icon

Svokra nechce prevziať svoju firmu. Čo máme robiť?

maminuska
22. apr 2010

Ahojte, ani neviem ako začať. Môj manžel podnikal ešte predtým ako sme sa vzali, podniká ako fyzická osoba v oblasti vedenia účtovníctva. Vzhľadom k tomu , že v jeho rodine ešte pred tým ako sme sa vzali boli problémy ktoré vychádzali z podnikania jeho otca (konkurz a exekúcia ), dohodli sa s mamou že činnosť- vedenie účtovníctva bude vykonávať ona pod jeho menom. Svokrovci majú rozdelené BSM . u svokra konkurz nebol ešte ukončený.
Vstupom do manželstva som bohužiaľ či chcem alebo nie som zatiahnutá do tejto činnosti, nakoľko za prácu svojej svokry nasiem plnú zodpovednosť - s manželom nemáme vysporiadané BSM . Vzhľadom k tomu , že v danej branži pracujem ale vo vyššom leveli, chcela som si pozrieť čo sa v daných firmách deje a ako sa deje, ako a či sú vôbec zmluvy , overiť si do akej miery je svokra zdatná. Toto vyvolalo vlnu nevôle lebo vraj zasahujem do interných záležitostí. Pri každej príležitosti hovorí moje firmy, ale čo sa týka zodpovednosti, ona nie je za nič zodpovedná lebo však je to manželova firma. Inak všetky ostatné veci zabezpečuje manžel - zháňnie kancelárskych priestorov, dovoz a rozvoz dokladov a ostané.
V rozhovore s ňou som jej navrhla nech teda si vybaví živnosť a nech si to vedie sama , milion vyhovoriek prečo nie - vraj sa jej to na dva roky neoplatí ( potom ide do dôchodku), ale ona chce pracovať aj v dôchodku, že doteraz to tak fungovalo tak prečo by nemalo aj ďalej a tak.
Mne to tak pripadá že nie je schopná niesť zodpovednosť za vlastné rozhodnutia, ale to predsa tak nejde ? Ja nie som ochotná ohrozit seba a deti , svoje meno. Naháňa mi hrôzu že niekde vznikajú záväzky a ja nemám na ne dosah a ani o nich prehľad veď to nie je normálne.

maznacik007
22. apr 2010

no ja by som trvla na zuzeni BSM pocas manzelstva... /kvoli tomu podnikaniu/ alebo potom kontrolu nad tym podnikanim...

najma kvoli tomu ze nejake jej nevhodne rozhodnutia mozu teba a tvoje deti pripravit o strechu nad hlavou a pod... a potom to uz bude neskoro

kristi
22. apr 2010

taky bych na tom trvala, my jsme si vzhledem k manzelove firme toto vyporadali tohle pondeli u notare. Ja nenesu zadna rizika z podnikani 🙂

maminuska
autor
22. apr 2010

podnikám aj ja a v rovnakej oblasti, ale na podstatne vyššej úrovni. Práve preto že podnikáme obaja s manželom sme BSM nedelili. Ale skutočne v tejto časti zodpovedám za záväzky tretej osoby, nie môjho manžela. Nie je v tom nič osobné voči svokre ja ju mám vcelku rada ale môžem povedať že v tejto oblasti je dosť zadubená.
Vyhlášky typu - dohodla som sa s klientom , môj daňový poradca, odmietla som klientovi - mi fakt trhajú srdce. čokolvek jej poviem ,nejakú zmenu v zákone, mi povie s výčitkou a to si mi nemohla povedať skôr ? Minule som je povedala na to ale ot sú tvoje firmy, tak by si sa mala vzdeláva´tna čo mi povedala ale však to by malo predovšetkým zaujímať manžela, však on vystavuje faktury.

maznacik007
22. apr 2010

a co tak donutit manzela aby urobil s.r.o. a preniest oblast svokrinho a manzelovho podnikania do nej...

ako ty sa musis rozhodnut.. a kedze si od fachu tak vies vsetky rizika situacie ako je to teraz...

maminuska
autor
22. apr 2010

ja viem že sa rozhodnúť musím a viem že tu vyrobiť pruser sa dá veľmi ľahko. S manželom som sa rozprávala o tom nie raz, on si to jasne uvedomuje ale nejak sa mu do riešenia nechce- resp. ani to nejak riešit on nemá záujem je to môj dojem.
Nechcem robiť nejaké rozbroje v rodine, a mám trocha obavy je to moje druhé manželstvo . Lenže som aj matka a mám 3 deti a nechcem skončiť niekde na ulici.
Ak by to bola s.ro - načo prenášat svokrine podnikanie? Najradšej by som bola nech si tie firmy berie a nech podniká na vlastné triko, alebo nech je ticho a robí to čo jej muž alebo ja poviem.
Minule ma tak naštvala - volal nejaký človek teda do firmy a chcel viesť účtovníctvo ale bol už marec, tak by sa zadarmo vraj museli dorobiť dva mesiace a ona sa ešte s tým pýšila že ako ho niekoľkokrát odmietla.No je toto prístup ? Pýtala som sa že či o tom vedel muž a že načo však ona vie čo sa oplatí a čo nie. Kde berie na toto právo ?
Tak ak sa nedohodneme na nejakom fungovaní a stanovení pravidiel , budem musieť niečo robiť s BSM. Len som chcela vedieť ako by ste toriešili vy s mužom alebo s svokrou

maznacik007
22. apr 2010

maminuska..

osobne by som si to jasne prediskutovala este raz s muzom... dohodla sa na pravidlach.. najlepsie pisomne alebo aspon elektronicky zachytene... a dala mu moznost aby to s mamou vyriesil on.. a nejaky datum...

ak by nepomohlo tak by som si to poriesila cez BSM

najma preto ze si matka a mas 3 deti... myslim ze muz by mal tvoje obavy chapat...

alebo by som mozno nasla par prispevkov o realnych pripadoch.. co sa moze stat... a rozpravala o tom s muzom... potom dobra vecera vino.. a presvedcit ho ze nech spravi s mamou poriadky... alebo sa skusit s nim dohodnut ze prevezmes aj cast roboty svokry... / rozhodovacej najma/
pripadne muza prehovor na audit... /neoficialny/ ktory urobis sama...

maminuska
autor
16. dec 2010

ta dievčatá pokusim s obnovit túto tému . Dnes je 16.12.2010 a čo sa udialo v danej veci ? Nič.
Začínam byť z toho už na nervy a včera som položila manželovi nôžna krk.

1. buď si to bude viesť sám , direktívne nariadovat školenia a kontrolovat si veci a ja si vyhradzujem právo prístupu
2. alebo nech si to svokra berie
3. alebo sa rozdelí BSM

je u nás také dusno ☹ , ale je toto normálne ? podnikať bez profitu a s rizikom , alebo mať profit ( svokra ) bez rizika ?nikomu v jeho rodine neviem vysvetliť že nie j v tom nič osobné.

A to nie je všetko. Splácame obrovský úver na dva byty , v jednom býva manžel a v druhom svokra.Svokra nie je zlý človek , mám ju rada ale niekedy mám dojem že mám štyri deti ( teda vrátane jej ), akokeby sme prevzali zodpovednosť za celý jej život. Do každého jednania s správkynou konkurznej podstaty naháňajú muža, pritom majetok je jej ale ona tam ani nejde.

Vzťahy v rodine v prdeli, mňa takmer s istotou čaká rozdelenie BSM, kde si každý budeme hrabať na vlastnom piesočku .Je mi fakt veľmi ťažko. ☹

redangel32
16. dec 2010

@maminuska nepomozem Ti lebo v danej teme a nevyznam. Len Ta chcem trosku povzbudit,neboj bude dobre a vsetko sa vyriesi 😉 . Najtahsie pri podnikani je to,ze ked sa nieco deje tak tym trpi cela rodina 😒
ps. mame rovnako stare deti 😉

claudica
17. dec 2010

@maminuska Nechcela som sa nejak do toho zapájať, robím v podobnej oblasti, ale v "menšom" a sama, tak som sa skúšala vžiť do tvojej situácie, ale som dospela k názoru, že si urobila dobre, už len nech sa to dotiahne do konca... Určite Ti je ťažko teraz, je to svojím spôsobom aj zásah do rodinného života, ale snažíš sa konať zodpovedne a to ti nikto nemôže mať za zlé.... Ono sa to upokojí....potrebuje to čas. A budeš mať pokoj a budeš si zodpovedať len za svoje. Veľmi ťažko sa pri takomto rodinnom podnikaní človek od toho odosobní....všetko sa prenáša do súkromia. Takže tak ako to má prednosti, má to aj takéto nevýhody.
Prajem veľa šťastia... 😉