icon

Svokra chce ísť na materskú a vychovávať moje dieťa

1nelka1
22. máj 2021

Dobrý deň mamičky. Chcela by som si od vás popýtať radu. Som tehotná a a v lete čakáme bábätko.Svokra bola naviazaná na mužovu prvú partnerku. Sme s mužom 6 rokov spolu. A pred 2 rokmi mi ešte medzi štyrmi očami povedala, že môjmu mužovi nikdy neodpustí, že sa rozišiel s ex, že bola úžasná a veľmi si s ňou rozumela a ešte sa s muzom o tom porozpráva. Podotýkam rozišli sa pred 9 rokmi. Muž o tej konverzácii vie a len krútil hlavou a nechápal, čo ona rieši jeho súkromný život. Celkovo svokra má nemusí, ale pred mužom sa tvári, že má má rada. Ja mám od nej po tomto všetkom odstup, som k nej slušná a akceptujem ju. Ako zistila, že som tehotná tak úplne zmenila svoj prístup ku mne. Zrazu začala byť extrémne milá ale viem, že to je falošné a len kvôli dietatu. A už asi päť mesiacov mi hovorí ako ona chce ísť na materskú a chce vychovávať vnúča. Vždy to rieši, keď môj muž ide svokrovi na chvíľu pomôct a sme samé Má rok do dôchodku a chce ísť na predčasný od septembra,keď už bude malicka na svete. Vždy jej slušne poviem, že ja určite z materskej skôr neodídem. Že si vychovam dieťa ja a že sa na toto životné obdobie tesim. Ale ona si ide stále svoje a keď ma znova príležitost na nasledujúcej návšteve, zase si ide svoje ako ona ide vychovať vnuca. A už o tom ako o hotovej veci rozpráva aj v rodine a kolegyniam v práci. Jednoducho nevie pochopiť,že ona ide byť babkou a nie mamou. Určite na materskej ostanem a muž samozrejme chce tiež. Dieťa má vychovať v prvom rade matka a otec.Obaja s muzom máme po30ke. A sme zodpovední a nezavisli a nie sme na tom finančné zle,aby som sa ponáhľala do práce. Už mi to lezie cez hlavu a neviem ako jej to vysvetliť, že určite jej svoje dieťa nedám na výchovu a nechcem sa vzdať tohto obdobia s malickou. Myslím, že trpezlivo jej to vysvetliť už nemá zmysel a nabudúce už asi budem direktivna. Ak to nechápe doteraz. A obavám čo bude po narodení dcéry, či sa to z jej strany nebude stupnovat. Keď teraz nedokaze akceptovať, že ju budem vychovávať ja. Je mi to veľmi nepríjemne a vždy to rieši len predo mnou,keď muž sa na chvíľu vzdiali. Nemám problém aby sa stretávala s vnučkou,ale samozrejme v primeranej miere. Ale toto je cez čo ona chce. Určite sa aj muž s ňou o tom porozpráva. Ďakujem krásne za rady.

evelyn246246
22. máj 2021

Ja by som ju uz pri prvych takych reciach razne uzemnila ... bolo by mi jedno ci by to znelo kruto. A ak by nepochopila , uplne by som tam prestala chodit . Navyse taketo psycho reci by ma tak " vydesili" ,ze by som jej nikdy dieta len tak nenechala strazit v buducnosti ...

ktochytavzite
22. máj 2021

@1nelka1 hlavne nemajte aj vy jedinacika,ale sa snazte aj o druhe hned,najlepsie s 2r odstupom len.Vidis ako to dosla u muza daleko.
No a je to o tebe ako si ty nastavis oravidla,ked jej honnedas nedas,ale mozno ti aj bude vyhovovat neskor ze ti bude mat kto uspat dieta alebo pobavit na pol dna,cize zasa ju ani neodstras lebo taka dobra svojra a babka je na nezaplatenie.

ludinka
22. máj 2021

@1nelka1 držim ti palce aby si nemala problém s kojenim a tým pádom máš výhovorku prečo musí byť s tebou a nie so svokrou😉
Keď trošku odrastie dobre aj tebe padne keď budeš mať kam dať dieťa na čas.
Ale zo začiatku v žiadnom prípade nepristup na jej plany

didi2102
22. máj 2021

@1nelka1 za mňa nemusíš mať žiadne výhovorky ako kojenie,nosič .. ty si mama,tvoje dieťa tvoje pravidlá a od začiatku nekompromisne lebo sa to bude zhoršovať,keď povie že pôjde na materskú alebo ty máš ísť skôr do roboty ignoruj,muž stoji za tebou ak sa to bude stupňovať nech to rieši on , po pôrode si stanov pravidlá tiež aké ty chces a nie svokra lebo to olutujes

mamusa34
22. máj 2021

@1nelka1 panebože toto je už moc . Ja by mala asi nervy a neovládala sa. No neviem neviem prečo sa rozišiel z ex ,či vlastne tá ex neodišla niekam na inú planétu😂 kôli tej svokre

leyla1675
22. máj 2021

Tvoja svokra je ako z nejakého psycho filmu.. Otras. 😲

komplikovana
22. máj 2021

ja si myslim, ze tu ziadne vysvetlovanie nepomoze. Treba len razne povedat, ze na svoj napad moze zabudnut. A nemusite sa ani obhajovat a hladat vyhovorky preco. Je to vase dieta, vy ste rodicia a bodka. Viac nech sa ani nepokusa, lebo ju aj tak pocuvat nebudete.

trixi12
22. máj 2021

ja to nikdy nepochopím, čo to majú tie babky za mániu tisnúť sa nasilu na miesto matky a hrať hrdinu, ako oni všetko vedia a všetko zvládnu lepšie, a často najmä vo veku, kedy by už aj ony samé potrebovali pomoc. Reči zatrhnite, svokra si len robí chute a sníva a teba to zbytočne stresuje. A ak sa to nebodaj pokúsi uviesť do praxe, tak zakročte aj ráznejšie. Hlavne aby muž stál pri tebe a nedal sa svokrou ukecať, že ona vám len "chcela dobre".

barb0renka
Autor odpoveď zmazal
mamusa34
22. máj 2021

@barb0renka toto je najúčinnejšie riešenie ..prestať navštevovať. Určite tam bolo len napätie..viem podľa seba istú dobu ako to bolo . Len sa chytali mojich slov čo poviem a ako poviem aby som bola len zlá.
Nepochopim svokry nikdy . Mali svoje deti zhruba pred 30rokmi ..ako môžu vedieť čo je dobré a čo zle ?len matka vlastná vie čo je najlepšie pre jej dieťa ..má s ním spojené puto . No nedá sa to povedať inak

1nelka1
autor
22. máj 2021

@didi2102 Ďakujem za radu. Určite si stanovim pravidlá po pôrode. A teraz jej dám razne najavo, že si neželám aby moje dieťa vychovávala a zasahovala do výchovy. Ak to nepochopi, tak obmedzim s ňou kontakt, kým jej to nedopne.

1nelka1
autor
22. máj 2021

@trixi12 ďakujem. No dúfam, že muž bude stáť stále pri mne. Lebo ona isto sa to bude snažiť obrátiť ako nám ona chcela dobre a len pomôcť.... Ja teraz potrebujem byť v kľude a nie však stresovať kvôli chorým nápadom mojej svokry. A ak jej to nedopne.....tak obmedzim s ňou kontakt na minimum.... Ona musí pochopiť, že týmto nerobí len mne zle ale si aj ona sama robí zle....a môže na to doplatiť

didi2102
22. máj 2021

@1nelka1 treba rázne ale aj slušne,hoci sama viem čo to je,do mňa má svokra odstup už , prídeme na návštevu komunikujeme normálne atď ale akonáhle sa porušujú pravidlá ktoré sú dané hneď to riešim, napr aj moja mama sa chcela hrozné miešať aké meno dáme,ja som jej vždy povedala slušne že ona už svoje deti mala a mohla vybrať mena aké sa jej páčia a keď chcela ďalšie mená vyberať mala mat ďalšie deti 😄😄 a vždy dookola som opakovala to isté,keď tebe povie že ona bude s malým tak jej povedz napr vždy to isté niečo v zmysle, že vy ste rodičia a s kým bude rozhodnete vy,alebo že si si dieťa robila lebo chces s ním byť a nie ho odkladať a viac na tému nedebatuj nezhorsuj napätie ona ti dieťa nemôže vziať ty si mama, a ozaj bude tak ako ty povieš

cacianka
22. máj 2021

Ries to teraz. Neodkladaj po pôrode. To bude veeeelmi neskoro

liljana
23. máj 2021

Nezacni zbytocnu vojnu s premotivovanou svokrou. Este sa vam zide na postrazenie dietata, ked budete vycerpani. Pustaj jej reci jednym uchom dnu, druhym von. Povedz, ze na matersku ides ty, ako vsetky ine matky, aby sa na to neupla. Kludne vymedzit hranice v rodine, pripadne obmedzit kontakt na rozumnu mieru, je lepsie ako zbytocny vycerpavajuci konflikt. Nemysli to zle a zrejme si neuvedomuje, ze je tym uz otravna, Na konflikt mate cas, ked bude naozaj dotierava a nic na nu nezaberie.

liljana
23. máj 2021

@didi2102 suhlas. Rodicia su casto postihnuti predstavou, ze ich deti su stale male a nevedia co maju robit a oni to vedia lepsie. Netreba sa s nimi hadat, len obcas usmernit.

whatever1
23. máj 2021

@1nelka1 Najvacsiu chybu robis v tom, ze sa zbytocne nervujes kvoli niekomu, kto si to vobec nezasluzi. To co chce ona je len jej problem.Ty si najdolezitejsi clovek vo svojom zivote, preto je prvorade to co chces ty, nie co chce neaka drza zena bez kuska hanby. Ked to pochopis, tak uz nebudes mat potrebu predviedcat ani seba ani nas, ani ju, ze najlepsie bude ak dieta vychovas ty. Ty nemusis nikoho predviedcat, ani nic vysvetlovat, ani sa obhajovat. Len oznamuj strucne a jasne "NIE" a neboj sa toho ze sa urazi. Prave naopak, nech sa urazi aspon budes mat dovod za nou nechodit😆. A to co ona teraz vyprava ludom na to kasli, jej hanba ze keca...

kubkovamama
24. máj 2021

@1nelka1 este okrem toho, ako ti tu všetky baby bez výnimky poradili-povedz, ze na matersku pojde tvoja mama, uz ste dohodnuté ak ty budes chciet. By ma zaujímalo ako by zareagovala, tvoja rodina akože neexist? Inak ako mega odstrašujúci prípad ti uvediem seba, doslo to tak ďaleko, ze svokra si dala navrh na sud o zverenie dcery do starostlivosti. Bola hlavným dôvodom rozchodu po 7r. Moj chlap sa postavil na jej stranu. A pravdu ti tu píšu aj v tom,ze svokra v ošiali iba robi bububu. U nas prehrmelo najhoršie a o vnucku uz záujem našťastie opadol. Ona si dobre rozmysli keby mala v noci x krát vstavat, prebalovat, zohrievat mlieko. A papier na materskú ta ako prinúti napísať u gynekologa na jej meno, pripadne rodicak na urade.. No mrzí ma to, lebo krásne posr...a a uz v začiatkoch pochovala vas vztah a post babka-vnucka-nevesta

whatever1
24. máj 2021

@kubkovamama Wow, to ti naozaj chcela vziat dieta sudnou cestou? Je normalna?

miadi
24. máj 2021

@whatever1 presne tak.

kubkovamama
24. máj 2021

@whatever1 nie je v tomto normálna a súd jej návrh zamietol, druhý pred pojednávaním vzala späť. Lenže, za každým problémovým vzťahom svokra vs nevesta stojí chlap. Ak sa muž v zásadných veciach zastane svojej partnerky, väčšinou sa tým vec veľmi rychlo vyrieši. Ak nie konflikt sa ťahá aj roky

banderaska29
24. máj 2021

ja s mojou povahou by som jej exkluzívne vyčistila žalúdok. Dokelu to kde žijeme aby toto svokra zapílila 😀 ty sa hlavne vôbec netráp, urob si s ňou poriadky... ty si matka 🙂 a dufam že tvoj muž nebude mumák a pekne sa za Teba postaví aj keď - bacha - jedináčikovia sú s matkami celý život prepojení pupočnou šnúrou...viem o čom hovorím. Doma mám muža jedináčka občas mám pocit že mu jeho matka chodí vytierať zadok kým som v práci 😀

monka105
24. máj 2021

Neviem čo riešiš. Vysvetliť si jej to vysvetlila, nastúpiš na materskú, porodíš, dohodnete si pravidlá, kedy môže za malou chodiť a keď príde inokedy, proste neotvoríš dvere. Netreba si nechať skákať po hlave.

mnamko
24. máj 2021

@1nelka1 keď začne znova,zakric na muža nech pride za Vami a pred ňou a ním začni hovoriť o čom ťa svokra informovala,že pôjde na materskú,raz a navždy nech je pokoj stouto debatou

1nelka1
autor
25. máj 2021

@kubkovamama no moju rodinu asi do úvahy neberie. Automaticky to berie akoby ona mala právo jediná na moje dieťa. Len si neuvedomuje, že to nebude jej dcéra ale vnučka.
A to čo ti urobila tvoja svokra, je nič oproti mojej. Toto už je fakt choré. Toto normálna žena neurobí. A nepochopím ako muž nemohol stať na tvojej strane,...síce viem, že chlapi niektorí sú moc naviazaní na matku a matky s nimi vedia úplne manipulovať a doslova ich zmagorit..... Chválabohu, že ti to takto dopadlo s tým sudom

1nelka1
autor
25. máj 2021

@banderaska29 no muž zatiaľ stojí na mojej strane a dúfam, že to tak aj ostane. No ona je moc naviazaná na syna, to vidno úplne. Ideme sa s ňou spoločne porozprávať a vysvetliť jej to posledný krát, buď pochopí alebo má smolu .... No a ešte top bolo, keď mi povedala, že chce ísť k môjmu pôrodu. Som skoro odpadla, ale to som jej rázne povedala že to určite nie. Ešte som sa aj tvárila, že či jej nesibe náhodou. 🙈🙈🙈🙈🙈 Proste ona si asi mysli, že jej porodiť idem dcéru....nie vnučku... A týmto si ma od seba odsúva úplne, čím ďalej tým viac mám väčší odstup od nej....

kakawah
25. máj 2021

@1nelka1 pànecky, to už jej čisto preskočilo? Ona chce ísť k porodu? Ona musí byť poriadne psycho. Ani si nechcem predstaviť, čo bude, až sa mala narodí. To už takéto témy boli, ako svokra všetko okolo bábätka organizovala. Si uzijes ešte. Ja som taká povaha, že ku mne by si nedovolila. A ty si pamataj, len toľko si k tebe dovolí, koľko ty jej dovolis.

1nelka1
autor
26. máj 2021

@kakawah ja viem v tomto máš pravdu. Najbližšiu návštevu chceme sa s ňou s mužom obaja vážne porozprávať a vysvetliť jej znova a posledný krát, že chceme dieťa vychovávať samostatne a ak chce ísť na predčasný dôchodok nech ide kvôli sebe a nie kvôli vnucatu, lebo to bude zbytočne, keďže chceme byť v tomto smere čo najviac samostatný. No a s tým pôrodom mne skoro oči vybehli, keď to navrhla.... Som myslela, že sa mi sníva..... No choré....

mia78111
16. jún 2021

@1nelka1 svokra není tak trošku dzubnuta? Ako sa môže samovoľne pasovať do role matky?! Dúfam že s ňou nebyvate lebo vám donici život

1nelka1
autor
19. jún 2021

@mia78111 nebývame chválabohu. No ako som tehotná, tak mám pocit, že jej trochu preplo z toho.