icon

Svokra, ktorá nerešpektuje

18. apr 2022

Ahoj, zaujíma ma ako riešite takéto situácie vy. Mame svokru na opačnom konci Slovenska, preto ked tam cestujeme aby videla vnúčika, vždy aspoň na 2 noci. Problém je absolútny nerespekt nás ako dospelých ľudí. Manžel má 37, mama mu kontroluje koľko káv môže vypiť, musí sa pred ňou tváriť ze nefajčí. Tvrdí že by nerobila žiadne scény ale bolo by jej to ľúto. Správa sa k nám ako k malým deťom, každé co kedy a kde mame robiť. Keďže sme tam par dni v roku, prežila by som to. Ale problém nastal keď sa nám narodil syn. Svokra nechce rešpektovať ze mu nechcem dávať sladké od rána Večer. Ma. Rok a pol, prišli sme terzana veľkú noc, vytiahla zákusky. Dala som mu jeden, zjedol a samozrejme pýtal ďalší. Svokra ze: ved mu daaaj ved on chce. Tak som mu dala druhý ale hovorím ze dosť, ja mu sladké občas dám takto že koláčik, ale jeden a stačí. Potom ho bolieva bruško a on nemá mieru ani hranicu. Svokra sa proste ale nedala odbita vkuse do mňa tlačila ze mu mam dat, že veď on chce, že je chudáčik, že potrebuje cukor aby mal energiu (moje duracel dieťa). Toto sme. Riešili celé 3 dni vkuse, či boli raňajky ci obed či večera, stále do neho chcela len tlačiť a tlačiť a tlačiť a ja už som aj hlas zvysovala
Ja už neviem ako sa mam správať v takýchto situáciách. Bohužiaľ to bolo väčšinou vtedy keď tam manžel nebolmanžel nebol

Strana
z2
autor
18. apr 2022

@danyelia no môj syn teda zje všetko čo je na stole keby som mu to nezobrala a to nepreháňam. Zosrotuje všetko a potom grca. Musím mu robiť stopku ja, on ju naozaj nemá.

autor
18. apr 2022

@queen_mary ale moje dieťa nie je odpadkový Kôš aby do neho niekto tlačil koláče, aj keď je to len raz za čas. Véd preboha keď viem ze z toho bude grcat tak to budem ticho tolerovať len aby som svokre nepriecila?

marca12
18. apr 2022

Vidis ju mozno 2x do roka. Tak si povedz,ze to prezijes a nekaz si vztahu. Babky su take,len tlacia do deti a darmo ich upozornis. Ked sa dovracaju aj to bude tvoja chyba,lebo nie je zvyknuty na sladke... Nezmenis ju. S mojou mamou sme takto bojovali,nemalo to vyznam az ked deti vytastli,same si vedia povedat svoj nazor,tak si povedia,starka sa oduje a je pokoj 🤣

danyelia
18. apr 2022

@elizabet173 No mne sa len nezdá, že také malé dieťa zje naozaj všetko, čo do ňho babka natlačí a z toho kúska koláča, čo zje ho zrazu bude bolieť bruško, vypadajú mu všetky zuby, priberie, ochorie, priotrávi sa a všetky tie hrôzostrašné scenáre...len preto, lebo mu ich dala svokra, proti vôli matky (ktorá proti Kinderku tak strašne bojuje a možno ani nevie prečo, len tak z princípu...) A kto vie, ako im ,,zakazuje,, piť kávu, možno len niečo prehodí v tom zmysle, že ,,nemali by ste piť toľko kávy, fajčenie je nezdravé,,...Ale to by som brala jedným uchom dnu a druhým von, hádam sa jej nepýtajú, či im dovolí dať si kávu? Normálne suverénne by som si dala kávu s cigou na ich mieste a hotovo, čo im ju vyleje a cigu zahasí?

marca12
18. apr 2022

Vacsina deti je na tom takto,srotuju co vidia a keby ich dospely neupozornili,tak grcaju po kazdej oslave. Ale to tie starke nevidia,oni vidia len to,ze nedoprajes dietatu

danyelia
18. apr 2022

Aha, to že grcá si v prvom príspevku nespomenula, no ak normálne vysvetlenie nepomáha, povedala by som, že malý má alergiu na niečo/všetko 😁 čo je v tom koláči (mlieko, oriešky, čokoláda...) vygrcá sa, pokaká, vyhádže - na toto by argument už našla ťažko, si myslím...

akje
18. apr 2022

Prepac. Ale hned mi napadol jeden vtip...

Iba chuck norris dokazal vysvetlit svojej babke, ze uz nie je hladny...

😄

janushka_t
18. apr 2022

Tak podľa mňa lepšie pre dospelého káva ako pre 1.5 ročné hovadiny do brucha. Nie naozaj tu je každá rada zbytočná, mala som to isté, skúsila som všetko, nič nepomohlo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
patys123
18. apr 2022

Presne viem o com hovoris a to mam svokru o par ulic dalej. Asi mame svokry velmi autoritativne, straostlive a to nezmenime. Ja som uz prestala bojovat a je to tak lepsie. Ony asi v detstve tolko nemali a teraz to chcu dopriat vnucatam.mne pomohlo pochopit ze druhych ludi nezmenim, jedine seba a to ako na nich reagujem. A ozaj, ked budes mat deti starsie tak ti to pride ako malichernost. Od kedy som prijala svokru taku aka je, zmenil sa k lepsiemu aj vztah mna a mojho muza a to o vela. A to ti tiez musim povedat ze do neho stale rype, kontroluje, zariaduje....no mozu ta poucovat zeny co toto nezazili.
A este jedno ti poviem na zaver. Bud rada ze sa vidite parkrat do roka a ked ste uz tam...oddajte sa tej jej starostlivosti a snazte sa vytazit z toho to najlepsie. Viem ze je to tazke. 🤗

danyelia
18. apr 2022

@elizabet173 Tak to áno, ak by som vedela, že sa dieťa vygrcá, normálne by jej to povedala, že mu bude zle a vyvráti to, tu je tá asertivita určite na mieste. Kľudne by som to aj prifarbila, že je alergické na suroviny v koláči a aj sa vyhádže a pokaká. Neviem, či by na to našla argument. Ale to o grckaní nebolo v prvom príspevku spomenuté. A s tou kávou a cigaretou súhlasím, určite by som si od nej nepýtala povolenie (tiež nefajčím).

vilma7
18. apr 2022

Ahojky, ja mám toto presne tak isto, ako si opísala v úvode...plus dedo. Nie len babka.ale našťastie sme u svokry tak 2x ročne, tak sa to nejako snažím prežiť...plus u nás je najhoršia to, že sedíme pri stole (môj syn zas nie je jedák, ale naopak- sadne k tanieri a prvá otázka: a koľko lyžíc ešte musím 😆😆😆) a to do neho hustia z jednej strany babka, z druhej dedo, ten aj lyžicu vezme do rúk a ide mu doslovne do úst natlačiť...a mňa ide rozdrapiť, čo ho nenechajú sa v kľude najesť.
S koláčmi to isté, keď mal.synrok,tak dokonca môjmu mužovi klamala, že veď sú bez cukru, len aby ich mohla do syn pchať..ja neviem čo zmeny za národ, keď človek príde k babke,aby len žral a žral...
Oni mu potom zvykli natajnása do úst pchať, keď som.pdbehla.
Teraz má syn 5,dcérka takmer 3 a akurát sme sa od nich vrátili. Boli sme 4 dní.
A ako to riešim?som prítomná pri každom stolovaní, slušne poviem nech ho nechajú, slušne poviem druhý krát, potom pomaly zvýšim hlas a prestanú, na chvíľu a takto dookola.
Ono sa.to žiaľ nezmení. Ale detto je to aj so mnou,jem a celý čas...daj si toto, daj si tento, daj si ono..nakoniec sa jej opýtam, či si môžem dať to čo ja chcem 🤣🤣🤣. Keď k nim prídete a bude plný stôl,popros manžela nech nechá na stole len toľko,koľko sa zje a zvyšok pekne odprace.
Ak to neurobí on,vstaň a urob to ty. Rozprávať dôvera asi nemá význam.

eeffka
18. apr 2022

Vsetko sa da ked mate na to gule, ja som sa handrkovala tiez kym som na sprostaka eoznamila sr moje deti budu jest len co ja dovolim a je mi jedno ze som na navsteve, ja som matka a ja rozhodujem, oni mozu rozhodovat o tom co zje ich syn .
Najprv boli akoze hahahaha reci"musime sa opytat mamy". Akurat ze ja som si za tym stala, toto ano, toto nie ( citrusy, ma ekzem) a zvykli si, pri 2hej uz boli nauceni. A neslo o bio eko raw stravu, ale ze sa mi decko dogrcalo, skriabalo z ekzemu , bolelo ho brucho a pod.

zorkahorka
18. apr 2022

S tym sladkym su asi vsetky staré mamy rovnake. Moja svokra ma pocit,ze synovi nedam ani liznut,pritom ja mu sladke dam,ale ako odmenu.ked sa naje alebo poslucha.ale nie vela. ona mu da sladke bezdovodne a bez obmedzeni.to iste svokor.potom doma nic ine nerobi,len pyta sladke. Slahnut ma ide. Niekefy si poviem,ze ved na yo (rozmaznavanue) ti stari rodicia su, ale niekedy mi to lezie na nervy. Aj im povies, aj tak si idu po svojom.s tym nic neurobis. Ved to nie je kazdy den...

telusikk
19. apr 2022

Ono na jednej strane, aj by si jej vyčistila žalúdok narovinu a aj presne že zničiť si úplne vzťah, to je hrôza keď sa vôbec takéto niečo rieši.

autor
19. apr 2022

@telusikk presne tak. Pritom kým sme nemali dieťa bola fajn svokra, celkom sme vychádzali. Prioritou ale pre mňa je moje dieťa, nie vzťah s nou, čiže budem nabudúce vychádzať z toho.

0kristina0
19. apr 2022

Buchni po stol a zrev na nu. Ver mi, ze toto si zapamata.

diamond007
19. apr 2022

@vilma7 nemáš potom zlý pocit že chodíš a komandujes? Alebo poucas, neviem ako to nazvať
Lebo ja po takejto návšteve sa cítim zle, že jediné čo riešim že hento nemôže, tamto nemôže, koľko môže, čo môže a dokola. Muž to nerieši, resp.vzdy ho predbehnem nejako lebo vie to riešiť aj on. Len potom doma som smutná, že aj pred nimi jak sekera vyzerám a pritom to tak nie je.hm?

ibrunova
19. apr 2022

To je úplná klasika, takýchto tém je tu xy.. Pochybujem, že si z toho svokre niečo rozumné vezme, skôr to bude tak, keď bude väčší, že mu bude strkať potajomky, aby tebe nepovedal ..

vilma7
19. apr 2022

@diamond007 nekomandujem, mne to ako komandovanie nepríde, len ich poprosím nech to a to...keď nič, poprosím ich znovu, tretí krát hlasnejšie.
Jasné že sa necítim prijemne, ale keď ide môjmu synovi pchať plnú lyžičku jedla doslovne do úst, tak ho poprosím, nech ho, nás nechajú sa v kľude najesť.
Keď my ranajkujeme, manžel ešte spí.
Ale ak to bude takto pokračovať aj v lete, budem ho budiť k raňajkám, nech ide on. On im tiež povie...ale často je neprítomni.
A to sme tam boli len 4 dní...na tretí som už predychavala. A najlepšie ešte bolo keď presolila raňajky a ešte to povedala na manžela. Samozrejme to on nebol. Ja som len rada, že sme v zahraničí.

nikdenikto
19. apr 2022

Keďže ste tam spali povedala by som, že keď bude v noci plakať že ho bolí brucho a je mu zle prídeš jej zaklopať nech ide k nemu a dáva na neho pozor, že aj ty sa chceš vyspať.

Toto som vždy mojej mame hovorila ...tiež môjmu všetko cpala a býva oproti nám cez cestu. Ona hneď prestala lebo vie že ja by som jej naozaj v noci zavolala 😂 nech si dôjde riešiť čo spôsobila

Strana
z2