icon

Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam

19. dec 2025

Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).

Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.

Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?

Strana
anonym_3f7bca
19. dec 2025

@anonym_autor mne sa tvoj netradičný postoj páči. 👍A je mi ľúto,ze ste v takejto situacii. Chapem aj svokru, ale skor chapem teba. Ona by mohla byt so sestrou vdovou a mohli by si spolu poplakat. Mne to inak pride depresivne a tiez by sa mi to nepacilo. Mat take Vianoce.

reanda
19. dec 2025

a muz chape tvoj postoj?

deedol
19. dec 2025

A svorka by nesla s vami? Trocha prist na ine myslienky?

autor
19. dec 2025
@reanda

a muz chape tvoj postoj?

@reanda Chápe a s tou výmenou rokov bol OK. Kým mama neovdovela. Odvtedy má pocit, že je našou povinnosťou to riešiť takto a cítim, že mu to aj vyhovuje.

anonym_e30a3c
19. dec 2025

nieje dolezite co zeny tu na konovi-ale co tvoj manzel.. dohodnut sa s nim .. najst kompromis pre obe strany .. napriklad tvoj napad alebo vycestovat den po vianocach ... a ak nesuhlasiniekde je chyba a nie v tebe

autor
19. dec 2025
@deedol

A svorka by nesla s vami? Trocha prist na ine myslienky?

@deedol Nešla, chce byť blízko cintorína. Jeden rok urobila výnimku a bola v našom byte v susednom meste. O vycestovaní ani počuť, ona všeobecne odmieta letieť a ísť za hranice. Je to pani z dediny, novoty nechápe.

anonym_96a792
19. dec 2025

@anonym_autor Naša je takmer od kedy sme s mužom, ale len štedrý večer. Tiež sa muž prispôsobil aj keď nerád a nosí nás do kostola. K svokre tiež vdove chodí zase syn so ženou už 14 vianoce. Sicr on chodil aj kým žil svokor. Ešte ani jedne Vianoce sa nestalo, žeby neprišiel.

pribinak
19. dec 2025

Hľadala by som kompromis …Vianoce so svokrou a hneď po vianočných sviatkoch chod muzom niekam preč na dovolenku

Ste v komplikovanej situácii, ale toto mi príde ako riešenie

maury
19. dec 2025

Mne sa páči tvoj postoj a tiež to asi začnem praktizovať. Milujem Vianoce, ale lezie mi na nervy toto depresívne počasie a taktiež to očakávanie zo strany druhých. Môj brat sa zoberie a ide za exotikou a všetko je v poriadku. Vynecháva všetky rodinne tortúry a nikto to nerieši. A ja či môžem alebo nie, tak je to automaticky očakávané, že sa účastním, lebo som tu. Brat sa nezúčastňuje už ani pohrebov rodinných príslušníkov a na cintoríne uctiť si pamiatku nebol už veľmi veľa rokov.

anonym_96a792
19. dec 2025

@anonym_autor Ja ťa chápem, možno keby to bola mama, brala by si to inak. Žiaľ tiež sme sa prispôsobili všetci a máme také tradičné Vianoce. A som rada, že ich máme 🍀🙏❤ Aj keď ja di neviem predstaviť Vianoce so svokrou aspoň nie celé. Ale mija sa komplet postará o našich, takže švagriná nemusí nič. Príde na hotové. Od koláčov,vianočné mebu na tri dni, stromček, darčeky. Svokra sz postará o všetko v podstate sama.

lostinorava
19. dec 2025

@anonym_autor Ak ste chceli slobodu, prečo ste sa vydali Mať manžela znamená, že sa musíte zaoberať aj jeho rodinou.

anonym_0e9765
19. dec 2025
@lostinorava

@anonym_autor Ak ste chceli slobodu, prečo ste sa vydali Mať manžela znamená, že sa musíte zaoberať aj jeho rodinou.

@lostinorava a manzel by sa mal zaoberat jej prianiami, tu sa zatial ziaden kompromis nekona

lostinorava
19. dec 2025
@anonym_0e9765

@lostinorava a manzel by sa mal zaoberat jej prianiami, tu sa zatial ziaden kompromis nekona

@anonym_0e9765 Ide o to, že jednotlivec by mal poznať sám seba. Vydať sa, keď viete, že je to proti vašej povahe a tlačiť na niekoho, kto má iný názor ako vy, dúfajúc, že ​​sa zmení...to sú dva hlúposti.

Manžel je taký, aký je. Správne alebo nesprávne. Mala tiež na výber, že sa zaňho vydá. Rozhodla sa a teraz sa sťažuje, že ľudia sa neprikláňajú k jej želaniam. Sebeckí aj hlúpi. Svet nie je v súlade s našimi túžbami. Musíme žiť vo svete, kde existujú iní ľudia.

anonym_0e9765
19. dec 2025
@lostinorava

@anonym_0e9765 Ide o to, že jednotlivec by mal poznať sám seba. Vydať sa, keď viete, že je to proti vašej povahe a tlačiť na niekoho, kto má iný názor ako vy, dúfajúc, že ​​sa zmení...to sú dva hlúposti.

Manžel je taký, aký je. Správne alebo nesprávne. Mala tiež na výber, že sa zaňho vydá. Rozhodla sa a teraz sa sťažuje, že ľudia sa neprikláňajú k jej želaniam. Sebeckí aj hlúpi. Svet nie je v súlade s našimi túžbami. Musíme žiť vo svete, kde existujú iní ľudia.

@lostinorava jednotlivec by mal poznat aj osobu, ktoru si berie. Manzel je taky aky je, ale ona sa ma prisposobit? Uz boli spolu v Barcelone takze ocividne mu to az tak proti srsti nie je. Ale teraz upresnostnuje mamu pred manzelkou. A odmieta kompromis (mama nechce ist k sestre, mama nechce cestovat…)

autor
19. dec 2025
@lostinorava

@lostinorava Nikdy ste nevideli manželov, čo zijú netradičný život spolu? My si rozumieme v množstve vecí, brali sme sa dávnejšie. Že svokor umrie skoro a svokra sa začne okamžite správať majetnícky som netušila. Nie som veštec.

anonym_066a18
19. dec 2025
@lostinorava

@lostinorava ale prosím ťa, to čo trepeš?? Nevidím jeden-jediný dôvod, pre ktorý by sa autorka nemala vydávať, pokiaľ chcela Vianoce tráviť inak a inde ako doma. Jasne napísala, že zo začiatku s tým bol aj manžel ok a až po smrti otca sa priklonil na trávení Vianoc doma a s matkou. Toto predsa autorka na začiatku nemohla ani len tušiť, takže nastala úplne noval sutuácia a ona v ňom potláča svoje túžby a radosti len kvôli spokojnosti svojho muža a svojej svokry. Kde tu vidíš, že by rovnako potláčali svoje túžby oni dvaja?? Prečo by mala autorka len držať hubu a krok??

reanda
19. dec 2025
@anonym_autor

@reanda Chápe a s tou výmenou rokov bol OK. Kým mama neovdovela. Odvtedy má pocit, že je našou povinnosťou to riešiť takto a cítim, že mu to aj vyhovuje.

@anonym_autor hm.. no ja na tvojom mieste by som teda ostala pri svojej 'vymene rokov' a on nech si ostane pri tom, co jemu vyhovuje.. urcite by som sa nezmierovala s utrpnymi vianocami

anonym_b375bb
19. dec 2025

@anonym_autor "Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?" Páči sa mi tvoje riešenie situácie, striedať trávenie Vianoc ako navrhuješ. Netrpím očakávaniami rodiny, lebo ma nezaujímajú. Vyrovnaná som sa už narodila. Trvala by som si na svojom, nie je dôvod trpieť, keď sa ty jedny Vianoce prispôsobíš, nech sa druhé prispôsobí svokra. Od smrti svokra už uplynula nejaká doba, nie ste povinný niesť zodpovednosť za jej život, musí sa s tým ona popasovať.

lostinorava
19. dec 2025
@anonym_066a18

@lostinorava ale prosím ťa, to čo trepeš?? Nevidím jeden-jediný dôvod, pre ktorý by sa autorka nemala vydávať, pokiaľ chcela Vianoce tráviť inak a inde ako doma. Jasne napísala, že zo začiatku s tým bol aj manžel ok a až po smrti otca sa priklonil na trávení Vianoc doma a s matkou. Toto predsa autorka na začiatku nemohla ani len tušiť, takže nastala úplne noval sutuácia a ona v ňom potláča svoje túžby a radosti len kvôli spokojnosti svojho muža a svojej svokry. Kde tu vidíš, že by rovnako potláčali svoje túžby oni dvaja?? Prečo by mala autorka len držať hubu a krok??

@anonym_066a18 Nikdy som nepovedal, že autor by mal mlčať a ísť ďalej. Vzťahy sú však komplikované. Možno v tom čase bol v poriadku, alebo je možno unavený z toho, že vždy robí to, čo ona chce. Nie je tam žiadny kontext, o ktorom by mohol niekto špekulovať.

Ale to, čo vidím, je nekonečné sťažovanie sa, že nie vždy dosiahne svoje. Cez Vianoce strávila nejaký čas v zahraničí a teraz jej to niekedy nevychádza?

Problémom je jednoducho to, že nemôže mať veci vždy presne tak, ako by chcela. A potom chcete viac kompromisov?

Ak bolo pointou autorky sťažovať sa na svojho manžela a vysmievať sa mu a nájsť si iné sliepky, ktoré by ju podporili a povedali, aký je hrozný chlap, nájdete to. Ale ked pride rozvod, lebo ma narok a stale nedostava co chce, tak sa necuduj, ked je aj ona rozvedena a mizerna.

V dospelom živote je fakt, že nie vždy sa dá veci vyjsť podľa predstáv.

stankadu
19. dec 2025

Treba spravit s mužom kompromis. Tiež si myslím, že by ste sa mali vrátiť k striedaniu rokov. Môj keby nesuhlasil, išla by som sama alebo si našla partačku. Človek aby bol šťastný by mal robiť veci, ktore ho robia šťastným. A ty šťastná nie si. Ja som už davno pochopila, že musím byť aj trosku sebecká, aby som bola šťastná a mohla robiť veci, co ma bavia. Manžel a deti to chápu a ostatný ma nezaujímajú (vždy som bola iná 😉)

anonym_3aec0f
19. dec 2025

Nikdy som nerozumela takymto príspevkom, kde si dospeli ľudia nechávajú diktovať, ako majú tráviť sviatky. Však robte, ako vyhovuje vám. Keď chcete cestovat, choďte. Urobte si so svokrou Vianoce o pár dní skôr a vybavené. Môj muž má náročnú prácu a už 2x za posledných 5 rokov strávil sviatky na cestách. Vianoce sme si už robili 7.12. aj 16.12. Na Štedrý deň som s deťmi zbehla len k rodičom. Tento rok budeme mať zase uplne tradičné Vianoce, lebo muž dostal 2tyzdne voľna ako kompenzáciu za predošlé roky. Ja stále hovorím, že nie je dôležité kedy, ale s kým.

lostinorava
19. dec 2025
@anonym_3aec0f

Nikdy som nerozumela takymto príspevkom, kde si dospeli ľudia nechávajú diktovať, ako majú tráviť sviatky. Však robte, ako vyhovuje vám. Keď chcete cestovat, choďte. Urobte si so svokrou Vianoce o pár dní skôr a vybavené. Môj muž má náročnú prácu a už 2x za posledných 5 rokov strávil sviatky na cestách. Vianoce sme si už robili 7.12. aj 16.12. Na Štedrý deň som s deťmi zbehla len k rodičom. Tento rok budeme mať zase uplne tradičné Vianoce, lebo muž dostal 2tyzdne voľna ako kompenzáciu za predošlé roky. Ja stále hovorím, že nie je dôležité kedy, ale s kým.

@anonym_3aec0f Znie mi to rozumne 🙂

alenka58
19. dec 2025

My roky máme štedrý deň 20.12. alebo 21.12., potom odchádzajú deti aj my po svojom, a vlastne štedrý deň trávime mimo domov, neviem či by si na toto nahovorila svokru keď ti ide priamo o štedrý deň a nato by ste odcestovali

klotildabazarik
19. dec 2025

@anonym_autor preco sa tie dve vdovy nespoja, mohli by travit sviatky spolu,

jamimo
19. dec 2025

@anonym_autor a čo na to tvoj manžel? Ak má svokra takéto požiadavky, je to obyčajná toxická manipulácia. Ak sú obe strany naklonené dohode, vždy sa dá nájsť kompromis. Ak nie, tvrdo určím hranice. Moja svokra mala tiež kedysi sny o spoločných vianociach a prežití podľa JEJ predstáv. No to určite☝️ Ja žijem s mojim mužom a on so mnou, nie s ňou. Vybavené .

autor
19. dec 2025
@anonym_3aec0f

@anonym_3aec0f Aj to som navrhovala, ale svokra nesúhlasí, pre ňu je štedrý deň 24.12. Že to by bola sama vtedy, keď sú všetci s rodinou a pozerala sa im smutne do okien ako večerajú. Ja už som skúšala všeličo. Tu píšem viac menej pre vypočutie si iných príbehov nekonvenčných traávičov sviatkov. Obveseľuje ma to.

anonym_79f8cf
19. dec 2025

@anonym_autor v celom tvojom príspevku hľadala názor tvojho muža. Zrejme muž bude radšej s mamičkou ako s tebou v zahraničí. Ale to nie je nechápavosť tvojej svokry

jamimo
19. dec 2025
@reanda

@anonym_autor hm.. no ja na tvojom mieste by som teda ostala pri svojej 'vymene rokov' a on nech si ostane pri tom, co jemu vyhovuje.. urcite by som sa nezmierovala s utrpnymi vianocami

@reanda asi tak, balím kufor smer Karibik a on nech sedí doma pri mamičke.

jenn7
19. dec 2025

My sme taketo nieco vyskusali minuly rok kedy sme 23 odleteli do Istanbulu na tyzden, vzdy som chcela zazit ake to je nic nechystat len zmiznut😀, popravde nepacilo sa mi to, ale z dovodu, ze sa mi nepacil Istanbul, niekde na Kanaroch si to viem v pohode predstavit. Ja na tvojom mieste by som trvala na vymene rokov. Raz doma raz mimo. Sorry ale pani svokra ma moznost byt so sestrou, sama pozerajuca z okna by nezostala.

beata_k
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_3aec0f Aj to som navrhovala, ale svokra nesúhlasí, pre ňu je štedrý deň 24.12. Že to by bola sama vtedy, keď sú všetci s rodinou a pozerala sa im smutne do okien ako večerajú. Ja už som skúšala všeličo. Tu píšem viac menej pre vypočutie si iných príbehov nekonvenčných traávičov sviatkov. Obveseľuje ma to.

@anonym_autor Nemozes s muzom vycestovat 27.12? Musite cestovat 24.12?

Strana