icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

mery09
17. feb 2020

@janaochi Nemá zmysel niektorým ženám tu na MK vysvetlovať čo je to duševná porucha, duševná choroba. Netušia a nedokážu pochopiť čo prežíva takto chorý človek. Však ani niektorí lekári, nepsychiatri pozerajú na psychicky chorého človeka ako na zjavenie. Tak čo potom obyčajní ĺudia, ktorí sa s duševnou chorobou nikdy nestretli.

adelkaa159
17. feb 2020

Prepáč ale v prvom rade si to dovolila ty píšeš ze to trvá roky? Prečo si to neriešila do pol roka od školy a makať žiadne výhovorky budeš a bodka inak si môže hľadať nový domov vy mu to tolerujete tak co čakáš? Môj brat konci tiež automechanika až o 3mesiace ma 18a už ma vybavenú robotu vo Švédsku a chce ma motiváciu chce auto atď tak ide si nato zarobiť je to jedno ci ma skúsenosti nech si hľadá robotu kde nezarobi 500€ ked nechce robiť za toľko.. Vy ste spravili chybu a ty tu píšeš iba samé výhovorky prečo sa to nedá.. Sprav rázne rozhodnutie sadni z muzom dohodnite sa a neplatiť internet keď je PC vás zobrať mu to ndch si zarobí na svoj a ideš nie len písať výhovorky

apolka77
17. feb 2020

@gagik presne tak, rozdajme vsetkym lenivym, neschopnym, nepouzitelnym, prizivnikom a darmozracom s diagnozou debilizmus plne invalidne dochodky na ktore sa mimochodom skladame vsetci pracujuci aby potom clovek, dieta, ktory vazne, surne, opravnene potrebuje zdravotnu starostlivost mohol aj skapat, vid. Risko na ktoreho sa sklada cele slovensko...na slovensku je kopu lenivych vychcanych mladych ludi,,, ktorí miesto remena dostanu este davky ktore prinalezia niekomu inemu..ja by som to bila bila bila...chamrad jedna....

karolinakr
17. feb 2020

@adelkaa159 a brat sa bude po švedsky učiť ci zatial si vystaci s anglictinou?

autor
17. feb 2020

@saluda Naozaj neviem, ja som jej nijako neublížila. Trieskala ňou puberta.

autor
17. feb 2020

@adelkaa159 Áno nechala som to zájsť až sem, nevedela som si s ním rady, akosi som myslela, že sa uvedomí.

adelkaa159
17. feb 2020

@karolinakr môj manžel tam je takže to je na ňom co sa bude učiť tu ide o to ze chce a ne ze sa vyhovára.. Ale tu neide o môjho brata hádam nie?

juliet86
17. feb 2020

no ked sa z niecoho roni tabu tak to tak dopadne. je zjavne ze ani ty nemas vedomosti v tejto oblasti pretoze depresie nevznikaju proste iba z niecoho konkretneho napr ze umrel mi manzel. depresie mozu vzniknut hocijak... aj iba tak. a ze nema mat z coho depky ? ja keby som bola nesikovna na nic v skole. nerozumiem si s rodicmi a surodencom nic ma nebavi neviem oracovat mam dlhy ziadnu karieru ani konicky tak deprimovama som

adelkaa159
17. feb 2020

Tak skus to riešiť čím skôr a bez výhovoriek

bubuzu
17. feb 2020

Ahoj,nejdem to tu cele citat, ale ak si dobre pamatam, tak obcianske zdruzenie Navrat riesi okrem adopcii aj podporu v rodinach
To znamena,ze pride k vam cloveka a spolu si sadnete a budete sa pokojne spolu vsetci bavit.A pride tolkokrat,kolkokrat to bude treba.

belbel
17. feb 2020

zdá sa, že ste svoje deti nepočúvali, že vám chceli niečo povedať, dcéra aj syn... Nemám prečítané všetko, len polovicu, ale takto sa mi to javí. Zrejme ste si zakrývali oči pred šikanou, je to naznačené v niekoľkých príspevkoch,, že sa mu smiali, že si ho dcéra zastala. Ťažkosti s učením... Podľa mňa ste videli -tušili problém, preto ste mu veľa uľahčovali, podvedome - vedome - zakrývajúc si oči.... Vidím to aj na možnú zanedbanú diagnózu...

lauraaaaaa
17. feb 2020

Neviem ,ja neradim ,len názor som vyjadrila.

lubkavargova1
17. feb 2020

Ako to tak citam..zeny nepripomina vam to az desivo presne taku istu rovnaku mamicku, ktorej dcera si kupila chatku makal v zahranici, tamta mater len na nu kidala a kidala...a samozrejme doma synator bol poloboh....
Podla mna, sa teraz ukazuje generacia neschopnych rodicov, co vyvchovali totalnych neschopakov do zivota.

dopolbokaodrata
17. feb 2020

@lubkavargova1 ale tam nespomínala, že má dieťa, aspoň si nepamätám. Nečítala som to tam celé l, len úvod a prišlo mi úzko, rovnako ako z tejto tu.

lauraaaaaa
17. feb 2020

A spýtať sa ho či ho niečo netrápi a vysvetliť mu že je mladý budúcnosť pred ním ale tu si musí budovať už tu a teraz.nech sa nespráva ako duch,ktorý ničím nepohne.a ak ak urobí nejakú prácu, ukázať vysvetliť, vidíš toto si dokázal svojimi rukami alebo bystrim rozumom.a hľadať ľudí pre neho z trpezlivosťou.a keď nezaberá tak daj tvrdšie pritlacit. Hádam znesie .Ja mám známeho bo ten ma 36 a nič nerobí.za školských čias sa mu vysmievali že je trpazlik .A myslím že už v školských časoch sa formuje vzťah k práci ak nie ešte za detstva...No a veľakrát mu vravím,si slobodný mladý treba ísť životom že, skúška,omyl.dufsm som neodbocila od témy a podstatu vystihla

kvevka
Odpoveď bola odstránená
matullienka
17. feb 2020

@kvevka Jednak nevysetri a po druhé aj keby mu niečo zistili nemá nárok na invalidný dôchodok

1andrea111
17. feb 2020

@janaochi ja som rada, že ste prispeli a verím tomu že autorka pôjde aj smerom psychických problémov. Tu je v diskusiach vždy spleť vecí, len si treba vedieť vybrať tie správne

kvevka
Odpoveď bola odstránená
boredka
17. feb 2020

Necitala som celu diskusiu rozhodne drzim.palce najst v sebe silu a vyriesit to. Ja len za seba ako matku sice malych deti tak sa cudujem ako sa tu niektore zeny opovazia navazat sa do Vas. Urobili ste chybu vo vychove ale kto nerobi chyby...ja ked som si to citala som si prave hovorila ze doprdky nech sa to nestane aj u nas. Vacsina matiek chce dobre pre svoje deti a moze sa to stat aj hocikomu inemu. Treba to riesit mozno trebalo skorej ale to uz je jedno mijulost sa neda zmenit.

janage
17. feb 2020

@matullienka ja osobne poznem podobny pripad, tam bola spustac mariska. Ked chlapec bol agreasivny voci rodicom aj sebe, zavolali sanitku. Hospitalizacia na psychiatrii nie jednej a tazke diagnozy. Ma ID, lekari sa vyjadrili, ze on uz nebude nikdy schopny normalne pracovat. Mal viac ako 18 rokov, ked sa prevalilo.

matullienka
17. feb 2020

@janage myslím, že to to ak aj je nejaká diagnóza nebude až taká vážna aby to malo rovnaký výsledok

zuzinya
17. feb 2020

Teraz je taká doba, kedy deti a mládež trávia veľa času na počítači a sociálnych sietach, kde môžu vystupovať sebavedomo a v realite sú plní strachov. Váš syn sa tiež može báť, môže mať nejaký blok, navonok môže zurit, keď mu tú jeho vymyslenú realitu naburate.. zatvára sa pred skutocnym svetom a uniká do virtuálneho sveta. Možno skúsiť zo začiatku príležitostné brigády, že by odišiel napr. na tri mesiace niekam preč, aby nedochádzal domov (kde by sa tak musel postarať sám o seba a hospodáriť s peniazmi, ktoré by zarobil+ by spoznal nových ludi, s ktorými by bol na jednej lodi). Otázne je ako ho motivovať. Možno by Vám vedel naozaj poradiť odborník, akým sposom ho motivovať, a dodržať presne to, čo vám povie a bude radiť, keď teraz všetko odmieta. Myslím,že sa nezaclenil do spoločnosti a jemu to tiež není dvakrát príjemné.

Automechanik je náročné povolanie, tam musí chlap zamakať, ak chce zarobiť, tam nik nebude s ním zachádzať v rukavičkách.

maminuska
17. feb 2020

Možno tu v danom prípade je problém aj v zdravotnom stave , ale takéto konanie sa u mladých množí ako huby po daždi . Nie je to žiadny ojedinelý zjav a ja osobne vidím nie chybu u mladých ľudí ale u ich rodičov. mnohé deti sú dnes vychovávané ako v bavlnke , všetko majú a málo musia ak vôbec niečo . Potom sa stáva že polodospelé až dospelé deti doma pozerajú telku a čakajú kedy mama príde z roboty aj s pečivom , nevedia nič vybaviť, vypísať podací lístok , zloženku , kúpiť si sami oblečenie .
Osobne vidím chybu v príliš liberálnej výchove a absolútnej nesebeckosti rodičov , lebo u mnohých večné rečnenie a chápanie zo strany rodičov znamená pre mladých ľudí také to blabla .

zacharovi
17. feb 2020

Neboj sa, keď ho vyhodia, hneď sa vráti v ten deň s tým, že si nájde prácu. Je to chlap, nič sa mu nestane. O to lepšie ak nemá kam ísť. Môjho brata sme tak vyhodili z domu,ten istý problém. Všetko doma dostal a bol rozmaznany, nechcel robiť. Mamka mu prestala aj varit. Pochodil po strykoch, všetci ho prespali max. 2 dní a že ho živiť nebudú. Prišiel domov a našiel si pracu.,lebo videl, že mama ho len tak trpieť nebude. Treba byť na také typy tvrdý, lebo život je tvrdý a rodičia nebudú žiť vecne. Ja som mala skoro minimálnu mzdu ako sestra na ambulancii a to mám vysokú školu, ale lepšie som nezohnali a nejako začať treba. A hlavne chytiť rýchlo po škole pracovný návyk, lebo potom ťažko taký rozmojkany ludia vydržia pracovať 8 hod. Denné. Chcieť hneď veľký plar, keď človek nemá prax je riadne nerealne. Treba ho vrátiť do reality. Aj ja som zistila, že zamestnávatelia hneď nedajú normálny plat 500 ,eur, keď tam človek nerobí dlhšie.

janage
17. feb 2020

A autorke k delbe na muzske a zenske prace. To mam tiez v priamom prenose, ked zena ochorela a muz nie je schopny ani len si pracku zapnut. A ona mu neukaze, lebo jej pokazi a ked ostala v nemocnici tak syn mu chodil pracku zapinat. Za mna kazdy sa ma vediet o seba postarat akoby zil sam. Oprat, ozehlit, navarit, aj okna umyt, povysavat. Aby si potom partneri boli vzajomne napomocni. A nie ze on chlapec, tak jemu nebude treba take.

janage
17. feb 2020

@matullienka tam to zacalo tiez tym, ze rodicia boli spokojni, lebo nic nevyvadzal len za PC sedel a citlivy az precitliveny, tak sa brali ohlady.

ivkapk
17. feb 2020

V prvom rade by som ho teda zatiahla do domácich prác ak nikde nerobí, nevsrila by som mu, neprala, zobrala mu počítač, a požadovala od neho mesačný príspevok na domácnosť ak by s tým nesúhlasil.

jaskolka
17. feb 2020

@panda21 presne si to vystihla. Dcéra od mala pomáha, pracuje, sama, si zarobí na vodičak, samostatna je, má, manžela, dieťa, proste normálna žena, ale podľa matky je lenivá, zlá, lebo je na materskej, a nerobí..netuší, kde je, ako sa ma, a nijaká sebareflexia, prečo asi. Veď len ten vodičak hovorí za veľa... Len trpne strachom, čo bude s lenivým dospelým koňom, čo hlivie roky v izbe, rozbije im sem tam veci, prečo ten chudáčik je taky, aký je... Normálne žasnem z tej osoby...milión rad tu, dlhá debata, ale asi k ničomu to nevedie.

janage
17. feb 2020

Este sa opytam, ked rozbil dvere, ma aj ine znamky agresivneho spravania, nema reci ze ho to uz nebavi na svete a je mu jedno ked aj zomrie. Mozno na tom by sa dalo stavat, ze ohrozuje aj seba, svoj zivot, pri najblizsom ataku sanitka, ze sa sam ohrozuje. To by ho museli zobrat a na oddeleni uz by vedeli lekari povedat ci choroba, ci nie. Pripadne ultimatum alebo sa da vysetrit alebo prestavate sa o neho starat.