Svokrovci a peniaze: Dvojité štandardy v rodine?
Nehľadám asi radu, len pochopenie mojej frustrácie. Ide o to, že pred pár rokmi sme s partnerom kupovali nehnuteľnosť. Vieme ako to v tejto dobe chodí, a treba mať určite percentná vlastného kapitálu. Svokrovci nám pred tým, ako sme hľadali dom povedali, že partnerovi dajú 5000€ ako štart do života. Našli sme náš vysnívaný, za dobrú cenu, ale chýbalo nám 2 000€ do toho, aby sme nemuseli brať spotrebný úver. Žiadali sme vtedy svokrovcov o bezúročnú "pôžičku" od nich, že im po dobu 3 rokov budeme mesačne splácať tie 2 tisícky. Vtedy povedali že nie, že už nám pomohli dosť. Švagrina teraz stavia dom, tiež dostala 5 000€ od rodičov na stavbu + svokor jej chodí po víkendoch vypomáhať a popri tom robí svadbu, ktorúcelú cvakajú svokrovci, nevadí im dať ďalších. 10 000€ do papiera na zivot. My sme sa prosili, aby nám prišiel pomôcť s obkladom kúpeľne vyše mesiaca. My s partnerom sme sa už dávno zhodli, že svadbu nechceme, že nepotrebujeme papier na spoločný život a svokrovci to veľmi dobre vedia. Zdá sa to len mne, alebo majú svokrovci dvojitýeter len za to že nechceme svadbu ?
Bohuzial, treba kupovat len to na co mam
A ano ja Ta chapem, tiez moji rodicia nemaju xy penazi ale aj tak , svokrovci naozaj niesu povinny ,svoje peniaze mozu dat komukolvek a kolko chcu
Ano, suhlasim, brat si spotrebny uver je nerozumne financne rozhodnutie, preto to treba riesit lacnejsou nehnutelnostou alebo zvacsit prijem, uspory a potom kupit
@melanta už len predstava svadby vo mne vyvoláva stav úzkosti. Plánovanie a hlavne tá 100% pozornosť na mna, ako nevestu vo mne vyvoláva pocit úzka už len keď tu teraz o Tom píšem. Takže mám sa radšej v ten deň psychicky zosypat len aby som bola podľa niektorých inteligentná??? Zamyslite sa prosím že niekedy su na toto rozhodnuté aj iné, vážnejšie dôvody a nie len že to tak proste chcem
@ela90041 ....keby partner tragicky zahynul,tak zdedime oveľa viac peňazí ako niekoľko stovák na par rokov.Kedze vdovský dôchodok nie je doživotná renta,ak nie si v dôchodkovom veku.
2 pilier bol len príklad,ktorý mi rýchlo napadol,čo všetko by som napr.v tejto chvíli NEDAJBOH zdedila
Autorka, nebuď smiešna. Svadba sa dá vyriešiť len na úrade, iba vy dvaja, ani svojich svedkov nepotrebuješ. Kto sa chce zobrať, kto chce byť manželia, nie spolubývajúci, sa zoberie hoci aj takto.
Autorka ja ťa chápem.Pri predstave svadby je úzko aj mne.Odjakziva.Nikdy som po nej netúžila.
Ale nevysvetľuj....to nemá zmysel.Nepochopia.
Predpokladám, že všetky ktoré píšu že sa mám zakrývať len takou perinou, na akú mám riešili svoje bývanie v časoch, keď sa poskytovala 100% hypo bez vlastného krytia. Inak si neviem predstaviť ako ste v dnešnej dobe našetrili 10-20 000€ pri dnešných cenách aby ste mali vlastné krytie z vlastnej "periny"
@doriiis neviem ci je autorka v pozicii, ze zdedi tazke peniaze po partnerovi, ked riesi chybajuce dve tisicky. Kazdopadne, ked vam par stovak nebude chybat, pre ostatnych lepsie, mensi deficit pre socialnu poistovnu. U tych co zarabaju nadpriemerne je to viac ako niekolko tisic rocne, ked deti studuju plus po celu dobu dochodkoveho veku. Ale ak vam chybat nebudu, mozete venovat statu, v poriadku.
Da sa to riesit sobasom, nie je nutne robit veselicu pre celu obec
Stretla som sa veruze velakrat v uprednostnovaní jednoho dietata pred ostatnymi. Neviem to pochopit, ale proste niektorí maju svojich "milacikov" ktorí vzdy dostanu kustik viac, ci nieco lepsie, alebo proste v ich ociach su ti lepsí....
Ved aj ty pises ze si kupovala pred par rokmi a svagrina teraz, pred par rokmi 100% hypo boli, teraz nie su. Komu sa teda kupuje/stavia lahsie? Pred par rokmi alebo teraz po 2 inflacnych rokoch?
Autor ja napr nesúhlasila s spoločným majetkom nejaku kupu atd bez svadby resp stavba domu nasho prípadu všetko sa zacalo riesit az po svadbe ano výhoda bola na mojej strane ale aj tak som nesúhlasila
Svadba je len Papier pri nedolezitych veciach.
ako bolo vysse spomenute papier je dôležity pri dedeni pri zdrav.stave pri vybavovaní rôznych dokumentov rieseni situacii poprípade ak budu dedi tak nedajboze sa daco stane dieta nema narok na.sirotky dôchodok zena muz na vdovsky.dochodok a xy veci asi ste mladi a nepoznáte ake zle situácie mozu byt a nastať;) ani ja som netusila ked som uz niektoré nemusela riesit
Svadbu ak človek nechce velku staci ist na úrad na obed ;) ano je to veeelmi vela penazi vyhodene ale zas je to rodinna oslava 🙂 ale urcite papier k životu netreba povie ten ktorý jeden z partnerov nechce mat svadbu nikdy ;) ale v dnešnej dobe ak chcete fungovať ako rodina je dost dôležite
Tak keď je to pre teba nevýhodne, treba kupovať nehnuteľnosť takú, na akú máš peniaze.
Ale ved to nie su tvoji svokrovci. Su to tebe cudzi ludia.
Normálne sme nasetrili. Nemali sme hneď dom ale byt. Dom bude časom, keď opäť naň našetríme. Najprv na začiatok treba kúpiť takú nehnuteľnosť na akú máš. A až časom sa kupuje Vysnívaná nehnuteľnosť, keď nevieš našetriť a je pre teba nevýhodne brat úvery
Ženy ženy, ako slepice. Necitate s porozumením ? Ste v skupine o rodinných problémoch nie o požičaní peňazí.
Autorka už má dom pár rokov, takže už nerieši požičanie €, ani veľkosť periny, či opýtanie od jej rodičov. Nerieši ani svadbu, do toho všetkého vás trt makový.
Len sa chcela vykecat, aké rozdiely robia svokrovci medzi svojimi deťmi.
Tak mozno len nechu svokrovci investovat a riskovat davat vam peniaze a nie ste manzelia. Jasne ani manzelstvo nie je zruka ze by ste boli spolu naveky. No mozno takto na to pozeraju. To mi nevieme.
Mozno keby ste sa brali tak by vam tiez na tu svadbu “prispeli”.
Kazdopadne neriesim co daju rodicia mne a co surodencom. Ich peniaze. Ich rozhodnutie.
@ela90041 pred 3 rokmi. A hádam viem, že sme nemali 100% krytie, inak by som nežiadala o pôžičku 😑 niekedy treba čítať s porozumením
@doriiis ano daju, no vacsina mladych ludi na to nemysli s tym , ze to poriesia neskor- ze su mladí a maju este cas- a pri tom ich ani nenapadne ze im odbija ich posledna hodina. Autorka- vidis nie je to len papier- ma totiz hodnotu 10t€ - aspon u svokrovcov.
@doriiis si presvedcena ze ti vdovsky dochodok nebude chybat ale nepoznas ani ake su podmienky jeho vyplacania. Naco to potrebujes vediet, ked ti to nebude chybat. Ak mas malolete deti, rozhodujes aj za ne, ak stratia otca, nebude rodine jeho prijem, vam pises ze neklesne zivotna uroven, ked zostanes bez neho, ale 95% rodinam klesne resp budu aj v existencnych problemoch, takze kvoli jednemu papieru ako sa tu prezentuje, riskovat buducnost deti mi pride odvazne rozhodnutie
@cacianka ďakujem 🙏 až mám slzu na krajíčku že má tu konečne niekto pochopil
@zuzinka888 ...ale to je potom problém a nezodpovednosť mladých.
Ja som len reagovala na tieto sväto sväté vyhlásenia,ako nemanzelka nezdedi nič.Nie je to pravda ,ak za života nie je niekto lenivý a blby
SVOKROVCI? hod si do googlu, co znamena pojem svokrovci. ty ziadnych svokrovcov nemas, su to rodicia tvojho frajera, teda pre teba uplne cudzi ludia. a cudzi ludia nemaju absolutne ziaden dovod tebe pomahat. A mimochodom, v dnesnej dobe mat dom je luxus. Nemate nanho? kupte si maly 2izbak a casom dosetrite, najdete si lepsie platene prace a kupite si dom. napr. my sme to presne takto urobili, nemali sme na dom na zaciatku manzelstva, rodicov nemam a nenapadlo by mi ani vo sne bombardovat mojich svokrovcov, aby mi davali svoje peniaze na moje byvanie. casom sa nam financna situacia zlepsila, dom sme si zabezpecili.

@doriiis a ako ziskas vdovsky dochodok zo socialnej poistovne, ked by partner tragicky zahynul? Dobrovolne pripravis deti o tieto peniaze?