Svokra nechápe moj netradičný postoj k Vianociam
Som taká slobodná duša a Vianoce a sviatky všeobecne prežívam inak ako väčšina. Častokrát sú pre mňa dobrou možnosťou vycestovať ďaleko a zažiť úplne inú kultúru, z toho mám až duchovný zážitok. Raz sa mi s manželom a priateľmi podarilo stráviť Vianoce v Barcelone a priamo na Štedrý deň pri západe slnka sedieť na podlahe v chráme Sagrada Familia. Bolo to pre mňa úchvatné.
Hovorila som si, že zavediem pravidlo výmeny rokov. Jeden rok Vianoce s rodinou (klasické a veľmi tradičné), druhý odcestované (také voľnomyšlienkárske, netradičné, v zahraničí).
Krátko na to však náhle ovdovela svokra. A odvtedy si na Vianoce vyžaduje našu osobnú prítomnosť. Sú to vždy útrpné Vianoce s plakaním, spomínaním na svokra a chodením na cintorín. Už je to 5 rokov. A ja trpím a začínam byť už voči sviatkom apatická, akoby môj život cez sviatky ani nebol môj. Jediné obdobie v roku, kedy mám nerušený kľud od práce a veľa povinne voľných dní a ja ich trávim podľa cudzieho želania. Svokra má sestru, tiež vdovu, ale s ňou sviatky tráviť nechce. Manžel je jedináčik, nemáme ju komu posunúť.
Máte niektorá podobný postoj k Vianociam resp. trpíte očakávaniami rodiny? Ako sa s tým vyrovnávate?
@anonym_autor Nemozes s muzom vycestovat 27.12? Musite cestovat 24.12?
@beata_k Zisťovala som letenky vopred, za normalne ceny do dobrych destinácií boli najneskôr s odletom 20.12. Medzisviatkové ceny sú strašné. Hovorím, už som skúšala všetko.
@anonym_autor No ved 20.12 odletis a 23-24.12. priletis. Stale nerozumiem kde je problem.
@beata_k Počkať, to mám akože stráviť na dovolenke 2 dni? Nie je to veľa? Príletový a odletový deň ani nepočítam, to sa človek iba transportuje. Žijem 200 km od najbližsieho letiska.
@anonym_autor Ak ste chceli slobodu, prečo ste sa vydali Mať manžela znamená, že sa musíte zaoberať aj jeho rodinou.
@lostinorava toto čo je za myslenie,svadbou by sa práve mal človek stať slobodny a nie väzňom
@anonym_0e9765 Ide o to, že jednotlivec by mal poznať sám seba. Vydať sa, keď viete, že je to proti vašej povahe a tlačiť na niekoho, kto má iný názor ako vy, dúfajúc, že sa zmení...to sú dva hlúposti.
Manžel je taký, aký je. Správne alebo nesprávne. Mala tiež na výber, že sa zaňho vydá. Rozhodla sa a teraz sa sťažuje, že ľudia sa neprikláňajú k jej želaniam. Sebeckí aj hlúpi. Svet nie je v súlade s našimi túžbami. Musíme žiť vo svete, kde existujú iní ľudia.
@lostinorava A co hovoris na svokrinu sebeckost?
@lostinorava toto čo je za myslenie,svadbou by sa práve mal človek stať slobodny a nie väzňom
@minenkaa Mali by ste byť ohromení skutočnosťou, že nemôžete pochopiť, že keď sa oženíte s niekým, svojím spôsobom si tiež beriete jeho najbližších priateľov a ich rodinu. Môže to byť skvelá vec alebo hrozná vec. Vyberajte s rozumom. Väčšina ľudí si však namiesto múdro vyberá rýchlo.
@anonym_autor V Barcelone si za 2 hodiny. Aky tam priletovy den? Nepoviem keby ze letis x hodin. Das si silnejsiu kavu a uzivas Barcelonu v ten den..
Ja som dobrácka duša, ale namiesto Barcelony plakať na cintorine na Štedrý večer...nene toto by neprešlo, ponukla by som jej ist s nami, alebo potom plakať so sestrou vdovou, môže si vybrať, ale Štedrý deň by som neobetovala nikomu
@anonym_0e9765 Ide o to, že jednotlivec by mal poznať sám seba. Vydať sa, keď viete, že je to proti vašej povahe a tlačiť na niekoho, kto má iný názor ako vy, dúfajúc, že sa zmení...to sú dva hlúposti.
Manžel je taký, aký je. Správne alebo nesprávne. Mala tiež na výber, že sa zaňho vydá. Rozhodla sa a teraz sa sťažuje, že ľudia sa neprikláňajú k jej želaniam. Sebeckí aj hlúpi. Svet nie je v súlade s našimi túžbami. Musíme žiť vo svete, kde existujú iní ľudia.
@lostinorava presne kde existujú aj inú ľudia,ale musia sa ty riadiť aj inú ludia
@lostinorava A co hovoris na svokrinu sebeckost?
@mandzula Môžem povedať len toľko, že obe sú ženy.
Dajte to mužovi do topánok. Musí si vybrať medzi trúchliacou matkou a manželkou. Bez ohľadu na to, čo si vyberie, on bude ten zlý.
Aká skvelá pozícia pre neho?
Trocha pochopenia v tejto situácii môže viesť ďaleko...
Ale z väčšiny týchto komentárov som čítal len „ja, ja, ja“. Nedarí sa mi, tak sa idem sťažovať."
To je jednoducho detinské.
Dajte to mužovi do topánok. Musí si vybrať medzi trúchliacou matkou a manželkou. Bez ohľadu na to, čo si vyberie, on bude ten zlý.
Ale z väčšiny týchto komentárov som čítal len „ja, ja, ja“. Nedarí sa mi, tak sa idem sťažovať."
@lostinorava tebe ide
@lostinorava Detinska je akurat tak svokra, ona krici ja, ja, ja a stavia muza do pozicie, ze si ma vybrat medzi nou a zenou, lebo ona chce kvilit na cintorine.
@minenkaa Mali by ste byť ohromení skutočnosťou, že nemôžete pochopiť, že keď sa oženíte s niekým, svojím spôsobom si tiež beriete jeho najbližších priateľov a ich rodinu. Môže to byť skvelá vec alebo hrozná vec. Vyberajte s rozumom. Väčšina ľudí si však namiesto múdro vyberá rýchlo.
@lostinorava a ty by si mal byt ohromený skutočnosťou ,že ty sobášom sa berú aj túžby všetkých zúčastnených ľudí a nie iba určitých
@anonym_066a18 Nikdy som nepovedal, že autor by mal mlčať a ísť ďalej. Vzťahy sú však komplikované. Možno v tom čase bol v poriadku, alebo je možno unavený z toho, že vždy robí to, čo ona chce. Nie je tam žiadny kontext, o ktorom by mohol niekto špekulovať.
Ale to, čo vidím, je nekonečné sťažovanie sa, že nie vždy dosiahne svoje. Cez Vianoce strávila nejaký čas v zahraničí a teraz jej to niekedy nevychádza?
Problémom je jednoducho to, že nemôže mať veci vždy presne tak, ako by chcela. A potom chcete viac kompromisov?
Ak bolo pointou autorky sťažovať sa na svojho manžela a vysmievať sa mu a nájsť si iné sliepky, ktoré by ju podporili a povedali, aký je hrozný chlap, nájdete to. Ale ked pride rozvod, lebo ma narok a stale nedostava co chce, tak sa necuduj, ked je aj ona rozvedena a mizerna.
V dospelom živote je fakt, že nie vždy sa dá veci vyjsť podľa predstáv.
@lostinorava ty čítaš niečo iné ako my všetky? Lebo nechápem,ako si došla k týmto tvojim výplodom? Nič o nej nevieš absolútne,a trepeš dve na tri
@lostinorava ty si si zobral viagru a nemáš sa kde vybúriť ,tak si to prišiel vystriekat sem?
@lostinorava ty čítaš niečo iné ako my všetky? Lebo nechápem,ako si došla k týmto tvojim výplodom? Nič o nej nevieš absolútne,a trepeš dve na tri
@anonym_798b01 Ja mám jednoducho iný pohľad na vec. Samozrejme, môžeš byť tou ozvučnicou a povedať jej, že má pravdu, rozviesť sa s manželom, zničiť jej vzťahy a všetko upriamiť na seba. To všetko doladí do dokonalosti, však?
Nie som jediná, ktorá tu hovorí, aby sme mali trochu pochopenia pre druhú stranu?
Ale potom sa nečuduj, že tento vzťah skončí rozvodom. Ďalším krokom bude obviniť muža.
Takže si položme otázku. Čo by mal manžel urobiť? Aká je správna voľba? Povedať jeho mame, že nie, na Vianoce budeš sám, keď budeš najviac potrebovať byť medzi ľuďmi. Alebo jeho manželke, že nie, nebudem s tvojím spôsobom súhlasiť.
Ktorý výsledok je pozitívny? Odmietneš odpovedať na otázku a jednoducho ho urazíš, pretože vieš, že mám pravdu. Pre neho to neznamená žiadny pozitívny výsledok./
Jediný spôsob, ako to dopadne, ako už povedali iní, je zaujať vyvážený prístup a zvážiť (objektívne) všetky strany. Ale to autor nerobí. Chce, čo chce, a nestará sa o to, čo si o tom myslia ostatní. Jednoducho a jasne.
Ak to nie je sebectvo, tak neviem, čo je.
Ak ma táto skutočnosť robí idiotom, tak tento titul nosím s hrdosťou.
Ale potom začnite premýšľať o tom, koľko žien je tu spokojných so svojimi vzťahmi. Sú úspešné, ak nie sú šťastní všetci? A to je ten prípad, prečo ľudia, ktorí sú vo svojich vzťahoch neúspešní, dávajú rady a dúfajú v dobrý výsledok?
@anonym_798b01 Ja mám jednoducho iný pohľad na vec. Samozrejme, môžeš byť tou ozvučnicou a povedať jej, že má pravdu, rozviesť sa s manželom, zničiť jej vzťahy a všetko upriamiť na seba. To všetko doladí do dokonalosti, však?
Nie som jediná, ktorá tu hovorí, aby sme mali trochu pochopenia pre druhú stranu?
Ale potom sa nečuduj, že tento vzťah skončí rozvodom. Ďalším krokom bude obviniť muža.
Takže si položme otázku. Čo by mal manžel urobiť? Aká je správna voľba? Povedať jeho mame, že nie, na Vianoce budeš sám, keď budeš najviac potrebovať byť medzi ľuďmi. Alebo jeho manželke, že nie, nebudem s tvojím spôsobom súhlasiť.
Ktorý výsledok je pozitívny? Odmietneš odpovedať na otázku a jednoducho ho urazíš, pretože vieš, že mám pravdu. Pre neho to neznamená žiadny pozitívny výsledok./
Jediný spôsob, ako to dopadne, ako už povedali iní, je zaujať vyvážený prístup a zvážiť (objektívne) všetky strany. Ale to autor nerobí. Chce, čo chce, a nestará sa o to, čo si o tom myslia ostatní. Jednoducho a jasne.
Ale potom začnite premýšľať o tom, koľko žien je tu spokojných so svojimi vzťahmi. Sú úspešné, ak nie sú šťastní všetci? A to je ten prípad, prečo ľudia, ktorí sú vo svojich vzťahoch neúspešní, dávajú rady a dúfajú v dobrý výsledok?
@lostinorava Čo??
Zase AI
@lostinorava Kks, ak toto nepísala nejaká forma prekladača alebo AI chatbota, tak neviem. Však to miestami ani nedáva zmysel, nesedia rody, formulácie sú ako poskladané z citátov. Úplný chaos.
@lostinorava Kks, ak toto nepísala nejaká forma prekladača alebo AI chatbota, tak neviem. Však to miestami ani nedáva zmysel, nesedia rody, formulácie sú ako poskladané z citátov. Úplný chaos.
@anonym_autor urcite to nepíše človek
@minenkaa Dobre, takže namiesto toho, aby si sa len vyjadril k môjmu názoru... ďalšia urážka.
Myslím tým, aký klam?
„Nesúhlasíš so mnou“ -> Urážka
„Nesúhlasíš so mnou a ja tvoje argumenty nemôžem vyvrátiť faktami“ -> si falošný.
@minenkaa Dobre, takže namiesto toho, aby si sa len vyjadril k môjmu názoru... ďalšia urážka.
Myslím tým, aký klam?
„Nesúhlasíš so mnou“ -> Urážka
„Nesúhlasíš so mnou a ja tvoje argumenty nemôžem vyvrátiť faktami“ -> si falošný.
@lostinorava vezmi loptu,nie drogy
@minenkaa Tieto podivné AI odpovede - to sa tu na MK deje častejšie? Ja som si to ešte nikdy nevšimla. Na čo je to dobré? Niekto testuje, po koľkých odpovediach to odhalíme a prestaneme s robotom interagovať?
@minenkaa Tieto podivné AI odpovede - to sa tu na MK deje častejšie? Ja som si to ešte nikdy nevšimla. Na čo je to dobré? Niekto testuje, po koľkých odpovediach to odhalíme a prestaneme s robotom interagovať?
@anonym_autor Toto určite nie je umelá inteligencia. Áno, som cudzinec. Ale myslím, že sa zdá neuveriteľne arogantne, že len preto, že niekto nesúhlasí s vaším názorom, si myslíte, že je falošný. Myslím... druh duševnej choroby, ktorá je potrebná na to, aby ste sa jednoducho odmietli pozrieť na iné aspekty situácie, je šialený.
A ďalší pohľad... existujú aj iné fóra, kde sa sťažujú na randenie a prečo sa muži nechcú ženiť
Táto téma je perfektnou prípadovou štúdiou, prečo nie. Kto by sa chcel ocitnúť v situácii, v ktorej nemôže vyhrať, bez akéhokoľvek pochopenia pre svoju situáciu a potom dostať ultimátum?
Nebuďte prekvapení, keď vzťahy nefungujú, keď sa s nimi zaobchádza týmto spôsobom.
A ďalší pohľad... existujú aj iné fóra, kde sa sťažujú na randenie a prečo sa muži nechcú ženiť
Táto téma je perfektnou prípadovou štúdiou, prečo nie. Kto by sa chcel ocitnúť v situácii, v ktorej nemôže vyhrať, bez akéhokoľvek pochopenia pre svoju situáciu a potom dostať ultimátum?
Nebuďte prekvapení, keď vzťahy nefungujú, keď sa s nimi zaobchádza týmto spôsobom.
@lostinorava Ty sa hlavne rozhodni, ci si muz alebo zena, mozno z tejto nejednoznacnosti vyplyva ten chaos, co tu predvadzas.
@anonym_autor tiež mám trošku iný postoj k Vianociam, ale iný ako ty, ale v mojej rodine to nikto nerieši. Možno je to aj tým, že sme Vianoce ńetrávili spolu s rodičmi, len sme sa navštevovali a hlavne tým, že súrodenec žije v zahraničí. Asi by manželovi navrhla, aby sme Štedrý deň strávili so svokrou a na 1, sviatok, maximálne na druhý by sme odleteli.
@anonym_autor tiež mám trošku iný postoj k Vianociam, ale iný ako ty, ale v mojej rodine to nikto nerieši. Možno je to aj tým, že sme Vianoce ńetrávili spolu s rodičmi, len sme sa navštevovali a hlavne tým, že súrodenec žije v zahraničí. Asi by manželovi navrhla, aby sme Štedrý deň strávili so svokrou a na 1, sviatok, maximálne na druhý by sme odleteli.
@anonym_e66bca Hlavne sa rozhodni riešiť body, namiesto toho, aby si ma urážal. Čím viac budeš urážať, tým viac dokážeš moje argumenty.
@anonym_e66bca Hlavne sa rozhodni riešiť body, namiesto toho, aby si ma urážal. Čím viac budeš urážať, tým viac dokážeš moje argumenty.
@lostinorava prosím? Nepatrilo to niekomu inému? Netuším o čom točíš

A keby ste odcestovali 25.?