Svokra sa ma opýtala, či je dcérka urieknutá
Dcera mala 5dni,ked pri navsteve svokrovcov plakala a isla som ju nakojit do spalne a v tom za mnou napochodovala svokra s otazkou,ci ta mala nie je urieknuta ked tak place?to akoze naozaj sa ma toto moze opytat zena,ktora uz odchovala aspon jedno dieta? A este sa urazila,ked som jej povedala,ze nech sa ma taketo veci ani nepyta.
Poznam jednu 60 rocnu pani, vysokoskolsky vzdelana, moderna a kazdy tyzden pali zapalky, lebo ma zoči. V niektorych rodinach sa to tradovala, v niektorych nie. U nas ked je niekomu zle, proste mu je zle, nik ho neuriekol pohladom.
Bud rada, ze si fakt v zivote nebola urieknuta... Tiez som pragmaticka, ale toto je masaker... Sestra mi ako mala skoro zomrela, dr sama poslala mamu k nejakej babici, le po zdravotnej stranke bola 100% v poriadku a predsa mimo. Na cervene stuzky neverim, ked to niekto dava nech si dava, je mi jedno... Ale ked viem, ze ked decku pohadzem uhliky a bude hned kludne, tak mi to za to stoji... A je mi jedno co si kto mysli, ale nemienim trapit ani seba ani decko...
@syslik81 necakam,ze do nej bude niekto utocit,nikto ju osobne nepozna. cakam ze napisu zeny co zmyslaju ako ona a pomozu mi pochopit to, lebo ja taku skusenost nemam a je to pre mna nepochopitelne.
v prvom rade si ty blbo zareagovala....však nech si svokra rozpráva čo chce . moja svokra dokonca keď sme boli u nej na návšteve niečo aj robila ohľadom urieknutia....nejaký pokus. Ja som len pozerala s úsmevom na perách však čo nech robí....
@guiseppinka ok to je tvoja skusenost, ale nehladas najskor riesenie v tom ci nie je smadne,hladne,nevyspate alebo inak rozrusene?
@katkati ano s tymto tiez suhlasim,lebo teraz je to pre mna taka neistota,ze ako by riesila to,ze sa dieta neciti dobre.
Nie, pretoze toto pride uplne z nicoho nic... Boli sme s malou (vtedy 3 mesiace) na svadbe, vsetko ok. Kazdy ochkal achkal aka je rozkosna, bola najedena, prebalena, pri hudbe hlasnej nebola, sadli sme do auta a koniec... Rev neskutocny, nechcela jest, na rukach sa vzpierala... Hadzala som jej 3x uhliky a obrat, vyplo ju a zaspala... Behom hodiny z 0 na 100 a zase na 0. A bolo potom uz dobre...
@guiseppinka neber to ako kritiku,len sa chcem spytat,ci si nemyslis,ze len bola unavena z tolkych podnetov naraz?a ci by sa tak isto nebola upokojila keby sa s nou zavries do tmavej tichej miestnosti a nepritulis si ju k sebe?
@guiseppinka Zaspať mohla preto, že bola unavená. Pre mňa je maximálne trápne, keď niekto pochváli dieťa, aké je zlaté a pod. a niekto toho človeka obviní, že to dieťa uriekol. Neskutočná drzosť zo strany ľudí, ktorí tomu veria. Urobia zlých ľudí, ktorí to ani náhodou nemyslia zle. Na čo je to dobré?
Booooze 😂😂
Aj moja svokra, super krestanka, mi tvrdila, ze jej starsi syn bol urieknuty a pretrela mu tvar ocikanou plienkou a bolo vybavene 😃
Mne sa rozum zastavuje, ale ked vidim, kolko mamiciek ma na kociku cervenu stuzku ( proti urieknutiu), tak si hovorim, ze tomu asi vela ludi veri 🤷🏻♀️
Neberiem to ako kritiku, je mi jedno co si kto o tom mysli... ak chces ukludnovat tulenim, natriasanim, kludne. Ja mam skusenost taku, ze to prejde a extremne rychlo a netrapim nikoho... a nie nepomohlo. Pretoze v sale sme dlho neboli a az tolko podnetov nemala, lebo ja som v tomto dost zasadova a neprepinam deti... Auto bolo tiche tmave a pritulit ju neslo, hadzala sa neskutocne... Od narodenia sme ju vtedy poculi prvykrat revat...
@katkati je mi fakt srdecne jedno co si myslis... Ja nevravim, ze obvinujem tych ludi... v zivote by som si to nedovolila... Tebe to je trapne, vidis, ja nemam ziadny pocit z toho...
@guiseppinka Ale tvrdíš, že ho uriekli ľudia na svadbe. Tak ich obviňujes.
@katkati to nie je obvinovanie, to je konstatovanie a je to hra so slovickami... Takze to nechajme tak. Nema to zmysel a momentalne fakt nemam naladu sa tu handrkovat s niekym...
@guiseppinka v pohode, je to tvoje dieta a ty vies,co je najlepsie. Tiez by si mozno bola podrazdena keby ta vtedy niekto otravuje s tym,aby si si ju pritulila namiesto toho ritualu co si urobila. Presne o tom to je,ze kazda sme ina a nikomu netreba vnucovat svoj nazor.
Z tohto robiť vedu?
Som zvedavá, ako by sa babka tvárila, keby si jej naznačila, či ju neuriekli oni.
Pokial sa ta to svokra len pyta a nesnazi sa ti decko vytrhnut z ruk s tym, ze na nom ide vykonavat nejake ritualy, aby mu ulavila od urieknutia, tak to neries.
Ja som sa s niecim takym nikdy nestretla, vobec som netusila, ze takymto veciam ludia dokazu verit este v 21. storoci. Az kym som nedosla do rodiny mojho manzela. Tam sa kazda bolest hlavy, kazda unava, kazda nevolnost riesi zhadzovanim uhlikov. Nemozes poznamenat, ze sa necitis ok, pretoze uz sa "chystaju ritualy".
Kym sa ma to nedotykalo a nechcela tieto ritualy vykonavat na nasom dietati, tak som neriesila - jednym uchom dnu, druhym von, pripadne som sa snazila tieto veci vzdy otocit na srandu. Az kym nedoslo k situacii, ze chcela nieco take robit na nasom synovi, to uz vybuchol aj manzel
jasne že môže...ono deti sú rôzne, sú deti ktoré sú ako bábätká dobručké a prespia , plačú len minimálne a deti ktoré prevreštia celé dni....rovnako sú deti ktoré sú dobručké a zrazu po nejakejnávšteve sú ako vymenené, nevedia sa uložiť a len plačú a plačú....preto sa to pripisuje urieknutiu(povere?), ťažko povedať či to je povera alebo nie, isté je že veľa deťom ak sa následne prešlo plienočkou po očkách - a prestali plakať....keďže sa to prenáša z generácie na generáciu, ťažko povedať či ide o poveru alebo niečo na tom aj bude, lebo veci medzi nebom a zemou existujú....
@guiseppinka skôr bola taká šokovaná z tých uhlikov že od únavy zaspala 😂a áno sú deti čo po návštevách revu ale hneď urieknutie.? Aj sestrin maly revavaval po návštevách a žiadne uhlie naňho nehadzala stačilo že ho doma pohojdala nakojila poležala a zaspal proste niektoré deti neznášajú toľko podnetov - logické vysvetlenie
No ja som veriaca, takze ziadne take ritualy nerobim. Ale mali sme par zazitkov, ked sa proste pricina revu, vystrajania, hystercenia, odtahovania od prsnika, nenasla. Tak vtedy malu stacilo pomojkat, pokropit svatenou vodou a pomodlit sa. Ja to takto robim. Moja mama napriklad sla na prechadzku po dedine s mojou sestrou v kociku, stretla 2 tetky, milo sa poprivravali, popozerali do kocika, pochvalili malinku, ze aka zlata. A mama dosla domov, ostalo jej zle, vyskocila jej horucka, ostala lezat, decko revalo ako zmyslov zbavene. Tak jej mama sa jej zacala vypytovat, koho to stretla a ze jaj, tato tetka v pohode, ale ta druha...Neviem, co robili uz, ale asi tiez nejake tie ritualy (ja som nie toho zastancom),...Ale ony nie ze by obvinovali tu tetku, ze je zla, ale ze proste za tym moze byt nejaka ta silna energia ludi. Mali sme v rodine jednu taku "starku", bola to sesternica mojej babky, ona sa starala o postihnuteho brata, uz dospeleho, muz jej zomrel mlady, nemali deti, ona nemohla mat deti, ale nas strasne lubila a preto sme ju aj volali babickou, radi sme ku nej chodili, tu babku len na chlieb natriet. Ale sama povedala, ked sme sa narodili, ze pride pozriet,ked budeme vacsie, ze ona ma silne oci (a mozno ta jej nenaplnena tuzba po vlastnych detoch), aby nam neublizila. Naozaj mala uchvatne modre oci, dobra dusa to bola,...Alebo potom ani nevies, ludia su schopni zavidiet barsco, ako zistujem, aj chorobu...tak ked ma niekto krasne dobrucke dieta, mozno v kutiku duse zavidia, sice babo pochvalia, pohrajkaju sa a podvedome ta energia "zavisti" akoby prejde na to dieta a prejavi sa ako "z oci"...🤔...Ale kto je veriaci, ma verit, ze dieta je pod Bozou ochranou a treba ho casto zehnat. Ked ziju ludia vo sviatostnom manzelstve, dieta daju pokrstit, uz patri Bohu. Caste zehnanie, urobit krizik na celo a kazdy den zacat tym, ze seba i celu rodinu davame pod Boziu ochranu, to je cesta proti akemukolvek zlu. A ked uz si nevieme rady, ze naozaj, dieta je najedene, prebalene, nema koliku, a predsa. Tak svatena voda a modlitba,...takto by mali fungovat krestania. Takze trosku takeho mojho krestanskeho pohladu na tieto veci. Dalo by sa viac o tom pisat, ale kto proste nie je veriaci, tak to sa tazko vysvetluje takyto pohlad, najlepsie je to osobne. U svokry, mam dojem, ze sa krestanska viera miesa s poverami. A nie je hned dobre za vsetkym hladat zle sily alebo urieknutie, prve riesit tie fyzicke a psychicke potreby matky a dietata. Ale to sa da pekne o tom rozpravat. Mozno to fakt nemyslela zle. Ak je inak v pohode, ze si rozumiete, tak sa inokedy mozete o tom porozpravat. Tazko radit, ked Vas nepozname.
nuz .. ja som veci ohladom urieknutia nebrala vazne ..az kym sa mi to samej neprihodilo ...beriem to teraz tak ze je nieco medzi nebom a zemou ..ludia su dobri ale aj zli ..
@slobodnamama777 ja som starsia a nikdy v zivote som neverila na tieto hluposti. Takze nevytvaraj tu obraz o starsich zenach, ze su
zaostale alebo hlupe. Naopak , poznam vela mladych zien, aj z rodiny, co tomuto veria.
Mna viac ako svokrine "ci nie je urieknuta" zarazilo ze s 5dnovym miminom na navsteve u svokry? Sak to si s nou ledva vysla z porodnice, to ma rodinka sediet doma a tesit sa s noveho clena rodiny a nie trajdat po navstevach
A načo to riešiš? Niekto verí v Boha, niekto v urieknutie, niekto v reinkarnáciu, niekto v mágiu so sviečkami, niekto v prorocké sny, niekto v ochranu anjelov, niekto neverí vôbec v nič. Ani jednému sa za to nevidím dôvod posmievať a pochybovať o jeho normálnosti. Stačí sa prestať považovať za pupok sveta a pokladať za dôležitú každú jednu vetu 😉 stačí odpovedať "nie, je len hladná alebo moc rozrušená z okolia" a pustiť to z hlavy. Zbytočne tomu venovať viac než pár sekúnd.
@mondolina aha ok. .ale tak potom nechapem naco sa k nim trepe svokra? 5dni po narodeni a uz aj cosi komentuje a ide za mamickou ktora odchadza kojit. Ja tie zeny fakt nechapem, preco cerstvej mamicke a babatku nedaju pokoj, preco nesadnu niekde do kuta a necusia. Alebo nieco potichucky nepomozu. Mamicka je po porode plna hormonov, mozno ubolena, velka zmena...urcite nepotrebuje nejaku zensku za zadkom ktora komentuje.

z dovodu,ze sa tu do nej narazas a nedas jej priestor aby sa vyjadrila.. rozpravat sa o viere druhych je uplne mimo lebo ak ty sama neveris tak to proste nikdy nepochopis a ani sa nesnazis pochopit - podla teba je to blbost a hotovo a teraz tu vsetky budu utocit do zeny, kt nepoznaju len preto,ze veri dacomu inemu ako vy same ... vseobecna otazka by bola,keby si ako priklad nepouzila svokru posmesnymi narazkami na jej osobu a este sa na nu urazala ...