. dec 2024

@michal_dr Svokra by nebola schopna predat ten byt cudzim ludom s poziadavkou (zazmluvnenou) ze si tam ponechava TP.
A ja by som si nekupila byt s tym ze exvlastnik tam ma (zmluvne) umozneny TP.

anouschka5
20. dec 2024

Hneď zo začiatku má byť "čisté víno" dobre si urobil že si to ukončil veď ktovie čo by ešte tie dve vymysleli, aby ťa ogabali -

nelka93
20. dec 2024

@michal_dr svokra si SPZ mohla nechať aj bez TP a takisto aj lekárov mohla využívať tých istých, čiže pochybujem ze toto bol pravý dôvod, prečo to chcela. Navyše keby ta o to požiada, že či by to nevadilo, tak je to ine ako keď si to dostal rozkazom. Pre mňa by bol toto veľký problém vo vztahu, že partner po toľkých rokoch nestojí za mnou ale za matkou. Ponaučenie pre teba, ze nikdy nekupoval nič od rodinných príslušníkov. Len ti si dávajú nezmyselné podmienky

anouschka5
20. dec 2024

@ysseba sorry ale vezmi si takú vec kedy sa majiteľovi niečo stalo tak by mohla dediť aj svokra ( ak majiteľ nemá deti ) lebo by dokázala, že tam má TP a tým pádom môže byť spolužijúca osoba

ysseba
20. dec 2024

@anouschka5 Čo má spolužijúca osoba s dedením?

h2
20. dec 2024

@michal_dr To sú také argumenty, že až, že nechcela meniť lekárov a chcela mať pôvodnú ŠPZ-ku na aute. Lekárov by mohla mať úplne pokojne tých istých, žiadny lekár, ku ktorému chodí, jej nepovie pri nahlásení zmeny adresy, že ju vyraďuje. Keď je raz jeho pacientkou, tak ňou zostáva, dokým sama nebude chcieť zmenu. A k tomu autu, ja som sa presťahovala z Bratislavy a až kým som si nekúpila ďalšie auto (čiže cca 8 rokov) som mala bratislavskú ŠPZ-ku, hoci som bola okres Senec. A to ma medzitým aj viackrát kontrolovali dopraváci a nikto nikdy nespomenul, že mi nesedí ŠPZ s trvalým pobytom.
Ešte k tej kúpe samotnej: to čo je za nezmysel, že mama predáva dcére a jej priateľovi byt za rovnakú sumu, za akú ho ponúka realitka? Tak buď predám rodine za lacnejšie a neriešim realitku, neplatím províziu, alebo predám cez realitku cudzím. Nehovor, že ste ešte realitke platili províziu! (Alebo teda platila tvoja ex, keďže neviem, kto ten byt vlastne kúpil.)

h2
20. dec 2024

@anouschka5 Svokra by v takom prípade dedila, bez ohľadu na nejaký trvalý pobyt, to je v tomto prípade úplne nepodstatný údaj.

rorino
20. dec 2024

@michal_dr dobre si spravil,bol si v Tom vzťahu tretie koleso na bicykli

michal_dr
autor
20. dec 2024

@pieksamaki To mi je ľúto, a nie je to korekt od manžela. Spoločné veci treba vždy spoločne riešiť a povedať si svoj názor. Manžel to mal s tebou prediskutovať.

michal_dr
autor
20. dec 2024

@pietra Ak je niečo spoločné, je korekt o tom spoločne hovoriť. Ak by ona nesuhlasila s niecim, ja to musim rešpektovať. Ak by nesushlasila, aby v nasom byte prespali moji rodičia, musim rešpektovať a zaplatim im hotel.

michal_dr
autor
20. dec 2024

@gelifil Ano, priatelka podpisala KZ a byt si kúpila pre seba.

abbey1
20. dec 2024

@michal_dr Ja sa trošku strácam. Píšeš, že treba veci prediskutovať a vzápätí, že treba rešpektovať názor iného. Z toho mi vyplýva, že debata je zbytočná. Jeden povie, druhý musí akceptovať.
Raz by mi muž povedal, že mám svojich blízkych poslať do hotela, tak by v ňom bicival on.

sense
20. dec 2024

Keďže to bola priateľka nie manzelka , tak jej mama nebola tvoja svokra. Keď s tým partnerka nesúhlasila do kúpy bytu si ísť nemal. Aj keď teda ja osobne by som len s priateľom do spoločnej hypo a nehnuteľnosti nešla. Okrem toho trvalý pobyt ako majiteľ by si vedel zrušiť aj bez súhlasu partnerku nej matky

softiesofie
20. dec 2024

Ako je to riesene pri zruseni TP v nehnutelnosti kde su 2 vlastnici a jeden so zrusenim TP (tretej osoby - matky partnerky v tomto pripade) nesuhlasi? 😒 Problem, nie?

michal_dr
autor
20. dec 2024

@softiesofie Na úrad musia prísť všetci vlastníci zapísany na LV, alepo overene splnomocnenie.

softiesofie
20. dec 2024

@michal_dr No. A ked ste sa nevedeli na tom dohodnut pred kupou bytu, bol by to vzdy problem. Tvoja partnerka by nepristala na zrusenie TP a ty bez nej nezmozes nic. Problem. Skratka ak zacinat spolu, tak s cistym stitom, dobre ze si to neakceptoval. Nikdy by si nemal sancu zrusit TP jej matky v tej nehnutelnosti bez suhlasu tvojej partnerky.

pieksamaki
20. dec 2024

@michal_dr ono veľmi záleží z akých rodin pochádzam.... ako ma človek zaužívané.....boli sme mladí, vtedy sme tak veci neriešili ako sa dnes ľudia pozerajú na svet...je to aj do dobe.....v dnešných časoch sa viac riesi ...........

tilly
20. dec 2024

@anouschka5 tp nemá s dedenim ani vlastnictvom absolútne nič spoločné. TP je čisto kvôli evidencii