icon

Svokra/matka alkoholička

gabika4
8. jún 2020

Ahojte, ani tu nehľadám pomoc, skôr sa chcem niekomu zveriť s problémom s mojou svokrou. Svokra má problém s alkoholom, ktorý sa malými krokmi zhoršuje. Pred 12 rokmi, keď sme sa s manželom dali dokopy, tak som si to nejako neuvedomovala. Väčšinou prišla z práce a vypila pivo (každý deň), iné som si nevšimla, až na prvú spoločnú veľkú noc (po roku vzťahu), kedy sa opila tak, že ledva vyšla schodmi. Ale myslela som si, že si dala len pár pohárikov, a keďže je drobné žieňa, tak sa z toho opila. No, neskôr som zistila, že si tajne chodí do obývačky sama nalievať vodku po trošičku, dokonca som za gaučom aj fľašu našla. Takto to išlo ďalej, až kým nešla do dôchodku. Teraz slope celý deň namiesto vody pivo (neviem koľko toho je, ale keďže nič neje, tak možno aj málinko a už ju berie)...a pivo zalieva vodkou. Teraz ju má v izbe v skrini a nonstop počujem, možno aj každú hodinu ako chodí do tej skrine a neustále cinkajú fľaše. Celý deň nič neje, len pije. Nebola opitá tak, žeby padala z nôh, ale párkrát som ju videla ako ju riadne bralo a párkrát som ju počula aj v noci vracať a minule išla až po štyroch po schodoch o 2 poobede. Neviem, čo s ňou robiť. Nemá muža, je rozvedená (manžel bol impotent), do roka si spravila dieťa (môjho muža, ktorý je jedináčik). V dome s nami ešte žije jej otec (97 ročný, o ktorého sa stará, on je zdravý, celkom čiperný, akurát už veľmi nepočuje) a my máme ešte maličkú dcérku. Niekoľkokrát sme sa s ňou rozprávali, aby začala riadne jesť (chceli sme jej objednať obedy, aby jej nosili, ale odmietla to, dokonca až po nás vrieskala, že v žiadnom prípade), pýtali sme sa jej prečo pije. Jej odpoveď bola "lebo musím". Posielame ju do spoločnosti, že sa postaráme o deda, nech ide so setrou (vdovou) na výlet alebo len tak do mesta a pod. Všetko odmieta. Celý deň nič nerobí, len sedí pred telkou a pije, semtam niečo dá jesť dedovi. Neupratuje, nerobí nič v záhrade, proste totálne nič. Nevieme, čo s ňou robiť. Len sa sťaťuje, že nemala žiaden život, dokonca raz vyčítala mužovi, že kvôli nemu si nikoho nemohla nájsť, a to len kvôli tomu, že vraj na jednej svadbe jej ako 6-ročný nedovolil s nikým tancovať :D . Pritom sama si ho spravila len kvôli tomu, aby sa mal o ňu kto postarať, a aby každému dokázala, že jej bývalý muž môže za to, že deti nemali. Manžel nepozná otca, dokonca ani jeho meno. Neskutočne dusí i manžela i mňa a ničí aj našu dcérku (preto sa ideme toho roku sťahovať preč, lebo jej nedovolím ešte aj dcérku deptať, dosť, že zničili nervy mne). Ja už nevládzem, manžel na ňu kašle, keďže si ku nej ani nevytvoril "normálny" vťah ako k matke, hanbí sa za ňu, proste sa vzdal akokoľvek ju riešiť. Dosť ohovárala mňa a čo má mrzí, nemá problém poohovárať aj svojho syna, každému hovorí len svoju skreslenú pravdu, pričom je to väčšinou totálna hlúposť. Vlastná rodina jej už neverí a vyhýba sa jej, akurát jej sestra a brat jej všetko veria a nahovárajú jej hlúposti a takisto s ňou chlastajú. S mužom sme to už vzdali, robili sme všetko možné, aby sme ju nejako prinútili prestať chlastať, ale jej vyhovuje taký "život". Proste ona nie je normálna žena, správa sa horšie ako kamionista z tých amerických filmov :(

jaskolka
8. jún 2020

Možno budem krutá, ale neurobíš nič. Ak sa ona chce upit na smrť, upije sa a nijako tomu nezabránite. Na jej ohováranie kašli, kto ju pozná, bude vedieť, že je to len taranie ozranky. Co sa, týka dedka, skôr on potrebuje pomoc, alebo pohľadať zariadenie, kde bude možné ho umiestnit,lebo pravdepodobne nebude môcť byť s ňou, skôr o neho by som sa bála, ako o takú v podstate skrachovanu existenciu. Neviem, ja by som absolutne dakoho takého neriešila. Nasilu nikoho nespasis, ja ani neviem mat pochopenie pre takých ľudí, čo chlascu, a pomoc odmietnu a dupľom sa mi protivia ženy alkoholicky.Ok,je dospelá, prosím, nech sa prepije na druhý svet. Proti jej vôli neurobíš nič

renatka1985
8. jún 2020

toto nevyriesite. cim skor sa treba odstahovat a ulavi sa vam.

pribinak
8. jún 2020

Už dávno ste mali byt odsťahovani.

Tvoju svokru nikto nedonútia ísť sa liečiť, v podstate to všetci tolerujete. A ak ona sama nechce, vy s tým neurobíte nič

gabika4
autor
8. jún 2020

@jaskolka o deda sa nebojíme, o toho sa stará príkladne, trasie sa nad nim ako nad malým deckom, ale samozrejme ju musíme kontrolovať, lebo minule mu bola zima, ale až tak, že sa triasol, ako keby mal záchvat a ona mu za celý deň nezmerala ani teplotu, len mu dala paralen...problém je tiež v tom, že ona nevie s ním jednať, proste keď si dupne, že piť nebude, tak nepije celý deň a ona s tým nič nerobí, len sa vyhovára :/ ...nakoniec to mal z nízkeho tlaku, keďže nechce piť, aby nemusel chodiť často na záchod...ale plán B s ním máme, keďže ostatné jeho deti dávajú ruky preč od neho, len tu chodia otravovať, chlastať, tvária sa, že sa o neho zaujímajú, ale v podstate nič nerobia pre neho :(

janickacrazy
8. jún 2020

@gabika4 ona je už v takom štádiu, že vobec nič jej nepomože, pokiaľ nebude chcieť sama prestať, ked už ani neje, len pije tak dopadne veľmi zle a príde to dosť rýchlo

gabika4
autor
8. jún 2020

@pribinak viem, moja chyba...po svadbe sme tu ostali, nechceli sme ju tu nechať samú + dedo a žila ešte aj babka. Cítila som sa ako harpia sebecká, keď som na to pomyslela, ale bola som riadne naivná. Po piatich rokoch spolužitia sme to už vzdali, staviame už druhý rok, korona nás trošku spomalila, ale snažíme sa, nonstop vybavujeme ľudí, chodíme pracovať aj my, bohužiaľ nemá nám kto pomôcť v rodine.... mali sme sa v lete sťahovať, tak dúfam, že to stihneme do septembra 🙂

janicqa284
8. jún 2020

@gabika4 Tiež by som sa viac starala o deda, píšeš v komentári, že sa oňho stará príkladne, ale v príspevku píšeš, že nič nerobí len sedí pred telkou a pije, sem tam niečo dá jesť dedovi. Tak stará sa oňho či len sem tam mu dáva jesť? Úprimne si neviem predstaviť ako sa opita oňho stará.

pribinak
8. jún 2020

@gabika4 to je super. Lebo žiť s alkoholickou musí byt hrozne a ak sa na to pozerá aj dieťa? Tak dovi dopo

renatka1985
8. jún 2020

@janicqa284 podla toho co autorka pise je svokra taka "hladinkarka" ze sa nespija ze nevie fungovat, len doplna 24/7 hladinku. tam nie je az taky problem s beznymi cinnostami. ale rovnaka otazka mi napadla, ze ci sa teda stara prikladne alebo len sedi cele dni...

pribinak
8. jún 2020

Dedovi sa dá jedlo aj objednávať, mnoho obci títo seniorom poskytuje. Aj rôzne ZS či MS vedia navaril pár porcii navyše

gabika4
autor
8. jún 2020

@janicqa284 stará sa o neho, dáva mu jest ako batoľatu, ale okrem toho nič nerobí len sa opija... Zase nie tak ako chlapi, pod obraz boží, ale ona mi príde ako "fungujúca alkohlička", proste si len dopĺňa istú hladinu alkoholu, ale funguje ako keby nepila, akurát ma také sem tam výkyvy, že to preženie, ale to len v noci, keď ju nikto nevidí...

gabika4
autor
8. jún 2020

@pribinak skúšali sme, on tiež nechce iba jedlo od svokry... Ten sa až po hneval, keď sme to navrhli 😒

gabika4
autor
8. jún 2020

@renatka1985 presne tak, dopĺňa si alkohol v pravidelných intervaloch, cez deň len do hranice, aby fungovala ďalej, ale totálne je letargická k všetkému... Jediný jej pohyb je ísť k dedovi dat mu jesť, kontroluje ho každú hodinu... Mne to príde až choré, ako sa o neho bojí... Vacsinou navarí na niekoľko dní a len mu to zohrieva + dáva mu každý deň ovocie a my kupujeme jedlo na raňajky a večere, ale velmi mu už v tomto veku nechutí... Ešte ja mu aspoň raz týždenne dávam "zdravý" koláč, ktorý je aj týždeň, tak málo je. Taktiež kváskujem, takže ešte to mu nosim+ sem tam aj ja obed, keď stíham pri dcérke, vtedy mu dá svokra moje a svoje odloží na ďalší deň.

gabika4
autor
8. jún 2020

@pribinak nepozerá, máme vlastnú časť domu, kde sme naučili svokru, aby tu nechodila každých 5 minút, väčšinou je s dcérkou na obed keď sme vonku a večer na hoďku. Dcérka má ešte len 2 roky, veľmi si to ešte neuvedomuje, len nechápe prečo stále babka spí, tak jej vysvetľujem, že je staršia a už nevládze toľko chodiť.

janickacrazy
8. jún 2020

@gabika4 len časom už svokra nebude ani variť, potom dedko aj donesné jedlo možno ocení

cacianka
8. jún 2020

Dedko ani nemusi vediet kto uvaril.jedlo je v "jeho"miske a hotovo

gabika4
autor
8. jún 2020

@cacianka no on nie, ale svokra je rovnaká, tiež to nechce dovoliť, chceli sme aj obom zaplatiť, ale normálne nám to zakázali ☹️ a ja nedokážem prevziať jedlo bez ich vedomia, lebo mame spoločný vchod a svokra ma sleduje na každom kroku...

cacianka
8. jún 2020

@gabika4 to poznam ! Svokrovci bývajú trochu od ruky. Kazdy mrte diagnoz a vek.
Svokre 75+ operovali pravy prsnik - nador + uzliny. Nemocnica a potom prisny setriaci rezim.
Tak sme navrhli ze im vybavime obedy zo zariadenia pre seniorov vo vedľajšej ulici.na kratky cas.
Svokor bol na pokraji amoku a skoro vyťal svojmu synovi čo si to dovoľuje, či sú žobráci
.

gabika4
autor
8. jún 2020

@cacianka tiež ma prekvapila reakcia svokry a jej otca...prišlo mi to choré, ako reagovali...pritom svokra aj jej otec sú úplne zdraví, až na to, že svokru semtam pobolieva koleno (ale nechce ísť s tým k lekárovi, lebo by sa musela priznať, že nič neje, len pije alkohol) a dedo je dosť nahluchlý, prostata ho trápi (ale v takom veku je to aj normálne) a teraz má ten tlak nízky, keďže odmieta piť vodu, lebo by musel chodiť na wc a jemu sa už nechce toľko chodiť. Svokra má 67 rokov a jej otec 97. Ja trošku ani nechápem svokru, prečo má so všetkým problém, veď moja babka je o 10 rokov staršia a zvláda všetky práce doma, pritom má vážne problémy s nohami a stará sa o dedka, ktorý je po pár mozgových príhodách a má tiež tú chorobu, čo sa mu trasú končatiny a teraz mu diagnostikovali aj Alzheimerovú chorobu a niekedy sa aj babky pýta, kde je jeho žena :( babka sa nikdy nesťažuje, všetko zvláda sama, dokonca stále niečo našetrí a rozdáva svojim deťom...

gabika4
autor
8. jún 2020

Ako som písala v úvodnom príspevku, skúšali sme pri svokre už všetko...len ona je strašne egocentrická a myslí vo všetkom iba na seba. Nedá sa s ňou pohnúť. Keď sme spolu, tak nám stále niečo vyčíta...pritom má jediného syna, jedinú vnučku a jedinú nevestu...syn má priveľa košiel (pracuje ako úradník), dcérka má priveľa všetkého...keď sme dcérku ešte nemali, tak na každej oslave plakala, že boh vie či budeme mať vôbec decko (a to rovno pred nami), prestala som sa tých osláv zúčastňovať, už ma nebavili tie jej výčitky s plačom, herečka to robila pred všetkými a cítili sme sa trápne obaja s manželom, samozrejme to robí len keď má v sebe alkohol. Narodila sa dcérka a vôbec sa jej nevenuje, sadne si ako päť peňazí, vrieska po nej, že nechoď tam, nerob to, ty si zlá a podobné hovadiny. Druhá babka s ňou chodí na prechádzky, kreslí si s ňou, učí ju pesničky, hrá sa, chodia do záhradky a pod. Svokra nerobí nič v záhrade, nič nesadí, dokonca ani steblo trávy od chodníka neodtrhne, všetko robím ja. Kosím, plejem kvety (ktorá si sama nariadila posadiť a nestará sa o ne). Zeleninu mám nasadenú u mami, svokra si chcela nasadiť len uhorky i to dva týždne vravela, ako sa jej nechce a nakoniec prišla jej sestra a posadila ich. Nechápem v čom má problém, totálne nič ju nebaví, len nás buzerovať a kritizovať. Dostala som rozum až vtedy, keď začala kritizovať dcérku. Raz, že má málo vlasov a tá a tá má viac, potom, že nevie rozprávať a tá a tá vie, pritom vtedy mala rok....že stále len vystrája (je živšia, ale bystrá) a neposedí ani sekundu, darmo dieťa ti nebude na rukách sedieť, keď ho nezaujmeš niečím...a s ničím, čo urobím, navarím, napäčiem, nie je spokojná...raz tvrdila, že zemiakové placky sú slané, pritom sme ich jedli všetci a nikto slané nemal, práve naopak, tak tvrdila, že akurát jej placka bola presolená :D ...koláče sú príliš sladké a podobné dristy, pritom ja z receptov cukor uberám, dokonca sa snažím o zdravšie náhrady surovín...a to, ako nás sleduje sa už nedá vydržať...delí nás dvere, čiže keď ich zamknem, nedostane sa do našej časti domu, avšak hneď za tými dverami má ona izbu, stačí, len, že výjdeme, už je nám v pätách, prenasleduje nás hore dole schodmi, vtedy ju kolienka nebolia, ani keď kvôli alkoholu chodí po štyroch po schodoch...ľutujem, že sme tu prišli bývať, ale bola som hlúpa, naivná, chcela som byť "dobrá nevesta", doplatila som na to, tak som si zničila nervy, že hocikedy večer nemôžem spať, len sa strhávam na to, že sa nemôžem nadýchnúť ...a keď svokra len do obchodu odíde, tak cítim ako obrovský balvan mi padá zo žalúdka :(

cacianka
8. jún 2020

Pomôcť jej môžeš iba tolko kolko ona bude chciet.pokial nema nejaky akutny atak, tak nič nemôžeš. Len sa obrnit a postupne sa odosobnit ze nemozete za to aka je a ako sa správa. Snazili ste sa úprimne,

cacianka
8. jún 2020

Len dozrite na zivotohrozujuce situacie jednym očkom, pre svoj klud a hlavne na dedka, lebo ten je nevinny a zasluzi si klud.
A hlavné je odstahovat sa !

mariejenka
8. jún 2020

Nechcem byt necitliva,neuctiva,ale napisem zo skúseností. Dedko uz tu dlho nebude, preto dozrite nech mu nic nechyba,nech ma ten svoj klud. A ked sa pominie, svokra sa rozchlasta. A to bude rýchle. Ak nic neje,len pije nevydrží tu otravu, odíde jej pečeň, žalúdok pochybujem ze nema vredy. To ako sa správa,moze byt uz atrofia mozgu na baze nadužívania alkoholu.
Radim len izolovať od svorky vasu dcerku,nech nema na nu "babka" toxický vplyv. Drzte sa.

gabika4
autor
8. jún 2020

@mariejenka môže byť, lebo začala mať aj riadne problémy s motorikou a aj semtam jej vypadne mozog a trepe riadne hlúposti ...minule šla po dome a povedala "dobrý deň"...ja som sa na ňu otočila, že s kým sa rozpráva a ona povedala, že niekto jej zdravil ...ako neviem kto, keď tam nikto nebol okrem nás. Taktiež sa s nami hocikedy háda o tom, že niečo bolo/nebolo, tak povie vždy, že my dvaja s mužom sme hlúpi, že to tak nebolo...viem, že keď sa dedo pominie, tak to s tým alkoholom už riadne roztočí, keď žila ešte jej mama, tak sa nejak držala, babka sa s ňou totiž o tom hádala, tak nemohla toľko piť...po jej smrti sa rozpila viac, ale dedo jej nič nepovie...dedovi tiež ten mozog už tak dobre nefunguje (na svoj vek je to super), po smrti babky už tak často vonku nechodí, predtým aspoň do kostola chodil, ale teraz pri tejto korone nemôže, ani ho už nikto z rodiny nenavštevuje, hoci už by mohli...tak obaja doma "hlúpnu" a mám pocit, že už aj ja s nimi :( ...deda kontrolujeme s manželom, lebo vieme, že na svokru sa spoľahnúť nedá, ani ju nepočúva, ale na muža dá a poslúchne ho, hlavne ak ho postraší, že pôjde do nemocnice...ale ťažko je to s nimi..kto nežil s takto staršími ľuďmi, tak tomu nemôže rozumieť (nemyslím vás, len všeobecne píšem), všetko je veľký boj, neskutočne nás to vyčerpáva, dosť problémov máme so stavbou domu, potom sa snažíme, aby to fungovalo tu, snažíme sa, aby bolo všetko v poriadku, upravený dvor, všetko v domácnosti fungujúce, stále riešime "ich" problémy ...všetko by sa dalo zvládnuť, keby sme aspoň mali svoje súkromie, pokoj doma, aby sme si oddýchli, ale už sa neskutočne tešíme ako sa presťahujeme, hlavne kvôli dcérke, lebo niekedy som z toho vyčerpania unavená tak veľmi, že vybehnem na ňu a je mi to potom strašne ľúto :(

mariejenka
8. jún 2020

@gabika4 chapem Vas, a naozaj taku tu prudko osobnú skúsenosť z rodiny nemam, našťastie som mala úžasných starých rodičov, ale z charakteru mojho povolania sa viem vcítiť do Vas. Drzim ozaj palce,nech mate dom cim skor obývateľný, a ozaj česť Vam ze sa zaujimate o dedka aj o svokru,lebo ľahostajná Vam nieje. Iní by davno trhli roha.

gabika4
autor
8. jún 2020

@mariejenka ďakujem za podporu... Nechcem svokre krivdiť ani jej nič zlé neprajem, ale už som sa niekoľkokrát presvedčila, že čím som k nej milšia, tým to viac zneužíva a nakoniec na to doplatím... Len keď som na ňu "tvrdá", alebo skôr neosobná, viac menej odpovedám len v nutných prípadoch a radšej s dcérkou sa držíme od nej ďalej, tým sa s ňou vychádza lepšie a ľahšie sa mi aj dýcha... Uvidíme, čo bude keď sa odsťahujeme, pre nás určite lepšie, svokra je dospelá žena, nech si robí, čo len chce...

sabina1864
10. júl 2023

@gabika4 ahoj ako je to s ňou po 3 rokoch? Máme ten istý problém. Nedávno sme sa od nej tiež odsťahovali.

gabika4
autor
17. júl 2023

@sabina1864 u nás sa toho udialo veľa...čo sa týka svokry chlastala tak veľa, že v jeden krásny večer spadla ožratá zo schodov, preťala si hlavu, krv bola úplne všade...s manželom sme ju ratovali, mala šťastie, že sa nezabila a nič nezlomila...taká bola ožratá, že si vôbec neuvedomila, že čo sa s ňou stalo...musela som manželovi pomôcť ju pozbierať zo schodov, poumývať jej hlavu a obliecť ju, aby s ňou zašiel na pohotovosť...taká som bola na ňu nasratá, že prvýkrát v živote som na ňu vrieskala a hádala sa na plnú hubu...ďalšiu hanbu svokra zažila na pohotovosti, kde hneď vedeli, čo sa stalo...na druhý deň, manžel vyhodil z domu všetok alkohol a celej rodine povedal, že ktokoľvek jej niečo donesie, bude ju mať na svedomí...asi dva týždne mala absťák, triasla sa ako osika...manžel jej povedal, že keď ešte raz uvidí v jej hube len kvapku alkoholu, tak s ňou skončil na dobro a už nikdy neuvidí jeho a ani vnučku....vyhrážky pomohli...svokra nepije doteraz, dokonca nezačala piť ani keď sme sa odsťahovali, ani keď jej zomrel otec, drží sa doteraz aj keď býva sama...ja k nej chodím len občas...manžel jej chodí nakupovať a opraviť čosi a dcérka sa k nej pýta často a je tam i niekoľko hodín a svokra sa jej po celý čas venuje, hrá sa s ňou, kreslí a pod. ...svokra vyzerá lepšie ako keď pila ale jej povaha sa nezmenila, vždy je pre ňu prvoradé jej blaho 😅 ale už ma to neserie, keďže ju nemám každý deň na očiach...po tom všetkom s ňou komunikujem len na všeobecnej báze a skôr len o deťoch ...za posledné dva roky sa stalo v našom živote veľa zlého, zomrel nám synček v 20 tt a o pol roka zase môj otec na rakovinu pankreasu. O tom, že má rakovinu sme zistili len dva týždne po tom, čo som zistila, že som opäť tehotná. Neskončil mi ani len prvý trimester a otec mi zomrel. Do dvoch mesiacov mi zomrel aj dedko, babka, strýko a manželovi ten dedko čo žil so svokrov. Ja som z toho všetkého stresu ostala ležať na posteli, hrozil mi potrat, akurát som zvládla ísť otcovi na pohreb 😢...úplne ma to všetko dostalo, takže som väčšinou nekomunikovala s nikým okrem blízkej rodiny...no svokra sa aj v tom najhoršom ukázala ako totálna krava...keď nám zomrel synček, tak sme ho išli pochovať a ona hneď na nás, že čo povedia ľudia keď pochovávame také dieťa 😢 a hneď na to, že jej mŕtvemu vnukovi sme vybrali škaredé meno ...neviem či mu vôbec bola aspon raz na hrobe a to je už tomu dva roky...minulý rok v júni som porodila dalšieho synčeka, ale toho skôr ignoruje, semtam sa na neho opýta ale nechýba jej, teda ja vidím rozdiel medzi správaním mojej mami a svokry k malému...moja mama nerobí rozdiely, svokra bohužiaľ áno, možno časom keď bude rozprávať tak sa s ním zblíži, zatiaľ sa zázraky nekonajú....ale to, že sme sa odsťahovali bolo to najlepšie, čo sme mohli urobiť...už nie som taká nervózna, doma sa cítim naozaj doma a svokra čo nevidí, to ju neserie, takže ani nemá veľa podnetov na hučanie do nás a tiež k nám nechodí, keďže je lenivá ísť niekde pešo 😀