icon

Svokra chce ísť na materskú a vychovávať moje dieťa

1nelka1
22. máj 2021

Dobrý deň mamičky. Chcela by som si od vás popýtať radu. Som tehotná a a v lete čakáme bábätko.Svokra bola naviazaná na mužovu prvú partnerku. Sme s mužom 6 rokov spolu. A pred 2 rokmi mi ešte medzi štyrmi očami povedala, že môjmu mužovi nikdy neodpustí, že sa rozišiel s ex, že bola úžasná a veľmi si s ňou rozumela a ešte sa s muzom o tom porozpráva. Podotýkam rozišli sa pred 9 rokmi. Muž o tej konverzácii vie a len krútil hlavou a nechápal, čo ona rieši jeho súkromný život. Celkovo svokra má nemusí, ale pred mužom sa tvári, že má má rada. Ja mám od nej po tomto všetkom odstup, som k nej slušná a akceptujem ju. Ako zistila, že som tehotná tak úplne zmenila svoj prístup ku mne. Zrazu začala byť extrémne milá ale viem, že to je falošné a len kvôli dietatu. A už asi päť mesiacov mi hovorí ako ona chce ísť na materskú a chce vychovávať vnúča. Vždy to rieši, keď môj muž ide svokrovi na chvíľu pomôct a sme samé Má rok do dôchodku a chce ísť na predčasný od septembra,keď už bude malicka na svete. Vždy jej slušne poviem, že ja určite z materskej skôr neodídem. Že si vychovam dieťa ja a že sa na toto životné obdobie tesim. Ale ona si ide stále svoje a keď ma znova príležitost na nasledujúcej návšteve, zase si ide svoje ako ona ide vychovať vnuca. A už o tom ako o hotovej veci rozpráva aj v rodine a kolegyniam v práci. Jednoducho nevie pochopiť,že ona ide byť babkou a nie mamou. Určite na materskej ostanem a muž samozrejme chce tiež. Dieťa má vychovať v prvom rade matka a otec.Obaja s muzom máme po30ke. A sme zodpovední a nezavisli a nie sme na tom finančné zle,aby som sa ponáhľala do práce. Už mi to lezie cez hlavu a neviem ako jej to vysvetliť, že určite jej svoje dieťa nedám na výchovu a nechcem sa vzdať tohto obdobia s malickou. Myslím, že trpezlivo jej to vysvetliť už nemá zmysel a nabudúce už asi budem direktivna. Ak to nechápe doteraz. A obavám čo bude po narodení dcéry, či sa to z jej strany nebude stupnovat. Keď teraz nedokaze akceptovať, že ju budem vychovávať ja. Je mi to veľmi nepríjemne a vždy to rieši len predo mnou,keď muž sa na chvíľu vzdiali. Nemám problém aby sa stretávala s vnučkou,ale samozrejme v primeranej miere. Ale toto je cez čo ona chce. Určite sa aj muž s ňou o tom porozpráva. Ďakujem krásne za rady.

Strana
z4
maminkadeticiek
19. jún 2021

Tak toto je jedna z top haluzi na koniku.Ona sa musela nacisto zblaznit!!! 😳😳😳😳

1nelka1
autor
20. jún 2021

@maminkadeticiek no žiaľ sú aj také svokry, len ona si to neuvedomuje a myslí si že je to v poriadku 🙈 ...teraz som s ňou obmedzila kontakt a keď už tam musím ísť, tak mám od nej odstup. Vyzerá to, že s tým predčasným dôchodkom si to rozmyslela. 🙈 No uvidíme, čo bude ďalej. No po tomto všetkom, ju už naozaj nemusím....Uz so mnou nepohne, moje dieťa moje rozhodnutia. Vysvetľovanie po dobrom už skončilo..... A jediné čo docieli, že si sama uskodi.

cacianka
20. jún 2021

@whatever1 svokruša jej toho narobila veľa, ked umre ani zem ju nestrovi

tayla
Odpoveď bola odstránená
july0
20. jún 2021

je to diabol

1nelka1
autor
20. jún 2021

@tayla no presne aj ja som to tento týždeň čítala. Uplne som sa v tom našla. Áno novembrové a čakali chlapceka. No očividne ich je žiaľ viac. 🙈

anne_mary2
10. dec 2021

@1nelka1 ahoj autorka, ako sa ma svokra? este ste v kontakte? 🙈🙂🤷🏼‍♀️🥲

1nelka1
autor
4. apr 2022

@anne_mary2 ahoj ešte áno....ale tak som v tomt
o nekompromisna, lebo inak sa pri nej nedá....navštevujeme sa raz za týždeň.... Samozrejme má stále pokusy, čo sa týka vnučky. Minule mi povedala nech nabudúce keď prídem nechám dieťa u nich a večer po ňu prísť.....po prvé je kojena, po druhé vôbec na nich nie je zvyknutá a po tretie jej by som dieťa nikdy nezverila....sama má o Tom za posledného pol roka presvedčila.....ona ani kocikovat normálne nemôže....keď ide po dedine ide stredom cesty....musíme po nej vždy upozorňovať že ide auto....no som zvedavá do kedy to ešte s ňou vydržím....

cacianka
5. apr 2022

@1nelka1 skús nejaký čas ani 1x za týždeň, aspoň mesiac pauzu,veď tvoje dieťa nie je opica že ju musíš prevádzať a voziť babke

blondtana
15. máj 2022

@1nelka1 Ahoj, tak ako so svokrou? Ja akoby som niektoré veci čítala o tej svojej, napr. mi už niekoľkokrát rozprávala, ako mali s mužom radi jeho bývalú a ako by ju chceli za nevestu (boli spolu 1 a pol mesiaca a rozišiel sa s ňou on, lebo vedel, že ju nechce), keď som bola tehotná, tak povedala, že malého nebude strážiť, lebo "veď moja mama je na dôchodku", potom chcela byť pri pôrode, už v pôrodnici malého bozkávala na ústa, čo my rodičia sme si dovolili len na čelo (bozkáva ho doteraz na ústa, aj keď som jej x krát povedala, že si to neželám), hlavne že z pôrodnice nás viezol kamarát, lebo ona nemohla (boli sme vtedy bez auta), v období príchodu kovidu na Sk sa k nám tlačila pozrieť vnuka každú chvíľu (mal 3 týždne) a keď som nepovolila, lebo ona napriek zákazu soc. kontaktov behala po kamarátkach ako trafená, tak dodnes mám na tanieri, že si vnuka 2 mesiace nevidela (ale videohovor neiniciovala, lebo by mi nemohla vyčítať), keď začal malý rozprávať, tak sa nechala oslovovať mama, ale neželá si, aby sme ju pred ním titulovali babka, lebo ona nechce aby ju volal babka, zodpovednosť 0 bodov, lebo keď mal rok, tak si ho vyložila na linku a nechala ho hrať s nožmi, nechala oriešky na stole, že "veď prečo by nemohol, veď sú zdravé" (niekedy sa čudujem, ako mohli jej deti prežiť), napchavala ho keksami, jablkom sa skoro zadrhol, keďže ešte nevedel požuť veľké kúsky, viezla ho bez autosedačky a teraz, keď má 2, tak stále malého núti na nočník, už má z toho hysáky a povedala, že nám ho mala začať učiť už pred rokom, keď my sme neschopní, večne nám ho chce unášať, keď nepotrebujeme, ale keď potrebujeme postrážiť na 2 hodiny, tak vždy je unavená, nehovoriac že keď malého za niečo cez čiaru pošleme do kúta, tak podrýva našu autoritu a povie mu, že nemusí, alebo ho príde odtiaľ zobrať a keď poviem, že to nemá robiť, tak zahlási, že u nich platia ich pravidlá, keď robí niečo zle, tak namiesto aby mu ukázala, že je to zle, nesprávne, tak sa snaží zmeniť jeho pozornosť na niečo iné, keď jej vysvetľujem, že to nie je správne, tak mi povie, že moje výchovné metódy zlyhávajú a tie jej fungujú, čo na tom, že do budúcnosti mu tie jej metódy viac uškodila, ako pomôžu a nedá mi nespomenúť, že cestoviny v polievke sú "zbytočné cukry", ale napchávať ho sladkosťami proti mojej vôli, keď ja mu ich ešte nedávam, to je úplne ok a keď náhodou malý začne behať a jacat, ako pustený z reťaze, tak odíde so slovami "utíšte to dieťa, lebo mi bubienky prasknú" a takto by som mohla pokračovať donekonečna (napr. ako ma tehotnú skoro vysotila na cestu, aby som vraj nezavadzala, pričom predtym poslala môjho muža odhodiť jej odpadky, aby nebol pri tom), najhoršie je, že ja v mužovi nemám až takú oporu, lebo buď povie, že nič nepočul, alebo že mu to nevadí, alebo drží hubu a mne povie, že "ticho", keď mu niečo spomeniem z jej správania, proste ju bráni, lebo "mamička" aj keď semetrika ničiaca celú rodinu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

didi2102
15. máj 2022

@blondtana pozri keď sa niečo také deje tak načo dávaš svokre dieťa, so mnou chodia dve malé deti všade ,nemám auto, nemám ich komu nechať,idem napr ku doktorovi a deti idú autobusom so mnou bohužiaľ 2 a 4 , keď vidím takéto veci sa čudujem že jej nechávam príležitosti

petkavka
15. máj 2022

@1nelka1 Ahoj - uz som to niekde pisala. Bohuzial nemas problem so svokrou, ale partnerom. Tebe ani neprinalezi sa o tom so svokrou bavit. To ma vsetko vyriesit jej syn. Presne toto som zazivala ako dieta, ked moja mama vzdy zastavala voci babke rolu tej peknej a vsetky nezrovnalosti nechavala riesit tatina (s jeho svokrou). Zrujnovala tak komletne tak vztah moj Tato a jeho svokra. Rovnako narusila vztah Nas vnucat voci babke. Takze ak si nevies urobit poriadok na vlastnom prahu a vo vlastnej domacnosti, tak sa netrep do cudzej.

blondtana
15. máj 2022

@didi2102 nechali sme ho u nich iba 2x, raz keď sme išli na očkovanie do 1 a pol hodiny vzdialeného mesta, tam predsa ročné dieťa nik nebude ťahať a raz sme šli do kina, druhá vec je, že môj muž si myslí, že majú nárok, veď sú starí rodičia, ja s tým stotožnená nie som, práve pre vyššie spomenuté dôvody, ale darí sa mi ho vždy nejak odbiť, preto bol s nimi iba 2x, väčšinu predvádza, keď sme tam celá rodina na návšteve a veru si neviem predstaviť 2 ročne dieťa so mnou u gynekológa, zubára a pod. 😉

didi2102
15. máj 2022

@blondtana ja som mala syna na každej poradni keď som bola tehotná s dcérou, vieš čo pohodka 😄👍 tak nemáš ozaj problém so svokrou ale s mužom , lebo on má máme jasné povedať keď ignoruje teda

katarinka89
15. máj 2022

@1nelka1 nech si výprava co chce- rozhodnutie he na tebe. Nechaj ju v tej jej bubline- presne takto to začalo u nás. HrozA- v každej riti bola pri mne, nonstop- už mi liezla na nervy

lienka.7
15. máj 2022

@1nelka1 ako si dopadla?

denithestrange1993
15. máj 2022

@1nelka1 zbytocne je s nou o tom diskutovat. Ked bude vidiet,ze sa o tom s nou nechces bavit mozno sa uvedomi.

blondtana
15. máj 2022

@didi2102 Môj malý by im to tam asi rozbural, je veľmi živý a energický 🙈

didi2102
15. máj 2022

@blondtana môj má Adhd vieš si predstaviť 😄 a dvojročná opakuje 😄👍 teraz vo štvrtok mám pneumologa v meste,ideme všetci 3autobusom , už som oboznámila sestričku že inak nemôžem, zaplatím 20€ na presný čas ale nerobia to, výnimočný prípad , nechcem si to tam ani predstaviť 😄😄

1nelka1
autor
16. máj 2022

@lienka.7 Ahoj, no čo sa týka pôrodu bol pri mne samozrejme muž. To som jej už rázne povedala, že je to intímna záležitosť a že pri pôrode buď budem sama alebo zavolám muža. No a nakoniec muž sa stretol s oboma svokrovcami mesiac pre porodom a vysvetlil im rázne znova že ja ostavam na materskej a my si budeme vychovávať dieťa. A že vraj v robote( mojej aj svokry) že som sa dopočula, že chce ísť svokra na predčasný dôchodok a vychovávať naše dieťa. Tak sa tvárila ako neviniatko a na všetko mu prikyvovala. No ťažko sa s tým zmierila, doteraz s tym nie je zmierená, že nemôže malú vychovávať ako jej mama jej syna. Proste ma deficit, že prišla o to najkrajšie obdobie svojho syna, lebo sa jej o syna starala máma aj svokra. Chodili jej pomáhať denne od pôrodu a potom od pol roka isla do práce a starala sa jej mama o syna. No skúšala už kadečo na mňa. Ale ja som už rázna a slušne si poviem svoje na rovinu. Stretávame sa s nimi raz do týždňa. Malu mesačnu dceru mala na rukách a bez slova s ňou odišla do spálne a zavrela sa tam s ňou....sme nechápali. Potom sme išli za nou keď sa nevracala. Spravila to dva krát, potom som jej už malu nedávala na ruky. Keď mala päť mesiacov chcela aby sme malu jej ráno doniesli a večer po ňu prišli. Kojene dieťa podotýkam.... No som jej hneď z fleku povedala, že by bez nas plakala a že nato má ešte kopec času. Že budeme chodiť všetci spolu na návštevu ako doteraz. Tak zvýšeným hlasom povedala či to myslím vážne a ja že áno. Mala je vždy u nich taká nepokojna a plače. Musime ju vždy mať prvú pol hodinu na rukách lebo inak plače. A toto nikde inde nerobí. Svokra ma stále iné názory na výchovu aj stravovanie ale vie že so mnou nepohne. No a tam by som dieta samé nikdy nenechala. Svokor nám kázala malú opaľovať na slnku a otuzovat ju. 🙈🙈🙈🙈🙈 Svokra keď kocikovala po dedine, tak chodila po strede cesty. Keď išlo auto oproti a kricime nech ide na kraj. Tak že auto sa má uhnúť....nie ona.... podotýkame áuto sa nemalo kde uhnúť keď išla stredom. Keď sa to niekoľko krát opakovalo. Po upozorňovani, kočík sme párkrát doslova jej vytrhli. Lebo auto je pre ňu nič... Prestali sme s nimi kocikovat. U nich by som v živote dieťa malé samé nenechala. Chodíme len na návštevu. Svokor malicku pár mesacnu chcel za ruky dvíhať do stoja. Proste milión veci keby som to všetko mala písať tak je to na desať strán.... Čo sa týka kojenia tak po pol roku som jej mala dávať kravské mlieko a čaj, chodítko..... Pred dvoma mesiacmi nám zatajila že je chorá a na maličkú tam kaslala a zapierala že je chorá. Samozrejme mala ochorela od nej. Muž to s ňou potom riešil, že si nepraje v budúcnosti aby keď bola chora nám to zatajovala.... samozrejme sa hrala pred ním na neviniatko. No bude to s nimi ťažké ale tým že mám odstup a som raznejsia si toľko nedovolia.

1nelka1
autor
16. máj 2022

@blondtana ahoj to ma veľmi mrzí. Vidím že to máš ťažké. A mrzí ma že tvoj muž sa k tomu takto stavia. No ja sa so svokravcami vidíme raz za týždeň. Samu by som ju tam nikdy nenechala kvôli zdraviu a bezpečnosti malej. Som raznejsia a snažím sa už nedať si skákať po hlave ale je to stále s nimi boj....lebo stále niečo skúšaju .... Nedovol sa tak často svokre stretávať s dieťaťom keď ťa nerešpektuje. Keby niečo vyviedla, tak sa tam nejaku dobu neukáz. No tak to je moc toto že sa nechá oslovovať mama, ja by som to nedovolila. a malého opravovala že to je babka a maminku máš len jednu....to musí byť čo za ženská čo nechá sa vnúčatom oslovovať mama....to je choré. Skús byť raznejsia a mať odstup.

andrea2667
8. sep 2022

@1nelka1 Je po lete, gratulujem ti k narodeniu krásnej dcérky. Som si úplne istá, že tvoja svokra nepochopila kde je jej miesto. Nemohla. Trpí závažnou psychickou poruchou a pomôcť jej môže len odborný lekár. Ak odmieta túto možnosť, ostáva ti len jediné - úplne prerušiť kontakty.

zuzinka888
8. sep 2022

@1nelka1 treba jej povedat ze ona uz na matreskej bola, teraz je rad na vas . A vase stanovisko je nemenne a tymto cela diskusia uzavreta a bodka. A opakovat opakovat opakovat kym jej to nedojde a nepochopí. A mozno uz zabuda ze ste sa na tuto temu bavili. 🙊 Darmo, staroba.

Strana
z4